Motivul pentru care nu poți să te ții de diete
Ai observat că de fiecare dată când îți propui să ții o dietă, ajungi să renunți la alimentele care îți plac în favoarea celor pe care, în mod normal, nu le-ai mânca? O barieră majoră în calea pierderii în greutate este faptul că persoanele care țIn diete ajung să mănânce alimente care nu le plac crezând că astfel vor ajunge mai repede la silueta mult visată.
Concluzia aparține psihologului Jeremy Dean, fondatorul popularului website PsyBlog unde scrie cu regularitate despre studii psihologice relevante pentru viața noastră de zi cu zi. Una dintre cele mai populare cărți ale sale este „Obișnuințe noi, obișnuințe vechi”, unde explică, pe înțelesul tuturor, cum funcționează creierul uman, ce sunt obișnuințele, cum ne ușurează ele viața de zi cu zi sau dimpotrivă, cum ne-o pot pune în pericol.
Citește și: Carbohidrații nu sunt dușmanii! Ce trebuie să știi despre indicele glicemic dacă vrei să slăbești
Psihologul de origine britanică a demarat un studiu, la care au participat 542 de persoane la dietă, în urma căruia a descoperit că felul în care ne raportăm la mâncare ne determină să continuăm sau să renunțăm la o anumită dietă. Iar majoritatea persoanelor care țin cure de slăbire, mănâncă alimente care nu le plac, acesta fiind și motivul pentru care ajung să renunțe la diete și să își reia obiceiurile culinare mai puțin sănătoase.
Lipsa plăcerii scade motivația
„Cercetarea noastră arată că, în loc să își impună să renunțe la alimentele preferate, cei care țin dietă ar trebui să se concentreze pe consumul de alimente sănătoase care le plac. Persoanele care își impun să nu mai mănânce alimentele care le plac, de cele mai multe ori ajung să renunțe la diete. În schimb, s-ar putea să le fie mai bine dacă își permit "răsfățuri" ocazionale și își concentrează atenția asupra alimentelor sănătoase care le plac și își propun să includă aceste alimente gustoase, dar sănătoase, în dieta lor.”, a explicat psihologul.
Citește și: Cele mai bune 10 diete de slăbit pe termen lung
Acesta mai spune că persoanelor cu autocontrol scăzut, care nu reușesc să se abțină de la anumite alimente, le este și mai greu să se țină de diete. Aceste persoane au tendința de a-și refuza alimentele preferate când, de fapt, indicat ar fi să își permită din când în când un răsfăț culinar.
Soluția? Încearcă mai degrabă să adopți un stil de viață sănătos, decât să ții o dietă drastică, la care după ce renunți sunt șanse destul de mari să revii la greutatea de la care ai plecat. Un stil de viață sănătos are la bază o alimentație echilibrată și variată. Nu trebuie să renunți la ciocolată sau la cartofii prăjiți, dacă acestea sunt alimentele care îți fac plăcere, ci doar să le consumi ocazional și cu moderație. Un pătrățel de ciocolată în loc de jumătate de tabletă, de exemplu.
Crește consumul de legume, zarzavaturi și fructe, dar alege-le numai pe cele care îți plac. Nu introduce în dieta ta broccoli sau conopidă dacă numai când le miroși simți o repulsie. De asemenea, renunță la sedentarism. Fă mișcare zilnic! Nu trebuie să îți faci abonament la sală sau să alergi 3 ture de parc dacă nu ai condiție fizică. Mergi cât mai mult pe jos și urcă scările în loc să iei liftul. Schimbările mari încep cu pași mărunți!
Citește și: Top 10 cele mai bune metode de a slăbi sănătos fără să ții dietă
- Surse: onlinelibrary.wiley.com, spring.org.uk
- Sursă foto principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com