Obezitatea este considerată o boală gravă, care din nefericire afectează din ce în ce mai multe persoane. Trebuie să știi că la fel cum afecțiunile cardiace sunt provocate de un stil de viață nepotrivit, stres și istoric genetic, obezitatea este rezultatul amestecului dintre gustările nesănătoase, băuturile zaharoase, regim de viață dezechilibrat, condimentat cu puține ore de somn.
Astfel, se iau măsuri în legătură cu porțiile de mâncare consumate, se introduc în alimentație produse sănătoase însă de cele mai multe ori aceste eforturi sunt sortite eșecului. De ce? Din cauza dezechilibrului hormonal din organism, care nu permite un ritm normal de funcționare. Hormonii sunt ce care transmit mesajele de foame sau sete și tot ei sunt aceia care energizează corpul. Hormonul din spatele acestora este insulina, cea care metabolizează zaharurile din organism.
Restabilirea balansului hormonal poate fi posibil prin alimentație și deși poate părea ciudat, prin program de somn regulat. Acestea sunt noile descoperiri din domeniul nutriției, documentate de medicul Jason Fung. Cartea acestuia, "The Obesity Code", are ca personaj principal insulina și în jurul acestuia a construit ideea de dietă în somn. Astfel, iată ce poți face pentru a scăpa de kilogramele în plus cu ajutorul somnului și a câtorva schimbări minore de alimentație!
Mai puține gustări și un început al zilei corect
Acele gustări pe fugă din timpul zilei sunt picăturile care alimentează insulina pe tot parcursul zilei. După ce produsele alimentare sunt consumate, o parte dintre acestea se transformă în glucoză după ce sunt digerate. Pancreasul este cel care face față cantității de zahăr din sânge, producând insulină. Astfel, de fiecare dată când mănânci, acest proces se reia și de cele mai multe ori conduce către un nivel crescut de insulină.
Conform descoperirilor doctorului Fung, când nivelul insulinei este ridicat apare rezistența la insulină, o afecțiune care face ca celule organismului să reziste efectelor insulinei.
Este indicat ca gustările nu devină un obicei zilnic, ci micul dejun. De-a lungul timpul s-a speculat faptul că prima masa a zilei este cea mai importantă și că asigură energia și tonusul pentru prima parte a zilei. Nimic mai adevărat!
Dacă ești în plină luptă cu kilogramele în plus trebuie să ai în vedere faptul că prima masă a zilei nu trebuie să aibă loc "pe fugă" și nicidecum cu alimente semi-procesate, produse de panificație sau cereale cu zaharuri. Chiar dacă nu sunt recomandate aceste tipuri de alimentație, micul dejun trebuie să fie suficient de consistent. O alegere potrivită ar putea fi ouăle, iaurtul grecesc sau terciul din ovăz.
Dietă în somn și ore de odihnă de calitate
Doctorul Jason Fung vorbește despre dieta în somn ca despre un regim pentru cei care doresc să slăbească. Astfel, dacă te numeri printre persoanele care nu sunt multumite cu greutatea lor, trebuie să începi așa-zisa dietă în somn cu pauza de 12 între ultima și prima masă. Aceasta constă în servirea cinei la ora 7 sau 8 seara și servirea micului dejun la ora 7 sau 8 în dimineața zilei următoare.
Aparent, este o metodă dificilă însă este folosită de generații întregi și a dat rezultate neașteptate. Însă tot acest efort este în zadar dacă stresul din timpul zilei persistă și înaintea orei de culcare. Se pare că hormonul stresului, cortizonul influențează pancreasul să producă mai multe resurse de insulină, făcând astfel kilogramele pierdute să revină în scurt timp.
Stresul este o problemă care cauzează la rândul ei o altă serie de probleme. Nu poate dispărea în totalitate, deși ar fi indicat, însă poate fi redus. Cum? Prin câteva momente de meditare și de eliberare a energiilor negative, dar și prin ședințe de masaj. Numărul orelor de somn este la fel de important ca și calitatea acestora. O dietă în somn corectă trebuie să se facă prin minim 7 ore de somn în timpul nopții. De-a lungul timpului, studiile au arătat că programul neregulat și scurt de somn pot influența stresul și apariția kilogramelor în plus.
Mai puține băuturi răcoritoare și mai multe fibre și grăsimi naturale
Un lucru este clar, zahărul îngrașă. Consecințele consumului de produse zaharoase se întâmplă să fie imediate sau pe termen lung. Doctorul Fung este de părere că a întreba cât zahăr ai voie să mănânci este echivalentul a „câte țigări este permis să fumezi". Prin urmare, pentru a scăpa de acele câteva kilograme în plus este indicat ca băuturile răcoritoare, cu conținut puternic de zahăr să fie excluse din meniul zilnic. Același lucru se aplică și îndulcitorilor artificiali.
Dieta în somn are nevoie de fibre pentru a da rezultatele așteptate, dar și pentru a reduce nivelul insulinei ridicat de multe ori de carbohidrații din pâine, orez sau paste. Pentru o funcționare oprimă a organismului este nevoie de carbohidrați, însă de cei proveniți din legume și fructe. Astfel, poți înlocui produsele nepermise din alimentație cu fructe și legume. Atenție, înlocuiești nu adaugi!
S-a stabilit că alimentele grase cresc nivelul insulinei mai mult decât orice altceva, însă se pare că uleiurile și grăsimile naturale nu stimulează glucoza. Astfel, Jason Fung este de acord cu introducerea în alimentație a uleiului de măsline extra virgin, uleiului de cocos, untului și grăsimii animale. Aparent, consumate în cantități moderate nu dăunează sănătății.
Surse: dailymail.co.uk, howstuffworks.com, fitnessmagazine.com, webmd.com, shape.com.