Șarlatania din domeniul psihologiei și dezvoltării personale, un fenomen tot mai răspândit

Șarlatania din domeniul psihologiei și dezvoltării personale, un fenomen tot mai răspândit

Andreea Guică - Psiholog

Suntem din ce în ce mai atrași de ideea de a ne vindeca traumele, de a fi oameni mai buni și de a ne găsi scopul, ca să nu simțim că ne trăim viața „din inerție”. E o veste grozavă asta, dar totodată domeniul dezvoltării personale atrage după sine foarte mulți pseudospecialiști, care te pot face să crezi că viața pe care ți-o dorești este „la un click distanță”. Așa se creează iluzia despre viața perfectă, care nu există și oricum, dacă ar exista, nu s-ar obține prin promisiuni false. 

Articolul de față reprezintă perspectiva mea asupra șarlataniei (care e în floare) din domeniul psihoterapiei și al dezvoltării personale. Sper să te ajute să îți accesezi gândirea critică și să faci diferența între oamenii care au cu adevărat ceva de zis în acest domeniu și cei care vând minciuni pe bandă rulantă.

Afirmații mincinoase

Există o expresie care spune „e prea frumos să fie adevărat”. Ei bine, dacă sună prea frumos ca să fie adevărat, înseamnă că așa este. 

„Secretul unei vieți fericite” nu aparține nimănui ca să-l dea mai departe sau să-l vândă sub vreo formă sau altă. Deci, dacă auzi sau citești afirmații de tipul acesta, sau de tipul celor pe care le voi trece în revistă mai jos, care sună prea frumos, prea tentant sau prea îmbulinat, poate e bine să îți pui niște semne de întrebare. 

femeie la birou cu un laptop in fata

Frazele pe care le voi nota în continuare nu sunt din capul meu, ci luate de pe rețelele de socializare ale celor care își promovează serviciile iluzorii.

De ce nu contează circumstanțele? Pentru că ele reprezintă realitatea, iar realitatea este creată de tine, deci tot TU o poți schimba”.

Această afirmație se traduce cam așa: contextul tău de viață nu e relevant. Nu contează dacă te-ai născut într-un mediu defavorizat și a trebuit să muncești de la 14 ani, sau dacă te-ai născut într-o familie înstărită, care ți-a dat mereu tot ceea ce ți-ai dorit. Nu contează dacă ai avut o relație bună cu părinții tăi, sau una toxică; dacă nu ai avut șansa să mergi la școală, sau dacă ai avut privilegiul de a merge la o facultate prestigioasă; dacă ai fost neglijat sau iubit, contează că TU îți creezi propria realitate.

Imaginează-ți cum ar fi să te duci spre un om care a fost abandonat de părinți, a crescut în orfelinate și s-a simțit toată viața abandonat și neiubit, ba chiar nu a putut să creeze niciodată o relație de atașament cu cineva și să-i spui că realitatea lui există independent de circumstanțe; că al său context de viață nu implică decât un simplu fapt fără vreun sens profund și că tot ce trebuie să facă e să-și schimbe realitatea. Cum crezi că i s-ar părea? Eu, de exemplu, aș simți că sunt luată peste picior. 

„Cum să-ți transformi complet viața în doar 6 luni”, în aceeași notă cu „Urmează metoda mea pentru a avea viața pe care ai visat-o dintotdeauna” sunt alte două afirmații pe care, dacă stai puțin să le analizezi, îți dai seama că nu au niciun fel de substrat și nici o aplicabilitate în viața reală.

Dacă ar fi așa de ușor să ne schimbăm viața, sau dacă ar exista acea metodă-minune care să ne ajute să ne vindecăm rapid, „în doar câteva sesiuni” cu X-ulescu, probabil că nu ar mai suferi nimeni (cel puțin, nu profund) și ne-am ține cu toții de mână în pace și armonie, ca floricelele de pe câmp, cântând de bucurie. 

Alungă gândurile negative și manifestează lucruri pozitive în viața ta”. Nu e nimic revoluționar în această idee și cu atât mai puțin, ceva realist. E firesc ca atunci când ai gânduri negative, să îți dorești ca acestea să dispară. Dar ce să vezi, ele nu dispar pur și simplu. Ba mai mult, uneori, cu cât îți dorești mai mult să dispară, cu atât se accentuează.

O viață armonioasă nu se află la „un click distanță”

E normal să vrem să ne vindecăm de durere și să fim fericiți. E la fel de normal să căutăm tot felul de metode prin care putem să facem asta, mai ales că internetul ne stă la dispoziție. 

Mă bucur dacă ai găsit o metodă care să funcționeze pentru tine, însă m-aș bucura și mai mult dacă nu ar fi vorba despre o soluție temporară, una care e împachetată frumos, dar când desfaci ambalajul, observi că nu e nimic acolo. 

Adevărul este că o viață armonioasă - mai ales pentru persoanele care au trăit traume puternice - nu ar trebui privită ca pe o destinație care se află la un click distanță, ci ca pe o călătorie cu suișuri și coborâșuri, în care, uneori, trebuie să ne fie rău, ca să ne fie bine din nou. Una în care ne confruntăm cu realitățile din viața noastră care ne plac mai puțin și ne vedem așa cum suntem, cu părțile din noi pe care le iubim și cu cele pe care le respingem, până ce ajungem să le acceptăm.

femeie pe plaja

Viața pe care ți-o dorești implică muncă și e firesc să fie așa 

Cu siguranță „viața pe care ți-o dorești implică muncă” nu sună la fel de bine ca „3 lucruri care îți vor aduce fericirea mult-visată”. Dar acesta este adevărul, cel puțin unul pe care îl tot învăț din 2013, de când am început să studiez psihologia.

Nu putem ajunge la viața pe care ne-o dorim decât muncind pentru ea. Cunoscându-ne pe noi înșine, știind ce ne place și ce nu, ce ne dorim și ce nu, ce alegeri să facem pentru viitorul nostru, cum să dăm drumul trecutului, cum să lucrăm la tendința de a înfuria, cum să fim părinți, prieteni și parteneri mai buni, toate acestea implică efort. 

Acest efort este reprezentat de o călătorie interioară (așa cum am spus și mai sus), de introspecție, de discuții sincere cu cei din jur, sau de ce nu, de un proces de psihoterapie. 

Cu toții suntem într-o căutare continuă

Viața noastră nu e liniară. Lucrurile nu merg într-un singur sens, ci în 12 direcții diferite, în același timp. Avem perioade în care prosperăm, în care ne simțim excelent și perioade în care ne simțim amorțiți și îndurerați. Și, ca să mă întorc la primele alineate, ne simțim într-un fel sau altul, când circumstanțele din viața noastră se schimbă.

ilustratie inima

Moartea cuiva drag, un divorț, pierderea locului de muncă, o boală sau, la polul opus, începerea unei relații frumoase, o casă nouă, venirea unui copil pe lume, toate acestea sunt evenimente din viața noastră care ne influențează starea de spirit, care ne pot urca pe cele mai înalte culmi, sau ne pot coborî atât de jos cum nu am fost niciodată. 

Așa că, întreaga viață, căutăm. Pentru că lucrurile se schimbă frecvent și noi odată cu ele, prioritățile și dorințele noastre nu rămân constante. 

Putem să pierdem sensul de o mie de ori și să-l regăsim tot de atâtea ori așa că… indiferent dacă „înveți cum să-ți găsești fericirea de la cei care profită de disperarea și de vulnerabilitatea în care te afli în momentele de cumpănă, gândește-te că nu e niciodată o soluție permanentă. Și, fie vorba între noi, nu e nici una viabilă. 

Cum să te protejezi 

E important să faci diferența dintre un specialist și un om care doar se prezintă ca atare. 

Un specialist în psihologie sau un psihoterapeut are studii reale în spate. A făcut o facultate, un master și o formare și la fel de important, nu îți oferă soluții ușoare la probleme grele. Nu îți va spune niciodată „vom rezolva asta în doar 3 ședințe și vei fi vindecat complet”, ci îți va explica că psihoterapia este un proces și că e nevoie să investești un anumit timp pentru a ajunge acolo unde îți dorești, iar el va fi alături de tine pentru a te ghida. 

femeie care plange la terapie

Un pseudospecialist îți va „da pe la nas” cu aceleași 5 afirmații și îți va spune că el e singurul care te poate ajuta. Nu îți va spune asta direct, dar îți va transmite asta prin mesaje de tipul Tot ce știai este greșit. Încearcă metoda mea, la care nu are toată lumea acces, pentru că nu toată lumea este pregătită să se schimbe”

În aceeași ordine de idei, un alt semnal la care e bine să fii atent este că aceste persoane scriu texte foarte lungi sau vorbesc foarte mult fără să spună nimic, de fapt. De pildă, îți pot vorbi despre metoda lor revoluționară, fără să o numească sau fără să ofere vreo informație relevantă despre ea, în afară de faptul căte va vindeca”.

E ușor să cazi în aceste plase, mai ales când ești deznădăjduit, disperat, singur și îndurerat. Uneori, suferința pe care o simțim e atât de mare, încât am face tot ce ne stă în putință pentru a o face să dispară. 

Mi-aș dori să fie atât de ușor, dar nu e și îmi pare rău că trebuie să spun asta.

Putem să privim echiilibrul interior ca pe plantarea unui copac. Ca să faci asta, ai nevoie de o sămânță, pe care trebuie să o procuri de undeva, apoi trebuie să sapi pământul, să uzi locul și cel mai important, să aștepți, să ai răbdare și să-l lași să crească în ritmul său. 

Nu se poate altfel, decât cu răbdare. Vrejul de fasole al lui Jack nu există decât în povestea cu pricina, dar să nu uităm că în vârful copacului care a crescut peste noapte, se afla un căpcăun. 

Surse foto: istockphoto

Articolul urmator
Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv
Ce consecințe are în viața copilului un părinte anxios sau hiperprotectiv

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare
    Un studiu din Australia arată că tot mai mulți copii au întârziere în dezvoltare

    Dezvoltarea copilului este un subiect care ne preocupă acum, poate mai mult decât niciodată. În acest context, un studiu recent realizat în Australia arată că numărul...

    Tot mai mulți copii din România vând limonadă pe stradă, ca în filmele americane
    Tot mai mulți copii din România vând limonadă pe stradă, ca în filmele americane

    Din ce în ce mai mulți copii au idei de afaceri pe care le pun în practică. Inspirați de filmene americane, vara, micuții își instalează un stand de limonadă unde...

    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii
    Cauzele dezvoltării sindromului de intestin iritabil la copii

    Sindromul de intestin iritabil reprezintă o tulburare funcțională a tractului gastrointestinal și este frecvent întâlnită în rândul copiilor și adolescenților,...

    Tot mai multe firme evită să angajeze tineri din generația Z. Motivul: „Sunt nepregătiți"
    Tot mai multe firme evită să angajeze tineri din generația Z. Motivul: „Sunt nepregătiți"

    Tinerii care abia au terminat studiile universitare nu se numără printre potențialii angajați „preferați” de mangerii companiilor. Există și o explicație în toată...

    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură
    Sunt mamă singură și am parte de tot sprijinul și ajutorul din partea familiei mele, dar tot mă simt extrem de singură

    Provocările vieții de mamă singură sunt tot mai mari, odată cu trecerea timpului. Mărturia unei femei care și-a crescut singură fiica fără ajutorul tatălui, lucrând din...

    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului
    Tu ți-ai îmbrățișat copilul astăzi? Beneficiile uluitoare ale acestui obicei asupra dezvoltării armonioase a copilului

    Îmbrățișarea primită de la părinte nu se compară cu nimic pe această lume. Îmbrățișările au efect benefic asupra stării de bine a copilului, dar și asupra...

    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului
    Studiu: tonul vocii profesorilor poate avea efecte negative asupra dezvoltării copilului

    Fiecare dintre noi își aduce aminte atât de vocea blândă a cadrelor didactice pe care le-am avut pe parcursul anilor de școală, cât și de tonalitatea mai dură...

    A fost primul cuplu din lume cu sindromul Down care s-a căsătorit. Au trecut 28 de ani, dar se iubesc pe zi ce trece tot mai mult
    A fost primul cuplu din lume cu sindromul Down care s-a căsătorit. Au trecut 28 de ani, dar se iubesc pe zi ce trece tot mai mult

    Dragostea face lucrurile imposibile, să devină posibile. Sau cel puțin așa ne place să credem. Gareth și Deana Tobias formează primul cuplu cu sindromul Down care s-a căsătorit....

    © 2024 Qbebe