Ce este dieta pe culori
O dietă pe culori implică adoptarea unei alimentații în care să fie incluse cât mai multe alimente sărace în calorii, mai exact fructe și legume. Acestea vor intra în componența unui meniu care îți va permite să consumi în fiecare zi doar alimente de o anumită culoare.
Dieta a fost concepută în scopul de a furniza acele alimente care, în funcție de culoarea pigmenților conținuți, oferă anumite beneficii pentru sănătate. Pentru a vedea care sunt culorile și alimentele care pot fi incluse într-o dietă pe culori, inspiră-te din lista de mai jos:
- Alimentele roșii- În primul rând, aceste alimente contribuie la încetinirea proceselor de îmbătrânire, dar protejează și inima, în condițiile în care includ fructe și legume ce conțin antioxidanți, care diminuează riscul de creștere a nivelului de colesterol „rău”, de apariție a aterosclerozei sau a hipertensiunii arteriale. În al doilea rând, fructele și legumele roșii sunt surse de flavonoizi, ce reduc inflamația și au proprietăți antioxidante. Nu în ultimul rând, alimentele roșii pot conține și tanini (utili pentru că previn inclusiv aderarea bacteriilor la celule). Printre alimentele roșii se numără: roșiile, sfecla, varza roșie, ridichiile, strugurii roșii, căpșunele, cireșele, rodiile, zmeura, merișoarele, merele roșii etc.
- Alimentele verzi- Nutrienții esențiali din ele te pot proteja în fața nivelurilor ridicate de colesterol, contribuie la întărirea sistemului imunitar, au grijă de membranele celulare și contribuie la reglarea digestiei. Fructele și legumele verzi trebuie incluse într-o dietă pe culori pentru că pot conține vitamina K, acid folic, potasiu, carotenoizi și chiar acizi grași Omega-3 (cum este avocado de exemplu). Cele mai cunoscute alimente verzi sunt: legumele cu frunze verzi (spanacul, varza Kale, broccoli etc.), varza, fasolea verde, castraveții, zucchini, lămâile verzi, merele verzi, kiwi
- Alimentele portocalii- Pe de o parte, acestea promovează sănătatea ochilor (contribuie la îmbunătățirea vederii) și a inimii. Pe de altă parte, au grijă de sănătatea pielii (o mențin compactă), îmbunătățesc funcționarea sistemului imunitar (sunt binevenite pentru protejarea în fața răcelilor și a gripei) și ajută la construirea oaselor sănătoase. Între alimentele portocalii pot fi enumerate: morcovii, dovleacul, cartoful dulce, portocalele, caisele, piersicile, mango, papaya etc.
- Alimentele galbene- Conțin carotenoizi, bioflavonoide, vitamina C, dar sunt și sursă de retinol (un derivat al vitaminei A, ce previne apariția ridurilor), așa că sunt adecvate pentru sănătatea pielii (reduc și riscul de apariție a celulitei), a părului, pentru îmbunătățirea proceselor de digestie, pentru sănătatea oaselor și a dinților. Între alimentele galbene ce pot fi introduse într-o dietă pe culori se află: lămâile, pepenele galben, roșiile galbene, merele galbene etc.
- Alimentele violet- Unul dintre efectele lor pozitive este că au proprietăți anti-îmbătrânire, asigurând o memorie bună, dar și o inimă sănătoasă. Sunt sănătoase și pentru că au capacitatea de a contribui la protejarea tractului urinar, a pielii (ajută la purificarea epidermei) și reglează funcționarea tractului digestiv (facilitând și purificarea intestinelor). Dintre ele pot fi amintite: vinetele, murele, strugurii negri, prunele etc.
Dieta pe culori meniu
Ca să îți fie mai ușor să urmezi o dietă pe culori poți să te raportezi la un meniu stabilit pe o săptămână, grija ta fiind să alternezi culorile pentru a reuși să slăbești (dieta propune o slăbire de până la 5 kg). Iată un exemplu legat de cum ar putea arăta această dietă pe 7 zile.
ZIUA 1 - „Meniul verde”
În această zi, iată ce ai putea consuma la mesele principale și la gustări:
- Prima gustare- Avocado (o jumătate) cu ulei de măsline și sare de mare
- Prânz- De exemplu, ai putea mânca: o omletă cu ceapă verde sau cu spanac, o salată (din salată verde, de ceapă verde și salată verde sau de pătrunjel), o supă-cremă de mazăre
- Cea de-a doua gustare- O mână de fistic (crud) sau 1 kiwi
- Cină- Broccoli (cam 300 g), asezonat cu usturoi și cu ulei de măsline (cam 2 linguri)
Alte alimente permise ar fi: spanacul, zucchini, măslinele verzi, merele verzi.
ZIUA 2 - „Meniul alb-galben”
Odată ce ajungi în cea de-a doua zi din cadrul unei diete pe culori, ai putea să mănânci:
- La prima gustare- 1 banană
- La masa de prânz- O salată (să aibă cam 300 g, preparată din conopidă, praz, ou fiert, mărar, 50 g parmezan, ulei de măsline- 2linguri, servită cu pâine integrală- cam 30 g)
- La cea de-a doua gustare- Poți alege, de exemplu, între o mână de semințe sau nuci (caju sau floarea-soarelui) și 100 g struguri albi
- La cină- Ai putea să-ți prepari paste (50 g) cu sos de roșii, usturoi, busuioc, ulei de măsline
Între alimentele permise în meniul tău se mai numără și: păstârnacul, țelina, quinoa, ciupercile, ceapa, produsele lactate (brânza Mozzarella de pildă), orezul, hreanul, nucile de cocos.
sau
- La prima gustare a zilei- Ananas proaspăt (1 bol de dimensiuni reduse)
- Prânz- Salată de ton cu porumb, lămâie și salată verde; Dacă vrei, poți servi un ceai de lămâie îndulcit cu miere
- A doua gustare- 1 ardei gras galben (pentru a fi mai apetisant pune pe el puțină sare și ulei de măsline)
- Cină- O salată (cu fasole galbenă, parmezan, usturoi, ulei de măsline, salată verde), servită cu pâine integrală. Poți să adaugi cinei și ananas (cam 200 g)
În funcție de preferințe, nu va fi greșit dacă vei adăuga în „meniul alb-galben”: mere galbene, roșii galbene, pepene galben, grapefruit, un suc de ananas, de mango sau ardei gras galben înăbușit cu porumb, cu sare și cu piper.
ZIUA 3 - „Meniul portocaliu”
Din acest meniu ar putea face parte:
- La prima gustare- 1 fruct proaspăt (mango de exemplu)
- La prânz- O salată simplă (preparată din 200 g morcovi, 2 linguri ulei de măsline, 100 g brânză), servită cu pâine integrală (nu mai mult de 50 g)
- A doua gustare- 1 fruct proaspăt (o portocală de pildă)
- Cină- somon pe grătar (cam 200 g porția), cu lămâie și cu orez (poate fi și cu curry)
Pentru această zi a dietei pe culori, nu uita că ai putea mânca și: un cartof dulce fiert, caise (pentru gustări), dovleac, linte portocalie, mandarine, gălbenuș de ou, ardei gras portocaliu, suc de mandarine/de portocale, papaya, mango.
ZIUA 4 - „Meniul roșu”
Vei servi, pe parcursul unei zile:
- Prima gustare- O jumătate de rodie
- Prânzul- 100 g piept de pui (pe grătar), fie cu un sos preparat din roșii (50 g) și ulei de măsline (2 linguri), fie cu ketchup
- A doua gustare- căpșune (un castron mic) sau 1 măr roșu
- Cină- o salată (preparată din: ardei roșu, boabe de fasole roși, ridichi, roșii, ulei de măsline), servită alături de pâine integrală (cam 30 g)
Din meniul tău „roșu” dintr-o dietă pe culori ar mai putea face parte: zmeura, vișinele, cireșele, merișoarele, sfecla, goji.
ZIUA 5 - „Meniul violet”
Ajunsă în cea de-a cincea zi a dietei, ai putea să te orientezi spre:
- La prima gustare- struguri negri (un bol de dimensiuni reduse)
- La prânz- Alege între: 100 g brânză Tofu cu lobodă sau un mix între orez basmati (50 g) și prune uscate (50 g)
- La a doua gustare- Fructe de pădure (mure ori afine)
- La cină- Grătar de mușchi de vită (porția ar trebui să aibă în jur de 150 g), servit cu legume la grătar (vinete și ceapă roșie), asezonate cu ulei de măsline (2-3 linguri)
Nu uita că în meniul tău sunt permise și alimente precum: coacăze negre, varză roșie sau un smoothie de afine cu quinoa pentru micul dejun.
Apoi, tot ce vei avea de făcut va fi să reiei meniul cel mai îndrăgit dintre toate.
Totodată, ar trebui să ai în vedere următorul aspect: pentru micul dejun dintr-o dietă pe culori ar fi indicat să consumi tot alimente care nu conțin multe calorii, cum ar fi sucuri, lapte vegetal, cereale, miere, ceaiuri, smoothie. Ca să te inspiri, urmărește și aceste sugestii:
- 200 ml smoothie vegetal (cu lapte vegetal de susan, de migdale, de soia) cu scorțișoară și banană
- pâine integrală/de secară cu pastă de avocado
- 200 ml suc de portocale/ ceai verde, servit alături de pâine integrală (cam 50 g) cu gem sau cu miere
- 200 ml suc preparat din lămâie, ghimbir, spanac, mere, apă sau 1 ceai verde plus terci de quinoa (1 bol)
- 200 ml suc de morcovi sau lapte vegetal cu cereale integrale
Dieta disociată pe culori: alimente permise
Creatorul acestei diete, medicul american David Heber (medic internist, endocrinolog și specialist în nutriție) a pornit de la premisa că nu se consumă suficiente fructe și legume, de aceea a propus consumul de alimente cât mai intens colorate pentru asigurarea necesarului zilnic de nutrienți. Astfel, în fiecare zi ar trebui să se consume câte 1 porție (1/2 de cană de legume/fructe gătite sau 1 cană de legume/fructe crude) din fiecare dintre cele șapte culori incluse în dieta asociată pe culori:
- Roșu- Roșii, pepene roșu, grapefruit roșu
- Roșu/mov- Alimente cu antocianini: struguri, fructe de pădure, prune, mere roșii
- Portocaliu- Alimente cu alpha și cu beta-caroten, precum: morcovi, mango, caise, pepene galben, dovleac
- Portocaliu/galben- Alimente ce conțin vitamina C și carotenoizi (portocale, mandarine, piersici, nectarine, papaya)
- Galben/verde- Alimente cu luteină și zeaxantină, ca de exemplu spanacul, dar și alte legume cu frunze verzi (precum varza Kale de exemplu). Alte alimente permise în dieta disociată pe culori sunt: avocado, mazărea, porumbul
- Verde- Alimente ce conțin sulforafan (cum ar fi broccoli, varza Kale etc.)
În afară de fructe și legume, dieta disociată pe culori permite și consumul de:
- Proteine (din alimente precum: albușuri de ou, soia, somon sălbatic, carne de pasăre, fructe de mare, produse lactate)
- Grăsimi sănătoase (provenite din ulei de măsline, avocado, nuci)
- Fibre (fasole, semințe, popcorn)
- Cereale integrale
- Condimente și plante aromatice
De asemenea, pentru a da rezultate, se recomandă ca dieta să fie însoțită de mișcare zilnică. Se recomandă să se realizeze 10.000 de pași pe zi, iar din rutină nu ar trebui să lipsească nici exercițiile cardio sau cele cu greutăți.
Dieta disociată pe culori: alimente interzise
În rândul alimentelor care nu au ce căuta într-o dietă disociată pe culori se regăsesc:
- Carnea roșie grasă
- Peștele provenit din crescătorii
- Gălbenușul de ou
- Grăsimile trans
- Untul și margarina
- Dulciurile
O dietă disociată pe culori este adecvată în caz de anumite afecțiuni?
Din acest punct de vedere, medicii vin cu următoarele precizări:
- Fiind o dietă săracă în grăsimi, dar care oferă cantități ridicate de fibre, este utilă pentru diminuarea riscului de apariție a maladiilor cardiace, ai nivelului ridicat de colesterol „rău” și contribuie la îmbunătățirea tranzitului intestinal
- Promovând un consum redus de sare, dieta disociată pe culori este potrivită dacă suferi de hipertensiune arterială sau dacă ai o altă afecțiune pentru care ți s-a recomandat reducerea consumului de sare
- Pierderea kilogramelor și exercițiile fizice sunt cea mai la îndemână metodă de a preveni diabetul
- În cazul în care suferi deja de diabet, trebuie neapărat să discuți cu medicul tău înainte de a te apuca să urmezi o dietă pe culori, întrucât poate fi necesar să se realizeze anumite ajustări în tratamentul tău
Odată ce te-ai hotărât să urmezi o dietă pe culori, ține minte că aceasta îți va fi de ajutor mai ales pentru că te va determina să te familiarizezi cu un stil de viață sănătos, bazat pe o alimentație în care predomină alimentele bogate în vitamine, minerale și fibre. În plus, dacă vei dori să te orientezi spre dieta disociată pe culori, alături de beneficiile unei alimentații mai sănătoase te vei obișnui și să introduci în rutina ta zilnică mai multă mișcare.
Surse: atlasbiomed.com, diete24.ro, dietalia.ro, eva.ro, indushealthplus.com, naturesbasket.co.in, webmd.com, winmedical.org
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com