Ce aliment nu ar trebui consumat după prânz pentru a slăbi
Printre alimentele cele mai îndrăgite pentru micul dejun, dar care nu ar trebui să fie consumate după masa de prânz pentru a putea să slăbești se află produsele de patiserie. Specialiștii în nutriție spun că acestea pot îngreuna considerabil efortul de a pierde în greutate din mai multe motive.
Pe de o parte, produsele de patiserie au un indice glicemic ridicat, iar aportul de zahăr pe care îl furnizează determină creșteri bruște ale nivelului de insulină și de aceea nu te vei putea să te simți sătulă până la următoarea masă. Întrucât ți se va face foame, vei fi tentată să mănânci mai mult, ceea ce îți va aduce și un plus de calorii inutile. De asemenea, dacă vei consuma produse ce conțin zahăr, în special în prima parte a zilei, riști ca inclusiv dispoziția ta să aibă suferit. Întrucât se vor produce fluctuații bruște ale nivelului glicemiei în organism, te vei simți lipsită de energie și nu te vei bucura de o bună capacitate de concentrare.
Pe de altă parte, produsele de patiserie fac parte dintre alimentele pe care nu ar trebui să le consumi după prânz pentru a slăbi întrucât pot fi sursă de îndulcitori artificiali. Medicii nutriționiști atrag atenția asupra următorului aspect: alimentele cu îndulcitori artificiali au legătură cu câștigul în greutate, în condițiile în care te pot determina să mănânci mai mult la mesele următoare. În același timp, s-a constatat că, dacă aceste alimente vor fi consumate încă de dimineață, ele vor influența modul în care vei mânca în ziua respectivă, oferindu-ți „calorii goale”, ce te vor stimula să mănânci mai mult decât ar trebui.
Nu în ultimul rând, produsele de patiserie conțin și alte ingrediente dăunătoare, nu numai pentru procesul de slăbire, ci și pentru sănătate în general. De pildă, în ele se află grăsimi nesănătoase (grăsimi artificiale de tip trans), cercetările efectuate de-a lungul timpului arătând că acizii grași de tip trans măresc riscul de apariție a unor probleme de sănătate, precum boli cardiovasculare, diabet, obezitate, alergii etc.
Consumul frecvent al alimentelor menționate nu te va ajuta să te simți îndestulată, ceea ce îți va spori senzația de foame și vei intra astfel într-un „cerc vicios”, care îți va îngreuna demersul de a pierde în greutate.
Cele mai dăunătoare produse de patiserie- exemple
Întrucât sunt bogate în calorii, în zahăr și în grăsimi, anumite produse de patiserie nu numai că nu ar trebui să fie consumate niciodată după prânz, dar ar trebui să le elimini total din dietă dacă îți propui să slăbești. Iată câteva exemple:
- Prăjiturile din aluat danez (danezele)- Nu este ușor să reziști combinației dintre aluatul fin și crocant, siropul dulce și fructe, dar gândește-te că, în ciuda texturii lor ușoare, danezele pot conține până la 220-250 calorii sau chiar în jur de 300-400 calorii. Conținutul lor de grăsime depinde de umplutură. Spre exemplu, o daneză cu fructe conține cam 8 g grăsime, iar una cu brânză furnizează cam 14 g grăsime
- Rulourile cu scorțișoară- Cele mai periculoase sunt cele de tip fast-food, cu glazură, care îți vor furniza, per bucată, în jur de 1000 calorii și 75 g zahăr. În același timp, ele conțin și grăsimi. Cea mai bună soluție este să stai departe de ele sau poți să încerci să apelezi la variante „mini”, preparate în casă
- Brioșele- La prima vedere, ai impresia că acestea fac parte dintre alimentele pe care le poți consuma după prânz chiar și dacă vrei să slăbești, dat fiind faptul că pot conține și ingrediente precum diverse semințe, legume, fructe etc. Cu toate acestea, specialiștii de la „Harvard” au ajuns la concluzia că inclusiv brioșele cu afine, unele dintre cele mai căutate, conțin, per bucată, în jur de 470 calorii, majoritatea acestora provenind din carbohidrați rafinați (făină obișnuită și zahăr)
- Brioșele cu cremă- Și acestea se regăsesc printre alimentele pe care nu ar trebui să le consumi după masa de prânz pentru a reuși să slăbești. Numărul de calorii furnizat de ele depinde de factori precum: dacă sunt preparate în casă sau provin din comerț, de cantitatea de cremă/glazură și de compoziția acesteia etc. Potrivit informațiilor furnizate de „EatingWell”, o brioșă cu cremă de vanilie din comerț oferă cam 418 calorii, 46 g zahăr și 18 g grăsimi, una cu ciocolată 473 calorii, 23 g grăsimi și 58 g zahăr. În schimb, o brioșă cu vanilie preparată în casă, fără cremă, poate fi sursă a 224 calorii, 13 g zahăr și 13 g grăsimi
- Brioșele englezești („scones”)- Conform unui studiu britanic, citat de „The Guardian”, o brioșă englezească furnizează, în medie, 408 calorii, iar dacă are cremă și gem furnizează până la aprox. 900 calorii. Pentru ca aceste brioșe să nu fie dăunătoare, nutriționiștii îndeamnă să se consume cele simple, fără fructe, cremă sau ciocolată
Surse: bistromd.com, eatingwell.com, healthline.com, prevention.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, shefinds.com, theguardian.com, thelist.com, washingtonpost.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com