Beneficiile bronzului la solar
- Probabil că unul dintre cele mai mari avantaje al bronzatului la salon, în special față de soarele natural, este faptul că este controlabil. Te pune în situația de a fi responsabilă de nivelul de expunere, ceea ce nu este întotdeauna posibil în zilele însorite în care nu există umbră.
- Un alt mare avantaj pe care îl are bronzatul la salon, față de expunerea naturală la soare, este că poate fi personalizat pentru a adapta lumina emisă exact la nevoile tale. De exemplu, bronzarea cu lumină roșie, care stimulează colagenul, devine din ce în ce mai populară, în timp ce lămpile de terapie verde s-au dovedit a contribui la îmbunătățirea aspectului pielii.
- Deși nu există nimic mai bun decât sentimentul de relaxare pe care îl simț în timp ce te întinzi pe nisipul moale de pe o plajă, bronzatul la salon poate oferi o modalitate foarte accesibilă și foarte convenabilă de a crea un mediu liniștitor pentru relaxare. Adesea, paturile de bronzat sunt prevăzute cu opțiuni avansate de divertisment încorporate (de la iluminare ambientală la sisteme de sunet integrate și chiar ecrane TV) relaxându-vă departe de agitația vieții de zi cu zi.
- Mulți adulți tineri și bătrâni au probleme în menținerea unui ciclu de somn sănătos din cauza activităților din viața lor. Expunerea la razele UVA și UVB poate ajuta la reglarea hormonilor de serotonină și melatonină, care ajută la o rutină de somn sănătoasă.
Riscurile bronzului la solar
Există o concepție greșită larg răspândită, conform căreia radiațiile ultraviolete emise de paturile solare sunt mai sigure decât cele emise de lumina solară. Această convingere nu este susținută de dovezi științifice, însă s-a dovedit că expunerea la radiațiile ultraviolete provenite de la paturile de bronzat de interior pot produce leziuni ale ADN-ului în celulele pielii. Acest lucru duce, ulterior, la un risc crescut de melanom, precum și de carcinoame bazale și cu celule scuamoase.
Utilizarea saloanelor de bronzat a fost, de asemenea, asociată cu îmbătrânirea pielii, melanomul ocular, arsuri ale pielii și suprimarea sistemului imunitar. Există, de asemenea, un risc deosebit de ridicat asociat cu variația lungimii de undă a ultravioletelor emise de aparatele de bronzare în interior.
În 2009, Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului (IRAC) a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat radiațiile ultraviolete emise de paturile solare ca fiind cancerigene și surse artificiale de radiații ultraviolete (intrând în aceeași categorie cancerigenă ca și tutunul și azbestul).
În plus, Societatea de Medicină Comportamentală a emis o declarație de poziție care recomandă interzicerea bronzării în interior la adulții tineri și la copii în 2014; acest lucru a coincis cu publicarea de către Academia americană de dermatologie și pediatrie a unor rapoarte în sprijinul unei interdicții generalizate a bronzării în interior la cei cu vârsta sub 18 ani.
Când este recomandat să mergi la solar
Nu este recomandat să mergi la un salon de bronzat dacă: ai pielea deschisă la culoare, sensibilă, te arzi ușor, ai un istoric de arsuri, ai multe alunițe sau pistrui, ai părul roșcat. Vârsta recomandată pentru a te duce prima oară la solar este de peste 18 ani.
Prima oară când te duci la solar, nu uita să începi cu un nivel scăzut și să crești minutele pe parcurs. Se recomandă să faci puțin și des până când ajungi la culoarea dorită, apoi poți lăsa un interval de timp mai lung între ședințe.
De ce să ții cont când mergi la solar
În funcție de culoarea pielii tale, în general, o persoană obișnuită poate obține un bronz de bază în 3-5 ședințe. Două ședințe pe săptămână ar trebui să fie suficiente pentru a-ți aprofunda bronzul într-un mod sigur și delicat. Dacă pur și simplu îți dorești să-ți menții bronzul pe care îl ai deja (de exemplu, când te întorci din vacanță) atunci, o ședință pe săptămână va fi, probabil, suficientă.
Tipul de piele pe care îl ai determină gradul de protecție naturală pe care îl ai împotriva razelor ultraviolete, câte ședințe îți vor fi necesare pentru a obține un bronz de bază și cât timp poți sta în solar la fiecare ședință.
Este foarte important să treacă un interval de minimum 72 de ore între fiecare ședință, astfel încât pielea ta să aibă șansa de a se odihni și de a se regenera între ședințe. Îngrijindu-ți pielea în acest mod, poți evita arsurile sau petele maronii, care pot apărea dacă ai sta prea mult timp pe o plajă. De asemenea, bronzul tău va avea o culoare mai bună și ar trebui să dureze mai mult.
Înainte de a merge la un salon de bronzare, este o idee bună să decizi dacă preferi să te bronzezi în lenjerie intimă sau dacă preferi complet dezbrăcată. Dacă mergi fără bikini, ar fi bine să-ți protejezi părțile cele mai sensibile, cum ar fi sfârcurile și organele genitale, deoarece pielea este mai sensibilă și ar putea fi mai predispusă la arsuri.
Foarte important este să nu începi niciodată o sesiune de bronzare fără ochelari de protecție. Simpla închidere a ochilor pe un pat solar nu este suficientă, deoarece razele UV pot pătrunde în continuare în ochi, prin pielea subțire a pleoapelor, și pot provoca daune grave retinei și vederii.
Nu orice ochelari de protecție sunt potriviți, iar ochelarii de soare nu funcționează ca un substitut adecvat. Trebuie să fie ochelari de protecție special concepuți pentru utilizarea solarului, fiindcă vor avea protecția UV adecvată pentru a-ți proteja ochii.
Dacă urmezi un tratment medicamentos, ar trebui să cercetezi dacă pastilele sunt capabile să provoace o reacție de fotosensibilitate.