Top 10 alimente care scad colesterolul

Top 10 alimente care scad colesterolul

Irina Olteanu - Redactor Senior

Colesterolul crescut constituie o problemă tot mai des întâlnită. Dacă nu doriți să fiți nevoiți să apelați la medicamente, regăsiți în cele ce urmează o listă de alimente ușor de achiziționat care pot contribui în mod natural la scăderea colesterolului.

Este extrem de ușor să consumați alimente care conduc la creșterea nivelului de colesterol. La fel de ușor este însă și reversul, să contribuiți la scăderea colesterolului prin consumul unor alimente sănătoase. Strategia este una realmente simplă: adăugați alimente care scad nivelul de colesterol LDL (colesterolul rău care contribuie la ateroscleroză) care au de exemplu în compoziție grăsimi polinesaturate (dar și alimente care conțin steroli și stanoli vegetali - împiedică organismul din procesul de asimilare a colesterolului), în același timp eliminându-le de cele care îl cresc. De asemenea, este important să mențineți un nivel constant al colesterolului HDL (colesterolul bun), reducând astfel riscul de boli cardiace sau de infarct.

Citește și: Tot ce trebuie sa stii despre colesterol 

1. Cereale integrale, ovăz, orez brun și orz

Un castron cu cereale de acest gen conferă 1-2 grame de fibre solubile care ajută datorită acestei compoziții la scăderea riscului de boli cardiace. Îndrumarul de nutriție, dar și Institutul Național pentru Cancer recomandă un aport de 20-35 g de fibre pe zi, cel puțin 5-10 grame provenind din fibre solubile.

alimente care scad colesterolul

2. Usturoi

Acest aliment este folosit în scopuri terapeutice de multă vreme, de toate culturile globului. S-a descoperit că pe lângă alte beneficii, poate scădea nivelul de colesterol, preveni cheagurile de sânge, reduce tensiunea arterială și proteja împotriva infecțiilor (cercetări recente au descoperit că poate împiedica formarea de placă ateromatoasă prin acțiunea de combatere a particulelor de colesterol). Cantitatea zilnică recomandată este de 2-4 căței de usturoi.

3. Fasole

Este, ca și cerealele, bogată în fibre solubile. Organismul necesită un timp mai lung pentru a le digera, menținând în același timp sațietatea (de aceea sunt utile și în dietele de slăbire). Fibrele solubile formează un gel în contact cu apa care ajută să lege acizii și colesterolul din tractul intestinal, împiedicând reasimilarea lor în corp. Un consum zilnic de 1 cană din orice tip de fasole/de cel puțin 5 ori pe săptămână (sau ale leguminoase, precum năutul), poate scădea colesterolul cu până la 10% în decurs de 6 săptămâni. Rețineți că produsele conservate trebuie bine clătite înainte de a le consuma deoarece sunt acoperite cu un lichid bogat în sodiu (pentru a le păstra prospețimea un timp îndelungat).

4. Ceai

Indiferent că este rece sau cald, conține o mulțime de antioxidanți. Studiile au demonstrat că ceaiul ajută la relaxarea vaselor sanguine și previne formarea cheagurilor de sânge. Flavonoidele, antioxidanții principali din ceai, s-au demonstrat a combate oxidarea colesterolului LDL care conduce la formarea de placă pe pereții arteriali. Acești antioxidanți au capacitatea chiar de a scădea colesterolul, precum și tensiunea arterială. Este de preferat să vă preparați acasă ceai și nu să-l achiziționați îmbuteliat (conține și mai mulți antioxidanți), consumând zilnic cel puțin o cană. O cană de ceai conține în mod surprinzător mai mulți antioxidanți decât o porție de fructe sau legume, ceaiul verde sau cel negru fiind alegeri la fel de benefice în acest sens.

alimente care scad colesterolul

5. Nuci

Există o serie de cercetări care au demonstrat că un consum de migdale, nuci, arahide sau altele din aceeași categorie sunt benefice pentru inimă datorită conținutului de grăsimi monosaturate (benefice și pentru articulații). Nucile conțin de asemenea vitamina E, magneziu, cupru și fitochimicale care au fost asociate sănătății inimii (nucile conțin în plus și acizi grași omega 3). Persoanele care le consumă în mod regulat se confruntă mai rar cu boli cardiace și alte tipuri de afecțiuni similare. Un consum zilnic de 60 g pe zi (sau 2 linguri de 5 ori pe săptămână, un pumn sub formă de gustare de 3-4 ori pe săptămână) poate reduce ușor colesterolul LDL, cu aproximativ 5%; nu este indicat excesul deoarece sunt bogate în calorii.

6. Uleiuri vegetale

Folosind la prepararea alimentelor uleiuri vegetale precum cel de rapiță, floarea soarelui, șofrănel și altele în loc de unt sau untură veți contribui la scăderea nivelului de colesterol LDL. Uleiul de măsline este bogat în acizi grași mononesaturați care au același efect - scad colesterolul LDL și îl cresc pe cel HDL (în plus, micșorează cantitatea de grăsime abdominală), dar și în antioxidanți. Conform unui studiu, la 2 ore după consumul de ulei de măsline, un grup de persoane a prezentat un risc mai mic de cheaguri de sânge periculoase - acest ulei conține și fenoli, substanțe vegetale care fac sângele mai puțin coagulabil. Un consum zilnic de 2 linguri de ulei vegetal este ideal.

7. Ciocolată

Ciocolata neagră are de 3 ori mai mulți antioxidanți decât cea cu lapte - acești împiedică trombocitele din sânge să se unească și să înfunde arterele. Este important de subliniat că nu orice produs este bogat în acești compuși; un consum zilnic de 30 g de ciocolată crește colesterolul bun și împiedică oxidarea colesterolului rău.

alimente care scad colesterolul

8. Avocado

Este o sursă excelentă de grăsimi monosaturate și beta-sitosterol, o grăsime benefică de tip vegetal, care reduce cantitatea de colesterol pe care corpul o preia din alimente. Această combinație este extrem de sănătoasă pentru inimă și poate ajuta la creșterea nivelurilor de colesterol HDL, în timp ce le scade pe cele LDL. Deoarece conține destul de multe calorii (Asociația Americană pentru Inimă recomandă o DZR de 15% din grăsimi monosaturate), folosiți-l în locul unui alt aliment bogat în grăsimi sau al altui condiment.

9. Soia și derivate (precum tofu sau lapte din soia)

Studiile au demonstrat că efectul acestora este de reducere cu 5-6% a nivelului de colesterol LDL (un consum de 280 g de tofu sau 2 ½ căni de lapte din soia). În plus, soia conține niște compuși denumiți izoflavonoide care acționeaza în același mod. Reducerea grăsimii saturate (ficatul o folosește pentru a fabrica colesterol) constituie cea mai importantă modificare alimentară care poate scădea colesterolul. Înlocuiți carnea și brânza cu produse pe baza de soia. Autoritatea Statelor Unite ale Americii pentru Alimente și Medicamente recomandă cel puțin 25 grame de proteine din soia pe zi.

10. Pește gras

Un consum de 2-3 ori pe săptămână de pește gras poate reduce colesterolul LDL prin: înlocuirea cărnii (care conține grăsimi saturate) și prin furnizarea de grăsimi de tip omega 3 (reduc trigliceridele din fluxul sanguin și protejează inima prin combaterea aritmiilor). Somonul în special și alți pești de apă rece sunt în special cunoscuți pentru acțiunea lor benefică (somonul este o sursă bună de proteine deoarece este bogat în acizi grași omega 3 benefici pentru inimă, însă sărac în colesterol și grăsime saturată). Asociația Americană pentru Inima recomandă cel puțin 2 porții de pește săptămânal, preferabil pește gras.

Citește șiTratamente naturiste pentru colesterol 

Surse:

www.health.harvard.edu; www.prevention.com; ww.doctoroz.com

Articolul urmator
12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără
12 alimente cu colagen care te ajută să rămâi tânără

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală
    Top 10 alimente care îți fac copilul mai atent la școală

    Printre cele mai importante griji ale unei mămici se numără și aceasta: să se asigure că micuțul ei are parte de nutrienți valoroși. Aceștia sunt esențiali inclusiv pentru o...

    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei
    8 medicamente care scad pulsul. Mare grijă când le iei

    Te-ai întrebat vreodată ce pastile au ca efect secundar scăderea pulsului? Iată în acest articol 8 medicamente care pot fi periculoase pentru ritmul cardiac.

    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în fibre pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Fibrele alimentare reprezintă o componentă vitală a unei diete sănătoase și echilibrate, dar multe persoane nu sunt conștiente de importanța lor și de rolul pe care îl joacă...

    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului
    Alimente bogate în vitamina D pe care să le incluzi în alimentația copilului

    Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor, a sistemului imunitar, și pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor. O deficiență de vitamina D poate afecta negativ creșterea și...

    9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic
    9 alimente pentru imunitate pe care să le incluzi în meniul zilnic

    Există numeroase modalități prin care poți asigura buna funcționare a sistemului imunitar, printre ele numărându-se și adoptarea unei diete echilibrate. Parcurgând cu...

    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului
    8 alimente pentru microbiom pe care să le incluzi în alimentația copilului

    O dietă sănătoasă trebuie să se bazeze pe alimente care furnizează vitamine și minerale, proteine, fibre și grăsimi sănătoase. Când astfel de alimente fac parte din meniul...

    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării
    Constipația în sarcină: 5 alimente care te fac să o dai uitării

    Constipația în sarcină este mai frecventă decât crezi. Studiile arată că femeile sunt de 2-3 ori mai predispuse să sufere de constipație în timpul sarcinii și...

    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită
    Fosta mea soție are o listă de alimente pe care eu nu am voie să i le dau fiicei noastre când vine în vizită

    Un bărbat se află în conflict cu fosta sa parteneră, din cauza dietei fetiței pe care o au împreună, în vârstă de 10 ani.

    © 2025 Qbebe