Produsele modificate genetic sunt acele produse provenite din culturile de plante create pentru consumul oamenilor si animalelor, prin folosirea unor tehnici ale biologiei moleculare. Aceste plante au fost modificate in laboratoare pentru a intensifica anumite caracteristici cum ar fi rezistenta la herbicide. Dupa cum le spune si denumirea, produsele sunt create prin implantarea unor gene straine, pentru a se putea dezvolta si in alte conditii decat cele naturale. De exemplu, pentru ca sa reziste la frig, geneticienii iau gene din anumiti pesti din Atlantic si le insereaza in capsuni.
Produsele pe baza de soia, porumb, ulei din bumbac dauneaza grav sanatatii
Astfel produsul creat nu e nimic altceva decat un hibrid, o adunatura de substante. Din acest motiv ele pot fi daunatoare pentru om. Dintre cele mai cunoscute sunt boabele de soia, porumbul, uleiul produs de bumbac.
Organismul poate recunoaste alimentele naturale de cele modificate genetic. In momentul in care acesta identifica alimentul „impostor", se pot produce atacuri cauzatoare de boli.
E foarte posibil ca introducand o gena straina intr-un produs, acest lucru sa creeze anumite alergii indivizilor cu o sensibilitate crescuta la mancare. In principiu, orice combinatii de gene straine, si mai ales preluate din regnuri diferite, pot dauna foarte mult sanatatii omului pe termen lung.
Cum sa le evitam
Vestea proasta e ca acesti hibrizi s-au inmultit si apar tot mai mult in rafturile supermarket-urilor frumos ambalate. Acestea sunt: vinurile, berea, branza, iaurt. Sunt greu de evitat si greu de a le deosebi de celelalte.
Iata cateva sfaturi:
- cumpara cat mai mult de la taranii care vin in piata sa isi vanda produsele pe baza de carne, branza, legume
- evita cat mai mult alimentele care se bazeaza strict pe soia, porumb, ulei din bumbac
- prefera sa iti gatesti mai degraba, decat sa cumperi de-a gata
Produsele modificate genetic raman o tehnologie a viitorului
Produsele modificate genetic rezolva totusi anumite probleme legate de malnutritie in tarile slab dezvoltate, in industria farmaceutica si in protectia mediului. Multi oameni considera ca aceasta productie e un pas important catre viitor, si ca nu ne putem permite sa pierdem beneficiile pe care ni le aduce o astfel de tehnologie.