Câte calorii are popcornul?
În ceea ce privește popcornul și caloriile, trebuie să știi că acestea din urmă sunt legate de prezența carbohidraților. Aceștia reprezintă macronutrienți de care organismul are nevoie pentru a putea produce energie. Carbohidrații nu sunt dăunători pentru tine, atâta vreme cât știi spre care ar trebui să te orientezi. Ar trebui să eviți, pe cât posibil, să-ți obții aportul de carbohidrați din cei rafinați (acei carbohidrați ce afectează organismul, ducând la o creștere bruscă a nivelului de insulină- hormonul produs de pancreas, al cărui rol este de a stimula celulele să absoarbă glucoza pentru eliberarea de energie sau pentru stocare), proveniți din alimente precum sunt cele ce conțin zahăr alb de exemplu. În schimb, ar trebui să consumi în special carbohidrați complecși (bogați în fibre, se digeră lent și nu duc la creșteri bruște ale glicemiei), prezenți, de exemplu, în fructe, legume și în cereale integrale.
Fiind obținut din porumb, popcornul reprezintă un tip de cereale integrale expandate și, potrivit „Healthline”, o porție (aprox. 4-5 căni de popcorn și 2 linguri de boabe de porumb) oferă cam 30 g carbohidrați. În condițiile în care experții din cadrul „Mayo Clinic” recomandă ca între 45-65% din caloriile zilnice să provină din carbohidrați (echivalentul a 225-325 g carbohidrați dacă într-o zi ai un aport de 2000 de calorii), faptul că o porție de popcorn furnizează 30 g carbohidrați înseamnă că nu vei fi pusă în situația de a ajunge aproape de nivelul maxim de carbohidrați recomandat într-o zi.
Pe de altă parte, popcornul furnizează mai multe sau mai puține calorii în funcție de ingredientele care i se adaugă. Astfel, grăsimile nesănătoase (de tipul grăsimilor trans- acele grăsimi care cresc nivelul de colesterol LDL- colesterolul „rău”- și favorizează scăderea nivelului colesterolului HDL- colesterolul „bun”), diverse arome artificiale și zahărul, toate acestea transformă popcornul într-o sursă de numeroase calorii.
Îți vei putea da seama cât de mult diferă numărul de calorii din popcorn în funcție de ingredientele adăugate urmărind și exemplele de mai jos:
- 100 g popcorn aerat (pregătit cu ajutorul aerului cald, fără ulei și alte surse de grăsimi) furnizează cam 387 calorii
- 80 g popcorn cu sare furnizează peste 420 calorii, iar 100 g furnizează peste 450 calorii, în special dacă este vorba despre popcorn din comerț (inclusiv cel special pentru microunde)
- 100 g popcorn în ulei furnizează 425 calorii
- 100 g popcorn cu aromă de brânză furnizează 419 calorii
- 80 g popcorn cu unt, la microunde, furnizează 414-420 calorii
- 100 g popcorn cu aromă de bacon furnizează în jur de 480 calorii
- 100 g popcorn cu aromă de cheddar și bacon pot furniza peste 600 calorii (643)
- 100 g popcorn cu caramel oferă 431 calorii
- 100 g popcorn cu ciocolată oferă 516 calorii
Câte calorii are o pungă de popcorn
Medicii nutriționiști vin cu următorul avertisment: pentru ca popcornul să nu devină o gustare hipercalorică, este neapărat necesar să fii atentă la dimensiunea porțiilor pe care ți le stabilești. Chiar dacă, în general, o pungă de popcorn achiziționat din comerț are în jur de 80-125 g, este indicat să porționezi cantitatea pentru a avea, la o porție, în jur de 25-30 g popcorn. În același timp, regula de care ar trebui să ții seama pentru a nu avea parte de un număr prea ridicat de calorii este aceasta: orientează-te pentru variante cât mai simple, urmărind cu atenție indicațiile de pe ambalaj legate de ingrediente și de valorile nutriționale.
Popcornul nu va fi o sursă importantă de calorii dacă îl vei prepara acasă, fără ulei, unt sau zahăr.
Calorii pentru popcorn fără ulei
Cea mai sănătoasă variantă de popcorn fără ulei este popcornul aerat. Acesta se poate prepara fie într-un aparat cu jet de aer cald, fie în cuptorul obișnuit, fie pe aragaz, fie în cuptorul cu microunde. Datorită aerului cald, boabele de porumb vor plesni și vor face floricele.
Nutriționiștii precizează faptul că se poate vorbi despre calorii puține în cazul popcornului aerat, preparat fără ulei și fără niciun alt tip de grăsime. Dacă te întrebi câte calorii are o pungă de popcorn aerat de 100 g, trebuie să știi că este vorba despre 387 . În plus, consumând această variantă de popcorn vei beneficia de fibre (la 100 g popcorn aerat se regăsesc aprox. 14,5 g) și de nutrienți valoroși, precum:
- proteine
- minerale (magneziu, fosfor, potasiu, calciu, fier, zinc)
- vitamine (vitaminele A, K, B1, B3, B6)
Poți prepara simplu popcorn aerat, fără ulei, având la dispoziție 58 g boabe de porumb (cam 3,5 linguri) și o tigaie antiaderentă, cu capac ce stă foarte bine fixat. Vei proceda în felul următor:
- Vei preîncălzi tigaia cu capac la foc mediu pentru 2 minute
- Vei pune câteva picături de apă în tigaie, iar dacă vei observa că începe să sfărâie vei da focul mai încet
- Vei pune boabele de porumb în tigaie și o vei acoperi imediat cu capacul
- La fiecare 2 secunde vei agita tigaia, după care vei realiza acest demers cam la 3 secunde și ar trebui să vezi că din boabele de porumb vor apărea floricelele cam după 1-2 minute
- Floricelele vor fi răsturnate într-un castron și, dacă dorești, poți să adaugi puțină sare
Câte calorii are popcornul de la cinema
În privința caloriilor prezente în popcornul consumat la cinema, trebuie să ții seama de următorul fapt: acestea provin din adaosul de grăsimi nesănătoase, dar și de arome artificiale, de sare sau de zahăr. Conform WebMD, s-a constatat că popcornul de la cinema furnizează un număr de 400-1200 calorii și mai mult de 1,5 g sare. De altfel, s-a estimat că, în medie, acest tip de popcorn furnizează, la o pungă de 100 g, în jur de 600 calorii.
Poți să îți dai seama de numărul aproximativ de calorii pe care l-ai putea primi consumând popcorn la cinema dacă te vei raporta și la exemplele de mai jos:
- O pungă de popcorn de 85 g cu unt oferă cam 485 calorii
- O pungă de popcorn de 85 g cu aromă de brânză oferă 445 calorii
- O pungă de popcorn (de 123 g) dulce oferă 581 calorii
- O pungă de popcorn (de 160 g) cu sare oferă 762 calorii
Câte calorii are popcornul cu sare
Medicii cardiologi trag următorul semnal de alarmă: o porție de popcorn de la cinema furnizează peste 1000 calorii și până la 2,65 g sodiu (adulții și adolescenții cu vârsta de peste 16 ani ar trebui să consume mai puțin de 2 g sodiu pe zi, adică mai puțin de 5 g sare). În aceste condiții, ar trebui să îți monitorizezi cu multă atenție aportul de sare dintr-o zi, întrucât excesul de sare crește riscul de apariție a hipertensiunii arteriale, a accidentului vascular și a bolilor cardiovasculare în genere.
Cât privește numărul de calorii existent la o pungă de 100 g de popcorn cu sare, s-a estimat că acesta se ridică, în general, la 473 . În cazul popcornului cu sare de la cinema, te poți aștepta să ai un aport mai ridicat de calorii, precum se poate sesiza din exemplele de mai jos:
- O pungă de popcorn (de 60 g) cu sare oferă 286 calorii
- O pungă mare (de 250-255 g) de popcorn cu sare oferă 1214 calorii
Câte calorii are popcornul de casă
Caloriile din popcornul de casă variază în funcție de ingredientele pe care le vei adăuga. Așa cum vei putea observa și din următoarele exemple, orice sursă de grăsimi va suplimenta numărul caloriilor:
- 100 g popcorn în ulei furnizează 425 calorii
- 100 g popcorn în ulei de măsline furnizează 408 calorii
- 100 g popcorn în ulei de cocos și cu sare de mare furnizează 471 calorii
- 100 g popcorn aerat cu unt furnizează 486 calorii
Practic, vei avea parte de popcorn cu calorii (387 calorii la 100 g) mai puține optând pentru cel aerat, preparat fără niciun fel de grăsimi.
În cazul în care îți este poftă de ceva dulce, dacă vei prepara popcorn acasă, îi poți adăuga un plus de savoare folosindu-te, de pildă, de unt de nuci, de scorțișoară sau de ciocolată neagră.
Este adevărat că popcornul nu îngrașă?
Pe de o parte, popcornul te poate ajuta să-ți menții silueta întrucât este o sursă bună de fibre. De pildă, potrivit „Healthline”, 100 g popcorn aerat, fără ulei sau alte surse de grăsime, nu doar că oferă calorii puține, dar îți va pune la dispoziție și o cantitate generoasă de fibre: 15 g (pentru femei, necesarul zilnic de fibre este de 25 g, iar pentru bărbați este de 38 g).
Un studiu publicat în „Annals of Internal Medicine” a ajuns la concluzia că persoanele ce reușesc să consume zilnic 30 g fibre vor putea să slăbească, să își reducă nivelul tensiunii arteriale și să-și îmbunătățească răspunsul la insulină. În cadrul studiului menționat s-a apelat la voluntari ce sufereau de sindrom metabolic (aveau un nivel ridicat al tensiunii arteriale, exces ponderal, niveluri ridicate ale colesterolului „rău” și ale glicemiei, ceea ce îi expunea riscului de a dezvolta diabet sau maladii cardiovasculare). Aceștia au fost împărțiți în două grupuri:
- Un grup a fost solicitat să urmeze o dietă bazată pe fructe, legume, pește, proteine provenite din carne slabă și să renunțe total la alcool, la zahăr, la sare și la grăsimile nesănătoase
- Celuilalt grup de voluntari nu i s-a recomandat o anumită dietă, ci i s-a spus că trebuia să consume zilnic 30 g fibre
La finalul perioadei analizate, s-a constatat că atât participanții din primul grup, cât și cei din cel de-al doilea, au reușit să piardă în greutate, să-și reducă nivelul tensiunii arteriale și să-și îmbunătățească răspunsul la insulină. Plecând de la acest rezultat, coordonatorii studiului au recomandat să se consume zilnic fibre, mai degrabă fibre care să provină din alimente decât din suplimente alimentare.
Pe de altă parte, nu doar caloriile puține din popcornul aerat, fără ulei (la 30 g popcorn aerat vei primi 31 calorii), sunt motivul pentru care nu vei risca să te îngrași, ci și faptul că acest aliment te ajută să te simți sătulă, crescând sațietatea. Din acest punct de vedere, printr-un studiu s-a demonstrat că 15 calorii provenite din popcorn fără grăsimi asigură senzația de îndestulare ca și cum ar fi vorba despre 150 calorii provenite din chips-uri. Pentru a se formula o asemenea concluzie, participanții la studiu (femei și bărbați), având o greutate normală și vârsta cuprinsă între 20-50 ani, au fost rugați să consume popcorn și chips-uri și să bea apă după cum urmează:
- 200 ml apă (pentru grupul de control)
- 1 cană (4 g, 15 kcal) popcorn
- 6 căni (27 g) popcorn
- 1 cană (28 g, 150 kcal) chips-uri
- Atât pentru popcorn, cât și pentru chips-uri, se consumau câte 200 ml apă
Participanții au fost rugați să completeze date referitoare la senzația de foame, la senzația de îndestulare, la dorința de a mai consuma și alte alimente și la senzația de sete după 30 de minute de când consumaseră popcorn, chips-uri și apă. După ce rezultatele au fost analizate, s-a constatat că persoanele care consumaseră 6 căni de popcorn aveau un apetit mai redus, se simțeau mai îndestulate și nu mai doreau să consume alte alimente, prin comparație cu cele care consumaseră apă și/sau chips-uri. În aceste condiții, popcornul fără grăsimi a fost recomandat pentru toți cei care doresc să-și țină sub control apetitul și să nu se îngrașe.
Bucură-te de popcornul aerat, fără calorii multe și fără grăsimi și servește-l alături de ingrediente care nu vor fi un pericol pentru silueta ta, ca de exemplu: piper cayenne, curry, pudră chilli, salată kale cu zeamă de lămâie, sare de mare, oțet balsamic.
Surse: acpjournals.org, amyshealthybaking.com, calorii.oneden.com, calories-info.com, csid.ro, doc.ro, fatsecret.com, fatsecret.co.uk, heart.org, halth.clevelandclinic.org, healthline.com, heath.harvard.edu, mayoclinic.org, medicalnewstoday.com, medlife.ro, nutritiondata.self.com, nutritionvalue.org, nutritionix.com, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, reginamaria.ro, tasteofhome.com, thefoodstalker.com, webmd.com
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com