1. Carne procesată
Agenția Internațională pentru Cercetarea Cancerului, Agenția pentru Cancer a Organizației Mondiale a Sănătății a clasificat carnea procesată în crenvurști, șuncă și alte mezeluri drept cancerigene. Un consum excesiv de crenvurști crește riscul de cancer colorectal cu un procent de 18%. Carnea roșie și cea procesată trebuie evitată pentru a reduce riscul de orice cancer. Un consum ocazional este permis, conform medicului Colleen Doyle de la Societatea Americană pentru Cancer.
2. Lactate și carne cu antibiotice
Produsele de tip organic provin de la animale care nu au fost crescute cu antibiotice sau hormoni de creștere; dacă optezi pentru astfel de alimente contribui la crearea unor bacterii rezistente la antibiotic. Urmărește de asemenea carnea de la vite care nu au fost crescute cu hormonul de creștere bovin recombinant; le ajută să producă mai mult lapte și să crească mai repede, dar poate cauza la oameni pubertate precoce și chiar cancer. Cel mai bine este să optezi pentru animale hrănite cu iarbă; în plus, carnea de la aceste vite are mai mult calciu, magneziu, tiamină, riboflavină și potasiu, peste 400% mai multă vitamina A și E, de 4 ori mai mulți acizi grași omega 3 decât vitele hrănite cu cereale.3. Sucuri și băuturi sportive cu ulei vegetal bromurat
Acest aditiv are rolul de a preveni separarea aromelor citrice în sucuri și băuturi sportive. Conform cercetătorului din Centrul pentru știință în Interes Public, Lisa Lefferts, persoanele care consumă suc în mod excesiv au experimentat toxicitate cauzată de brom, care presupune probleme la nivelul pielii, al nervilor și cu memoria. Acest ulei lasă reziduuri în grăsimea din corp și în cea din creier, ficat și în alte organe. Renumita companie PepsiCo a îndepărtat acest compus din produsele lor în urmă cu câțiva ani, dar încă se găsește în sucuri și băuturi sportive.4. Popcorn la microunde
Chiar dacă are un gust delicios, învelișul pungii de popcorn poate emite chimicale nocive. În general pungile folosesc un ambalaj rezistent la căldură, un fel de plastic care absoarbe energia microundelor și ajută pachetul să funcționeze ca o tigaie care prăjește. Însă cercetătoarea din Centrul pentru știință în Interes Public, Lisa Lefferts subliniază că sunt folosite chimicale perfluorurate pentru pungile de popcorn precum și alte învelișuri alimentare (cele pentru hamburgeri și sandvișuri) și recipiente (de cartofi prăjiți, mâncare chinezească și cutii de pizza), iar temperaturile înalte încurajează eliberarea lor. Acestea pot afecta dezvoltarea copilului și sunt corelate cu cancer.5. Fructe cu pesticide
Există un pesticid denumit clorpirifos din rândul alimentelor, ale cărui reziduuri se găsesc în mere, afine, pepene (chiar și în interior), portocale și banane. Conform cercetătoarei Miriam Rotkin-Ellman de la Consiliul Național de Resurse în Apărare, studiile demonstrează că această substanță este toxică pentru creierul în dezvoltare al copilului (poate conduce la dizabilități în învățare, probleme comportamentale precum ADHD). Reziduurile rămân și după spălat, prin urmare optează pentru fructe și legume organice chiar și pentru tine dacă ești însărcinată (expunerea intrauterină poate determina probleme ulterioare în dezvoltare).
6. Cereale, bomboane și băuturi cu coloranți alimentari
Toate aceste alimente plăcute de copii, pot fi nocive. Roșu 40, galben 5, galben 6 (aceștia reprezintă 90% din coloranții folosiți în comerț) și alți coloranți alimentari sintetici pot declanșa comportamente nedorite precum hiperactivitate. În plus, pot cauza reacții alergice precum urticarie, eczemă și chiar inflamație, dar cel mai grav cancer. În anul 1990 s-a concluzionat că roșu 3 este cancerigen și totuși încă se găsește în anumite alimente. Pentru a fi sigur că alegi un aliment potrivit, este cel mai bine să nu optezi pentru unul intens colorat și procesat.7. Orez cu arsenic
Arsenicul se găsește în cantitate ridicată în orez. Este prezent, după spusele cercetătorului din Centrul pentru știință în Interes Public, Lisa Lefferts, în forma anorganică, respectiv cancerigenă și poate afecta abilitatea de învățare a copiilor. Orezul preia arsenicul din sol și apă mai ușor decât alte cereale. Deși în prezent au fost impuse limitări ale arsenicului, atât în SUA cât și în Europa, aportul de orez pentru bebeluși comparativ cu greutatea lor este mai mare de 3 ori decât la adulți, putând conduce la probleme în dezvoltare. Prin urmare este indicat să oferi copilului o gamă largă de cereale și alte alimente pentru a limita o ingerare exagerată a arsenicului.8. Alimente cu ftalați
Aceste chimicale se găsesc în materiale plastice, inclusiv în recipiente alimentare. Tulbură funcționarea sistemului endocrin, prin urmare influențează hormonii implicați în creșterea și dezvoltarea fătului și a copilului, în dezvoltarea sistemului reproducător, precum și a creierului, susține cercetătoarea Miriam Rotkin-Ellman de la Consiliul Național de Resurse în Apărare. Chiar dacă recipientele din sticlă prezintă riscuri în cazul copiilor, este indicat să eviți plasticul de câte ori poți. Expunerea la ftalați poate apărea și în locuri unde nu te aștepți, precum în alimente grase, în special lactate (datorită procesului de procesare și fabricare) sau chiar în produse organice.9. Conserve cu BPA
Un alt motiv de îngrijorare legat de ambalajele alimentare este reprezentat de bisfenol A, care se găsește în multe materiale plastice. În prezent nu mai este permis în fabricarea biberoanelor, cănilor pentru copii sau cutiilor de lapte praf, dar există expunere la niveluri reduse de BPA înainte și după naștere. Are de asemenea un efect endocrin disruptor și poate cauza cancer, probleme comportamentale și leziuni ale sistemului reproducător sau chiar ale creierului. BPA se găsește și în alimente conservate datorită învelișului protector al cutiei; substanța ajunge și în alimente, mai ales dacă au aciditate mare (conțin roșii, de exemplu).10. Dulciuri cu aspartam
Acest îndulcitor artificial s-a demonstrat a cauza cancer în studii animale. Expunerea timpurie la cancerigeni este de obicei mult mai nocivă decât ulterior în viață. Conform unui studiu recent de la Spitalul General Massachusetts s-a descoperit că aspartamul poate influența o enzimă care previne obezitatea, diabetul și creșterea în greutate. Din acest motiv evită iaurtul sau alte dulciuri cu aspartam și optează pentru zahăr, în moderație desigur.
Citește și: Top 10 ingrediente din alimente de evitat
Surse:
www.rd.com; mamavation.com; http://ph.thenet24h.com