1. Fii cat se poate de onesta si raspunde-ti la intrebarea "De ce?"
Viitorul parinte trebuie sa stie in primul rand ca in momentul in care se gandeste sa aiba un copil, trebuie sa se gandeasca ca practic VA CHEMA LA VIATA inca un om. Prima intrebare care ar trebui sa apara in mintea viitorului parinte este DE CE? DE CE VREI SA AI UN COPIL?
2. Ocupa-te de propria educatie!
Daca ai inteles ca a aduce un omulet pe lume inseamna ca ai resursele emotionale - afective, psihice si financiare sa il cresti de la stadiul de bebe mic si complet dependent de tine pana la acela de adolescent nelinistit si cu o multime de intrebari existentiale, atunci este bine. Inseamna ca tu insati te preocupi de propria ta educatie, zi de zi. Esti atenta la propriile ganduri si stari, si ai ca scop central al vietii sa fii o persoana din ce in ce mai buna, senina si implinita.
Daca aceste lucruri caracterizeaza si relatia cu sotul tau, atunci va felicit. Daca nu, iti propun sa mai astepti putin si sa incepi sa lucrezi, sau sa lucrezi mai mult la propria ta maturizare emotionala, pentru a fi un parinte adevarat.
3. Informeaza-te!
Pana acum ti-am spus cat de importanta este autoeducatia, si propria ta atitudine fata de tine. Oricat de pregatita te-ai simti insa, exista anumite lucruri noi pe care trebuie sa le afli, de exemplu despre psihologia copilului sau ingrijirea bebelusului. Sunt astazi o multime de carti, ghiduri si compendii foarte bine realizate care te pot ajuta in acest demers. Cateva exemple ar fi: "Cum sa fii o mama buna pentru fiul tau", "Educatia copilului meu in 25 de tehnici". Si Biblia are o multime de precepte bune de aplicat in educarea copilului tau. De asemenea, iti propun ca informarea ta sa presupuna si discutii cu alte mamici, fata in fata sau pe forumuri, chiar vizite in case cu copii, pentru a vedea cum te simti langa un copil, ce simti si cat de bine poti sa faci fata anumitor comportamente ale lor. |
4. In ce relatie te afli cu partenerul de viata?
Un copil se dezvolta bine si sanatos din toate punctele de vedere atunci cand este crescut, intr-o atmosfera calda, prietenoasa, DE CATRE AMANDOI PARINTI. In ce relatie te aflii cu partenerul de viata? Conflicte dese sau inca fluturasi in stomac? Sa stii ca ambele stari caracterizeaza doua tipuri de relatii subrede, fie ca ascunde multe tensiuni si conflicte interioare nerezolvate, neexprimate, fie este o relatie inca imatura, si amandoi vreti sa mai "copilariti". Daca esti intr-una din aceste doua tipuri de relatii, inseamna ca nu este inca vremea sa va ganditi la un copil.
Relatia voastra trebuie sa fie una echilibrata, matura, trebuie sa aveti un numar considerabil de situatii prin care ati trecut impreuna, prin care v-ati incercat si intarit sentimentele.
5. Pregateste-te si fizic!
Daca nu faci inca, iti recomand sa incepi sa faci niste sport (fitness, jogging, aerobic sau macar cateva exercitii de gimnastica la tine acasa). Este foarte important sa iti intaresti musculatura, iar sportul ajuta si la relaxarea mintii. De asemenea, incearca sa adaugi la fiecare masa cat mai multe legume si fructe. Copilul tau trebuie sa se dezvolte timp de 9 luni intr-un organism sanatos si puternic.
Acestea ar fi minimum de lucruri la care trebuie sa te gandesti si pe care trebuie sa le faci inainte de a ramane insarcinata. Bineinteles, nu uita sa iti faci niste teste de fertilitate si sa ai ok-ul medicului ginecolog inainte de a te hotari sa ramai insarcinata. Fii onesta cu tine si cu sotul tau, luati-va timp si ganditi-va sau discutati aceste aspecte pentru a fi pe deplin pregatiti atunci cand va trebui sa luati parte la cea mai frumoasa realizare a voastra: nasterea si cresterea copilului vostru. Mai jos este o poezie care exprima cel mai bine si mai real "scrisoarea" pentru tine cu care vine copilul tau pe lume:
Daca ar avea parintii ochi sa vada
Nu glume, nici minciuni – bomboane-amare;
Eu stiu c-aveti profesii elevate |
As vrea ca jucarie OCHII MAMEI
De-aceea vreau parintii mei sa vada, ("Scrisoare pentru parinti" de Sorin Chelbegeanu) |