Considerate a fi unele dintre cele mai sănătoase băuturi care pot fi introduse de foarte timpuriu în dieta copiilor, sucurile de fructe poartă în ele capcane ascunse, susțin specialiștii. Dincolo de aportul caloric foarte mare, sucurile de fructe conțin foarte mult zahăr. În afară de creșterea riscului apariției cariilor dentare și a diabetului zaharat, acum sucul de fructe este suspectat că poate provoca obezitate infantilă.
Sucuri naturale pentru copii?
Asociația Medicilor din Minnesota care reprezintă în jur de 10.000 de medici, susține că sucul de fructe este parțial responsabil de apariția obezității la copii. Dr. Sarah Jane Schwarzenberg, pediatru și cercetător în domeniul obezității infantile al Universității Minnesota, susține că "sucul de fructe nu are o valoare reală în dieta copiilor. Contrar credinței populare, nici macar sucul din fructe 100% natural nu este echivalent cu un fruct consumat proaspăt. Sucul de fructe are același număr de calorii precum un suc carbogazos, iar uneori chiar mai multe." Cercetătoarea sfătuiește părinții să ofere copilului suc de fructe numai ocazional, la fel cum fac cu o bomboană sau o ciocolată.
Pe de altă parte, un studiu publicat în The American Journal of Lifestyle Medicine, susține că "nu există o asociere clară între consumul de sucuri de fructe și obezitatea infantilă". Autorii studiului, cercetători de marca ai Universității de Stat din Louisiana și ai Centrului de Cercetare a Nutriției Copilului de la Universitatea de Medicină Baylor, sfătuiesc medicii, părinții și educatorii să încurajeze copiii să consume băuturi sănătoase, cum ar fi apa, laptele și sucurile naturale din fructe: "Cercetările noastre susțin consumul de sucuri de fructe 100% naturale în cantități moderate. Aceasta ar putea fi o strategie buna pentru a obișnui copiii să consume fructe, așa cum este recomandat."
Sucul de fructe se comportă ca alcoolul în ficatul copilului
În primul rând, este esențial că părinții să distingă foarte clar diferența intre "sucurile de fructe" și "sucurile pe baza de fructe". Sucurile naturale de fructe sunt cele făcute "în casă", adică acele sucuri obținute 100% din fructe, prin pasarea cu blenderul sau alte tipuri de roboți de bucătărie, pe care le știm și cu denumirea de smoothie. Aceste sucuri nu conțin adaos de zahăr, îndulcitori artificiali, conservanți sau coloranți și se consumă într-un timp foarte scurt de la preparare (pentru a beneficia de proprietățile fructelor).
”Sucurile stoarse din fructe sunt doar apă cu glucoză și nu conțin toate vitaminele din fructe și, mai mult, se comportă exact ca alcoolul în ficatul copilului. Sucul de fructe poate solicita excesiv ficatul. Fructoza din fructe se metabolizează doar la nivel hepatic si poate duce la o probleme de ficat gras, creșteri de colesterol prin exces de fructe.”, spune Dr. Mihaela Bilic. Sucurile pe bază de fructe, (chiar și acelea tip nectar sau juice, despre care citim pe eticheta că sunt făcute din fructe) sunt făcute dintr-un procent mai mic de fructe, și au, în general, adaos de zahăr sau alte tipuri de îndulcitori, conservanți și coloranți alimentari.
Cât de mult suc de fructe este prea mult?
În general, dacă micuțul tău consumă uneori sucuri din fructe, dar are o dietă zilnică echilibrată în care sunt incluse fructele și legumele proaspete, în jur de 500 gr. de lapte și produse lactate și nu are probleme în ceea ce privește cariile dentare sau greutatea corporală, atunci nu consumă prea mult suc. Însă, în cazul în care copilul tău este mofturos la mâncare, nu are o dieta echilibrată, are carii dentare, este supraponderal, suferă de dureri abdominale, diaree sau constipație cronică, probabil că îi dai prea mult suc de fructe și este cazul să începi limitarea consumului. Una dintre marile probleme pe care le ridică un consum de prea mult suc de fructe de către copii, este faptul că pofta de mâncare a copilului va scădea. Chiar dacă micuțul obține calorii din sucul de fructe, marea majoritatea a caloriilor sunt rezultate din zaharuri și carbohidrați, nu din proteine sau grăsimi, ceea ce conduce la o dieta precar echilibrată.
Prin urmare, cantitatea de suc de fructe trebuie limitată, iar la copiii sub 1 an nu este necesară. „Părinții pot percepe sucul de fructe ca fiind sănătos, dar acesta nu este un substitut benefic pentru fructul proaspăt, întrucat este plin de zaharuri și de calorii. Pentru copiii mai mari, o cantitate mică de suc natural de fructe nu este dăunatoare, dar pentru copiii sub 1 an este absolut inutilă”, afirmă Dr. Melvin B. Heyman, pediatru gastroenterolog, co-autorul programului „Sucul de fructe la copii și adolescenți: recomandări actuale”.
Vârsta | Cantitatea de suc de fructe |
1-3 ani | 100 ml pe zi |
4-6 ani | 110-170 ml pe zi |
7-18 ani | 200-250 ml zilnic |
Citește și: TABEL-Cât suc de fructe trebuie să bea copilul tău
Sfaturi privind sucul de fructe
- Este recomandat să îi dai copilului sucuri de fructe naturale, făcute în casă, sub formă de smoothie, nu sucuri pe baza de fructe, stoarse sau achiziționate din comerț.
- Bebelușii sub 1 an nu ar trebui să primească suc de fructe potrivit recomandărilor Academiei Americane de Pediatrie. Laptele de mamă și formula de lapte sunt suficiente pentru bebelușii de până la 6 luni, iar peste această vârstă fructele trebuie servite sub formă de piureuri.
- Nu servi sucul de fructe cu pai, copilul poate consuma mai mult decât trebuie în acest fel.
- Nu servi suc de fructe copilului înainte de somn.
- Încurajează copilul să mănânce fructe întregi în locul sucului de fructe. Este mult mai sănătos.