Înțepăturile în burtă la copii – când sunt motiv de îngrijorare
În majoritatea cazurilor înțepăturile în burtă nu reprezintă un motiv de îngrijorare, fiind vorba doar o ușoară viroză stomacală, de constipație sau foame, mai ales că sunt extrem de frecvent întâlnite în rândul copiilor. Durerile abdominale pot să apară brusc sau să se instaleze lent; copiii prezintă adeseori și alte simptome asociate, precum vărsături, diaree și febră. Iată și situațiile în care îngrijorează medicul:
- Durerea este puternică. Copilul nu poate fi distras de la ea și plânge sau dă semne că se simte extrem de inconfortabil.
- Durerea este localizată în regiunea inferioară dreaptă a abdomenului. În acest loc se află apendicele. Primele semne ale apendicitei apar de obicei în zona buricului, iar apoi avansează în zona denumită medical cvadrantul drept inferior. Și constipația este o cauză pentru acest tip de durere, iar fetele observă uneori simptomul când ovulează.
- Copilul are urticarie, arată palid, acuză amețeală sau are fața inflamată. Anafilaxia este cea mai periculoasă reacție alergică, care poate cauza durere de stomac, adeseori cu vărsături. În cazul în care cunoști existența unei alergii și ai la îndemână epinefrină, o poți administra până sosește salvarea
- Înțepăturile în burtă sunt însoțite de febră și tuse puternică. În unele cazuri este vorba despre pneumonie. Există însă și alte virusuri care pot cauza aceste simptome, însă dacă tusea sau durerea de burtă se agravează sau copilul pare să respire dificil poate fi o problemă care necesită consult medical imediat.
- Vărsăturile copilului au culoare verde. Această culoare poate indica un blocaj intestinal; uneori se întâmplă ca oamenii să vomite materie galben-verzuie când au eliminat tot conținutul stomacal
- Copilul acuză dureri la urinare. Înțepăturile în burtă pot să reprezinte și un simptom de infecție de tract urinar.
- Este însoțită de sânge în scaun. În majoritatea cazurilor apare sânge în scaun când copilul este constipat; nu este o problemă gravă, iar tratamentul este ușor. Dar sunt situații în care poate indica o infecție gravă, o boală intestinală inflamatorie sau alte probleme de ordin digestiv
- Vărsăturile conțin sânge. Nici în acest caz nu este întotdeauna o problemă gravă; se întâmplă ca în urma vărsăturilor repetate să apară sânge în vomă sau copiii care au epistaxis sau sângerare de la un dinte slăbit/alte probleme gingivale să vomite sângele care a curs din gură/nas.
- Copilul are febră sau pare mai somnolent decât de obicei. Infecțiile grave pot să cauzeze stare de somnolență prin scăderea tensiunii arteriale și pierderea de sânge.
- Apare scăderea în greutate. Nu este neobișnuit ca cel mic să slăbească puțin în urmă vărsăturilor sau a diareei. De obicei recapătă greutatea când se simt mai bine. Însă dacă pierderea în greutate este constantă și severă, necesită atenție medicală.
Cele mai comune cauze pentru înțepături în burtă
Există mai multe cauze pentru durerile abdominale, după cum urmează: probleme intestinale (gaze, constipație, boala Crohn, sindromul de colon iritabil), infecții (gastroenterită sau infecții urinare), limfadenita mezenterică (ganglionii limfatici din abdomen se măresc în urma infecțiilor virale), probleme ce necesită intervenție chirurgicală (obstrucție intestinală sau apendicită), durere menstruală (în cazul adolescentelor aflate la pubertate), durere asociată consumului de alimente (consum excesiv de alimente, toxiinfecție alimentară, alergii sau intoleranțe alimentare), stres sau anxietate (la unii copii apar reacții la nivel digestiv). Durerile abdominale mai pot apărea în cazul existenței unei intoleranțe la lactoză, a ulcerului sau o unei boli inflamatorii pelviene. Alte cauze: hernie, calculi biliari, calculi renali, boală de reflux gastroesofagian, diverticulită. Sunt și situații în care nu poate fi identificată nicio cauză exactă pentru dureri (cauza idiopatică).
Înțepături în burtă – când trebuie să mergi de urgență la medic
Încearcă să îi oferi copilului tău lichide, alimentație fadă (sau cu conținut de fibre dacă este constipat) și multă odihnă. Dacă starea sa de sănătate nu se îmbunătățește, este de ajutor să notezi când apar durerile, precum și detalii cu privire la mesele consumate, consistența scaunului, stare de dispoziție; în acest fel îi va fi mai ușor medicului să pună un diagnostic corect.
În cazul în care durerea abdominală este puternică (în pofida administrării unui tratament), nu dispare (persistă mai mult de 24 de ore) sau continuă să revină, trebuie să contactezi medicul. Alte simptome care indică o urgență: febră (temperatură corporală peste 38 grade Celsius), incapacitatea de a menține alimentele în organism mai mult de 2 zile, semne de deshidratare (urinare rară, urină de culoare închisă, senzație puternică de sete), incapacitatea de a elimina scaunul (mai ales dacă este prezentă și voma), durere la urinare/senzație frecventă de urinare, abdomen sensibil la atingere, durere care persistă mai multe ore, scaun de culoare neagră (de obicei conține sânge), probleme cu respirația, umfătură la nivelul abdomenului/în zona inghinală, are o urticarie pe piele dureroasă, vomă constantă/vomă cu sânge/vomă de culoare verde, piele de culoare galbenă, copilul nu dorește să se miște, este palid/transpirat/letargic, refuză lichidele, este bebeluș și are mai puțin de 4 scutece ude pe zi, a suferit o accidentare recentă. De asemenea, trebuie să suni la salvare dacă dureea apare în urma unei accidentări recente a copilului sau a unei dureri recente la nivelul pieptului.
Surse: www.webmd.com, www.health.harvard.edu,www.rch.org.au