Cum știi că a venit momentul ca și copilul tău să înceapă să se dea cu deodorant
În primul rând, trebuie să iei în calcul vârsta la care un copil intră la pubertate și, de aceea, trece prin numeroase schimbări ale corpului. Printre aceste schimbări se regăsește și apariția părului în zona axilelor. Spre exemplu, o fată intră la pubertate în jurul vârstei de 8-13 ani, în timp ce băieții intră în jurul vârstei de 9-14 ani. Cu toate acestea, nu este obligatoriu ca mirosul corpului să se modifice prea mult în primii ani de pubertate și să fie neapărat necesar să se utilizeze un deodorant.
În al doilea rând, ar trebui să ții seama și de intervalul în care părul din zona axilelor se dezvoltă mai mult. De fapt, în general, odată ce are loc acest fenomen, este indicat să se înceapă utilizarea unui deodorant pentru reducerea riscului de producere a mirosurilor dezagreabile.
Nu în ultimul rând, te gândești că a venit momentul ca și copilul tău să înceapă să folosească un deodorant și după ce te raportezi la confortul său, la modul în care alți copii din preajma sa se raportează la mirosurile corpului. De pildă, în situația în care copilul tău se plânge de mirosul neplăcut provenit de la anumiți colegi/prieteni sau dacă îți povestește că i s-a reproșat că „miroase urât”, atunci trebuie să te pregătești de ziua în care copilul se va baza pe deodorant.
Practic, nu se poate vorbi despre o vârstă anume de la care este indicat ca un copil să înceapă să se dea cu deodorant. Este vorba despre o alegere a părinților și a copiilor, ținându-se cont și de factori precum tipul de activități desfășurate de copil, cât de mult transpiră de obicei, anotimp etc.
Cum să discuți cu copilul tău despre necesitatea de a utiliza un deodorant
Ca să te asiguri că înțelege importanța utilizării unui deodorant, că se deprinde și cu diverse reguli de igienă și că știe ce fel de produse să aleagă, străduiește-te să realizezi demersuri precum:
Discută cu copilul despre pubertate
Poți începe să abordezi un astfel de subiect când copilul are în jurul vârstei de 7-9 ani. În acest context, explică-i faptul că, printre schimbările prin care va trece, se vor număra și dezvoltarea părului în zona axilelor și modificarea mirosului corpului. Insistă asupra ideii că nu va fi singurul în această situație, că tot ceea ce se va întâmpla este normal.
Nu îl ironiza în legătură cu schimbarea mirosului corpului
Copiii observă când în corpul lor au loc schimbări, inclusiv prezența unui nou miros al corpului. Pentru a evita să-ți pui copilul în situația de a se simți rușinat și/sau umilit, este preferabil să-i vorbești despre utilizarea deodorantului ca o recomandare. Spre exemplu, îi poți spune că ai observat că transpiră mai mult și că, de aceea, îi va prinde bine să aibă la îndemână un deodorant.
Stați de vorbă între patru ochi
Această strategie este binevenită întrucât copilul nu o să ajungă să se simtă rușinat de prezența altui membru al familiei, în special de frații/surorile mai mici. În plus, o discuție între patru ochi este cea mai la îndemână modalitate de a evita ironiile sau glumele mai puțin inspirate.
Explică-i diferența dintre deodorant și antiperspirant
Copilul trebuie să știe că antiperspirantul este cel care previne transpirația. Cu alte cuvinte, întrucât are un asemenea efect, împiedică și producerea mirosurilor nedorite. Este important să abordezi acest subiect cu copilul mai ales dacă mirosurile corpului său se modifică semnificativ când transpiră abundent, de pildă, după ce face efort fizic.
În ceea ce privește deodorantul, acesta nu blochează transpirația, ci maschează mirosurile neplăcute produse de aceasta.
Vorbește-i despre importanța respectării regulilor de igienă personală
În cazul în care copilul tău nu a ajuns încă la pubertate, dar are un miros puternic al corpului, înseamnă că fie transpiră abundent, fie pe corpul său se află multe bacterii ce au un asemenea efect. De aceea, nu ezita să-l înveți să respecte reguli de igienă precum:
- Să facă duș zilnic și să utilizeze săpunul;
- Să-și spele bine toate părțile corpului, inclusiv axilele;
- Să își schimbe zilnic ciorapii și lenjeria intimă;
- Să se spele, când are posibilitatea, după orice activitate care provoacă transpirație abundentă;
- Să poarte lenjerie intimă și haine din materiale cât mai naturale, care permit pielii să respire.
Cum alegi deodorantul/antiperspirantul potrivit pentru copilul tău
Pe de o parte, contează să alegi aceste produse în funcție de tipul de activități pe care le desfășoară copilul. De exemplu, cei care practică zilnic sport au nevoie atât de un antiperspirant, cât și de un deodorant.
Pe de altă parte, unui copil preadolescent sau care nu se implică foarte mult în activități fizice i se potrivește, în general, un deodorant.
Nu în ultimul rând, ai în vedere și ingredientele din deodorant/antiperspirant. De pildă, anumiți copii sunt sensibili la ingrediente precum propilen glycol, aluminiu sau alți parabeni. În aceste condiții, este ideal să optezi pentru produse cât mai naturale, cu majoritatea ingredientelor pe bază de plante.
Indiferent de tipul de antiperspirant/deodorant pentru care vrei să optezi, ca să te asiguri că acesta va fi tolerat, este necesar să procedezi în felul următor:
- Aplică o cantitate redusă de antiperspirant/deodorant pe o mică porțiune de piele, cum ar fi în zona antebrațului;
- Urmărește să vezi cum reacționează copilul: dacă intervin mâncărimile, iritațiile, inflamațiile, descuamarea pielii sau bășicile, înseamnă că produsul respectiv nu trebuie folosit sub nicio formă;
- Dacă nu intervin modificări la nivelul pielii, înseamnă că produsul respectiv este sigur pentru copil.
Ține minte că este necesar să te adresezi unui medic în situația în care mirosul corpului copilului tău devine tot mai pregnant și mai neplăcut în ciuda utilizării unui antiperspirant/deodorant și a respectării regulilor de igienă. În plus, nu uita că, în anumite cazuri, transpirația excesivă este provocată de infecții, de diabet, de afecțiuni tiroidiene etc. Din acest motiv, trebuie să ceri sfatul unui medic pentru recomandarea unor investigații și, dacă este nevoie, a unui tratament.
Surse foto: istockphoto.com, pexels.com
Surse articol: beautyanswered.com, healthline.com, mcpress.mayoclinic.org, mominformed.com, verywellfamily.com