„Cu ce drept țipi tu la copilul meu?” Ce facem când un alt părinte țipă la copilul nostru

„Cu ce drept țipi tu la copilul meu?” Ce facem când un alt părinte țipă la copilul nostru

Mariana Voinea

Când alt adult țipă la copil, fie că este vorba despre un necunoscut din parc sau despre un membru al familiei, părintele nu știe de cele mai multe ori cum să abordeze problema. Cel mai important este păstrarea calmului în asemenea situații și asigurarea copilului că părintele îi este aliat, orice ar fi! Specialiștii ne dau sfaturi demne de urmat!

Din păcate suntem martori din ce în ce mai des la situații la care nu știm cum să reacționăm, în calitate de părinți. Ce faci atunci când un străin țipă la copilul tău în parc, la un loc de joacă, într-un loc public, pentru că pur și simplu i-a deranjat copilul și are sau nu alte motive să o facă.

Când un alt părinte țipă la copilul tău, poate fi extrem de deranjant, chiar te poți simți confuz de comportamentul celuilalt, protector față de copilul tău sau chiar furios pentru că altcineva a avut inițiativa de a-ți disciplina copilul. „Aceste situații sunt adesea stresante și provoacă o varietate de emoții cum ar fi șoc, îngrijorare și frustrare”, spune Brittany Schaffner, supervizor educațional la Spitalul pentru Copii Nationwide.

Aceasta sugerează părinților să respire adânc, să gândească foarte bine înainte de a începe conversația cu persoana care a țipat la copilul lor, să evalueze situația și să își ia un moment de răgaz pentru a oferi cel mai bun răspuns.

Cum gestionați situația în care un alt părinte țipă la copil?

Când un alt părinte țipă la copilul tău, indiferent că a greșit sau nu cu ceva, instinctul de protecție începe să se activeze, iar experții sfătuiesc adulții să se calmeze, înainte de a lua orice fel de decizie.

Întreabă-ți  copilul cum se simte

copil plange

Primul lucru pe care trebuie să facă părintele înainte de a se adresa persoanei care țipă la el este să își consulte copilul. Va trebui să te asiguri că este în regulă și să stabilești exact ce s-a întâmplat pentru a înțelege puțin și viziunea lui. Până când părintele nu înțelege ce este mintea copilului său și cu ce crede el că a greșit, nu poate face nimic în această privință, nu poate confrunta celălalt adult, pentru că prioritatea este micuțul.

Ulterior, îl poți întreba și pe adult ce s-a întâmplat și îi poți oferi scuze dacă simți că este necesar și acțiunile copilului nu au fost justificate. Sub nicio formă nu trebuie forțat copilul să-și ceară scuze față de celălalt părinte sau să facă ceea ce dorește el, până când nu înțelegi ce a fost în mintea micuțului, de ce a precipitat anumite acțiuni, de ce a luat decizii greșite, rapide, dintr-un impuls de moment.

Nu poți lua o decizie într-o fracțiune de secundă și să îl faci pe copilul tău să simtă că nu ești alături de el și nu ești aliatul lui”, conform psihanalistei Laurie Holman.

Ce faci dacă vezi că un alt părinte îşi bate copilul?

Rămâi calm!

barbat tipa la fata

Orice situație trebuie tratată cu calm încă de la bun început. Limbajul corpului, tonul vocii trebuie să inspire o atitudine calmă, un ton ferm și respectuos și de asemenea ar trebui să fii foarte direct. În situația în care nu cunoști părintele care a țipat la copilul tău, abordează-l prezentându-te și exprimând o atitudine curioasă precum:

Bună ziua, sunt mama Anei. Îmi puteți spune ce s-a întâmplat și care este îngrijorarea dumneavoastră încât țipați la copilul meu?”.

O altă modalitate de a rezolva situația este prin umor, abordare ce va depinde și de personalitatea părintelui, dar de personalitatea persoanei căreia i se adresează. Dacă nu te simți confortabil să folosești umorul, este mai bine să rămâi la o atitudine mai serioasă.

Răspunde cu compasiune

Pe măsură ce începi să vezi întregul tablou și care a fost situația asigură-te că te adresezi cu calm celuilalt părinte, nu la intensitatea la care acesta a țipat la copilul tău și vorbiți cu multă compasiune și înțelegere. Chiar dacă celălalt părinte a greșit, este important să nu îi răspunzi cu aceeași monedă.

Julia Chamberlain, consilier autorizat în sănătate mintală, sugerează să abordăm altfel situația prin a spune spre exemplu: „știu că ai vrut binele copilului meu, dar chiar nu mi-a plăcut felul în care ai gestionat situația în acel moment. Ești prietenul meu și nu vreau ca acest lucru să aibă un impact negativ asupra prieteniei noastre ,așa că trebuie să vedem ce putem face pentru a merge mai departe ”.

Setează limite clare!

baiat copil

O altă regulă de bază în situația în care un prieten de familie, un apropiat sau un străin țipă la copil este stabilirea unor reguli clare atunci când vine vorba de interacțiunea lor cu micuțul sau micuța. Dacă vei lăsa pe cineva să țipe continuu la copilul tău de fiecare dată când face o faptă greșită, acest lucru ar putea avea consecințe groaznice.

Disciplina verbală dură poate duce la probleme de conduită și la simptome depresive la copii. Specialista Schaffner susține că este necesar să: „stabiliți limite clare. Limitele reprezintă o parte necesară și sănătoasă a tuturor relațiilor. Ele oferă parametrii și așteptări cu privire la ceea ce este și nu este adecvat. Puteți stabili limite clare spunând astfel: „când abordezi probleme de diferite natură cu copilul meu, eu nu țip la el. Aș dori ca nici tu să nu țipi la el și să comunici întâi cu mine când ai ceva de spus”.

Ce facem atunci când descoperim că un copil este abuzat?

Ce să spui în situația în care cineva țipă la copilul tău?

Este foarte important să porți o conversație despre ceea ce s-a întâmplat atât cu persoana respectivă, cât și cu copilul tău. Nu este o sarcină ușoară, dar este necesară. Schaffner sugerează deschiderea conversației cu o invitație de genul: „m-am gândit la ceea ce s-a întâmplat ieri și mi-ar plăcea să vorbesc mai mult despre asta cu tine să vedem ce s-a întâmplat”, lucru care poate ajuta la lămurirea oricăror neînțelegeri și la furnizarea informațiilor importante asupra situațiilor pe care nu le cunoaștem.

De asemenea, este important să identificăm impactul pe care l-a avut acea atitudine asupra copilului și să-l asiguri că nu vei permite să se mai întâmple a doua oară același lucru.

Cum ajuți copilul să treacă peste incident?

parinti in parc

Indiferent de vârsta copilului, țipetele unui adult nu sunt tocmai confortabile, uneori pot fi percepute ca fiind înfricoșătoare și copleșitoare. De aceea, este important să abordezi copilul cu invitația deschisă de a vorbi despre ceea ce simte, cum s-a simțit în legătură cu întreaga situație și de a-ți manifesta curiozitatea în ceea ce privește experiența prin care a trecut. Nu uita să îți asiguri copilul că ești acolo pentru el oricând ar avea nevoie de tine.

Sfaturi pentru a depăși cu brio incidentul

Schaffner sugerează părinților să se relaxeze atât ei, cât și copilul după acea situație dificilă, să vorbească deschis despre întreaga situație împreună, să scrie într-un jurnal, să meargă într-un spațiu liniștit, să practice respirația profundă, cititul, ascultarea muzicii sau plimbările și să aibă activități relaxante împreună.

Verifică sentimentele copilului după un astfel de incident!

Copiii experimentează o varietate de emoții în ceea ce privește situațiile stresante și sunt influențați de emoțiile adulților, de aceea părinții trebuie să și le exprime în mod corespunzător, să își verifice propriile stări emoționale în timpul acelor situații stresante și să își schimbe atitudinea dacă este necesar.

Transformați situația într-o lecție de viață

Orice situație stresantă va deveni o lecție de viață că vrem sau nu, oportunitate de a învăța cum să gestionăm lucrurile pe viitor. În calitate de adulți, suntem cel mai buni instrument pentru ca micuții noștri să învețe din demonstrații. Faptul că ne privesc cum abordăm situațiile stresante îi va ajuta pe copii să învețe abilitățile de care au nevoie pe viitor, cum să regleze emoțiile și să gestioneze conflictele.

Este necesar să porți o conversație cu copilul tău, să reflectezi la evenimentele care s-au întâmplat, la sentimentele prin care a trecut și la lucrurile care l-au marcat. Întreabă-ți copilul ce crezi că ar fi putut fi diferit și vezi care este abordarea lui asupra întregii situații.

Exersați modul în care va reacționa la viitoarele incidente

Atunci când cineva țipă la copilul tău este un mod de a exersa cum va reacționa dacă acest lucru se va repeta pe viitor. Analizează situația și pune-ți copilul să exerseze ceea va face sau ce va spune în asemenea situații.

Așadar, când un adult țipă la copilul tău, este normal să intri în defensivă, să te simți confuz și furios. Dar înainte de a certa și de a confrunta persoana care țipă, respiră adânc, calmează-te și asigură-ți copilul că este ești alături de el și ești aliatul lui în orice situație, chiar dacă a greșit. Cheia este să fii calm, respectuos și dispus să asculți și să-i arăți copilului cum trebuie să procedeze în astfel de situații în viață.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.comistockphoto.com

Surse articol: verywellfamily.com

Articolul urmator
Mă gândesc să divorțez pentru că soțul meu vrea numai nume ridicole pentru copilul nostru nenăscut
Mă gândesc să divorțez pentru că soțul meu vrea numai nume ridicole pentru copilul nostru nenăscut

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Vrei să te asculte copilul? Nu țipa la el, vorbeste-i în șoaptă, sfătuiesc experții
    Vrei să te asculte copilul? Nu țipa la el, vorbeste-i în șoaptă, sfătuiesc experții

    Un expert în comportamentul copiilor și în problemele legate de somnul celor mici ne învață cum să le captăm atenția, altfel decât prin ridicarea vocii. Pentru...

    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”
    „Cred că rolul nostru pe Pământ e să devenim tatăl sau mama cuiva, chiar dacă nu este copilul nostru biologic”

    În urmă cu câteva luni, scriitorul franco-belgian Eric-Emmanuel Schmitt a acordat un interviu celor de la Republica.ro, în care a vorbit despre cărțile sale, dar și...

    Iubitul meu nu a vrut copilul, eu l-am născut, apoi ne-am împăcat, dar sunt gravidă cu alt bărbat. Ce să fac?
    Iubitul meu nu a vrut copilul, eu l-am născut, apoi ne-am împăcat, dar sunt gravidă cu alt bărbat. Ce să fac?

    Când eram însărcinată în luna a treia am aflat ca iubitul meu nu vrea de fapt copilul că e prea tânăr ca sa fie tată (22). Eu aveam 19 ani când am rămas...

    Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil
    Reușesc cu greu să rămân calmă când copilul meu are o criză de furie. Am fost un copil traumatizat și încerc să-mi educ copilul cu blândețe, dar e al naibii de dificil

    Când ajungi părinte, dar copilul interior este rănit, este tot mai dificil să faci față situațiilor delicate. O mamă care a rămas cu traume din copilărie cunoaște cel mai...

    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede
    Țipi la copilul tău? 5 sfaturi care te ajută să te calmezi mai repede

    Ai avut o zi lungă, ești obosită, nemâncată și tot ce vrei este liniște, dar ajungi acasă și vezi că cel mic nu te ascultă și se agită încontinuu. Probabil ți s-a...

    De ce copilul meu umblă încalțat doar cu o șosetă. Nu cumva de șoseta asta depinde viitorul nostru?
    De ce copilul meu umblă încalțat doar cu o șosetă. Nu cumva de șoseta asta depinde viitorul nostru?

    E sâmbătă dimineața și, dacă ai un copil, indiferent de ce vârstă, știi că invariabil vei spune: ”du-te și schimbă-te de pijamale”. Nu de alta, dar...

    M-am recăsătorit, dar am rămas cu instictul de părinte singur. Mă asigur mereu că am bani suficienți pentru copilul meu
    M-am recăsătorit, dar am rămas cu instictul de părinte singur. Mă asigur mereu că am bani suficienți pentru copilul meu

    Deși are un partener de nădejde și un tată vitreg dedicat pentru băiețelul ei, o mamă face tot posibilul să nu depindă de actualul ei soț. Pesemne că perioada lungă în care...

    Nu mai suport copilul vecinilor care plânge și țipă toată ziua așa că am depus plângere la administrație
    Nu mai suport copilul vecinilor care plânge și țipă toată ziua așa că am depus plângere la administrație

    Cu toții avem plângeri la adresa vecinilor, atunci când fac prea mult zgomot. Însă ce se întâmplă atunci când cauza zgomotului e un bebeluș care...

    © 2025 Qbebe