Unele relații sunt departe de a fi ideale. Sunt femei care îndură violență fizică, emoțională, psihică, dar mai ales verbală. Violența verbală este o formă de manifestare a nemulțumirilor partenerului de cuplu, fie că este vorba de soț, logodnic sau iubit. Practic, toate frustrările și nemulțumirile legate de relație, bărbatul și le manifestă prin țipete.
De mai mare sau mai mică intensitate, țipătul afectează la fel de mult persoana căreia este adresat, ca și violența fizică. Țipătul este de prin care partenerul îți arată lipsă de respect, iar dacă acest lucru se întâmplă în public, cu siguranță este un mod de a te umili.
Motivele pentru care soțul țipă la tine
Desigur că nu putem ști exact motivele care stau în spatele unui astfel de comportament, dar conform experienței psihologilor, există anumite tipare în care chiar și partenerul tău s-ar putea încadra. Practic, principalele motive care ar putea determina o comunicare defectuoasă între tine și soțul tău, precum și un comportament neadecvat din partea lui sunt:
Probleme de comunicare
Este foarte posibil ca partenerul tău de cuplu să se simtă frustrat sau să aibă impresia că nu îl asculți și nu îi înțelege emoțiile așa cum ar trebui, de aceea simte nevoia să ridice tonul.
Conflicte nerezolvate
De multe ori, în orice familie rămân anumite conflicte nerezolvate și lucruri tainice, nespuse, care pot crea tensiuni mult mai mari de-a lungul timpului. Iar aceste tensiuni se manifestă prin țipat.
Probleme personale
Uneori bărbații au problemele personale care îu determină să adopte un asemenea comportament. Printre acestea se numără stresul financiar, una din principalele cauze pentru care bărbații își pierd cumpătul.
Ce să faci atunci când simți nevoia să țipi la copil: 10 metode eficiente
Modelul primit de la părinți
Pentru că aschia nu sare departe de trunchi, este foarte posibil ca soțul tău, dacă a văzut acasă cum tatăl lui țipa la mama sa, să își manifeste acest comportament și față de soție. Practic, mediul în care a crescut este mediul pe care el îl consideră sănătos sau al cărui model l-a adoptat.
Insecuritate
Persoanele care nu sunt sigure pe propria lor valoare și putere au tendința de a se face auzite mult mai puternic decât cele sigure pe sine. În cazul în care soțul tău se simte amenințat de un alt bărbat, este anxios sau simte că ceva îi amenință căsnicia, poate să își manifeste frustrarea prin a țipa la jumătatea lui. Mai există și posibilitatea ca de mic, bărbatul să fi înțeles că ori de câte ori țipă, obține ceea ce vrea de la părinți, de la frați sau surori, iar același mă comportament încearcă să-l aplice și în relația lui de cuplu.
Nevoia de putere și control
În unele cazuri, bărbații țipă pentru că simt nevoia să preia puterea, să dețină controlul și adesea acestea sunt primele semne ale abuzului emoțional.
Misoginism
De regulă bărbații misogini, care nu apreciază sexul slab, se regăsesc în poziția de a țipa la partenerele lor doar pentru a-și manifesta superioritatea.
8 probleme cu care cuplurile se confruntă după ce au un copil
Este normal ca soțul tău să țipe la tine?
Absolut deloc. Suntem oameni și nu putem fi perfecți, dar nici atât de imperfecți încât să sfidăm toate regulile unei relații reușite, bazate pe respect în primul rând. Atunci când partenerul tău țipă la tine, cu siguranță încrederea în el scade, sentimentele față de el se diminuează puțin câte puțin, iar conflictele, dacă devin din ce în ce mai dese, duc la rupturi iremediabile.
Dacă țipătul se repetă în mod constant din motive minore, se poate considera abuz domestic, mai ales dacă sunt însoțite de injurii, de limbaj licențios, înjurături și acuzații false.
Cum trebuie să reacționezi dacă soțul tău țipă la tine?
În primul rând, în cazul în care ți-ai surprins soțul într-un moment de mânie cum țipă la tine, este cazul să aștepți să se calmeze după care să porți o discuție cât se poate de serioasă cu el și să-ți exprimi nu numai nemulțumirea, ci și tristețea pe care ți-o provoacă atunci când are un astfel de comportament. Ar trebui să setezi anumite reguli pentru comunicare, astfel încât aceasta să fie făcută în mod amiabil, cordial și cât se poate de decent.
Nu uita că nu trebuie să țipi și tu înapoi pentru că altfel situația se poate înrăutăți și se poate ajunge la violență domestică. Cel mai bine este să îți lași soțul sau iubitul să se calmeze, retrăgându-te ușor într-o altă cameră.
Ar trebui să îi comunici și impactul pe care țipetele lui le are asupra copiilor, asupra ta și asupra întregii familii și să căutați împreună soluții de rezolvare ale problemelor care apasă. Propune-i să mergeți amândoi la un psiholog sau terapeut sau găsiți soluții clare la impedimentele financiare și de altă natură care îi provoacă frustrări.
Nu uita că, dacă lași ca situația să continuie, aceasta poate degenera și îți poate cauza traume pe termen lung. Nu accepta un astfel de comportament repetitiv, pentru că este doar în defavoarea ta și a celorlalți membri ai familiei.
Surse foto: pexels.com
Surse articol: momjunction.com, choosingtherapy.com, marriage.com