Informații despre dureri de burtă la copii
Cauzele posibile pentru durerile de burtă la copii variază de la unele triviale la altele potențial fatale din cauza faptului că cei mici nu sunt capabili să estimeze și să descrie durerea cu acuratețe. Din fericire, în cele mai multe cazuri durerea se ameliorează rapid (în decurs de câteva ore/zile fără vreun tratament special), iar părintele se află pus în dilema de a apela la serviciul de urgență sau nu.
Problema principală pe care o presupun acest tip de dureri este că medicul va adresa întrebări legate de simptome experimentate în mod concret și apoi va examina efectiv copilul. De asemenea, de multe ori nu poate fi identificată nicio cauză exactă. Alteori cauza este evidentă, nefiind necesare testări suplimentare.
Cauze pentru durerile de burtă la copii
Există o serie de probleme de sănătate care pot cauza durerea de burtă la copii, inclusiv: probleme intestinale (constipație, colici, sindromul colonului iritabil), infecții de natură virală sau bacteriană (gastroenterită, infecție a rinichilor sau a vezicii urinare sau localizată în alte zone ale corpului precum ureche sau piept), probleme legate de alimentație (alimentație excesivă, toxiinfecție alimentară, meteorism abdominal sau alergii alimentare), probleme în afara abdomenului (întindere musculară sau migrenă, diabet), probleme chirurgicale (apendicită, ocluzie intestinală sau invaginație intestinală), durere menstruală (în cazul fetelor aflate la menstruație), intoxicație (ciupituri de insecte, ingerarea de săpun/pilule cu fier/magneți/monede/mâncare alterată/supradoză de medicamente sau fumat). Deseori copiii pot resimți durere de burtă dacă sunt îngrijorați cu privire la propria persoană sau la cei din jur (țineți cont de eventuali factori de stres de acasă, școală/grădiniță sau prieteni).
Unii copii se confruntă în mod repetat cu durere de stomac care poate deveni un motiv de îngrijorare pentru părinți; este desemnată durere abdominală recurentă și afectează copii cu vârsta între 4-11 ani.
Citește și: Cauzele durerii abdominale sau de stomac la copii
Diagnostic pentru dureri de burtă la copii
Când cauza este destul de evidentă, nu sunt necesare teste suplimentare. În cazul în care acestea se impun, pot include: teste de sânge (hemoleucograma completă, nivel de amilază/lipază și /sau nivel de plumb din organism), de urină (sumar de urină și urocultură), de fecale (se verifică existența de sânge, bacterii sau paraziți), radiografii (și alte procedee imagistice pentru evaluarea abdomenului; pot fi necesare și ecografie a abdomenului/testiculelor, tomografie abdominală) și bineînțeles o consultație din partea unui medic specialist (de obicei este vorba despre un medic gastroenterolog sau un chirurg pediatru).
Pentru unele dintre acestea rezultatele vă sunt remise destul de rapid, în timp ce pentru altele este necesar un interval mai lung de timp (culturile, de exemplu). De asemenea, există și teste speciale care pot fi recomandate de către medic, în funcție de starea de sănătate a copilului, precum clismă cu bariu, manometrie anală sau examinare pelvină.
Pentru o evaluarea corectă a durerii, este necesar să se țină seama și de următoarele: durata durerii (sunt problematice cele care persistă mai mult de 24 de ore), localizarea durerii (majoritatea sunt în centrul abdomenului; prezintă probleme durerile în porțiunea dreaptă inferioară), aspectul copilului (dacă copilul pare să se simtă extrem de rău-palid, transpirat, adormit sau apatic, nu poate fi distras de la durere cu joacă sau refuză să bea/să mănânce), dacă sunt prezente vărsături (este importantă durata și tipul acestora - de culoare verde sau galbenă, care conține sânge sau alte materii de culoare închisă), dacă este prezentă diaree eventual cu sânge (indică prezența unui virus și poate persista până la 3 zile), prezența febrei (de obicei lipsește în situațiile grave), durere inghinală (poate fi vorba despre torsiune testiculară), probleme urinare (durerea abdominală asociată cu urinare dureroasă/frecventă pot indica o infecție), iritație a pielii (anumite boli grave sunt însoțite de aceasta).
Tratamentul durerilor de burtă la copii
Tratamentul copilului depinde în primul rând de cauză. Poate consta într-o rezolvare simplă precum expedierea copilului acasă cu recomandarea de odihnă la pat, consum de lichide și alimentație ușoară sau dimpotrivă să impună internarea în spital și intervenția chirurgicală. În orice caz, există o serie de îndrumări general aplicabile: asigurați-vă că cel mic beneficiază de suficientă odihnă, ajutați copilul să consume o cantitate sporită de lichide precum apă fiartă și răcită sau suc pentru a evita deshidratarea, nu forțați copilul să mănânce dacă nu se simte bine. Dacă copilul este înfometat, oferiți-i alimente fade, precum biscuiți, orez, banane sau pâine prăjită. Puneți pe abdomenul său o pungă cu grâu încălzit sau faceți-i o baie caldă. În cazul în care medicul recomandă, administrați pentru febră acetaminofen (nu administrați aspirină copiilor cu vârsta sub 18 ani din cauza riscului de a dezvolta sindromul Reye). Dacă este vorba despre o infecție de natură bacteriană, medicul va recomanda un antibiotic.
Trebuie să apelați de urgență la medic dacă: durerea de burtă se agravează sau este foarte puternică sau și-a schimbat poziția, copilul prezintă febră sau frisoane, devine palid, transpirat și are o stare proastă, vomită /are diaree de mai mult de 24 de ore, refuză să bea sau să mănânce, există sânge în vomă sau materii fecale, nu poate urina sau udă mai puțin de 4 scutece pe zi, apare o erupție la nivelul pielii.
Surse:
www.betterhealth.vic.gov.au; www.webmd.com; www.emedicinehealth.com; http://kidshealth.org