Demineralizarea dinților la copii: cauze și tratament

Demineralizarea dinților la copii: cauze și tratament

Bianca Geica - Redactor Senior

Demineralizarea dinților la copii este prima etapă dinaintea dezvoltării cariilor. Poate apărea atât pe dinții permanenți, cât și pe cei temporari, de lapte, sub formă unor pete albe, cretoase, vizibile cel mai bine pe suprafață uscată a dinților.

Demineralizarea smalțului dentar nu afectează santatea orală, însă este recomandat un control stomatologic pentru evitarea apariției cariilor.

mama si fiica in fata oglinzii inainte sa se spele pe dinti

Află ce este, mai exact, demineralizarea dinților la copii, care sunt factorii care favorizează acest fenomen, dar și care sunt cele mai eficiente tratamente.

Ce este demineralizarea dinților la copii?

Demineralizarea smalțului este faza incipientă a cariei dentare și apare sub forma unor pete albe pe dinți, cu aspect opac, care odată cu trecerea timpului ajung să aibă o nuanță închisă și fie tot mai aderente și mai poroase.

Demineralizarea poate avea loc oricând după erupția dentară, temporară sau permanentă, iar cel mai adesea sunt afectați dintii de lapte, întrucât sunt mai puțin rezistenți la acizii din băuturi și mâncare.

Citește și: 10 semne care îți spun că al tău copil are nevoie de un consult stomatologic

Cauze pentru demineralizarea dinților copiilor

Demineralizarea apare în urma expunerii dinților la acizii din alimente și băuturi - sucuri de fructe, citrice, sucuri acidulate sau diverse alte alimente cu un conținut ridicat de zahăr. Alte cauze care pot duce la demineralizarea dinților pot fi:

  • placa bacteriană care se depune pe dinți contribuie, de asemenea, la menținerea unei aciditati ridicate dacă nu este îndepărtată la momentul potrivit.
  • igiena orală necorespunzătoare în cazul purtării unui aparat dentar fix;
  • anumite tratamente medicamentoase;
  • aciditatea stomacala mai pronunțată în rândul persoanelor care suferă de tulburări alimentare, de reflux gastroesofagian și bulimie.

Demineralizarea dinților la copiii sub 1 an

Este foarte important să acorzi o atenție deosebită igienei dentare a bebelușului, încă dinainte de erupția primului dințișor de lapte. Mulți părinți, însă, sunt de părere că un copil sub 1 an este prea mic ca să fie spălat pe dinți, mai ales că dinții sunt oricum temporari și că în doar câțiva ani vor fi înlocuiți cu dantură definitivă.

Însă dantura de lapte este mult mai sensibilă decât cea definitivă. Riscul ca cei mici să dezvolte carii este mult mai mare tocmai deoarece menținerea unei igiene perfecte este dificilă. Caria de biberon este una dintre cele mai frecvente probleme dentare care poate apărea la bebeluși și copii, fie din cauza hrănirii inadecvate cu biberonul, fie din pricina suzetei înmuiate în miere sau alimente dulci.

Cum se tratează demineralizarea dinților

fetita in timpul unui tratament la medicul stomatolog

Tratamentul pentru demineralizarea dinților presupune, în primă fază, fluorizarea locală, o procedura simplă, non-invazivă, care poate fi efectuată în același timp cu controlul stomatologic regulat al copilului.

Medicul dentist pediatru va aplica local o cremă sau un gel topic pe baza de fluor (o substanță care ajută la prevenirea cariilor dentare) și va realiza o igienizare dentară folosind o pastă de dinți cu fluor, adecvată vârstei copilului. Aplicarea fluorului protejează dinții timp de câteva luni.

Citește și: Pasta și periuta de dinti pentru copii: sfaturi si recomandari

Dacă este nevoie, medicul poate recurge la sigilarea dentară, una dintre cele mai moderne tehnici pentru prevenirea cariilor. Această procedura presupune acoperirea suprafeței dentare cu un material pe baza de fluor, impermeabil, care imită aspectul dinților și aderă la suprafața lor, creând o barieră între dantură și placa bacteriană.

Sigilarea dentară se realizează pe dinții permanenți, așa că pot beneficia și adulții de această tehnică.Condiția este că dinții care urmeză să fie sigilați să fie impecabili.

Cum ajută fluorul pentru remineralizarea dinților la copii

Fluorul este un element natural, întâlnit în unele alimente și surse de apă, care ajută la prevenirea cariilor dentare, întărind smalțul dentar al adulților și al copiilor. De regulă, fluorul acționează în timpul proceselor de demineralizare și remineralizare care au loc la nivelul cavității bucale în mod natural.

Administrarea corectă a produselor pentru igienă orală care conțin fluor se fac, de regulă, numai la cabinetul stomatologic, pentru că fluorul devine periculos când este înghiți în cantităţi mari timp îndelungat.

Pastă de dinți pentru remineralizarea dinților la copii

copil imbracat in halat albastru cu periuta de dinti in mana

Pe piață există o mulțime de paste de dinți pentru remineralizarea dinților copiilor. Acestea reduc hipersensibilitatea dentară, previn formarea cariilor incipiente și oferă dinților o doză mare de calciu și fosfat.

Nu conțin fluor, pentru că în cazul copiilor sub 6 ani Directiva Europeană 2009/129/EC restricționează consumul de pastă de dinți cu fluor (în concentrații de 0.1 până la 0.15%) la cantități mici și sub directă supraveghere a unui adult.

Citește și: Cum să-ți înveți copilul să se spele pe dinți

Cere întotdeauna sfatul medicului stomatolog când vine vorba de alegerea unei paste de dinți pentru remineralizarea dinților copilului tău. 

Tratament naturist pentru demineralizarea dinților

Tratamentul pentru remineralizarea danturii se face doar în cabinetul medicului stomatolog. Există însă câteva lucruri pe care le putem face acasă pentru îmbunătățirea sănătății orale și prevenirea demineralizării smalțului dentar:

  • igiena orală corespunzătoare. O igienă dentară riguroasă impusă din copilărie, îl va ajută pe acesta să se bucure de dinți sănătoși și frumoși în momentul în care va deveni adult. Însă periajul se face de la primul dințișor de lapte, cu ajutorul unei periuțe de dinți moale, specială pentru vârstă bebelușului. La început, folosește doar apă în periajul dinților, iar odată cu apariția celorlalți dințișori, aplică și puțină pastă de dinți specială. Periajul se face cu mare grijă, din față în spate, zilnic. După vârsta de 3 ani, încearcă să-ți înveți copilul să-și perie dinții. Între 6 și 12 ani copiii ar trebui să se fi obișnuit deplin cu spălatul pe dinți;
  • alimentația echilibrată, bogată în calciu, vitamina D și fosfor. Alimentația are un rol esențial în menținerea unei danturi sănătoase, la orice vârstă. Încearcă să incluzi în dietă copilului tău alimente bogate în calciu, precum lapte, ouă, legume verzi și fructe. Vitamina D se găsește în lapte integral, unt, margarină și peste.

Așadar, când vine vorba de demineralizarea dinților la copii, primul lucru pe care trebuie să îl faci este să mergi la medicul stomatolog, pentru un tratament corect. Elimină din dieta prichindelului tău alimentele bogate în zahăr și asigură-te că se spală corect pe dinți.

  • Surse: funwithmama.com, dunesdental4kids.com, de4kids.ro, ancaoltean.ro
  • Foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare
Vorbitul în somn la copii: cauze și motive de îngrijorare

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament
    Transpiratii reci la copii: cauze și tratament

    Transpirațiile reci sunt un fenomen în care o persoană simte o senzație de transpirație umedă, rece și neobișnuită, care poate apărea brusc și fără un efort fizic intens....

    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament
    Hemoragie subconjunctivală la copii: cauze, simptome și tratament

    Hemoragia subconjunctivală este o afecțiune oftalmologică frecventă, caracterizată prin sângerarea în spațiul subconjunctival, adică între conjunctivă (stratul...

    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament
    Durere de maxilar la copil: cauze și tratament

    Durerea de maxilar la copii poate fi o experiență neplăcută și poate ridica întrebări și preocupări pentru părinți. Este important să înțelegem de ce apare această...

    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament
    Hipertricoza: cauze, simptome și tratament

    Hipertricoza este definită ca fiind creșterea excesivă a părului, oriunde pe corp, fie la bărbați, fie la femei. Este important să distingem hipertricoza de hirsutism. Spre deosebire...

    Papiloame pe gât: cauze și tratament
    Papiloame pe gât: cauze și tratament

    Ai observat vreodată mici excrescențe moi și neregulate pe gât și te-ai întrebat de ce au apărut? Aceste mici formațiuni cutanate se numesc papiloame, iar în acest...

    Edem papilar: cauze, simptome și tratament
    Edem papilar: cauze, simptome și tratament

    Edemul papilar, caracterizat prin umflarea capului nervului optic din cauza presiunii intracraniene crescute, este o afecțiune de o importanță clinică semnificativă. Deși edemul...

    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament
    Hidrocefalia sugarului: cauze, simptome și tratament

    Hidrocefalia sugarului este o afecțiune medicală caracterizată prin acumularea de lichid cefalorahidian în ventriculii cerebrali, ceea ce duce la mărirea capului și la potențiale...

    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament
    Lăcrimarea excesivă: cauze și tratament

    Motivele pentru care ochii îți pot lăcrima excesiv sunt diverse și, deși în cele mai multe cazuri nu ai de ce să te sperii, pot fi situații care indică o afecțiune. Te...

    © 2024 Qbebe