- De la ce vârstă îți poți învăța copilul să se spele singur pe dinți
- Ce să faci pentru a-ți învăța copilul să se spele singur pe dinți
- Fii un model pentru copilul tău
- Insistă asupra ideii că spălatul pe dinți este un obicei zilnic
- Lasă-l să-și aleagă „recuzita"
- Dă-i copilului un motiv întemeiat să se spele pe dinți
- Va fi mai ușor pentru copil să înțeleagă cum să se spele pe dinți dacă veți imita sunetul roților de tren
- Puteți organiza și o „competiție" de făcut bule
- Spălați-vă pe dinți alături de jucăria preferată
- Cântați împreună alfabetul sau numărați
- Laudă-ți copilul pentru progresele făcute
De la ce vârstă îți poți învăța copilul să se spele singur pe dinți
Experții consideră că putem începe să ne obișnuim copilul cu ceea ce presupune spălatul pe dinți după vârsta de 2 ani. Deși la 2-3 ani copilul nu are încă abilitățile necesare pentru a deprinde corect „tehnica" spălatului pe dinți, este important să-l familiarizăm cu elemente ce țin de acest demers. De exemplu, priviți-vă în oglindă și arată-i copilului cum să țină periuța. De asemenea, puteți lua o jucărie și „spălați-o" împreună pe dinți.
După vârsta de 3 ani, încearcă să-ți înveți copilul să-și perie dinții. Cea mai simplă metodă este să stați în fața oglinzii, să-i speli tu prima dată dinții și apoi să ți-i speli pe ai tăi. Roagă-ți copilul să te imite.
De altfel, cam între 3-6 se vor forma acele abilități ce-i vor permite copilului să ajungă să se spele singur pe dinți. În acest interval este necesar să le fim permanent alături copiilor noștri în deprinderea tehniciii unui spălat corect și să-i ajutăm noi să facă acest demers. În plus, de noi depinde să-i facem să înțeleagă că și spălatul pe dinți face parte din rutina zilnică și că nu trebuie să se sară peste el. Poți, într-o primă fază, să insiști în a-i curăța copilului tău dinții pentru a te asigura că aceștia sunt perfect curați, dar nu uita să începi să-l lași și pe el, tot mai mult, să se spele singur.
Între 6 și 12 ani copiii ar trebui să se fi obișnuit deplin cu spălatul pe dinți, iar în jurul vârstei de 8-9 ani ar trebui să te poată convinge că este mai responsabil, că-și pot îngriji singuri dinții, fără a depinde de ajutorul unui adult. Cu alte cuvinte, când copilul tău ajunge la această vârstă, nu ar trebui să fie nevoie să-l verifici mereu dacă s-a spălat pe dinți. Poți însă, pentru a te convinge că periuța a ajuns și în locurile mai greu accesibile, să faci anumite verificări sau să-l ajuți să îndeplinească demersul respectiv.
Ce să faci pentru a-ți învăța copilul să se spele singur pe dinți
Fii un model pentru copilul tău
Odată ce începi să-i arăți copilului primele mișcări ale unui spălat pe dinți corect, repetă-le permanent cu el. Fii cât mai vigilentă și fă-l să înțeleagă faptul că este important să ne periem suficient dinții, dar că trebuie să avem grijă și de gingii și de limbă.
Dacă te vei spăla alături de copil, acesta se va simți mai în largul lui și va începe să priceapă că spălatul pe dinți este o rutină pe care nu trebuie să o ocolim.
Citește și: 5 trucuri pentru o dantura sanatoasa a copilului tau
Insistă asupra ideii că spălatul pe dinți este un obicei zilnic
Pe măsură ce crește, vorbește-i copilului și despre faptul că niște dinți frumoși și sănătoși ne ajută să ne simțim mai încrezători și ne vor fi benefici pentru sănătatea întregului organism.
Explică-i importanța unei respirații proaspete, insistând asupra spălatului pe dinți de dimineață și nu uita să-i precizezi că și seara este extrem de important să nu uităm să ne spălăm pe dinți.
Lasă-l să-și aleagă „recuzita"
Când vine vorba de spălatul pe dinți, copiii pot fi într-adevăr reticenți, cel puțin până când acest demers le intră în reflex.
Îți vei motiva mai bine copilul să se spele pe dinți dacă îi vei oferi șansă să-și aleagă periuța de dinți, pasta de dinți, recipientul în care vor fi ținute acestea etc.. Nu va fi mereu simplu să le găsești pe cele cu personajele sau cu animalele preferate, dar merită efortul penrtru a-l stimula să se spele pe dinți așa cum trebuie.
Ai însă grijă, când alegi periuța de dinți, aceasta să nu aibă perii prea mari și asprii, întrucât poate răni gingiile copilului. De asemenea, nu uita ca pasta de dinți să fie specială pentru copii, să nu conțină mult fluor. Nu în ultimul rând, atrage-i atenția asupra următorului fapt: pasta de dinți nu este de jucat, este doar pentru curățarea dinților și ideal este să pună pe periuță pastă cam cât un bob de mazăre.
Citește și: Pasta și periuta de dinti pentru copii: sfaturi si recomandari
Dă-i copilului un motiv întemeiat să se spele pe dinți
De pildă, poți construi un fel de poveste, în care să-i spui că „gândăceii de zahăr pot face găurele în dințișori dacă nu îi spălăm mereu". Ai grijă să nu-l sperii, dar fii convingătoare și găsește modalitatea în care să-i transmiți că spălatul pe dinți nu este ceva de neglijat.
Poți să-i spui și că Zâna Măseluță îi vede pe copiii care nu se spală pe dinți și că nu va mai veni mereu la ei.
Dacă ai un copil mai mare, pur și simplu spune-i că placa bacteriană poate fi periculoasă pentru dinții și pentru gingiile noastre și că doar noi suntem cei ce putem să o îndepărtăm, spălându-ne pe dinți corect.
Va fi mai ușor pentru copil să înțeleagă cum să se spele pe dinți dacă veți imita sunetul roților de tren
În special copiii mai mici (sub 7 ani) vor fi încântați când le vei spune că spălatul pe dinți seamănă cu mișcarea roților unui tren. Tot ce ai de făcut este să vă așezați în fața oglinzii, să-i dai și copilului periuța de dinți și să vă spălați imitând mișcarea circulară a unor roți de tren. Pentru mai mult amuzament, puteți să redați și zgomotul lor.
Vei vedea că pentru copil va fi un pas important pentru deprinderea primelor mișcări ce-l vor ajuta să mânuiască singur periuța de dinți.
Puteți organiza și o „competiție" de făcut bule
Tot copiii mai mici (sub 6 ani) vor fi fericiți să vadă că spălatul pe dinți permite și organizarea unui concurs al bulelor de pastă de dinți.
Pentru un asemenea „concurs" copilul va fi nevoit să pună pastă de dinți pe periuță și va fi dornic să vadă cine face mai multe bule.
Spălați-vă pe dinți alături de jucăria preferată
Copilul va fi stimulat să se spele singur pe dinți și dacă va fi alături de jucăria preferată. De exemplu, roagă-l să-ți arate cum spală „dinții" acesteia sau să-i facă o „demonstrație" de cum se poate spăla el. În mod sigur că va fi o activitate ce-i va face mare plăcere!
Cântați împreună alfabetul sau numărați
În timpul spălatului pe dinți puteți să faceți și o altă activitate care-l va stimula pe copil să se obișnuiască să se spele singur, cât trebuie (timpul optim pentru un spălat pe dinți corect este de 2 minute).
Astfel, puteți să spuneți alfabetul ca și cum ați cânta sau puteți să numărați. Nu numai că al tău copil va afla cât trebuie să-și perie dinții, dar va exersa și literele sau cifrele.
Laudă-ți copilul pentru progresele făcute
Nu uita să-ți lauzi copilul pentru fiecare mișcare corectă pe care o face la spălatul pe dinți, precum și dacă reușește să se spele atâta timp cât trebuie. Și în acest mod îl vei încuraja să se spele singur și să devină tot mai independent de tine din acest punct de vedere.
Voi la ce metode ați apelat când a fost vorba să vă obișnuiți copiii să se spele singuri pe dinți?
Surse:
www.canadianliving.com; www.health.howstuffworks.com; www.myparentingjournal.com; www.oralanswers.com;
www.parents.com; www.wikihow.com