Pasta si periuta de dinti pentru copii: sfaturi si recomandari

Pasta si periuta de dinti pentru copii: sfaturi si recomandari

Roxana Cristea

Pasta si periuta de dinti pentru copii sunt foarte importante pentru igiena si sanatatea orala a piticului. Pana la varsta de 2 ani, recomandarea medicilor este ca dintisorii sa fie periati doar cu o periuta moale specifica varstei, inmuiata in apa. Pe piata exista multe tipuri de pasta de dinti, chiar si binecunoscutele 3 in 1 - previn tartul, cariile si pastreaza gingiile sanatoase. Inainte de a cumpara aceste produse informeaza-te si stai de vorba cu un specialist in igiena dentara. Iata cateva sfaturi si recomandari cu privire la pasta si periuta de dinti pentru copii.

De ce trebuie sa folosim pasta si periuta de dinti?pasta si periuta de dinti la copii

Gurile copiilor nostri (la fel ca si ale noastre) contin mii de specii de bacterii. In cazul in care nu mentinem o igiena orala corespunzatoare, aceste bacterii colonizeaza si formeaza o pelicula pe dinti, cunoscuta sub numele de placa dentara. Daca s-a instalat pe dintisorii copilului, aceasta placa dentara poate provoca o multitudine de probleme sanatatii orale, inclusiv carii dentare, respiratie urat mirositoare si gingivita (inflamatia gingiilor). De aici pot sa apara si multe alte probleme de sanatate. Prin simpla spalare a dintilor cu o periuta moala si o pasta de dinti pe baza de fluor, poti reduce riscul dezvoltarii afectiunilor orale la copilul tau.

Ce este pasta de dinti?

Pasta de dinti este un produs de igiena orala care contine substante abrazive blande, agenti antibacterieni si fluor. Substantele abrazive din pasta de dinti pentru copii ajuta la eliminarea petelor alimentare de pe dinti, prin periajul dentar efectuat cu ajutorul periutei de dinti. Agentii antibacterieni reduc numarul bacteriilor din gura copilului, prevenind respiratia urat mirositoare. Florul intareste smaltul dintilor prevenind astfel cariile.

Ce este periuta de dinti?

Periuta de dinti este un obiect care serveste la curatirea si ingrijirea dintilor. Periutele de dinti au diferite marimi si forme. Acestea pot avea periile mai tari sau mai moi, pentru a fi folosite si de oamenii care au gingiile sensibile, dar si de cei care nu au astfel de probleme si vor un periaj mai viguros.

Ca sa ne dam seama de evolutia acestui obiect, trebuie sa stim ca prima periuta de dinti a fost un bat scurt care se mesteca. In timp dintii au fost spalati cu bureti sau cu pensule din par de cal, porc sau vaca. Inventarea nailonului in 1938 a facut posibila si producerea in masa a unor periute de dinti ieftine, accesibile tuturor (se stie, in vremuri stravechi, spalatul pe dinti era o activitate specifica celor bogati).

Cum alegem pasta de dinti pentru copii?

Alegerea pastei de dinti este o provocare pentru toate mamicile, avand in vedere oferta „generoasa” de pe piata. Cand te uiti in rafturi, vezi foarte multe brand-uri care au creat cele mai frumoase ambalaje, cu dedicatie pentru copii. De asemenea, ai de ales dintr-o multitudine de arome, create special pentru a-i aminti copilului de fructele preferate. Din pacate aceste arome le fac mai usor de inghitit si mai periculoase pentru stomacelul copilului mic.

Iata ce trebuie sa stii atunci cand alegi o pasta de dinti pentru copii:

- Lipsa fluorului poate duce la carii dentare;

- Prea mult fluor in pasta de dinti poate provoca fluroza (decolorarea permanenta a dintilor, sau pete maro pe dinti);

- Inghitirea repetata a pastei de dinti cu fluor poate provoca afectiuni ale stomacului;

- Pasta de dinti pentru copii ar trebui sa aiba un continut de fluor mai mic de 600 ppm;

- Pasta de dinti care contine sulfat de sodiu lauryl poate provoca ulceratii la nivelul gurii (afte);

- Substantele abrazive din pasta de dinti care curata si previn placa dentara pot fi dure pentru gingiile copiilor foarte mici. Asigura-te ca pasta de dinti aleasa pentru copilul tau contine numai substante abrazive usoare (materiale abrazive mici);

-Atentie si la gust. Cele mai multe produse au arome de fructe sau de guma de mestecat. Unele arome ar putea fi prea puternice pentru copilul tau si poate sa nu le placa pasta de dinti respectiva si sa o refuze. In acest caz nu ai altceva de facut decat sa o schimbi pana gasesti una care sa fie pe placul copilului.

-In comert exista produse pentru ingrijirea orala dedicata varstei exacte a copilului (pasta de dinti pentru varsta de 2 ani...etc)

-Pe piata exista pasta de dinti imbogatita cu calciu, minerale. Dentistul iti va spune daca dintii piticului tau au nevoie de fluor, calciu etc.

Cum alegem periuta de dinti pentru copii?

Cand alegi periuta de dinti pentru copii, trebuie sa te gandesti la o periuta pe care o va folosi cu regularitate. Exista o gama variata de periute de dinti manuale si electrice pentru copii, colorate si imprimate cu personajele favorite din desenele animate. Gasesti chiar si periute de dinti muzicale care il vor ajuta pe micut sa se spele cu rabdare, mai mult timp.

Alegerea periutei de dinti pentru copii poate fi mult mai usoara daca te consulti cu un medic stomatolog. In orice caz, ar fi bine sa cumperi o periuta de dinti (manuala sau electrica) aprobata de Asociatia Medicilor Stomatologi (acest lucru este scris pe ambalajul periutei).

Este foarte important sa verifici daca:

- perii sunt bine prinsi si nu se desprind (copilul poate sa-i inghita);

- manerul periutei este solid si nu se rupe;

- periuta este eficienta (curata eficient toate spatiile dintre dinti si reduce placa bacteriana fara a leza gingiile);

- periuta de dinti pentru copii trebuie sa aiba perii moi si flexibili. Perii tari pot afecta smaltul si gingiile.

Periuta de dinti manuala sau electrica?

Periuta de dinti manuala are:

- pretul redus;

- manerul comod;

- poate avea "razatoare" pentru limba;

- este portabila,

In schimb, periuta de dinti manuala nu este durabila si trebuie inlocuita des iar manevrarea ei poate fi dificila pentru anumite persoane (inclusiv pentru copii).

Periuta de dinti electrica are:

- maner ergonomic;

- cromometru;

- capete usor de schimbat;

- unele periute nu au nevoie de pasta de dinti,

In schimb, periuta de dinti electrica este scumpa si necesita incarcare sau schimbarea bateriilor.

Cand incep copiii sa foloseasca pasta si periuta de dinti?

Grija mamelor pentru sanatatea orala a copiilor lor incepe de la aparitia primilor dintisori. Insa, pasta de dinti nu este necesara pana la 18-24 de luni. Pana atunci igiena orala a bebelusilor se face cu un tifon umed cu care se freaca usor gingiile bebelusului. Dupa varsta de 1 an ii poti cumpara copilului o periuta specifica varstei si trebuie sa incerci sa-l obisnuiesti cu ea, dar fara a folosi pasta de dinti.

Dupa varsta de 18 luni cauta o pasta de dinti special creata pentru copiii mici si pune-i pe periuta cantitati foarte mici pentru ca piticul va inghiti in mare parte pasta de dinti.

Ce spun medicii despre pasta si periuta de dinti pentru copii?

Dr. stomatolog Cristina Manescu spune ca: Nu trebuie sa insisti foarte mult cu periajul dentar si cu pasta de dinti mai devreme de 2 ani pentru ca este posibil ca micutul sa considere o fortare si sa refuze sa faca aceasta actiune voluntar. La copiii mici trebuie folosita o cantitate infima de pasta de dinti, nu mai mult de un bob de mazare si insista ca micutul sa scuipe. Sunt pe piata, in special in farmacii, brand-uri de pasta de dinti special create pentru copiii mici, care poate fi inghitita in conditii de siguranta, fara fluor sau cu cantitati infime de fluor. Aceasta ar fi alegerea ideala, dar sunt destul de scumpe. Cele accesibile, chiar daca sunt frumos colorate si aromate, ar putea sa creeze probleme copiilor sensibili. De evitat este si pasta de dinti care contine sulfat de sodiu lauryl, aceasta ar putea provoca afte copiilor sensibili. Foarte important este sa obisnuim copiii cu vizitele la dentist. Acestia trebuie adusi de micuti la medicul specialist pentru control si impreuna cu doctorul putem alege si cea mai buna metoda de ingrijire orala pentru copil, inclusiv pasta de dinti care i se potriveste”.

Dr.Gelu Tudoran, medic stomatolog este de parere ca: "Este dificil pentru mamici sa aleaga pasta de dinti, avand in vedere ca difera continutul de fluor. Un lucru este demonstrat clar de studii de specialitate... riscul de carii este mai mare decat riscul de fluoroza. In plus, consecintele unei carii sunt foarte urate pentru copil - dureri, plombare, extractii.  Daca prichindelul prezinta un risc mai mare de carii este mai importanta prevenirea acestora decat riscul de fluoroza. Bineinteles ca periajul trebuie executat sub supravegherea parintilor cu o cantitate mica de pasta de dinti cu continut ridicat de fluor”.

Ce spun mamele despre pasta si periuta de dinti pentru copii?

Elena Dumitrescu: Ana nu este un copil sensibil si nu am avut probleme nci cu dintisorii. Am incercat mai multe feluri de pasta de dinti, unele luate din alte tari. Dau cateva exemple: Colgate, Pepsodent copii, Pigeon, Chicco si Mee Mee. Pot spune ca Pepsodent si Colgate nu contin fluor dar contin sulfat de sodiu. Pigeon, Chicco si Mee Mee contin fluor, dar nu contin sulfat de sodiu si nici zahar. Nu am acordat o atentie deosebita periutei de dinti, am luat intotdeauna una potrivita varstei. Periajul l-am inceput "serios" dupa 2 ani. Inainte ii mai dadeam periuta in manuta, dar mai mult o "rontaia".

Mariana Badea: "Erica a folosit toate marcile comune existente pe piata, dar am inceput cu Nenedent baby , cumparat de la farmacie. Periuta de dinti a fost intotdeauna dedicata varstei si cu perii moi ca sa nu-i raneasca gingiile. Periajul dentar l-am inceput pe la 18 luni, bineinteles ca la aceasta varsta o spalam eu usor pe dintisori si ea se distra de minune. Pe la 2 ani si jumatate se spala singurica".

Florentina Ionescu: "Cand am inceput spalatul pe dinti cu periuta si pasta de dinti, am luat un produs care arata bine in raft. Dar am observat ca fetita mea  era in stare sa manance un tub intreg de pasta, daca as fi lasat-o. Asa ca am mers pe produse organice sau bio, cum vreti sa le spuneti. Am incercat geluri de dinti bio cu galbenele, mandarina, zmeura ( Lavera sau Weleda) de la farmacie sau de la farmaciile naturiste. Asta pana recent, cand am observat ca Mara reuseste sa scuipe pasta de dinti din gurita, dupa ce se spala... ca un om mare. Acum isi alege singura periuta si pasta de dinti.

Orice periuta si pasta de dinti ai alege pentru copilul tau recomandarea comuna a specialistilor in igiena dentara este clara : spalatul pe dinti de doua ori pe zi trebuie deprins de la varsta mica. Inainte de culcare si dimineata, cand se trezeste, piticul tau are nevoie de periuta si pasta de dinti pentru copii pentru o igiena orala desavarsita si pentru un zambet perfect.

Surse:wikipedia.org;medici-stomatologi.ro;friscokidsdds.com;themomviews.com;dentalhealth.ie;fluoridealert.org; toothdoctorva.wordpress.com.

Articolul urmator
Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?
Sfaturi de la experți: Ce poți face pentru a evita ca cel mic să fie agresiv cu alți copii?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?
    Ce se întâmplă dacă înghiți pastă de dinți?

    Pasta de dinți, mai ales cea pentru copii, poate conține diverși potențiatori de aromă care îi oferă un gust delicios și care îi pot face pe copii să înghită...

    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare
    Pasta de susan: beneficii și mod de preparare

    Ai auzit de tahini în restaurantele libaneze, dar nu știi exact ce este? O pastă de susan foarte întâlnită în bucătăria Orientului Mijlociu, tahini este azi...

    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți
    O mamă este criticată în mediul online pentru modul în care își convinge copilul să se spele pe dinți

    Să îi convingi pe cei mici să se spele pe dinți dimineața și seara, poate fi o adevărată provocare. O mamă a stârnit controverse pe TikTok, după ce a dezvăluit modul...

    Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant
    Trucul folosit de o mamă pentru a-și spăla bebelușul pe dinți. Unii spun că e genial, alții spun că e traumatizant

    A-ți convinge copilul să se spele pe dinți poate fi uneori o provocare, așa că este întotdeauna minunat când alți părinți împărtășesc sfaturile lor. O mămică a...

    Dragi tați, luați-vă inima-n dinți și faceți vasectomie!
    Dragi tați, luați-vă inima-n dinți și faceți vasectomie!

    Dragi tătici din întreaga lume, Mai țineți minte când partenerele voastre erau însărcinate? Când vomitau zi și noapte, absolut tot ce mâncau și brusc nu...

    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși
    Sunt dentist. Iată cele trei lucruri pe care nu îl las niciodată pe fiul meu să le facă ca să aibă dinți sănătoși

    Un medic stomatolog a dezvăluit care sunt cele trei lucruri pe care nu îl lasă niciodată pe fiul său să le facă pentru a avea dinți sănătoși. Medicul a explicat inclusiv de...

    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor
    Au apărut primii pacienți mușcați de căpușe! Lista completă de recomandări din partea medicilor

    Căpușele sunt active începând cu luna aprilie, până în luna noiembrie. Aceasta este perioada în care trebuie să avem mare grijă și să ne ferim de aceste...

    Scleroterapie: beneficii și recomandări
    Scleroterapie: beneficii și recomandări

    Întrucât orice modificare a aspectului unei părți a corpului trebuie să te îngrijoreze, nu poți neglija nici prezența venelor foarte vizibile pe suprafața pielii...

    © 2025 Qbebe