- 1. Includeti mai multe fructe si legume in mesele copilului
- 2. Aveti grija ca cel mic sa doarma suficient si sa faca miscare!
- 3. Alaptarea la san este o arma de nadejde impotriva infectiilor!
- 4. Igiena si curatenia joaca un rol important in cresterea imunitatii la copii
- 5. Nu faceti abuz de antibiotice
1. Includeti mai multe fructe si legume in mesele copilului
Primul pas in consolidarea unui sistem imunitar puternic este reprezentat de o alimentatie echilibrata, reducand si de preferat eliminand complet cantitatea de alimente fabricate cu grasimi si zaharuri adaugate. Din pacate, un procent ingrijorator de copii se confrunta cu obezitate inca de la cele mai fragede varste, dar si cu diabet.
Pentru cresterea imunitatii la copii, specialistii au identificat urmatoarele vitamine si minerale ar juca un rol esential in acest sens: Vitamina A (joaca un rol important in combaterea infectiilor si in mentinerea sanatatii mucoaselor, influentand anumite categorii de celule T, B si citochine), vitamina B2 (sporeste rezistenta la infectii bacteriene), vitamina B6 (un nivel redus presupune reducerea abilitatii limfocitelor de a se matura), vitamina C (un antioxidant binecunoscut), vitamina D (imbunatateste raspunsul corpului la un stimul bacterian), vitamina E (sporeste rezistenta la hepatita B si tetanos dupa vaccinare), fier (previne anemia), seleniu (un nivel redus este asociat cu risc mare de cancer) si zinc (un microelement esential care influenteaza activitatea celulelor T si a altora de a functiona corespunzator); si probioticele constituie o componenta importanta pentru sistemul imunitar. Cea mai mare parte dintre acestea se gasesc in legumele si fructele in stare cruda, respectiv in produsele din carne, de panificatie si lactate, fundamentale in piramida alimentara. Nu adaugati ulei sau sare in exces pentru a nu diminua proprietatile acestor alimente. Pentru acei copii care, din diverse motive, nu pot consuma anumite alimente din categoriile alimentare expuse, exista posibilitatea substituirii acestora cu suplimente, la indicatia medicului.
2. Aveti grija ca cel mic sa doarma suficient si sa faca miscare!
Rutina de somn nu se incadreaza de obicei la copii intre activitatile lor preferate. Insa este bine sa stiti ca odihna joaca si ea un rol crucial in consolidarea sistemului imunitar. Mai exact, in timpul somnului se mareste numarul de globule albe, prin care sistemul lupta impotriva diferitelor pericole care ii pot ataca micutului sanatatea.
Medicii sustin ca un nou-nascut are nevoie chiar si de pana la 18 ore pe zi de somn. Mai apoi, in functie de varsta, copiii au nevoie de circa 10-14 ore de somn pe zi, inclusiv scolarii si adolescentii despre care studiile sustin ca sunt privati de somn. Prin privarea de somn se reduce activitatea celulelor natural killer, iar un minim de 10 ore de somn nocturn trebuie asigurat alaturi de o perioada de relaxare in timpul zilei pentru cei care nu mai dorm dupa-amiaza (amelioreaza anxietatea, imbunatateste somnul de noapte si functionarea sistemului imunitar). De asemenea, conteaza si mediul ambiant unde are loc odihna, dovedindu-se faptul ca frecventele electromagnetice emise de diverse aparate electrocasnice pot afecta calitatea somnului.
Exercitiul fizic de intensitate moderata cum este mersul pe jos, ciclismul, timp de 30 minute zilnic s-a dovedit a imbunatati functionarea sistemului imunitar, a dispozitiei mentale si a preveni aparitia migrenelor.
3. Alaptarea la san este o arma de nadejde impotriva infectiilor!
Citeste si: Aspecte importante legate de alaptare
4. Igiena si curatenia joaca un rol important in cresterea imunitatii la copii
Igiena si curatenia sunt doua elemente extrem de importante pentru cresterea imunitatii copilului. In acest sens este bine ca inainte de fiecare masa sa se respecte o rutina de igiena de baza, ce presupune ca cel mic sa se spele pe maini. La fel trebuie sa procedeze si daca a fost afara sa se joace sau daca a atins diferite animale. In acelasi timp, este important ca micutul sa se spele pe maini si dupa ce foloseste toaleta sau isi sufla nasul. Prin respectarea regulilor de igiena se asigura nu doar prevenirea anumitor infectii virale sau bacteriene, ci si a proliferarii celor deja existente.
Curatenia mediului de viata trebuie de asemenea luata in considerare, cele mai importante aspecte de urmarit de mame constand in: fum, praf si umiditate. Copiii expusi la fum de tigara prezinta un risc mai mare de astm, infectii respiratorii si otite. Praful contine nivele ridicate de plumb si reziduuri toxice, fiind in special periculos pentru copiii aflati in faza de explorare (cand merg pe covor). Nu in ultimul rand, umezeala in exces in casa (grad de umiditate de 55% sau mai mult) incurajeaza aparitia acarienilor si a mucegaiului, de asemenea responsabili pentru imbolnaviri ale tractului respirator si astm.