Cum poti sa ajuti la cresterea imunitatii la copii?

Cum poti sa ajuti la cresterea imunitatii la copii?

Irina Olteanu - Redactor Senior

Sistemul imunitar constituie o componenta esentiala pentru o stare buna de sanatate, fiind cel care previne activitatea microorganismelor cauzatoare de diverse imbolnaviri. Rolul sau este astfel cu atat mai important pentru copii, mai ales ca sezonul rece abia a inceput. Qbebe va prezinta cele mai la indemana metode de crestere a imunitatii la copii, care pot fi aplicate cu usurinta de toti parintii.

Daca sunteti in cautarea unor metode de crestere a imunitatii pentru copii, va oferim cateva sfaturi de care este bine sa tineti cont si care cu siguranta va vor ajuta si va vor feri puiul de diferite probleme de sanatate.

1. Includeti mai multe fructe si legume in mesele copilului 

Primul pas in consolidarea unui sistem imunitar puternic este reprezentat de o alimentatie echilibrata, reducand si de preferat eliminand complet cantitatea de alimente fabricate cu grasimi si zaharuri adaugate. Din pacate, un procent ingrijorator de copii se confrunta cu obezitate inca de la cele mai fragede varste, dar si cu diabet.

Pentru cresterea imunitatii la copii, specialistii au identificat urmatoarele vitamine si minerale ar juca un rol esential in acest sens: Vitamina A (joaca un rol important in combaterea infectiilor si in mentinerea sanatatii mucoaselor, influentand anumite categorii de celule T, B si citochine), vitamina B2 (sporeste rezistenta la infectii bacteriene), vitamina B6 (un nivel redus presupune reducerea abilitatii limfocitelor de a se matura), vitamina C (un antioxidant binecunoscut), vitamina D (imbunatateste raspunsul corpului la un stimul bacterian), vitamina E (sporeste rezistenta la hepatita B si tetanos dupa vaccinare), fier (previne anemia), seleniu (un nivel redus este asociat cu risc mare de cancer) si zinc (un microelement esential care influenteaza activitatea celulelor T si a altora de a functiona corespunzator); si probioticele constituie o componenta importanta pentru sistemul imunitar. Cea mai mare parte dintre acestea se gasesc in legumele si fructele in stare cruda, respectiv in produsele din carne, de panificatie si lactate, fundamentale in piramida alimentara. Nu adaugati ulei sau sare in exces pentru a nu diminua proprietatile acestor alimente. Pentru acei copii care, din diverse motive, nu pot consuma anumite alimente din categoriile alimentare expuse, exista posibilitatea substituirii acestora cu suplimente, la indicatia medicului.

cresterea imunitatii la copii
 
Citeste si: Sucul de fructe chiar provoaca obezitatea la copii?  

2. Aveti grija ca cel mic sa doarma suficient si sa faca miscare!

Rutina de somn nu se incadreaza de obicei la copii intre activitatile lor preferate. Insa este bine sa stiti ca odihna joaca si ea un rol crucial in consolidarea sistemului imunitar. Mai exact, in timpul somnului se mareste numarul de globule albe, prin care sistemul lupta impotriva diferitelor pericole care ii pot ataca micutului sanatatea.

Medicii sustin ca un nou-nascut are nevoie chiar si de pana la 18 ore pe zi de somn. Mai apoi, in functie de varsta, copiii au nevoie de circa 10-14 ore de somn pe zi, inclusiv scolarii si adolescentii despre care studiile sustin ca sunt privati de somn. Prin privarea de somn se reduce activitatea celulelor natural killer, iar un minim de 10 ore de somn nocturn trebuie asigurat alaturi de o perioada de relaxare in timpul zilei pentru cei care nu mai dorm dupa-amiaza (amelioreaza anxietatea, imbunatateste somnul de noapte si functionarea sistemului imunitar). De asemenea, conteaza si mediul ambiant unde are loc odihna, dovedindu-se faptul ca frecventele electromagnetice emise de diverse aparate electrocasnice pot afecta calitatea somnului.

Exercitiul fizic de intensitate moderata cum este mersul pe jos, ciclismul, timp de 30 minute zilnic s-a dovedit a imbunatati functionarea sistemului imunitar, a dispozitiei mentale si a preveni aparitia migrenelor. 

po
 
Citeste si: Ghidul de somn intre 2 si 7 ani  

3. Alaptarea la san este o arma de nadejde impotriva infectiilor!

O alta metoda de crestere a imunitatii la copii consta in alaptarea la san, conform indicatiilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cel putin pentru primele 6 luni din viata. Laptele matern contine anticorpi si globule albe, care transferate in organismul celui mic ajuta la cresterea imunitatii, alaturi de acizii grasi esentiali pentru dezvoltare armonioasa. De asemenea, prin intermediul alaptarii copilul este ferit de infectiile la urechi, de alergii, de aparitia diareei, a pneumoniei, a meningitei, precum si de infectiile urinare. In plus, medicii sustin ca laptele matern din primele zile dupa nastere, lapte numit colostru, este extrem de bogat in substante cu rol antiinfectios. De regula, mamele produc acest tip de lapte in primele sase zile dupa nastere si contribuie suplimentar la un sistem imunitar puternic.
po

Citeste si: Aspecte importante legate de alaptare 

4. Igiena si curatenia joaca un rol important in cresterea imunitatii la copii

Igiena si curatenia sunt doua elemente extrem de importante pentru cresterea imunitatii copilului. In acest sens este bine ca inainte de fiecare masa sa se respecte o rutina de igiena de baza, ce presupune ca cel mic sa se spele pe maini. La fel trebuie sa procedeze si daca a fost afara sa se joace sau daca a atins diferite animale. In acelasi timp, este important ca micutul sa se spele pe maini si dupa ce foloseste toaleta sau isi sufla nasul. Prin respectarea regulilor de igiena se asigura nu doar prevenirea anumitor infectii virale sau bacteriene, ci si a proliferarii celor deja existente.

Curatenia mediului de viata trebuie de asemenea luata in considerare, cele mai importante aspecte de urmarit de mame constand in: fum, praf si umiditate. Copiii expusi la fum de tigara prezinta un risc mai mare de astm, infectii respiratorii si otite. Praful contine nivele ridicate de plumb si reziduuri toxice, fiind in special periculos pentru copiii aflati in faza de explorare (cand merg pe covor). Nu in ultimul rand, umezeala in exces in casa (grad de umiditate de 55% sau mai mult) incurajeaza aparitia acarienilor si a mucegaiului, de asemenea responsabili pentru imbolnaviri ale tractului respirator si astm. 

po
 
Citeste si: Sfaturi pentru a nu afecta siguranta copilului in timpul curateniei  

5. Nu faceti abuz de antibiotice

Dat fiind faptul ca un procent de 90% din virozele de origine respiratorie sunt de natura virala, utilizarea antibioticelor nu este doar inutila, ci si periculoasa. Fie la recomandarea medicului, fie la solicitarea parintelui, in ultima perioada se inregistreaza un abuz de antibiotice. Acestea nu se justifica pentru afectiuni de tip viral deoarece actioneaza doar asupra tulpinilor bacteriene si sunt periculoase doarece slabesc sistemul imunitar, facandu-l susceptibil la a dezvolta o rezistenta la antibiotic, slabind abilitatea normala de reactie a mecanismului natural de aparare al organismului. Exista in acest sens o analiza medicala simpla si rapida care va indica daca se impune utilizarea acestui tip de medicamente, denumita proteina C reactiva.
 
po
Citeste si: 50% din bolile pe care copilul tau le face sunt infectii respiratorii acute, afla cum poti sa le previi acum  
 
Domnul doctor Bleahu Dorin, Sef sectie pediatrie Spital Sanador  ne ofera urmatoarele informatii cu privire la metodele de stimulare a imunitatii la copii:
 
"Cu privire la imunostimulare, produsele de pe piata nu au suport stiintific suficient ca sa putem afirma o asa-zisa imunostimulare. Imunitatea este un proces extrem de complex, inca insuficient cunoscut. Terapeutic exista preparate imunosupresoare, dar asa zisa imunostimulare prin diverse produse (marea majoritate fiind suplimente alimentare si nu medicamente) este dubitabila. Deficientele imune genetice (la copil), multe dintre ele cu evolutie grava, bine cunoscute, nu au un tratament etiologic (or daca aceste produse ar fi eficiente ar trebui sa actioneze si n aceste cazuri). Din nefericire, nu exista un tratament eficient pentru aceasta categorie de boli. Din fericire, marea majoritate a copiilor nu au deficiente imune, imunostimularea este realizate de vaccinuri sau de diferitele infectii. Restul este comert. "
 
Daca veti urma sfaturile de mai sus, cu siguranta veti ajuta la cresterea imunitatii la copii. Sunt aspecte aparent insignifiante, dar care conteaza foarte mult pentru sanatatea celor mici. 
 
Multumim domnului doctor Dorin Bleahu pentru informatiile oferite. 
 
Surse:
www.mindbodygreen.com; www.parents.com; www.newkidscenter.com;www.macrobiotics.co.uk; http://mdheal.org; www.health.harvard.edu
Articolul urmator
Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”
Copilul este pasionat de jocurile video? Cum să-l ajuți să se joace „sănătos”

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți
    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți

    Traumele din copilărie produc neplăceri la vârsta maturității. Copiii deveniți adulți și la rândul lor părinți nu știu cum să gestioneze bagajul emoțional și...

    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze
    Copilul și aparatul dentar. Cum îl ajuți să se adapteze

    La unii copii, aparatul dentar este o necesitate. Acest instrument folosit de medicii dentiști să corecteze postura dinților copiilor, poate fi la început destul de deranjant pentru...

    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău
    5 metode simple pentru întărirea imunității copilului tău

    Fluctuațiile de temperatură specifice acestei perioade, precum și trecerea la ora de iarnă, își pun încet, dar sigur, amprenta asupra organismului nostru. Cei mai mulți...

    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă
    Cum ajuți copilul să-și dezvolte spiritul de echipă

    Spiritul de echipă este o calitate importantă, pe care trebuie să le-o insuflăm celor mici încă din primii ani ai copilăriei. Un spirit de echipă bine dezvoltat îi...

    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?
    Cum se descurcă părinții cu autism în creșterea copiilor lor?

    Atunci când vorbim despre autism, în cele mai multe cazuri ne referim la copiii cu această tulburare. Însă cât de multe știm despre adulții care au autism și mai...

    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?
    Prima călătorie cu avionul. Cum ajuți copilul să depășească teama de zbor?

    Primul zbor cu avionul al copilului poate fi un real coșmar, atât pentru el, cât mai ales, pentru părinți. Cu multă compasiune, înțelegere, cu un bagaj pregătit...

    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi
    „Mami, mă doare burtica, nu vreau să merg în prima zi de școală". Cum ajuți copilul să accepte mai ușor emoțiile din prima zi

    Emoțiile în prima zi de școală se traduc prin senzații care cuprind tot corpul copiilor. Cu ajutorul potrivit venit din partea părinților, copiii pot traversa mai ușor...

    Povestea tragică și mai puțin cunoscută a Mariei Montessori, pedagogul care a contribuit la creșterea multor generații de copii
    Povestea tragică și mai puțin cunoscută a Mariei Montessori, pedagogul care a contribuit la creșterea multor generații de copii

    Metoda de educație Montessori poartă numele celebrei Maria Montessori, cea care a trecut prin multe greutăți astfel încât să pună bazele unui sistem educațional folosit...

    © 2025 Qbebe