Transmiterea virusului SARS-CoV-2 este redusă în aer liber- concluziile unor studii
Unul dintre motivele invocate de specialiști pentru ca micuții să nu poarte masca de protecție în spații deschise este acesta: transmiterea virusului este mai redusă în aer liber.
Studii recente au confirmat faptul că transmiterea particulelor virale se realizează mai puțin în aer liber. Spre exemplu, un studiu american efectuat în vara anului trecut, cu implicarea a peste 91.000 de jucători de fotbal tineri, a adus în prim-plan următoarele aspecte:
- Din 85.861 jucători de fotbal, au fost înregistrate 218 cazuri de infectare cu noul coronavirus
- Rata de infectare în rândul tinerilor jucători de fotbal era mai scăzută decât rata de infectare din rândul populației pediatrice din SUA (254 față de 477 de cazuri de infectare la 100.000 de locuitori) din ultimele 10 săptămâni anterioare realizării studiului
- Nu s-a putut stabili o corelație între creșterea incidenței cazurilor de infectări în SUA și deschiderea sezonului de fotbal pentru campionatele de tineret
Alt studiu american a evidențiat și el că transmiterea virusului SARS-CoV-2 a fost redusă în rândul jucătorilor adulți de rugby, chiar dacă aceștia au venit în contact unul cu altul și nu au purtat mască. Rezultatul studiului a fost că 8 din cei 136 de jucători testați după 14 zile de la desfășurarea meciurilor erau infectați.
La nivel european, o analiză realizată în Irlanda a demonstrat că transmiterea virusului în aer liber este scăzută. Potrivit „The Irish Times”, cercetătorii au avut în vedere un număr de 232.000 de infectări, până în luna martie a acestui an, stabilind că, la 1000 de cazuri, doar 1 ar fi apărut ca urmare a expunerii la acitivități desfășurate în aer liber (0,1%). Profesorul Peter Weed, în colaborare cu „Universitatea Canterbury”, a ținut să atragă atenția asupra următorului aspect: numărul de cazuri de infectare cu noul coronavirus este nesemnificativ când vine vorba de implicarea în activități desfășurate la exterior.
Tot pentru „The Irish Times”, profesorul Orla Hegarty (de la „University College Dublin’s school of architecture”) a precizat că, în scopul reducerii riscului de infectare în timpul activităților în aer liber, este necesar să se mențină distanțarea și să se evite vorbitul față în față.
Copiii nu transmit virusul SARS-CoV-2 la fel de mult precum adulții
Alt argument în sprijinul ideii potrivit căreia copiii nu au nevoie de mască în spații deschise este că aceștia nu transmit virusul la fel de mult precum adulții. La finalul lunii trecute, în publicația „Journal of Infection”, au fost publicate concluziile unui studiu desfășurat vara trecută în Germania (la Dresda). Mai exact, persoane confirmate pozitiv cu noul coronavirus, dar și membrii familiilor lor, au fost invitate să li se recolteze probe de sânge în vederea identificării anticorpilor. De asemenea, au fost solicitate informații referitoare la respectarea regulilor de igienă și a distanțării în gospodăriile acestora. În urma analizării datelor avute la dispoziție, s-au formulat următoarele concluzii:
- Copiii sunt mai puțin predispuși să dezvolte forme severe de boală, dar sunt și mai puțin susceptibili să transmită virusul
- 56% dintre participanții la studiu nu fuseseră infectați, ceea ce a demonstrat că regulile de igienă și distanțarea sunt esențiale în prevenirea îmbolnăvirii
- Utilizarea camerelor separate și purtarea măștii de protecție sunt importante în prevenirea infectării
Copiii au nevoie să vadă chipuri umane
Nu în ultimul rând, pentru a se susține ideea că micuții nu au nevoie să poarte mască în spațiile deschise, s-a insistat și asupra acestui lucru: copiii au nevoie să vadă chipuri umane, au nevoie să sesizeze expresii faciale, acest demers ajutându-i să-și redobândească starea de bine după lungile perioade marcate de izolare.
Experții din cadrul UNICEF precizează faptul că, dacă un copil va vedea des expresii faciale, îi va fi mult mai ușor să-și dezvolte empatia, să-și dezvolte limbajul și să învețe treptat să descifreze comunicarea nonverbală. În schimb, cu cât copiii vor petrece mai mult timp în fața ecranelor, cu atât mai mult nu vor învăța să descifreze emoțiile umane, să-și controleze frustrările și le va fi mai dificil să învețe să socializeze și chiar să se joace cu alți copii.
Surse: bsm.bmj.com, journalofinfection.com, meridian.allenpress.com, theatlantic.com, irishtimes.com, unicef.org
Sursă poză principală: istockphoto.com
Surse foto: istockphoto.com