Primul bebeluș născut cu anticorpi COVID-19 după ce mama a fost vaccinată
S-a născut primul bebeluș cu anticorpi COVID-19 după ce mama lui fusese vaccinată cu Moderna! Potrivit The Guardian, femeia, care lucrează în sistemul sanitar, era însărcinată în 36 de săptămâni când a primit prima doză de vaccin, iar bebelușul s-a născut trei săptămâni mai târziu. După ce medicii au analizat sângele din cordonul ombilical al bebelușului, au ajuns la concluzia că acesta s-a născut cu anticorpi COVID-19. Asta înseamnă că există potențial de protecție și reducere a riscului de infectare datorită vaccinării mamei.
Foto: Fotografie creată de Lisa Fotios, de la Pexels
Este primul caz din lume în care s-a raportat un copil născut cu anticorpi COVID-19 după vaccinare. Specialiștii spun că sunt totuși necesare cercetări suplimentare pentru a stabili cu exactitate dacă sugarii sunt protejați de acești anticorpi.
În luna februarie, grupul Pfizer-BioNTech anunța că urmează să demareze studii privind efectele vaccinului împotriva noului coronavirus în rândul femeilor însărcinate. Vor fi monitorizate eventualele efecte secundare, inclusiv avortul spontan.
UPDATE: Anticorpi Covid-19 gășiți în laptele matern după ce mamele s-au vaccinat
Vești bune pentru femeile însărcinate sau care abia au născut și încă nu știu dacă trebuie sau nu să se vaccineze împotriva noului coronavirus! Un studiu recent arată că mămicile vaccinate anti-COVID ar putea transmite anticorpi bebelușilor prin laptele matern, potrivit abc7news.com.
Cercetările au fost realizat în Israel, pe un grup restrâns de 10 femei aflate în timpul perioadei de alăptare. Rezultatele arată că anticorpii se transmit de la mamă la făt prin laptele matern, după prima doză de vaccin anti-COVID.
Toate participantele au fost vaccinate împotriva virusului, iar prezența anticorpilor în laptele matern a fost detectată după prima doză administrată. Nivelul anticorpilor a crescut la o săptămână după rapel.
Toate cele 10 mămici care au participat la studiu fac parte din personalul medical al Spitalului Ichilov din Tel Aviv şi au fost de acord să pună la dispoziţia cercetătorilor mostre din laptele lor matern. Astfel, au fost depistaţi în toate probele colectate anticorpi care au capacitatea să neutralizeze legătură dintre virus și receptorul de pe celulă. Autorii studiului sunt de părere că vaccinarea femeilor care alăptează va avea un efect benefic în protecția bebelușilor.
- Surse: The Guardian, Business Insider
- Sursă foto principală: Pexels
Surse foto: Pexels