Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului

Ce reprezintă cearcănele roșii la copii și când trebuie să ceri sfatul medicului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Deși ai putea fi tentată să crezi că prezența cearcănelor este caracteristică doar adulților, medicii spun că ele se pot regăsi și la copii, inclusiv la bebeluși. Așa cum vei descoperi și din articolul de mai jos, nu constituie mereu un semnal de alarmă, nici în situațiile în care este vorba despre cearcănele roșii. Ca să te asiguri însă că micuțul tău nu se confruntă cu o afecțiune serioasă, stai neapărat de vorbă cu un pediatru și urmează întocmai îndemnurile acestuia.

Cearcăne roșii sub ochi la copii

Cearcănele se referă la petele mai închise la culoare situate dedesubtul ochilor. Acestea pot surveni la copiii de toate vârstele, inclusiv la cei aflați în primii ani de viață. De obicei, ele nu provoacă niciun disconfort, nici dureri și nu reprezintă întotdeauna un motiv de îngrijorare. Sunt însă mai frecvente în rândul copiilor mici, întrucât pielea lor este mai sensibilă. În unele situații, cearcănele pot avea nuanțe de roșu sau o tentă vânătă-albăstruie, această ultimă situație fiind posibilă în condițiile în care venele din dermă sunt vizibile. Denumirea lor științifică este hiperpigmentare periorbitală, cu atât mai vizibilă la copiii cu tenul foarte deschis la culoare.

Există numeroase cauze responsabile de cearcănele roșii la copii, fără să fie asociate, în cele mai multe dintre cazuri, cu probleme de sănătate grave. Medicii avertizează asupra următorului fapt: la baza cearcănelor de acest tip stau în mod frecvent alergiile (eliberarea histaminelor conduce la dilatarea vaselor sanguine) sau afecțiuni ale tractului respirator, însoțite de congestie nazală. Oboseala este și ea responsabilă de cearcăne, inclusiv de cele cu nuanțe roșiatice pentru că pielea devine mai palidă, lăsând vasele sanguine de dedesubtul ochilor să fie ușor sesizabile.

Dacă vei constata că nici după mai multe ore de somn cearcănele copilului nu se diminuează, ci sunt tot mai persistente, ia legătura cât mai rapid cu un medic pediatru. Acesta poate recomanda anumite analize și te poate direcționa către alți specialiști (cum ar fi medic alergolog, medic cu specializare ORL, oftalmolog, gastroenterolog etc.) pentru a se descoperi cauza/cauzele ce a/au condus la cearcăne. Numai după aceea micuțul va putea primi un diagnostic și un tratament pentru a putea scăpa de ele.

baietel-cu-ochi-iritati

Cauze pentru cearcăne roșii la copii

Printre cele mai cunoscute se numără:

Factorul genetic

Este foarte semnificativ și în ceea ce privește cearcănele roșii ale copilului. Nu înseamnă că acesta va moșteni o afecțiune cronică, dar va prelua de la părinți o piele mai palidă, mai transparentă, care va determina ca vasele sanguine din jurul ochilor să fie mai vizibile.

Prezența unei alergii

fetita-trista-ce-are-ochii-iritati-si-cearcaneUneori, cearcănele apar ca urmare a unei alergii. De pildă, cele create de expunerea la praf, la chimicalele din produsele destinate curățeniei, la părul de animale sau chiar alergiile alimentare pot fi asociate cu cearcănele roșii. Explicația este următoarea: histaminele eliberate de organism duc la dilatarea venelor.

Poți recunoaște o reacție alergică întrucât creează reacții precum:
• strănut
• mâncărimi ale nasului și ale ochilor
• congestie nazală sau nas înfundat
Pe fondul acestei congestii nazale, fluxul sanguin din jurul ochilor începe să se blocheze. Când se întâmplă așa, sângele stagnează în interiorul vaselor de sânge din jurul ochilor, determinând apariția cearcănelor cu tentă roșiatică.

Lipsa de somn

Cu cât un copil este mai obosit, cu atât va fi mai predispus cearcănelor. După cum s-a precizat deja, oboseala va conduce la paloare, iar prin pielea delicată de sub ochi se vor vedea mult mai bine capilarele. În plus, pe fondul oboselii, fluidele vor fi reținute acolo, iar inflamarea pleoapei inferioare va accentua cearcănele.

Amigdalele mărite

Uneori, întrucât încearcă să blocheze pătrunderea germenilor în corp, țesutul amigdalelor începe să se inflameze. Medicii pediatri vin cu următorul avertisment: pe fondul inflamării amigdalelor pot surveni și cearcănele la copil. Se poate ajunge într-o astfel de situație deoarece amigdalele mărite pot duce și la congestie nazală, care este responsabilă și de restricționarea fluxului sanguin în capilarele din zona ochilor. La fel ca în cazul alergiilor, sângele va stagna acolo, favorizând formarea cearcănelor roșiatice.

Nu va fi greu să îți dai seama că este posibil ca amigdalele copilului să fie mărite întrucât:

  • Îi este greu să respire pe nas, respirând preponderent pe gură
  • Respirația este zgomotoasă
  • Sforăie
  • Are o respirație cu miros dezagreabil
  • Apar dificultăți la înghițit

Prezența paraziților intestinali

Dacă sesizezi cearcăne persistente la copilul tău, ia în calcul și posibilitatea de a avea paraziți intestinali. Des întâlnită la copii este și o infecție cu Giardia, un parazit ce se găsește în toată lumea, dar mai ales în zonele cu apă murdară și acolo unde nu se respectă regulile de igienă.

Giardia poate fi legat de cearcăne roșii la copil pentru că se atașează de mucoasa intestinului subțire, interferând cu capacitatea organismului de a absorbi nutrienții valoroși din hrană. Printre aceștia se numără și fierul, iar în acest context copilul va ajunge cu ușurință în situația de a se confrunta cu un deficit. Din cauza unui deficit al acestui mineral, transportul oxigenului la celule nu se va mai desfășura normal și nici țesuturile nu se vor mai putea oxigena așa cum trebuie, ceea ce va antrena inclusiv formarea cearcănelor.

Simptomele provocate de Giardia apar la 1-3 săptămâni după contaminare și pot fi următoarele:

  • Crampe abdominale
  • Gaze și flatulență
  • Pierdere în greutate
  • Grețuri frecvente
  • Diminuarea apetitului
  • Stări de epuizare
  • O alternanță între scaune apoase, cu miros dezagreabil și scaune moi

Cearcăne roșii la copii de 2 ani

În situația în care sesizezi că micuțul tău are cearcăne, nu înseamnă că are o anumită problemă de sănătate. Discută însă cu medicul pediatru, cu atât mai mult cu cât acestea nu sunt ocazionale, ci frecvente. Înainte de toate, ai în vedere și acest lucru: este foarte posibil, dat fiind faptul că pielea din jurul ochilor este foarte subțire, iar tenul copilului este foarte deschis, ca toate capilarele din zona pleoapei inferioare să fie mult mai vizibile decât la alți copii, cu tenul mai închis. Totodată, gândește-te că, dacă tu, la rândul tău, ai cearcăne, este posibil ca acesta să te moștenească și să aibă și el sau pur și simplu a moștenit un ten mai palid.

fetita-trista-aflata-afara-care-isi-duce-cotul-la-gura 

Un copil la 2 ani poate să se confrunte cu cearcăne roșii și pentru că a dezvoltat o formă de alergie. Mai exact, o reacție alergică la praf, la mucegai, la părul de animale, la diverse loțiuni, la produse folosite pentru igienizarea casei etc. favorizează congestia nazală și sinusală. Odată cu ea, venele aflate în jurul ochilor se inflamează ușor, sângele poate stagna și în pleoapa inferioară și se va crea acea nuanță roșiatică sau vineție a cearcănelor.

O altă formă de alergie care poate fi un factor de risc pentru cearcănele roșii ale copilului este și cea alimentară. Ia în considerare dacă nu cumva este sensibil/alergic la anumite componente din dietă (cum ar fi lactatele sau nucile sau de exemplu), întrucât așa se poate ajunge la o manifestare alergică însoțită uneori și de congestie nazală. Alte manifestări ce însoțesc o alergie alimentară pot fi: diaree, crampe abdominale, greață, urticarie, prurit etc..

Nu în ultimul rând, infecții bacteriene sau virale de la nivelul sinusurilor determină și ele inflamarea zonei de sub ochi, stimulând formarea cearcănelor. Dacă sesizezi că micuțul are nasul înfundat de mult timp, iar la atingere pielea de sub ochi este inflamată și mai moale ca de obicei, nu exclude prezența unei infecții sinusale și prezintă-te cât mai rapid cu el la medic.

Citește și: De ce are copilul cearcăne?

Paloare și cearcăne la copii

Paloarea presupune ca pielea să fie mai deschisă decât în mod normal. De regulă, ea este rezultatul prezenței unui număr insuficient de globule roșii în organism sau a unui aport insuficient de sânge și de oxigen.
În privința copiilor, cea mai comună cauză a palorii se leagă de prezența unui deficit de fier. Este foarte important ca acesta să poată fi diagnosticat cât mai timpuriu întrucât, avertizează medicii pediatri, un deficit de fier afectează procesul de creștere, dezvoltarea fizică și psihică armonioasă, crescând și riscul de infecții.

Predispoziția spre un asemenea deficit este mai ridicată în oricare dintre situațiile de mai jos:

  • Este vorba despre un bebeluș născut prematur
  • Copilul a primit lapte de vacă sau de capă înainte să împlinească vârsta de 1 ani
  • Nu a beneficiat de lapte praf fortificat cu fier
  • Nu a ajuns în etapa diversificării alimentației care să permită să primească și alimente ce sunt sursă de fier
  • Suferă de tulburări gastrointestinale ce interferează cu absorbția corectă a fierului (mai ales boli inflamatorii intestinale de pildă, cum ar fi Boala celiacă)
  • Copilul se află într-un puseu de creștere (iar nevoile de fier sunt mai mari decât de obicei)
  • Urmează o dietă vegetariană, din care lipsesc alimente ce sunt sursă de fier hem (cum ar fi carnea roșie de pildă, peștele etc.)
  • Adolescentele ce au menstruație se pot confrunta cu un deficit de fier din cauza pierderilor de sânge provocate de menstre abundente

Un deficit de fier se leagă de paloarea și cearcănelor copiilor deoarece: dacă nu există suficient mineral în corp, nu se va putea produce destulă hemoglobină (proteina care transportă oxigenul la celule). În aceste condiții, pielea va deveni mai palidă, țesuturile nu se vor mai putea oxigena așa cum ar trebui, favorizându-se și formarea cearcănelor. Acestea vor fi mai accentuate dacă este vorba despre un deficit important de fier, care a dus la apariția unei anemii feriprive.
Îți vei da seama că poate fi anemie feriprivă nu numai după cearcănele și paloarea copilului, ci și după alte manifestări, ca de exemplu:

  • Este mereu obosit
  • Contactează mai ușor ca de obicei infecții
  • Creșterea sa pare că a stagnat
  • Nu are poftă de mâncare
  • Respirația sa are un ritm mai accelerat
  • Este iritabil și are fluctuații ale dispoziției
  • Unghiile și părul i s-au fragilizat

baietel-care-isi-face-temele-purtand-masca-si-care-este-furios

Alt motiv care ar putea sta la baza palorii și cearcănelor unui copil este deshidratarea. Când corpul nu are parte de suficientă apă, pielea începe să devină palidă, ternă, lipsită de fermitate. Cu atât mai mult cu cât este vorba despre o piele foarte delicată și subțire, așa cum este zona din jurul ochilor, acest fenomen devine mai vizibil, iar pe fondul palorii accentuate capilarele fine vor deveni mai evidente. Mai mult decât atât, întrucât pielea și-a pierdut din fermitate, ochii par scufundați, ca urmare a proximității de osul aflat la bază.

În rândul copiilor, una dintre cele mai cunoscute cauze ale deshidratării sunt gastroenteritele. Atunci organismul pierde rapid din fluide din cauza diareei și vărsăturilor. În același timp, când este vorba despre transpirații abundente se va mări și riscul ca deshidratarea să survină.

Printre semnele care îți vor demonstra că este posibil să existe deshidratare se numără:

  • Copilul este obosit și letargic sau este mai iritabil ca în mod obișnuit
  • Limba și gura sunt uscate
  • Urinează mai puțin ca de obicei
  • Producția lacrimilor s-a diminuat
  • Pulsul este rapid
  • Îi este foarte sete
  • La sugari se poate observa un punct mai „moale” pe cap (este vorba despre așa-numitele fontanele scufundate)

Citește și: Care sunt cele mai evidente simptome de deshidratare

Cearcăne la copii forum

Nu doar cearcănele roșii, ci și cearcănele în general la copii sunt un motiv frecvent de îngrijorare în rândul mămicilor de pretutindeni. Iată doar câteva exemple de întrebări pe acest subiect, adresate de către acestea pe forumuri de la noi și din străinătate:

„Bună ziua! Vreau să vă întreb ceva în legătură cu fetița mea de 2 ani. De câteva zile are cearcăne și sunt chiar remarcabile. Culoarea lor nu e cum sunt cearcănele obișnuite, ci e mai roșiatică. Am observat că are o stare de oboseală și îmi cere să o culc, dar nu doarme decât o dată pe zi, la prânz. O mai văd că se scarpină la ochi și nas. De mâncat mănâncă bine, dar eu o văd că nu e ca înainte. E și puțin mai palidă la față. Vă mulțumesc anticipat.”

Răspuns primit din partea unui medic de familie: „Analize la sânge, urină și scaun...mergi la medicul de familie.”

Sursă: romedic.ro/forum/

„Bună ziua, fetița mea de 4 ani și jumătate are cearcăne foarte pronunțate și aș dori să știu care este cauza lor. De o lună și jumătate este pe tratament cu Singulair și Isoprinosine, din cauza răcelilor repetate (5 la număr, începând din vară), majoritatea răcelilor au fost cu febră mare și antibiotic. În plus, nu prea are somn, o conving foarte greu să adoarmă. Ar putea avea legătură cu cearcănele ei medicamentele luate sau e bine să-i fac o ecografie, nu i-am făcut niciodată și de multe ori spune că o doare burtica. Mă poate ajuta cineva cu un răspuns?”

Răspuns primit din partea unui medic oftalmolog: „Cearcănele la copii sunt o expresie a unei suferințe fizice; afecțiunea respiratorie și faptul că nu doarme au dus la apariția lor. Numai bine.”

Sursă: romedic.ro/forum/

„Fetița mea are cearcăne  de la o vreme încoace. Doarme câte 14 ore pe zi, deci nu poate fi vorba despre lipsă de somn și este fericită. Sora de la Plunket mi-a sugerat că ar putea fi vorba despre o intoleranță alimentară. Dacă știe cineva ce ar fi putut duce la apariția cearcănelor, aș aprecia orice sfat!”

Răspuns primit de la o persoană care nu este medic, nici terapeut:

„Bună, draga mea, am căutat pe Google pentru tine și iată ce am găsit, sper să fie de ajutor.
Cea mai comună cauză a cearcănelor vinete sub ochi este congestia nazală. Venele de la ochi au legătură cu cele de la nas. Dacă nasul este înfundat, venele din preajma ochilor devin mai mari și mai închise la culoare. Ca să înțelegem ce se întâmplă, trebuie să ne uităm la nas.
Aceste cearcăne negre sunt uneori numite cearcăne de alergie întrucât congestia nazală este provocată de obicei de o alergie nazală numită „febra-fânului.” De asemenea, cearcănele negre pot fi provocate de infecții sinusale cronice, de răceli recurente sau de congestia nazală apărută din cauza amigdalelor mărite (Dacă acestea apar din acest motiv, probabil că micuțul tău respiră mai degrabă pe gură decât pe nas). Cearcănele negre sunt sesizabile mai ales la copiii cu ten foarte deschis.”

Răspuns primit de la mama a doi copii din Australia: „Bună, din propria experiență cel mai des sunt produse de o congestie nazală sau de un deficit de fier, o altă cauză foarte comună. Fiul meu cel mare a fost diagnosticat cu deficit de fier când avea 2 ani și acum are 3 ani și jumătate și încă i se prescrie un supliment cu fier în formă lichidă...Dacă facem pauză de la el o săptămână sau mai mult cearcănele sale revin. Așa că mai bine te-ai duce la un medic pentru a te liniști. Mult noroc!”

Sursă: huggies.com.au/forum/

„Micuțul meu doarme atât de prost în ultimul timp încât a ajuns să aibă cearcăne și pungi sub ochi. În medie, doarme numai 10-11 ore pe zi, nu are perioade în care să ațipească, iar cele 10-11 ore de somn înseamnă să se trezească de 5-6 ori și apoi trebuie să fie alăptat ca să adoarmă iar. Se trezește de fiecare dată plângând. Mă simt groaznic pentru că arată în felul acesta și pentru că din acest motiv pare bolnav. A mai pățit careva dintre voi așa ceva cu bebelușul?”

Răspunsul primit, de la altă mamă, ce a povestit despre fiica ei: „Cumva este alergic la vreun aliment, la ceva solid sau cumva la ceva din ceea ce mănânci tu? Cearcănele negre sub ochi sunt specifice unei alergii alimentare, astfel de alergii interferând cu somnul și determinându-l și să fie atât de plângăcios. Fiica mea avea cearcăne până când am eliminat din alimentație lactatele (avea și alte manifestări care m-au determinat să mă gândesc la așa ceva).”

Sursă: mothering.com/forum/

„Bună, fiica mea are 4 ani și are cearcăne negre dintotdeauna. Am dus-o la medic de mai multe ori, i s-au făcut analize, deși nu știu care erau valorile normale. Doarme câte 12 ore pe zi și tot se trezește cu cearcăne. Pare obosită, iar cearcănele se accentuează pe parcursul zilei. Săptămâna trecută lumea a început să comenteze situația ei, mai ales că merge la școală și am început să îmi fac griji că poate îi lipsește ceva din dietă sau că este vorba despre altceva în neregulă. A mai avut cineva o astfel de problemă sau are vreo idee? Mulțumesc.”

Răspunsuri primite de la persoane care nu sunt medici, nici terapeuți:

  • „Am citit la un moment dat într-o revistă că apariția cearcănelor se leagă de deshidratare. Fiica ta bea suficientă apă?”
  • „Și fiul meu de 5 ani are cearcăne. Câteodată nu se observă mult, altă dată ai impresia că l-a bătut cineva. Întrucât apar și dispar, sincer, nu m-am îngrijorat. Dacă ai fost cu ea la doctori și nu i-au găsit nimic, probabil că este ceva ce va trece de la sine.”
  • „Bună, fetița mea are cearcăne negre și acestea se agravează când este răcită sau când rinita ei alergică își face de cap, dar de când i-am schimbat laptele, în loc de cel de vacă dându-i de capră, i-au mai dispărut. Am încercat să îi dau lapte de soia, dar l-a detestat și după aceea medicul pediatru mi-a spus că laptele de capră este mai puțin acid și mai ușor de digerat decât acela de vacă.”
  • „Te sfătuiesc să stai mai întâi de vorbă cu medicul pediatru înainte să te apuci să-i scoți din dietă anumite alimente. Prietena mea nu a făcut așa și copilul ei a ajuns la spital din cauza anemiei.”

Sursă: netmums.com

fetita-care-se-uita-cu-ochi-rugatori-catre-mama-ei-ce-o-imbratiseaza

Pungi sub ochi la copii

Nu este obligatoriu să fie determinate de o anumită afecțiune, dar pentru a ști exact despre ce este vorba, ia legătura cu medicul pediatru. Numai acesta îți va putea pune un diagnostic sau te va îndruma către alți specialiști astfel încât, dacă este necesar, copilul să primească un tratament menit să înlăture cauza care a condus la formarea pungilor sub ochi.

În general, acestea nu sunt persistente, fiind mai sesizabile dimineața, urmând să se amelioreze pe parcursul zilei. Printre cauzele ce le-ar putea favoriza ar trebui incluse:

  • Consumul de multă sare- Dacă s-a întâmplat să aibă parte de o masă cu mai multă sare, nu este exclus să vezi cum sub ochii copilului apar pungi. Ele se vor declanșa în urma retenției de fluide și vor dispărea în mod natural. Pentru a înlesni acest proces, oferă-i copilului mai multă apă pentru a scăpa de excesul de sodiu. Ideal este să eviți să-i dai alimente intens procesate, care de regulă conțin prea multă sare. În situația în care pungile de sub ochi nu dispar nici după ce ai exclus sarea din dieta copilului, prezintă-te de urgență la un medic întrucât poate fi vorba de disfuncții renale
  • Oboseala- Nu numai somnul insuficient, ci și prea mult timp petrecut în fața ecranelor poate să antreneze inflamarea zonei sensibile de sub ochi sub forma pungilor. În această situație, ele vor dispărea pe măsură ce ochii copilului se vor odihni
  • Plânsul- Poate favoriza pungile de sub ochi la copil, întrucât va antrena și colectarea de fluid în jurul ochilor. Când apar din această cauză, vor dispărea cu ușurință, de la sine
  • Congestia sinusală- Uneori, inclusiv sinusurile situate sub ochi pot fi afectate de o infecție, iar în aceste condiții nu este exclus ca în zonă să se dezvolte inflamații, ce iau forma pungilor. Când se întâmplă așa, copilul resimte presiune acolo, iar pe fondul afectării fluxului sanguin din spatele ochilor și din regiunea cavităților nazale, pielea de sub ochi se va inflama și se va pigmenta, fiind vizibile și cearcăne
  • Alergiile- Spre exemplu, o rinită alergică, o alergie la o substanță chimică sau chiar la mâncare pot să determine pungi sub ochii copilului. În momentul în care survine reacția alergică, organismul va elibera histamine, ceea ce va conduce la reținerea de fluid în jurul țesuturilor, provocând edem. Cea mai la îndemână metodă pentru a nu se ajunge în această situație este să-ți observi copilul cu mare atenție ca să vezi la ce ar putea fi alergic
  • Un blocaj al canalelor lacrimale- Apare de regulă ca urmare a unei infecții, a pătrunderii unor particule străine sau constituie o anomalie congenitală. Din cauza blocării glandelor lacrimale, șansele ca pungile sub ochii copilului să apară vor fi mai mari. În cele mai multe dintre cazuri, un blocaj al canalului lacrimal este frecvent la bebeluși. Simptomele care ar trebui să te îngrijoreze și să te determine să iei în calcul o astfel de problemă sunt: ochi ce lăcrimează excesiv, dureri, înroșire, cruste, ochi „lipiți”, secreții purulente sau mucus abundent. În general, blocajul canalelor lacrimale se poate rezolva cu ajutorul unui masaj special, al căilor lacrimale, așa cum îți recomandă medicul oftalmolog. Dacă nici după efectuarea masajului timp de cel puțin 4 săptămâni situația nu se ameliorează, poate fi necesară o intervenție chirurgicală

bebelus-care-se-confrunta-cu-o-infectie-ce-i-a-afectat-ambii-ochi

  • Celulita periorbitală- Reprezintă o infecție oculară, determinată de cele mai multe ori de infecțiile sinusale netratate corespunzător. Din cauza acestora, țesuturile din jurul sinusurilor situate sub ochi vor fi afectate. Cu alte cuvinte, vor avea de suferit țesuturile musculare, dar și cele orbitale, producându-se edem și: dureri în jurul unuia dintre ochi, înroșirea pielii inflamate de sub ochi, tendința ochiului de a ieși în afară, imposibilitatea de a închide ochiul, dificultăți în a mișca ochiul, vedere încețoșată, dureri de cap, febră. Oricare dintre aceste simptome sunt foarte îngrijorătoare și trebuie să te determine să soliciți cât mai rapid ajutorul unui medic. Tratamentul trebuie urmat cu strictețe și constă în administrarea de antibiotic. Dacă nici după finalizarea tratamentului copilul nu s-a vindecat, se poate interveni chirurgical pentru drenarea fluidului din sinusuri sau din pleoapa infectată

Ca să eviți agravarea situației copilului, adresează-te unui medic dacă pungile de sub ochi persistă mai bine de 48 de ore. În același timp, ar trebui să te pună în gardă și oricare dintre aceste manifestări:

  • Febra
  • Durere și inflamație pronunțată la unul dintre ochi
  • Înroșiri ale ochilor
  • Vedere afectată
  • Scurgeri albicioase sau purulente
  • Ochi lăcrimoși
  • Diminuarea apetitului și scăderea în greutate

Cauze pentru roșeața sub ochi la copii

Dacă observi că pielea de sub ochi a copilului este înroșită, nu neglija acest aspect. Este posibil ca roșeața să intervină ca urmare a:

Frecatului frecvent la ochi

Nu este exclus ca micuțul tău să realizeze des acest demers, fie pentru că este obosit, fie pentru că a devenit o obișnuință. Pentru că pielea din jurul ochilor este foarte sensibilă, fricțiunea repetată o va sensibiliza mai mult, favorizând înroșirea. În aceste context, inclusiv capilarele de sub ochi vor deveni mai vizibile.

bebelus-care-mananca-si-se-freaca-la-ochisori-fiind-somnoros

Unei dermatite de contact

Apare când un alergen antrenează o reacție alergică sau o iritație. Pielea din jurul ochilor este mai vulnerabilă în fața unei dermatite de contact pentru că este subțire, delicată și vine în contact cu diverse substanțe, o dermatită de contact putând afecta adesea această zonă a corpului.

Poți să-ți dai seama dacă micuțul tău este afectat de o dermatită de contact după manifestări precum:

  • mâncărimi
  • iritații
  • senzație de arsură
  • piele aspră sau cu tendința de descuamare

Unei dermatite atopice

Cunoscută și sub numele de eczemă, aceasta poate afecta copiii la orice vârstă. Factori genetici, imunitatea și factori de mediu pot influența dezvoltarea unei dermatite atopice. Această afecțiune afectează adesea și pleoapele, de aceea nu este de mirare dacă vei sesiza roșeață și în zona de dedesubtul ochilor. În plus, alte manifestări caracteristice sunt:

  • Pielea începe să se descuameze
  • Apar mâncărimile
  • Petele roșii, cu aspect ca de urticarie

Unei alergii alimentare

Medicii pediatri spun că este posibil ca un copil să se confrunte cu inflamație și cu roșeață sub ochi dacă trece printr-o alergie alimentară. Printre cele mai cunoscute alergii alimentare ce pot afecta copiii se află: cea la produse lactate, la ouă, la nuci, la cerealele pe bază de grâu sau la soia.
Ca să te lămurești despre ce este vorba adresează-te unui medic și elimină cât mai repede posibil din dieta copilului alimentele despre care bănuiești că i-au creat alergia.

Unei celulite periorbitale

Așa cum s-a precizat anterior, această afecțiune implică inflamarea și înroșirea zonei de sub ochi și necesită un consult medical cât mai rapid. Printre motivele ce ar putea să o producă nu trebuie excluse, alături de infecțiile sinusale, nici:

  • Prezența unei traume
  • Mușcăturile de insecte
  • Eczemele
  • Impetigo (este o afecțiune frecventă la copii și presupune o infecție cutanată bacteriană, determinată de Stafilococul auriu sau de un streptococ)

Unei rozacee oculare

Rozaceea oculară reprezintă o inflamație care generează înroșire, mâncărimi și iritație în zona ochilor. Cauzele cele mai cunoscute ce o provoacă sunt:

  • Bacteriile
  • Factorii de mediu
  • Factorii genetici
  • Blocarea unor glande de la nivelul pleoapelor
  • O demodecidoză (este determinată de un parazit din genul Demodex, ce infectează foliculii piloși sau glandele sebacee și afectează inclusiv pleoapele)

Te poți gândi la posibilitatea ca micuțul tău să se confrunte cu o rozacee oculară dacă, în afară de roșeața și inflamarea pleoapelor, vei sesiza:

  • Ochi lăcrimoși și înroșiți
  • Copilul se plânge de faptul că are „ceva” în ochi
  • Sensibilitate sporită la lumină
  • Copilul nu mai vede bine din cauza vederii încețoșate

Oricare dintre aceste manifestări trebuie să te trimită cât mai rapid la un medic oftalmolog!

Surse: arcadiamedical.ro, babycenter.com.au, healthline.com, huggies.com.au, fatherly.com, mayoclinic.org, mothering.com, momjunction.com., netmums.com, parents.com, parentinghealthybabies.com, raisingchildren.net.au, romedic.ro, treatnheal.com

Sursă foto principală: istockphoto.com

Surse foto: istockphoto.com, pixabay.com

Articolul urmator
De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă
De ce trebuie să lași copilul să se murdărească atunci când mănâncă

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului
    4 schimbări vizibile ale pielii în timpul sarcinii. Când trebuie să te adresezi medicului

    De la vergeturi și vene varicoase, până la coșuri și pete pigmentare, pielea unei femei suferă o serie de modificări în timpul sarcinii. Majoritatea sunt inofensive, nu pun...

    Cum să-ți ceri jumătatea în căsătorie, în funcție de zodie
    Cum să-ți ceri jumătatea în căsătorie, în funcție de zodie

    Dacă anumite persoane preferă să fie cerute în căsătorie într-un cadru cât mai intim, în familie sau la o cină în doi, pentru altele contează mult ca un...

    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze
    Sfatul terapeutului: 7 reguli pe care orice cuplu trebuie să le urmeze

    Terapeuții în probleme de cuplu își oferă sfaturile prețioase cuplurilor care visează la o viață lungă împreună, la o relație frumoasă, bazată pe respect și...

    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii
    Sfatul terapeutului: Cum ajut oamenii să decidă dacă își doresc copii

    „A fi sau a nu fi părinte?” aceasta este întrebarea care stă pe buzele multor cupluri în ziua de astăzi. Tot mai mulți tineri iau decizia de a aduce pe lume un...

    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?
    „Mami, mă doare spatele!” Cauzele ascunse ale durerilor de spate la copii. Când trebuie să ne îngrijorăm?

    Durerile de spate la copii sunt oarecum normale în societatea modernă actuală în care ghiozdanele școlarilor cântăresc mai mult decât ar trebui. Când...

    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi
    Sfatul specialistului: 4 mituri despre perioada de concepție pe care nu trebuie să le mai crezi

    Steven Palter, medic ginecolog și directorul unei clinici de fertilitate din New York este cunoscut în mediul online (dar nu numai) pentru că demontează miturile cu privire la...

    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală
    Sfatul specialistului: 6 întrebări pe care trebuie să i le adresezi profesorului copilului dacă are probleme la școală

    Niciun copil nu este un sfânt și, mai devreme sau mai târziu, cel mai probabil că va face anumite năzbâtii. Este bine să adresezi problemele comportamentale ale...

    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului
    Am fost diagnosticată cu tulburare bipolară și mi s-a spus să nu mai fac copii. Mă bucur că nu am urmat sfatul terapeutului

    Christine a avut dintotdeauna stări care au fluctuat. Când era euforică, când se simțea deprimată. După ce a născut primul copil, a fost diagnosticată cu tulburare...

    © 2025 Qbebe