- 1. V-ati confruntat cu Giardia la copii?
- 2. Cum se contracteaza Giardia la copii?
- 3. Ce categorie de varsta este predispusa giardiei?
- 3. Care sunt simptomele contaminarii cu Giardia la copii?
- 4. Ce tratament ati utilizat pentru Giardia la copii?
- 5. A fost eficient tratamentul pentru Giardia la copii?
- 6. Ce masuri de preventie putem aplica in cazul Giardiei la copii?
1. V-ati confruntat cu Giardia la copii?
Claudia Vasilache: "Din pacate, da. Cand baietelul meu a avut un an si jumatate a inceput sa refuze mancarea, sa aiba dese probleme digestive (varsaturi, scaune multiple pe zi etc), devenise apatic... Rezultatul la analize a indicat clar infestarea cu giardia."
2. Cum se contracteaza Giardia la copii?
Dr. Carmen Nonn: "Giardia este un parazit al sistemului digestiv, mai precis al intestinului subtire. Boala se numeste Giardioza si este o zoonoza (se poate transmite de la om la om, animal la animal sau animal la om). Giardia se poate transmite prin:
- contact direct - absenta spalatului pe maini, lipsa igienei, atingerea gurii dupa ce s-a atins un obiect contaminat cu Giardia sunt cauzele cele mai des intalnite, in special la copii mici.
- consum de apa - apa din balti, puturi, fantani, rauri, lacuri, apele curgatoare si orice apa nefiltrata poate fi rezervor si sursa de contaminare cu Giardia atat la oameni cat si la caini, pisici sau alte animale domestice sau salbatice.
- consum de hrana - fructele sau legumele care intra in contact cu solul si apele curgatoare, consumate fara sa fie bine spalate, pot duce la infestare cu Giardia.
Giardia este un parazit foarte rezistent in special in conditii de umezeala. Chisturile de Giardia, in mediu umed, pot rezista pana la 3 luni la temperatura de 18°C."
Dr. Irina Arsene: „Calea de transmitere este fecal-orala, rezervorul major si vehicul de diseminare este apa contaminata cu chisti de Giardia. Alimentele semipreparate, consumarea apei de izvor netratata de catre turisti - chistii sunt rezistenti la clorinarea si la iradierea apei cu ultraviolet, dar fierberea este o metoda eficienta de inactivare a chistilor.Transmiterea directa de la om la om are loc in special in zonele cu igiena precara, si unde este contaminat mediul inconjurator cu germeni eteropatogeni, inclusiv Giardia."
3. Ce categorie de varsta este predispusa giardiei?
Dr. Irina Arsene: "Predispozitia este pentru orice varsta, dar in special pentru persoanele din medii cu igiena precara si cu mediul contaminat, centrele de copii, persoanele care au calatorit in zone contaminate.
Dr. Carmen Nonn: Sunt predispusi mai ales copii deoarece se joaca afara, cu puiuti de animale, pun mana la gurita, etc, dar nu este ocolita nicio varsta.
3. Care sunt simptomele contaminarii cu Giardia la copii?
Dr. Irina Arsene:Manifestarile clinice frecvente la copii sunt diaree, astenie fizica, slabiciune, distensie abdominala, dureri abdominale, flatulenta, greturi, anorexie, scadere ponderala, varsaturi, febra, constipatie.Dr. Carmen Nonn: Simptomele care apar la copii sunt reprezentate de lipsa poftei de mancare, tulburari ale somnului- somn agitat, halena (miros neplacut al respiratiei, al gurii), dureri de burta, balonare, scaune diareice, deficitul de crestere si luare in greutate, astenie, paloare, iritabilitate. Simptomele de giardioza pot sa apara doar o data pentru o perioada scurta de timp sau pot sa apara si sa dispara pe o perioada mai lunga de timp. Este posibil sa nu mai existe simptome si inca sa fie prezenta infectia parazitara.
4. Ce tratament ati utilizat pentru Giardia la copii?
Claudia Vasilache: "Cand vine vorba de infestarea cu giardia si in general cu paraziti intestinali, trebuie actionat pe mai multe planuri: distrugerea "oaspetelui neinvitat", refacerea florei intestinale si intarirea imunitatii.
Ca si tratament, prima masura pe care am luat-o a fost administrarea de Nikvorm, un sirop natural, special facut pentru tratamentul acestei boli care igienizeaza tractul digestiv prin crearea unui mediu neprielnic dezvoltarii si inmultirii parazitilor.
Pentru refacerea florei intestinale i-am administrat de probiotice atat sub forma de suplimente alimentare cat si naturale (iaurt, castraveti murati, etc, in functie si de preferintele lui).
I-am mai dat ulei din nuca de cocos, ulei din seminte de dovleac si seminte crude de dovleac. In plus, pentru intarirea sistemului imunitar am folosit tratament homeopat unicist."
5. A fost eficient tratamentul pentru Giardia la copii?
Claudia Vasilache: "Da, tratamentul la acea vreme a fost eficient. Baietelul meu si-a revenit. Insa... asa cum se stie, giardioza este o boala de care se scapa foarte greu si recidiveaza des asa ca vara aceasta iar am avut probleme. Am luat-o de la capat cu tratamentul despre care v-am vorbit mai sus si in plus i-am mai dat si tinctura de propolis in concentratie de 70 la suta (care poate fi luata si de copii) si de care la fel sunt multumita. Momentan ma gandesc si la posibilitatea administrarii de extract din seminte de grapefruit despre care am auzit doar lucruri bune."
6. Ce masuri de preventie putem aplica in cazul Giardiei la copii?
Dr. Irina Arsene: "Igiena personala a copiilor si adultilor, spalarea mainilor , igiena alimentara, educatia pentru sanatate a populatiei , tratamentul fecalelor umane inainte de a fi utilizate ca nutrient pentru fertilizarea solului, toalete ecologice si sisteme de canalizare igienice in mediul rural si urban."
Dr. Carmen Nonn: „Ca masuri de preventie: spalatul pe maini, spalatul fructelor si legumelor, consumul de apa din surse cunoscute si controlate.
Consumul de alimente cu efecte anti-parazitare: usturoiul crud, ananasul proasp?t, morcovi, citrice, turmericul, cui?oarele, oregano."
Multumim specialistilor nostri pentru ajutorul oferit in realizarea acestui articol. Puteti gasi mai multe informatii in Tratament naturist pentru giardia precum si in Tratamentul giardia la copii. De asemenea, mamica Claudia Vasilache ne povesteste aici in detaliu experienta sa cu giardia.