10 motive sa spui NU antibioticelor cand copilul este bolnav!

10 motive sa spui NU antibioticelor cand copilul este bolnav!

Iuliana Moraru

Chiar daca am avut de-a face cu o toamna deosebit de placuta, de cateva zile putem spune ca iarna si-a intrat in drepturi. Frigul s-a instalat si una dintre cele mai mari temeri ale tale este ca nu cumva piticul tau sa raceasca. Chiar daca primul tau impuls este sa il tratezi cu antibiotice pentru singurul motiv ca acestea il pot scapa de orice tip de infectie, iti recomand sa renunti la aceasta idee. Care sunt motivele? Le vei afla, treptat, de-a lungul articolului. Citeste doar cu atentie, iar la sfarsit incearca sa tragi concluziile.

In Romania s-a impamantenit ideea ca antibioticele il pot scapa pe pitic de orice problema de sanatate, de la o simpla raceala pana la cele mai grave forme de pneumonie. Ceea ce nu toate mamicile stiu sau, poate, doar ignora, pur si simplu, este faptul ca antibioticele trateaza numai infectiile cauzate de bacterii, nu si pe cele produse de virusuri, paraziti sau ciuperci.

Stiu, ii curge nasul, stranuta, tuseste, nu poate respira cum trebuie, ba are chiar si febra. Cu siguranta nu mai astepti sa ajungi la doctor, ca stii solutia: un antibiotic o sa-l scape de simptome in cel mai scurt timp. Ei bine, imi pare rau sa te dezamagesc, dar nu este deloc asa! Antibioticele nu au niciun efect in tratarea racelii.

As putea vorbi zile intregi despre greselile pe care le fac cel mai des mamicile in momentul in care administreaza copilului antibiotice, dar si despre motivele pentru care acestea ar trebui folosite doar in cazuri extreme si numai la recomandarea medicului specialist.

copil care refuza antibiotice
O sa ma rezum in cadrul articolului la 10 motive "de top" pentru care ar trebui sa spui NU antibioticelor.

1. Pentru ca utilizarea inadecvata scade imunitatea copilului.

Daca imediat ce observi ca cel mic a racit, apelezi la tratament cu antibiotice, in timp vei constata ca acestea nu isi mai fac efectul, ba, mai mult, constituie o amenintare pentru sanatatea copilului, favorizand aparitia bacteriilor rezistente. Rezultatul? Daca il atinge vreo afectiune bacteriana serioasa, antibioticul nu o sa-si mai faca treaba la fel de bine.

2. Pentru ca daca un antibiotic a fost eficient prima oara, nu garanteaza ca ii va fi de ajutor si a doua oara.

Pentru ca aceleasi simptome pot fi comune pentru diferite boli, tinzi sa apelezi tot la vechiul antibiotic care si-a dovedit eficienta data trecuta, insa constati ca acum organismul copilului nu reactioneaza. Iti recomand sa apelezi la un medic de fiecare data cand cel mic se imbolnaveste pentru a avea siguranta ca nu ii dai un tratament medicamentos inadecvat.

3. Pentru ca antibioticele sunt eficiente doar impotriva bacteriilor.

Virusurile, care provoaca racelile si majoritatea afectiunilor respiratorii, sunt imune la antibiotice, asa ca zadarnic i le dai copilului ca pe o solutie sigura si salvatoare. Ele nu scad febra, asa cum se crede! Nu scad decat imunitatea copilului...

4. Pentru ca determina, in timp, rezistenta bacteriilor la actiunea preparatului.

Antibioticele sunt eficiente daca sunt folosite cand este cu adevarat nevoie de ele. Administrate, insa, pentru o simpla raceala, pot da peste cap intreg sistemul imunitar al copilului. Microbii si bacteriile se adapteaza foarte repede la conditiile noi si devin rezistenti, fiind astfel necesara administrarea unei doze din ce in ce mai puternice pentru a le veni de hac. Bacteriile nu numai ca nu vor fi afectate in niciun fel, ba din contra, ele se vor hrani cu acel antibiotic. Si, pentru a va multumi pentru "grija" pe care le-o purtati, se vor inmulti cu o intensitate si mai mare.
antibiotice

5. Pentru ca pot provoca o serie de alte probleme de sanatate.

Pentru ca administrarea antibioticelor dupa ureche impiedica sistemul imunitar sa se dezvolte eficient, copilul devine, in timp, mai sensibil la probleme de sanatate precum alergiile si astmul. Un alt efect secundar deloc de neglijat al antibioticelor este distrugerea florei bacteriene benefice din intestine. Ca urmare, poate aparea diareea cronica ce afecteaza grav intestinul, facandu-l vulnerabil la agresiunile externe.

6. Pentru ca fiecare antibiotic are propriul sau spectru de actiune asupra microbilor.

Mai exact, fiecare medicament antibiotic actioneaza doar asupra anumitor tipuri de bacterii. Pentru a sti cu exactitate care sunt acestea, este necesara efectuarea antibiogramei, realizabila doar in institutiile medicale.

7. Pentru ca administrarea pe o durata de timp inadecvata poate duce la aparitia altor probleme.

In cazul in care decizi sa ii intrerupi prematur tratamentul cu antibiotice, infectia copilului poate trece intr-o forma latenta, adica doar atentuata, nu vindecata. Aceasta situatie poate determina afectiuni ale inimii, ale rinichilor, ba chiar poate duce la aparitia unor noi tipuri de bacterii rezistente la antibiotice.

Pe de alta parte, daca ii administrezi antibioticul o perioada nejustificat de lunga, cresti riscul aparitiei alergiilor si a disbacteriozei (modificarea calitativa a continutului generic normal al bacteriei intestinului sau pielii).

copil care ia antibiotice

8. Pentru ca multe antibiotice au reactii adverse.

Cele mai frecvente reactii ce s-au observat in urma administrarii antibioticelor sunt senzatie de greata, diaree, dureri de stomac si ameteli. Daca observi ca cel mic prezinta una din aceste simptome, intrerupe imediat administrarea medicamentului.

9. Pentru ca organismul copilului are propriul sistem de aparare.

In mod normal, in momentul in care organismul copilului este atacat de un agent strain, cum sunt bacteriile, sistemul sau imunitar contraataca. Chiar si dupa ce s-au instalat simptomele, sistemul imunitar lupta cu microbii si, de cele mai multe ori, chiar reuseste sa-i invinga. Uneori, infectiile slabesc organismul si au nevoie de ajutor. Medicii recomanda ca aceste medicamente sa nu fie administrate de la primele semne de boala si, in niciun caz, ele sa fie antibiotice.

10. Pentru ca exista o serie de greseli pe care mamicile le fac frecvent in administrarea antibioticelor la copii.

Prima si cea mai mare greseala este ca mamicile apeleaza la tratamentul cu antibiotice fara a consulta in prealabil un medic specialist, considerand ca se pricep si singure. Este o parere absolut gresita, incurajata, insa, si de sistemul sanitar din Romania care permite eliberarea acestora in farmacii fara reteta.

A doua greseala este ca ii trateaza pe copii cu antibiotice, considerand ca aceste tratamente sunt cele mai rapide si ca, in acest fel, piticul va scapa rapid de raceala.

O a treia greseala consta in faptul ca imediat ce observa o mica simptoma a racelii, mamele scot antibioticele la iveala, gandind ca astfel previn inaintarea bolii.

Si lista poate continua...

 

In cazul in care copilul tau raceste, nici sa nu te mai gandesti sa folosesti antibiotice. Urmeaza cateva sfaturi simple si eficiente:

- Ai grija sa ii dai sa bea cat mai multe lichide pentru ca trebuie sa fie mereu hidratat.

- Da-i o supica calduta de pui. Cu siguranta il va ajuta.

- Ca sa respire mai usor, poti folosi un aspirator nazal, fa-i infuzii sau foloseste un aparat pentru aerosoli.

- Daca are febra mare, peste 38ºC, ii poti administra ibuprofen sau acetaminofen pentru copii.

copil care a racit

In concluzie, daca prichindelul tau a racit, nu-l trata dupa ureche si, mai ales, nu-i da antibiotice!

Tu cum il tratezi pe pitic atunci cand este racit? Impartaseste-ne si noua din experienta ta!

Articolul urmator
Ce înveți, ca părinte, când ai un copil bolnav constant
Ce înveți, ca părinte, când ai un copil bolnav constant

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav
    Ceaiuri pentru plămâni pe care să le administrezi copilului când este bolnav

    Când copiii sunt bolnavi, mai ales cu afecțiuni respiratorii, părinții caută soluții naturale pentru a le ameliora simptomele și a le întări imunitatea.

    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?
    Când și mai ales CUM îi spui copilului tău ca este adoptat?

    Există un moment cheie în orice familie în care există un copil adoptat. Părinții au misiunea de a-i spune acestuia, cu multă blândețe și empatie, care este povestea...

    Când am rămas însărcinată, partenerul meu m-a părăsit. Apoi am aflat că bebelușul meu este grav bolnav
    Când am rămas însărcinată, partenerul meu m-a părăsit. Apoi am aflat că bebelușul meu este grav bolnav

    Lucinda tocmai aflase că este însărcinată în momentul în care iubitul ei a părăsit-o, după trei ani de relație. Trebuia să se obișnuiască cu ideea că va fi o...

    Am fost dată afară pentru că mi-am luat concediu să am grijă de copilul meu bolnav
    Am fost dată afară pentru că mi-am luat concediu să am grijă de copilul meu bolnav

    Conform legii persoanele care sunt asigurate în sistemul public de sănătate pot beneficia de un concediu medical pentru îngrijirea copilului bolnav dacă acesta are sub 7 ani,...

    O mamă refuză să-i spună copilului că este grav bolnav. A trecut deja de trei ori prin suferința pierderii copiilor
    O mamă refuză să-i spună copilului că este grav bolnav. A trecut deja de trei ori prin suferința pierderii copiilor

    Pierderea unui copil în fața unei boli cu care părintele nu poate lupta este un moment cutremurător. O mamă în vârstă de 41 de ani a trecut de trei ori prin această...

    5 copii din Iași trăiesc de pe o zi pe alta. „Tata este bolnav și nu poate munci. Ne descurcăm cam greul”
    5 copii din Iași trăiesc de pe o zi pe alta. „Tata este bolnav și nu poate munci. Ne descurcăm cam greul”

    O familie cu cinci copii dintr-o comună din Iași abia se descurcă de pe o zi pe alta. Doar mama mai muncește cu ziua prin sat, tatăl fiind bolnav, iar cei 7 membri ai familiei se...

    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii
    Antibioterapia la copii. Impactul antibioticelor asupra microbiotei intestinale și cum putem sa îi protejăm pe copii

    E natural ca, atunci când copilul suferă, fie că îl doare gâtul sau îl tulbură urechea, să intrăm într-o stare de nervozitate atroce, virând ușor...

    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?
    Când ghiozdanul este prea greu. La ce pericole este supus zilnic copilul?

    Ghiozdanul unui copil nu ar trebui să cântărească mai mult de 10% din greutatea lui corporală. Din păcate, realitatea este alta. Copii de-o șchioapă cară ghiozdane foarte...

    © 2025 Qbebe