- 1. Pentru ca utilizarea inadecvata scade imunitatea copilului.
- 2. Pentru ca daca un antibiotic a fost eficient prima oara, nu garanteaza ca ii va fi de ajutor si a doua oara.
- 3. Pentru ca antibioticele sunt eficiente doar impotriva bacteriilor.
- 4. Pentru ca determina, in timp, rezistenta bacteriilor la actiunea preparatului.
- 5. Pentru ca pot provoca o serie de alte probleme de sanatate.
- 6. Pentru ca fiecare antibiotic are propriul sau spectru de actiune asupra microbilor.
- 7. Pentru ca administrarea pe o durata de timp inadecvata poate duce la aparitia altor probleme.
- 8. Pentru ca multe antibiotice au reactii adverse.
- 9. Pentru ca organismul copilului are propriul sistem de aparare.
- 10. Pentru ca exista o serie de greseli pe care mamicile le fac frecvent in administrarea antibioticelor la copii.
Stiu, ii curge nasul, stranuta, tuseste, nu poate respira cum trebuie, ba are chiar si febra. Cu siguranta nu mai astepti sa ajungi la doctor, ca stii solutia: un antibiotic o sa-l scape de simptome in cel mai scurt timp. Ei bine, imi pare rau sa te dezamagesc, dar nu este deloc asa! Antibioticele nu au niciun efect in tratarea racelii. As putea vorbi zile intregi despre greselile pe care le fac cel mai des mamicile in momentul in care administreaza copilului antibiotice, dar si despre motivele pentru care acestea ar trebui folosite doar in cazuri extreme si numai la recomandarea medicului specialist. |
|
1. Pentru ca utilizarea inadecvata scade imunitatea copilului.
Daca imediat ce observi ca cel mic a racit, apelezi la tratament cu antibiotice, in timp vei constata ca acestea nu isi mai fac efectul, ba, mai mult, constituie o amenintare pentru sanatatea copilului, favorizand aparitia bacteriilor rezistente. Rezultatul? Daca il atinge vreo afectiune bacteriana serioasa, antibioticul nu o sa-si mai faca treaba la fel de bine.
2. Pentru ca daca un antibiotic a fost eficient prima oara, nu garanteaza ca ii va fi de ajutor si a doua oara.
Pentru ca aceleasi simptome pot fi comune pentru diferite boli, tinzi sa apelezi tot la vechiul antibiotic care si-a dovedit eficienta data trecuta, insa constati ca acum organismul copilului nu reactioneaza. Iti recomand sa apelezi la un medic de fiecare data cand cel mic se imbolnaveste pentru a avea siguranta ca nu ii dai un tratament medicamentos inadecvat.
3. Pentru ca antibioticele sunt eficiente doar impotriva bacteriilor.
Virusurile, care provoaca racelile si majoritatea afectiunilor respiratorii, sunt imune la antibiotice, asa ca zadarnic i le dai copilului ca pe o solutie sigura si salvatoare. Ele nu scad febra, asa cum se crede! Nu scad decat imunitatea copilului...
4. Pentru ca determina, in timp, rezistenta bacteriilor la actiunea preparatului.Antibioticele sunt eficiente daca sunt folosite cand este cu adevarat nevoie de ele. Administrate, insa, pentru o simpla raceala, pot da peste cap intreg sistemul imunitar al copilului. Microbii si bacteriile se adapteaza foarte repede la conditiile noi si devin rezistenti, fiind astfel necesara administrarea unei doze din ce in ce mai puternice pentru a le veni de hac. Bacteriile nu numai ca nu vor fi afectate in niciun fel, ba din contra, ele se vor hrani cu acel antibiotic. Si, pentru a va multumi pentru "grija" pe care le-o purtati, se vor inmulti cu o intensitate si mai mare. |
|
5. Pentru ca pot provoca o serie de alte probleme de sanatate.
Pentru ca administrarea antibioticelor dupa ureche impiedica sistemul imunitar sa se dezvolte eficient, copilul devine, in timp, mai sensibil la probleme de sanatate precum alergiile si astmul. Un alt efect secundar deloc de neglijat al antibioticelor este distrugerea florei bacteriene benefice din intestine. Ca urmare, poate aparea diareea cronica ce afecteaza grav intestinul, facandu-l vulnerabil la agresiunile externe.
6. Pentru ca fiecare antibiotic are propriul sau spectru de actiune asupra microbilor.
Mai exact, fiecare medicament antibiotic actioneaza doar asupra anumitor tipuri de bacterii. Pentru a sti cu exactitate care sunt acestea, este necesara efectuarea antibiogramei, realizabila doar in institutiile medicale.
7. Pentru ca administrarea pe o durata de timp inadecvata poate duce la aparitia altor probleme.
In cazul in care decizi sa ii intrerupi prematur tratamentul cu antibiotice, infectia copilului poate trece intr-o forma latenta, adica doar atentuata, nu vindecata. Aceasta situatie poate determina afectiuni ale inimii, ale rinichilor, ba chiar poate duce la aparitia unor noi tipuri de bacterii rezistente la antibiotice.
Pe de alta parte, daca ii administrezi antibioticul o perioada nejustificat de lunga, cresti riscul aparitiei alergiilor si a disbacteriozei (modificarea calitativa a continutului generic normal al bacteriei intestinului sau pielii).
|
8. Pentru ca multe antibiotice au reactii adverse.
Cele mai frecvente reactii ce s-au observat in urma administrarii antibioticelor sunt senzatie de greata, diaree, dureri de stomac si ameteli. Daca observi ca cel mic prezinta una din aceste simptome, intrerupe imediat administrarea medicamentului.
9. Pentru ca organismul copilului are propriul sistem de aparare.
In mod normal, in momentul in care organismul copilului este atacat de un agent strain, cum sunt bacteriile, sistemul sau imunitar contraataca. Chiar si dupa ce s-au instalat simptomele, sistemul imunitar lupta cu microbii si, de cele mai multe ori, chiar reuseste sa-i invinga. Uneori, infectiile slabesc organismul si au nevoie de ajutor. Medicii recomanda ca aceste medicamente sa nu fie administrate de la primele semne de boala si, in niciun caz, ele sa fie antibiotice.
10. Pentru ca exista o serie de greseli pe care mamicile le fac frecvent in administrarea antibioticelor la copii.
Prima si cea mai mare greseala este ca mamicile apeleaza la tratamentul cu antibiotice fara a consulta in prealabil un medic specialist, considerand ca se pricep si singure. Este o parere absolut gresita, incurajata, insa, si de sistemul sanitar din Romania care permite eliberarea acestora in farmacii fara reteta.
A doua greseala este ca ii trateaza pe copii cu antibiotice, considerand ca aceste tratamente sunt cele mai rapide si ca, in acest fel, piticul va scapa rapid de raceala.
O a treia greseala consta in faptul ca imediat ce observa o mica simptoma a racelii, mamele scot antibioticele la iveala, gandind ca astfel previn inaintarea bolii.
Si lista poate continua...
In cazul in care copilul tau raceste, nici sa nu te mai gandesti sa folosesti antibiotice. Urmeaza cateva sfaturi simple si eficiente: - Ai grija sa ii dai sa bea cat mai multe lichide pentru ca trebuie sa fie mereu hidratat. - Da-i o supica calduta de pui. Cu siguranta il va ajuta. - Ca sa respire mai usor, poti folosi un aspirator nazal, fa-i infuzii sau foloseste un aparat pentru aerosoli. - Daca are febra mare, peste 38ºC, ii poti administra ibuprofen sau acetaminofen pentru copii. |
|
In concluzie, daca prichindelul tau a racit, nu-l trata dupa ureche si, mai ales, nu-i da antibiotice!
Tu cum il tratezi pe pitic atunci cand este racit? Impartaseste-ne si noua din experienta ta!