Atunci când e vorba de un copil, opțiunile sunt variate. Dar, dacă vei alege să îi iei ceva care face diferența în viața lui, acestea pot fi numărate pe degetele de la o mână. Chiar dacă e nativ digital, conectează-l atât cât mai ține de tine, la bucuriile simple ale copilăriei și amână cât poți de mult să îi schimbi vechea tabletă cu una mai performantă, să îi cumperi un smartwatch sau să îi achiziționezi un telefon. Tocmai pentru a evita greșelile tipice pe care aproape orice părinte ar fi tentat să le facă, având la bază cele mai bune intenții, iată un ghid de recomandări utile și plăcute în același timp:
Jocuri și jucării
Johan Huizinga, istoric și eseist olandez de renume scrie în cartea sa, „Homo Ludens”, despre beneficiile jocului, amintind, printre altele, de libertate, entuziasm, șansa de a stabili relații oneste și puternice între participanți. Poate, în contextul actual, copilul tău nu are prea multe ocazii de a interacționa cu prietenii lui și tocmai de aceea trebuie să îi ocupi timpul cu ceva care să îl pasioneze.
Și cum oferta de jucarii copii este variată, poți să profiți de acest aspect și să alegi, în funcție de vârsta și preocupările lui, jocuri de lego, puzzle-uri educative, cărți de joc, baloane de săpun, pompe de apă și lista poate continua. Desigur, fii cât mai prezent în ceea ce face, implică-te în vânătorile lui de comori, în jocurile lui de puzzle și încearcă să îl încurajezi la fiecare pas. Detalii aici!
Piscină
O piscină gonflabilă pentru copii îl va fascina pe năzdrăvanul tău și îl va determină să piardă noțiunea timpului în apă. Dacă stați la curte, vei avea posibilitatea să alegi una mare, în care să încapi și tu, precum și toate jucăriile lui pentru activități realizate în apă, mingi gonflabile, aripioare pentru înot și colaci colorați.
Nu uita de crema pentru protecție solară și de ochelarii de înot, dacă e vorba de un spațiu generos. Nici dacă locuiți într-un apartament, montarea unei piscine pe balcon nu ar trebui să îți pună prea multe bețe în roate; deși e mai greu, desigur, iar cel mic va trebui atenționat să nu ude lucrurile din jur și să se mulțumească doar cu câțiva metri pătrați.
Cărți și creioane de colorat
Poate, ai crezut că timpul alocat colorării unei planșe este unul care are ca scop să îl țină pe cel mic ocupat cât timp tu dai cu aspiratorul și ștergi praful în casă. Nimic mai greșit! Nu numai că micuțul tău va fi preocupat, ba chiar absorbit de o activitate nouă, ci va face față unei reale provocări, în timp ce, involuntar, va învăța să își coordoneze ochii cu mâna și să urmărească contururile și să asocieze culori unor obiecte anume, deși, la trei-patru ani, văcuțele pot fi mov, iar broscuțele, roz.
Pentru a-și forma o reprezentare corectă a ceea ce îl înconjoară, alege acele cărți de colorat interactive, în care copilului i se pune la dispoziție o imagine deja colorată, pe care să o reproducă. Și pentru că cei mici își pierd repede interesul pentru orice lucru și se plictisesc, nu îl certa dacă începe mai multe planșe simultan. În plus, cumpără-i culori variate, de diferite texturi și mărimi.
În speranța că ți-am oferit câteva idei numai bune de pus în practică, încheiem acest articol reamintindu-ți să nu uiți să îl lauzi pe năzdrăvanul tău pentru fiecare logo terminat, fiecare salt în apă și fiecare planșă umplută cu multe culori.
Sursă foto: pexels.com