Ce se întâmplă dacă trece o zi fără să speli recipientul din care bea apă copilul tău?
O mămică de peste hotare povestește că a rămas șocată în momentul în care a văzut cum arătă sticla reutilizabilă din care bea apă fiica ei, după trei zile în care nu a spălat-o.
„Când ai curățat ultima dată sticlele de apă reutilizabile din gospodăria ta? Eu prima: acum trei zile. Și nu pentru că aș fi o persoană leneșă, care nu ține la curățenie. Spăl pe jos, frec toaletele și mătur podelele aproape zilnic. Copiii mei fac baie în fiecare zi, se spală pe mâini în mod constant etc. Dar cred că toată lumea are ACEL lucru de care nu se ocupă atât de bine pe cât ar trebui. În cazul meu este vorba despre blestematele sticle reutilizabile de apă.
Mă justificam spunând că nu are ce să se întâmple dacă nu le spăl zilnic, la urma urmei pun apă în ele. Dar când am desfăcut sticla reutilizabilă din care bea apă copilul meu pentru a o spăla, am rămas șocată și dezgustată. Va arăt o poză ca să va oripilați și voi. Așa arată, după 3 zile, recipientul din care bea apă copilul meu:
Foto: Wendy Wisner/ scarrymommy.com
Oribil, știu. M-am simțit ca o mamă denaturată, sincer. Am început să caut cât de frecvent și cum ar trebui să spăl sticlele reutilizabile de apă și am aflat că zilnic ar trebui, ba chiar de mai multe ori pe zi, dacă se poate. Nu contează că în sticle a fost „doar apă”. După cum a declarat microbiologul Miryam Z. Wahrman, pentru Reader's Digest, germenii și microbii - inclusiv bacteriile, virușii și ciupercile - se dezvoltă în medii umede și calde precum sticlele de apă.
„Sticlele de apă contaminate pot transmite cam tot ceea ce se poate lua prin contact direct cu o altă persoană", spune Wahrman. „Asta nu înseamnă că fiecare microb pe care îl întâlnești te va îmbolnăvi, pentru că avem imunitate și alte bariere împotriva germenilor, cum ar fi acidul nostru gastric, de exemplu, care ucide microbii. Dar expunerea inutilă la microbi necunoscuți ar putea crește riscul de îmbolnăvire.” Superb, nu-i așa?
Și, din nou, nu este suficient să clătiți cu apă și gata. Va trebui să folosiți săpun și apă caldă pentru a scăpa de germeni și acordați o atenție deosebită fiecărui centimetru al recipientului, mai ales la capac. Germeni pot rămâne în capace chiar și după spălare, dacă nu sunt curățate suficient de bine”, spune mămica, potrivit scarrymommy.com.
Cum cureți corect sticlele reutilizabile de apă?
Pentru a curată corect o sticle reutilizabilă de apă trebuie să te „înarmezi” cu următoarele ustensile:
- detergent lichid pentru vase;
- o perie pentru curățat sticle (găsești în orice hypermarket);
- o perie mai mică pentru curățat paie.
Umple sticla reutilizabilă cu apă călduță, apoi adaugă câteva picături de detergent lichid pentru vase. Cu ajutorul periei pentru curățat sticle, freacă bine pereții recipientului și fundul. Nu uita de capătul superior al sticlei, fiindcă aici se dezvoltă cei mai mulți germeni.
Limpezește bine până când se îndepărtează toate urmele de detergent lichid, apoi lasă sticla la scurs în suportul de vase.
Nu uita de dopul sticlei și de pai (dacă există). Pentru ambele, folosește peria mică pentru curățat paie, astfel încât să ajungi să cureți și micile adancituri greu accesibile, acolo unde se dezvoltă cei mai mult germeni patogeni. Limpezește cu apă din abundență.
- Surse: scarrymommy.com, getsetclean.in, thekitchn.com, acasa.ro
Surse foto: istockphoto.com, scarrymommy.com