7 plante aromatice care ajută somnul copilului

7 plante aromatice care ajută somnul copilului

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Un somn odihnitor este esențial pentru dezvoltarea optimă a copilului. De aceea, ne străduim adesea să găsim cele mai bune soluții pentru a ne ajuta micuții să doarmă cât mai bine. Printre aceste soluții se numără și utilizarea unor plante, ale căror proprietăți pot îmbunătăți considerabil calitatea somnului . În articolul de mai jos vom cunoaște câteva dintre ele. Nu uita: înainte de a decide să apelezi la asemenea plante, consultă-te neapărat cu un specialist!

Lavanda

 

Fetita ce are lavanda langa ea

Este considerată una dintre cele mai recomandate plante pentru un somn bun al copiilor de toate vârstele( inclusiv pentru bebeluși). Principalele sale componente, valorificate mai ales prin intermediul uleiului esențial, sunt acizii linalyl și linalool, care au un fect calmant asupra sistemului nervos.
Pentru a te asigura că al tău copil nu este alergic la această plantă, optează să-i adaugi în apa în care îl îmbăiezi câteva picături de ulei esențial de lavandă. Dacă este vorba despre un bebeluș, limitează-te la a adăuga o singură picătură din acesta. Vei observa de îndată efectul binefăcător al lavandei, ce-l va ajuta să adoarmă mai ușor și mai profund.
Chiar dacă ești tentată să folosești lavandă și sub alte forme (precum sare de baie cu lavandă, loțiune de corp pentru bebeluși cu aromă de lavandă sau ulei de bebeluși cu această aromă), reține faptul că este foarte probabil ca micuțul să fie alergic la aceste produse. În schimb, este mult mai puțin probabil să fie alergic la uleiul esențial de lavandă!
Deși nu este simplu să sesizezi o posibilă alergie la această plantă, ține minte că greața, vărsăturile, o stare generală alterată și frisoanele pot fi un indiciu clar al unei astfel de alergii. În acest caz, nu mai sta pe gânduri și solicită imediat ajutor medical!

Mușețelul

Experții în medicina naturistă sugerează adesea mușețelul ca pe o plantă ce poate îmbunătăți somnul copiilor. Ceea ce îl face atât de util pentru a stimula somnul bun este prezența flavonoidului numit apigenin.
În funcție de vârsta copilului, poți să apelezi la unguente pe bază de mușețel (cu care să-l masezi înainte de culcare), la loțiuni pentru bebeluși cu extract de mușețel sau pe extract natural (pe care să-l adaugi când bebelușul/copilul face baie).
De asemenea, pentru ca al tău micuț să poată avea parte de efectele pozitive ale mușețelului asupra somnului său, discută cu pediatrul despre posibilitatea de a-i da ceai din această plantă. Medicul va putea chiar să-ți recomande, dacă alăptezi, să fii tu cea care va consuma ceai de mușețel, în condițiile în care substanțele sale vor ajunge în laptele tău și apoi la bebeluș.
Nu în ultimul rând, în cazul în care decizi să-i dai copilului un produs pe bază de mușețel, ia în calcul și apariția unei eventuale alergii. Specialiștii ne avertizează că alergia la mușețel se poate manifesta prin apariția unor eruții cutanate, prin probleme în respirație și chiar prin inflamarea gâtului. Oricare dintre aceste simptome trebuie să te trimită urgent la medic!

Cana cu ceai de musetel

Citește și: Ceaiurile pentru copii: Ghid de la fitoterapeut

Roinița (Melisa)

Cunoscută pentru aroma sa ca de lămâie, roinița face parte din familia mentei. Frunzele sale sunt bogate în compuși chimici (precum apigenin) și în uleiuri volatile (formate din flavonoizi, taninuri, pectine, acid rozmarinic etc.), ce au capacitatea de a relaxa întreg corpul și de a induce starea de somn. În plus, roinița va reduce și iritabilitatea, fapt ce va fi benefic pentru un somn mai bun al copilului.
În general, roinița acționează cel mai bine prin combinarea cu alte plante bune pentru somn, precum mușețelul sau lavanda. Iată de ce poți încerca să folosești loțiuni de corp pentru bebeluși ce conțin aceste plante (ai însă mare grijă să testezi întâi micuțul, pentru a nu vă confrunta cu vreo alergie).
O variantă potrivită pentru copil este și să torni câteva picături de ulei esențial de roiniță în apa din cădiță. Nu uita să-l supraveghezi cu mare atenție după baie, întrucât există totuși posibilitatea să apară reacții alergice gen înroșire a pielii, iritații sau inflamarea gâtului.

Sunătoarea

Cu siguranță că ai auzit de proprietățile antidepresive ale acestei plante. Dar ea nu este numai bună pentru a combate depresia și anxietatea, ci este ideală și  pentru a asigura un somn odihnitor, inclusiv pentru copii.
Cercetările efectuate de-a lungul timpului au confirmat faptul că majoritatea compușilor din această plantă acționează asupra neutrotransmițătorilor, inducând o stare de relaxare. Mai exact, sunătoarea va contribui efectiv la calmarea sistemului nervos, ajutându-i să se odihnească mai bine chiar și pe copiii foarte agitați.
Nu în ultimul rând, s-a constatat că sunătoarea poate ameliora și problemele de somn ale copiilor cauzate de enurezis. Astfel, ceaiul de sunătoare (cantitățile și concentrațiile vor fi stabilite numai de către un specialist), băut zilnic, îi va ajuta pe copiii cu astfel de probleme să nu mai urineze atât de frecvent și să se trezească din acest motiv, asigurând  un mai bun control asupra vezicii urinare.
Poți să le dai ceai de sunătoare și copiilor mai mari, ce suferă de insomnii cauzate, probabil, de stresul de la școală. De altfel, sunătoarea este un remediu pentru somn recomandat copiilor mai măricei, de peste 6 ani.

Passiflora

Este recomandată de specialiști ca fiind una dintre plantele ideale pentru tulburările de somn minore, atât la adulți, cât și la copii. Nu are efecte adverse și vei observa că somnul copilului va fi mai odihnitor datorită acestei plante, ale cărei substanțe au proprietatea de a se constitui într-un sedativ, calmând stările de agitație.
Dacă pentru adulți ceaiul de passifloră și de valeriană este cel mai recomandat pentru îmbunătățirea somnului, în schimb, pentru copii, nu este indicat să le oferim ceai într-o astfel de combinație. Din contră, ar trebui să le dăm ( dar numai după consultarea unui medic), doar ceai de passifloră, iar cantitatea acestuia va fi reglată strict în funcție de greutatea copilului.
Passiflora este însă o plantă ce trebuie luată în considerare pentru problemele de somn ale copilului, cu atât mai mult cu cât va putea induce o stare de relaxare inclusiv la nivelul celulelor creierului.

Ceai cu passiflora si lamaie

Iarba- mâței

Această plantă, mai puțin cunoscută, face și ea parte dintre cele numai bune pentru a-i asigura copilului un somn odihnitor. În urma cercetărilor efectuate, s-a observat că este complet sigură și pentru copii.
De exemplu, ceaiul de iarba -mâței este blând și i-l poți da copilului (consultă totuși și un specialist înainte) dacă se confruntă cu probleme de somn provocate de suferințe fizice precum colicii , durerile de stomac cauzate de o digestie deficitară sau chiar dacă este răcit și are  febră. De altfel, acest ceai are proprietatea de a ajuta corpul să lupte mai ușor cu infecțiile și microorganismele, relaxând-ul totodată.
Nu uita: poți să-i dai unui copil ceai de iarba-mâței și dacă se confruntă adesea cu insomnii sau cu somn întrerupt!

Pătrunjelul de câmp (pătrunjelul de câmp albastru)

Denumit așa datorită inflorescenței de culoare albastră, planta aceasta este indicată de specialiști pentru probleme legate de sistemul nervos. Prinre acestea se numără și tulburările de somn ale copiilor.
Pătrujelul de câmp este numai bun pentru somn, în condițiile în care conține substanțe cu proprietăți relaxante, ce vor relaxa sistemul nervos și mușchii din tot corpul. Îl poți da copilului sub formă de ceai sau de tinctură, dar numai după ce ai consultat în prealabil un medic.

Citește și: Ghid de somn pentru copil pe vârste: sfaturi utile pentru părinți de la pediatru

Voi ați mai auzit și de alte plante, numai bune pentru a îmbunătăți somnul copiilor?

Surse:
www.christopherhobbs.com; www.diynatural.com; www.draxe.com;www.herblore.com; www.livestrong.com; www.ncbi.nlm.nih.gov;www.wellnessmama.com

Articolul urmator
10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit
10 sfaturi care te vor ajuta să-ți convingi copilul să te ajute la grădinărit

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului
    VIDEO cu trucul ingenios al unei mame care te ajută să nu mai pierzi suzeta copilului

    Una dintre preocupările pe care trebuie să le ai când copilul tău folosește suzeta este să ai mereu grijă să nu o piardă. Cu atât mai mult cu cât micuțul este...

    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut
    7 greșeli care pot afecta somnul unui nou-născut

    Somnul bebelușului este unul dintre cele mai importante aspecte care îi preocupă pe părinți. Uite 7 greșeli care pot afecta somnul nou născutului, din care poți să...

    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect
    Ai tratat greșit până acum crizele de furie ale copilului. 4 trucuri care te ajută să le gestionezi corect

    Pe cât sunt de neplăcute crizele de furie ale celor mici, pe atât sunt de normale. Aceste accese de furie încep, de obicei, în jurul vârstei de 18 luni și pot...

    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin
    BienDormir – pentru nopțile în care somnul vine greu și durează puțin

    Pui capul pe pernă, aștepți să vină somnul, te foiești, deschizi telefonul, îl închizi repede, te cuprinde iritarea când te gândești că în curând...

    Cum te vindecă somnul?
    Cum te vindecă somnul?

    Știai că, atunci când dormi, corpul tău, de fapt, lucrează intens la propria recuperare și reparare, pentru ca tu să te trezești odihnită și gata de o nouă zi de muncă?...

    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului
    Obiceiuri care ajută la refacerea creierului

    Leziunile cerebrale se referă la orice leziune sau afectare a creierului care îi perturbă funcționarea normală. Ele pot rezulta din diverse cauze, inclusiv traumatisme, accidente...

    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect
    Cât de important este somnul? Cum ne asigurăm că ne odihnim corect

    Potrivit celor mai recente statistici, nu mai puțin de 62% din populația lumii are probleme cu somnul, cele mai frecvente tulburări de somn fiind insomnia și apneea obstructivă. Nici...

    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ
    Ceaiuri toxice pentru ficat: cele mai periculoase plante pentru acest organ

    Atunci când vine vorba despre plante sau remedii naturiste pentru sănătate, suntem mereu în căutare de noi informații. Însă unele plante ne pot face mai mult rău...

    © 2024 Qbebe