Beneficiile supei pentru copii
Nimic nu se compara cu un castron cald de supa, mai ales intr-o zi friguroasa, ea fiind echivalentul unei salate pe timp de toamna sau iarna. Supele reprezinta o modalitate excelenta de a-i obisnui pe copii cu legumele, fiind recomandate in alimentatia celor mici chiar de la inceputul perioadei de diversificare. Avand la dispozitie atat de multe legume (chiar si fructe), putem prepara practic un numar...nelimitat de combinatii si supele pot constitui in sine mese independente (cand sunt suficient de bogate in continut).
In functie de varsta copilului, retetele de supa pot fi usor adaptabile pentru stadiile de dezvoltare ale dentitiei/masticatiei, mama optand la cei mai mici pentru supe fluide, eventual pasate (dar la fel de sanatoase), iar la cei mai mari pentru supe continand legume taiate cuburi/fasii, chiar cu adaos de carne sau paste fainoase (taitei, fidea etc.)
Studiile au demonstrat in mod repetat faptul ca, atunci cand cina consta intr-o portie de supa inainte de felul principal, corpul consuma cu 20% mai putine calorii la acea masa, motivul fiind unul simplu: lichidul supei conduce la o senzatie de plenitudine si, prin urmare, corpul va necesita mai putina mancare ulterior. De aceea, supele constituie o varianta sanatoasa pentru copiii care se confrunta cu problema obezitatii, din pacate destul de des intalnita in zilele noastre.
Din punct de vedere nutritional, supa include, datorita legumelor utilizate, multe vitamine hidrosolubile (solubile in apa) cum sunt vitaminele B, C si K, precum si fibre vegetale si o serie de minerale, contribuind la reglarea tranzitului intestinal si fiind utile in constipatie. In plus, consumul de supa prezinta un beneficiu suplimentar din perspectiva greutatii si a retentiei de lichide: cele care se bazeaza pe praz, ceapa si telina sunt bogate in special in potasiu, care realizeaza legaturi chimice cu sodiul (sarea) din organism si ajuta la eliminarea lichidului in exces (util in cazul copiilor obezi).
Supele sunt usor de preparat si usor de digerat si contin putine calorii. De asemenea, sunt relativ necostisitoare si ajuta chiar la tratarea unor boli. Astfel, cercetarile medicale au concluzionat ca supa de pui suprima inflamatia care cauzeaza multe din simptomele racelii, subtiind in acelasi timp secretiile de mucus, prin urmare ameliorand congestia nasului, a plamanilor si a gatului. In cazul in care contine si taitei si legume, va spori nivelul de energie prin intermediul carbohidratilor si pe cel al nutrimentelor din organism.
Cand preparati supe pentru copii (mai mari de 1 an), specialistii recomanda sa apelati la zeama de carne (daca cel mic nu sufera de diaree) si nu la apa, deoarece cea dintai este bogata in calciu, magnzeiu, potasiu, fosfor, colagen, gelatina, glucozamina, condroitina (parte integranta a cartilajului normal), minerale si multe altele. Zeama de carne contine in plus fata de supele de zarzavat si proteine (datorita continutului de carne), fiind benefica pentru sanatatea incheieturilor, probleme digestive, sistem imunitar si chiar fortifierea parului si a unghiilor. Zeama de carne din oase reprezinta un tonic in special pentru sanatatea sistemului osos si previne aparitia osteoporozei.
Supele la copii au nevoie de ingrediente de calitate
Supa de rosii, una dintre preferatele celor mici, este bogata in licopen datorita continutului de rosii, ce reprezinta un important antioxidant util in protejarea impotriva bolilor de inima. Daca adaugati si smantana, sporiti numarul de calorii si lipide din portia respectiva, iar daca optati pentru busuioc, acesta este considerat a proteja impotriva cancerului. Morcovii din supa constituie o sursa importanta de beta-caroten care protejeaza impotriva cancerului si a cataractei si imbunatateste sistemul imunitar.
Coriandrul contine nivele ridicate de antioxidanti, ajuta la scaderea tensiunii si la digestie. Nucsoara, un alt condiment, ajuta la deranjamentele stomacale, dar si la eliminarea toxinelor hepatice. Ceapa si usturoiul contin nivele ridicate de sulfide, care contribuie la scaderea colesterolului si la subtierea sangelui, minimizand riscul de coagulare. Flavonoida quercetina (pigment natural hidrosolubil) din ceapa protejeaza impotriva bolilor de inima. Macrisul utilizat in supa ajuta in prevenirea anemiei (o problema des intalnita la copii) continand, pe langa fier, si vitamina C, beta-caroten si acid folic (util pentru cresterea celulelor). Ardeii grasi rosii contin mai multa vitamina C decat rosiile, dar si vitamina B6, care ajuta la functionarea creierului, antioxidantul beta-caroten, fier si potasiu (lupta impotriva racelii si a gripei, dar si a cancerului la plamani). Vinetele sunt bogate in antioxidantul monoterpen, iar dovlecelul contine seleniu, ambele protejand celulele de radicalii liberi. Patrunjelul, des utilizat in supe, contine histadina, considerata a inhiba cresterea tumorilor. Turmericul imbunatateste memoria, ajuta digestia, reduce inflamatiile si lupta impotriva infectiilor (si a atacului de cord). Chimenul contine agentii anti-cancer carevol si limonen, iar cuisoarele protejeaza impotriva radicalilor liberi. Oregano are proprietati antibacteriene. Optati pentru uleiul de masline cand pregatiti supa, deoarece reprezinta o sursa de grasime monosaturata (si nu pentru unt sau margarina).
Daca va decideti sa preparati o supa de peste, aceasta constituie o sursa bogata de proteine si putine lipide, fiind buna pentru sanatatea inimii. Codul ofera iod (ajuta metabolismul) si vitamina B 12 (ajuta la generarea de globule rosii), iar egrefinul contine vitamina B9 (acid folic). Pestii grasi, cum sunt somonul, macroul, tonul si heringul contin acizi grasi esentiali, care contribuie la cresterea celulelor si la functionarea creierului.
In comparatie cu supele naturale, gatite in casa, supele la conserva beneficiaza de mult mai putine vitamine, in schimb de multa sare (pentru a le conserva mai bine) si chiar zahar in exces, nefiind recomandate celor mici. Cele la plic sunt total contraindicate, deoarece contin multe ingrediente daunatoare oricui, nu doar copiilor, cum sunt conservanti, coloranti si multe E-uri.Doamna doctor Mihaela Costin - nutritionist si specialist in comunicare www.nutrishape.ro ne mentioneaza:
"Supa este un preparat care trebuie introdus in alimentatia copilului. Pe langa beneficiile imediate consumului, aceasta are o serie de beneficii pe termen lung.
In primul rand, supa este o sursa de vitamine, de minerale, de fibre si de nutrienti necesari cresterii si dezvoltarii. Apoi, ea reprezinta un adjuvant in procesul de digestie si contribuie la mentinerea constanta a greutatii copilului. Totodata, de luat in calcul ca este o sursa de hidratare a organismului si poate fi folosit ca adjuvant in cazul copiilor ce refuza consumul de apa."
Alimentatia recomandata in raceala si gripa
Totul despre legume in alimentatia copilului
Pestele la copii: ghid de alimentatie
Sfaturi
Pentru a incuraja copiii sa consume supa, este bine sa le-o oferiti cat mai devreme in alimentatie. Apoi, este important ca si voi sa mancati alaturi de ei, eventual servind alaturi de acestia mesele in familie si implicandu-i in prepararea mancarii, fie ca este vorba despre curatatul legumelor sau spalatul lor, fie doar la achizitia/cantarirea lor. Daca vor participa si cei mici la pregatirea mesei, vor fi mult mai incantati sa consume produsul finit. Nu in ultimul rand, incercati sa tineti cont si de prezentarea in farfurie, deoarece copiii sunt extrem de influentabili de acest aspect. Optati pentru un colorit vesel si adaugati eventual un decor inedit pentru a-i imbia sa consume portia preferata de supa. In cazul in care nu mai aveti idei noi pentru a pregati supe, puteti gasi in librarii sau in magazine carti de bucate speciale pentru alimentatia copiilor si chiar carti de bucate special dedicate varstei acestora, care vor fi cu siguranta apreciate.
Retete de supe pentru copii
In sectiune Culinar by Qbebe puteti incerca peste 70 de retete de supa pentru copii, dedicate atat perioadei de diversificare a alimentatiei cat si intregii familii:
Multumim doamnei doctor Mihaela Costin pentru ajutorul acordat in realizarea articolului.
Sursa poza: childhood-nutrition.com
Surse: www.dailymail.co.uk; http://kidscooking.about.com; www.healthy-weight-loss-help.com/