Stilul alimentar al copilului tău. Cum îi poți forma obiceiuri sănătoase

Stilul alimentar al copilului tău. Cum îi poți forma obiceiuri sănătoase

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Pe măsură ce micuțul tău crește, devenind tot mai independent și mai receptiv la lumea din jur, te străduiești și să-l înveți ce înseamnă un stil de viață sănătos. De aceea, cauți să-l deprinzi și cu obiceiuri care să-l orienteze către o alimentație variată și echilibrată. Parcurgând cu atenție articolul de mai jos, poți descoperi ce ai de făcut pentru a-i insufla copilului tău, încă de la o vârstă fragedă, obiceiuri care îi vor asigura o dezvoltare armonioasă și care îl vor ajuta să se bucure de o stare de bine și pe viitor, în viața de adult. 

Obișnuiește-l să nu sară peste micul dejun

Alimentele pe care copilul le consumă la prima masă a zilei reprezintă un adevărat „combustibil” pentru organism și ar trebui să-i furnizeze fibre, carbohidrați sănătoși, grăsimi sănătoase și nutrienți-cheie, cum ar fi vitamine, minerale și proteine. Practic, luând micul dejun, un copil își asigură o parte din nevoile nutriționale și, de aceea, va fi mai puțin expus tentației de a consuma alimente mai puțin sănătoase pe parcursul zilei pentru a face față „atacurilor” de foame. Astfel, un mic dejun consistent și hrănitor influențează benefic hormonii ce reglează apetitul, ceea ce diminuează și riscul de surplus ponderal. 

tata care îi spune ceva fiicei sale in timp ce aceasta ia micul dejun alaturi de fratiorul ei

De asemenea, copiii care iau zilnic micul dejun au rezultate mai bune la școală, reușind să se concentreze mai bine și să memoreze informațiile cu mai puțin efort. Se întâmplă așa întrucât hrana de la această masă reprezintă „combustibil” pentru creier, ajutându-i să rămână în stare alertă și să-și mențină concentrarea. În acest scop, este recomandat ca la micul dejun să se consume atât alimente care să fie sursă de proteine, cât și alimente care să fie sursă de grăsimi sănătoase și de carbohidrați sănătoși.

Ținând seama de aceste recomandări, nu greșești dacă îi pui la dispoziție și un muesli cu alune de pădure. Acestea din urmă conțin nutrienți precum proteine, vitamine (de exemplu, B1, B6, B9, E), minerale (fosfor, cupru, magneziu, mangan, zinc), acizi grași, fibre și carbohidrați. Ideal este să optezi pentru alune de pădure de cea mai bună calitate, provenite din culturi ecologice certificate, așa cum sunt și cele de la brandul românesc ALLU. De exemplu, Vivity- Muesli cu alune de pădure este un produs certificat ecologic care, pe lângă alune de pădure, se bazează pe fulgi de ovăz și pe fructe uscate. De aceea, nu este de mirare că este hrănitor, sățios și că dăruiește „o porție” zdravană de energie încă de la primele ore ale dimineții.

punga cu muesli si muesli cu iaurt si cu fructe

În funcție de preferințele copilului tău, poți să utilizezi acest tip de muesli în oricare dintre aceste moduri:

  • Incluzându-l într-un parfait cu iaurt grecesc;
  • Turnându-l peste lapte obișnuit sau peste lapte bătut;
  • Incluzându-l într-un smoothie;
  • Servindu-l după ce a fost înmuiat într-un suc natural de fructe;
  • Simplu, la una dintre gustările de peste zi.

În același timp, pentru a-l încuraja pe copilul tău să-și formeze obiceiuri alimentare sănătoase și să nu excludă micul dejun, încântă-l cu un smoothie aromat, catifelat și cu textură crocantă deopotrivă. Ca să obții un asemenea preparat, folosește-te de produsul Granula- Granule din miez de alune de pădure- bogat în proteine, fibre și vitamine. Întrucât nu conține gluten, poți utiliza miezul de alune de pădure și pentru un copil ce are intoleranță la această proteină.

Pe lângă miezul de alune, pentru a obține smoothie-ul trebuie să pui la un loc, într-un blender, și aceste ingrediente:

  • 500 ml lapte vegetal;
  • 1 banană;
  • 2 lingurițe pudră de cacao organică;
  • 2 linguri fulgi de ovăz;
  • 2 linguri sirop de curmale bio;
  • 1 linguriță cremă din alune de pădure

punga cu miez de alune si preparat cu alune si cu banana pentru micul dejun

Învață-l să se orienteze spre gustări sănătoase

Întrucât copiii au perioade în care cresc și se dezvoltă rapid, nu au nevoie doar de energie, ci și de nutrienți care să le susțină procesul de creștere. Din acest motiv, este recomandat să aibă zilnic parte, alături de mesele principale, și de gustări. De pildă, copiii mai mici au nevoie de trei mese principale și de cel puțin două gustări pe zi, iar cei mai măricei de trei mese principale și de cel puțin o gustare. Totodată, gustările sunt importante și pentru că îi împiedică să mănânce excesiv la mesele principale pentru că le este prea foame.

felie de paine cu mozzarella, cu rosii, cu castraveti, cu verdeata, alaturi de care se afla rondele de ardei gras si diferite fructe

Gustările ideale, ca să îi hrănească, să îi energizeze și să îi ajute pe cei mici să se simtă îndestulați pentru cât mai mult timp, ar trebui să conțină neapărat proteine și carbohidrați sănătoși. Un exemplu de astfel de gustare este și o cremă din alune de pădure ecologice.

Fie că este vorba despre crema Alunette din alune de pădure, fie că este vorba despre Alunette cremă din alune de pădure cu miere organică de salcâm sau despre Alunette cremă din alune de pădure cu cacao, toate acestea reprezintă produse certificate ecologic, putând fi integrate cu ușurință inclusiv în meniurile pentru copii. În plus, toate aceste creme oferă gustul intens al alunelor de pădure și alte ingrediente alese cu grijă, așa că sunt ideale pentru a fi servite în numeroase moduri. De exemplu, cremele pot fi întinse pe pâine, pe tartine de orez expandat, pe biscuiți, pe brioșe, pe foccacia, pe clătite, pe torturi, pe panna cota etc.

diverse sortimente de creme de alune de padure la borcan

10 gustări rapide pentru când copilul are nevoie de energie

Fii un model pentru copilul tău

Încă din primele momente în care puiul tău descoperă universul apropiat, părinții sunt primul și cel mai imitat model din preajma sa. În aceste condiții, trebuie să te străduiești permanent să-i formezi și obiceiuri alimentare sănătoase, pe care să le adopte pentru a nu fi expus riscului de a se confrunta cu probleme de sănătate serioase și pentru a se bucura cât mai mult de o stare de bine. Printre demersurile pe care ar trebui să le faci pentru a-ți îndeplini asemenea obiective se numără:

  • Încearcă să fii văzut/ă cum consumi alimente variate;
  • În timpul meselor, vorbește despre ingredientele din preparatele pe care le aveți pe masă: de exemplu, spune-i copilului de unde le-ai cumpărat, în ce anotimpuri sunt disponibile anumite ingrediente, cum se obțin acestea etc;
  • Nu pune niciodată „etichete” alimentelor, spunând că sunt „bune” și „rele”;
  • Demonstrează-i copilului ce înseamnă să aibă mese regulate;
  • Arată-i ce înseamnă mese și gustări sănătoase etc.

femeie si fetita mancand impreuna supa crema de dovleac

În privința gustărilor sănătoase, simple și hrănitoare, îi poți deschide și copilului tău gustul pentru alunele de pădure. De pildă, Noc Noc Alune de pădure prăjite simple, Noc Noc Alune de pădure prăjite cu ciocolată neagră sau Noc Noc Alune de pădure prăjite cu sare reprezintă produse cu alune delicioase, certificate ecologic, fiind numai bune atât pentru a te pune în mișcare, cât și pentru a fi servite în momentele de relaxare, alături de persoanele dragi.

diverse sortimente de alune de padure prajite, la punga

Gătiți împreună

Când gătești alături de copilul tău, nu numai că petreceți timp de calitate împreună, ci și te asiguri că își dezvoltă abilitățile utile pentru a învăța el însuși să gătească: motricitatea fină, atenția la detalii, coordonarea mână-ochi etc. Adoptând un asemenea obicei, copilul va reuși, treptat, să-și pregătească și singur preparate care îi vor asigura o dietă echilibrată. În plus, până când va trebui să gătească și singur, se poate obișnui cu diverse variante de a găti sănătos. De exemplu, va ajunge să știe că alimentele pot fi gătite nu doar prin prăjire, ci și prin coacere, prin fierbere, prin gătirea la aburi etc. Mai mult, familiarizându-se din copilărie cu hrana gătită acasă, când va crește va fi mai puțin tentat să se orienteze spre alimentele intens procesate, spre hrana semipreparata, spre produsele fast-food etc. 

Pentru ca micuțul tău să facă primii pași în universul culinar, implică-l în prepararea unor feluri de mâncare cât mai simple și cu aspect cât mai atractiv. De pildă, salatele, sosurile reci, bruschettele și pastele sunt ideale și pentru micii bucătari și pot fi transformate în preparate savuroase cu ajutorul unui produs cu totul special: un ulei de alune de pădure presate la rece. Aluneo este un astfel de ulei, fiind pur, de o înaltă calitate, în condițiile în care este obținut din alune de pădure din culturi certificate ecologic. Gustul său este aparte, îmbogățind cele mai diverse preparate, conferindu-le o aromă irezistibilă de nucifere. 

sticla de ulei presat la rece de alune de padure alaturi de bruschetta

Încurajează mesele în familie

La fel ca în cazul gătitului împreună cu copilul, și mesele în familie reprezintă o modalitate la îndemână de a petrece timp de calitate și, mai mult decât atât, de a-i forma micuțului obiceiuri alimentare sănătoase. Practic, participând adesea la mese în familie, copilul are parte de beneficii precum:

  • Își asigură o hrană mai bogată în nutrienți valoroși: de exemplu, în cadrul meselor în familie, văzându-i pe ceilalți ce mănâncă, un copil poate deveni mai atras și mai dornic să guste alimente sănătoase, precum diverse fructe și legume;
  • Se familiarizează cu rutine sănătoase: de pildă, mesele în familie îl pot obișnui pe copil să ia mese regulate; 
  • Stă departe de obiceiuri nocive, care cresc riscul de exces ponderal: când ia mesele în familie, un copil nu mai este la fel de tentat să stea în fața televizorului și să ajungă astfel să mănânce mai mult decât are nevoie. Expunerea la ecrane interferează cu capacitatea copilului de a-și „asculta” corpul și de a ști exact când este sătul;
  • Învață să facă alegeri alimentare sănătoase: când stă la masă alături de membrii familiei, copilul are ocazia să învețe diverse lucruri despre alimente, despre moduri de gătire și despre proveniența alimentelor. De aceea, se poate spune că așa se îndreaptă, treptat, și spre alegeri alimentare benefice pentru sănătate.

familie extinsa luand masa impreuna si fetita dornica sa manance din salata oferita de tatal ei

Nu îl recompensa, pentru că a acceptat hrană sănătoasă, cu alimente nu tocmai sănătoase

Una dintre greșelile pe care le poți face în situația în care intenționezi să-ți recompensezi copilul pentru că a gustat un anumit aliment sănătos este să te apuci să-i pui la dispoziție tocmai alimentele pe care ai vrea să le evite. Procedând așa, nu faci altceva decât să-l încurajezi să se îndrepte spre un obicei dăunător, adică să mănânce, și când nu îi este foame, din dorința de a fi recompensat apoi cu alimentele care îl atrag. În schimb, pentru a-l motiva să repete comportamentul așteptat, adică să consume din ce în ce mai multe alimente binevenite pentru organism, orientează-te spre recompense precum:

  • Dăruiește-i stickere;
  • Laudă-l pentru ceea ce a făcut;
  • Jucați-vă împreună jocul său preferat;
  • Lasă-l să-și aleagă din mai multe variante de alimente sănătoase;
  • Dăruiește-i un grafic magnetic cu recompense steluțe etc.

În plus, nu greșești dacă îl inviți să-și aleagă dintre mai multe gustări sănătoase. Ca să îți fie mai ușor în acest demers, profită de promoțiile avantajoase venite de la brandul ALLU, care își propune să transforme alunele de pădure ecologice în gustări adorate și de copii. Alunele sunt disponibile în diverse forme și sunt incluse în pachete cu produse certificate ecologic, pe care copilul tău le poate îndrăgi atât când ia o gustare acasă, cât și când se bucură de cea din pachețelul pentru grădiniță sau pentru școală.

pachet promotional cu diverse produse pe baza de alune de padure certificate ecologic 

Nu mai sta pe gânduri și pătrunde în fascinantul univers al gustului autentic al alunelor de pădure pentru a face un pas înainte în menținerea unui stil de viață sănătos și plin de energie, atât pentru tine, cât și pentru cei dragi. ALLU îți este alături și vine cu o ofertă deosebit de atractivă: 15% reducere, până pe 10 ianuarie 2024, la toate produsele, plus transport gratuit pentru orice comandă. Mai mult decât atât, ca să profiți de o reducere irezistibilă, utilizează și codul de reducere QBB10, deja activ pe site-ul allu.ro, care se va introduce la finalizarea unei comenzi în secțiunea „Voucher”. Datorită codului de reducere menționat, pe lângă reducerea de 15% poți avea parte o reducere suplimentară, de 10%, astfel că poți achiziționa produsele preferate cu o reducere de 25%. 

Surse foto: pexels.com, pixabay.com, Image by prostooleh on Freepik, Image by Drazen Zigic on Freepik, allu.ro

Surse articol: childrens.com, chrichmond.org, healthline.com, healthyeating.org, healthyeatingresearch.org, hopkinsmedicine.org, kidshealth.org

Articolul urmator
Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți
Cum să descoperi stilul copilului de a învăța: ghid complet pentru părinți

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți
    Traumele din copilărie ale partenerului de viață îi afectează stilul de parenting? Uite cum poți să ajuți

    Traumele din copilărie produc neplăceri la vârsta maturității. Copiii deveniți adulți și la rândul lor părinți nu știu cum să gestioneze bagajul emoțional și...

    Încerci să rupi „blestemul generațional” prin stilul tău de parenting? Uite ce trebuie să știi
    Încerci să rupi „blestemul generațional” prin stilul tău de parenting? Uite ce trebuie să știi

    În societatea modernă actuală, părinții nu doresc altceva decât să rupă „blestemul generațional” care îi marchează în perioada maturității....

    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău
    10 obiceiuri zilnice care te vor apropia mai mult de copilul tău

    Relația dintre copil și părinte este, poate, cea mai specială din câte există. Asta nu înseamnă că e perfectă, ci că trebuie să depunem efort ca să o menținem și să...

    Care este stilul tău de a iubi, în funcție de zodie
    Care este stilul tău de a iubi, în funcție de zodie

    Există șase stiluri de a iubi: eros, agape, mania, ludus, pragma, storge. Astfel, persoanele care adoptă în relația romantică stilul eros sunt cele ce se îndrăgostesc de...

    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli
    Cum îl poți responsabiliza pe copilul tău în 5 pași simpli

    Pe măsură ce micuțul tău descoperă lumea și devine tot mai independent, îți dai seama că trebuie să-l înveți ce înseamnă responsabilitatea. Fie că este vorba...

    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii
    Te simți ca o străină în familia soțului tău? Iată cum te poți integra și colabora cu socrii

    Socrii pot fi cei mai buni prieteni ai cuplului, dar și cei mai aprigi "dușmani" ai celei care "le-a furart" băiatul mult iubit. Animozitățile care apar în familie din cauza...

    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?
    Școala generală este cea mai grea etapă pentru copilul tău. Cum îl poți ajuta?

    Etapa cea mai delicată din viața unui elev este școala generală, perioada de gimnaziu. Atunci apar dramele, frustrările, elevii nu mai au o singură învățătoare, ci mai mulți...

    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun
    Cum să descifrezi limbajul dragostei copilului tău și să devii un părinte mai bun

    Fiecare dintre noi ne exprimăm dragostea și o primim în mod diferit. Cu cât înțelegem mai profund acest aspect, cu atât avem șanse să ne bucurăm de relații mai...

    © 2025 Qbebe