De ce să ții cont pentru a-i oferi copilului o gustare sănătoasă
Primul aspect pe care ar trebui să-l ai în vedere când vine vorba despre gustările copilului tău este ca acestea să fie bogate în nutrienți. De exemplu, vitaminele, mineralele, proteinele, carbohidrații și fibrele ar trebui să fie nelipsite. Dacă ele se vor găsi în gustări, nu numai că îl vor sprijini pe copil în procesul dezvoltării, dar îi vor conferi și energie.Alte lucruri importante cu privire la alegerea unor gustări sănătoase, de care este recomandat să ții seama, se referă la:
Alegerea momentului adecvat pentru gustare
Pentru a evita ca micuțul tău să mănânce permanent sau să se confrunte cu „atacuri" de foame, ar fi bine să primească o gustare cam la 2-3 ore după ce a finalizat ultima masă, cam cu 1-2 ore înainte de următoarea.
Fii atentă la dimensiunea porțiilor
Nu este important să-i dai copilului o gustare care să fie în cantitate mare, ci una care să fie consistentă și să-l ajute să se sature. Ca să nu fii în situația ca acesta să mănânce prea mult, nu-i pune la dispoziție o cutie sau o pungă întreagă din care să mănânce. În vederea unor porții de dimensiuni rezonabile, oferă-i copilului alimentele pe o farfurie, pe un mic platou, într-un castronel, într-o punguță ziplock etc..
Alege locul potrivit pentru gustare
O gustare care să-i fie într-adevăr benefică și să nu-l facă să mănânce prea mult ar trebui servită departe de elemente care să distragă atenția, precum televizorul, telefonul sau calculatorul. Cel mai bine va fi să-ți servești copilul în bucătărie.
Fii atentă la gustările pe care i le vei da copilului când nu sunteți acasă
În cazul în care sunteți plecați, ideal este să-i pregătești copilului o gustare de-acasă, evitând să achiziționezi ceva din comerț. Când acest lucru nu este posibil, cel puțin ai grijă să cumperi alimente cât mai puțin procesate, cât mai organice, care să-l țină departe de caloriile „goale".
Sugestii de gustări numai bune pentru copil, care să-i dea energie
Ca să te asiguri că micuțul tău va beneficia de suficientă energie pentru a descoperi lumea din jur și pentru a învăța lucruri noi, îi vei putea oferi zilnic gustări pline de substanțe valoroase. Ideal va fi să alegi unele cât mai simple, dar gustoase, care să-l atragă pe copil și prin aspect. Iată câteva idei în acest sens:
Banană cu nuci și migdale
Când vrei să-l ajuți pe copilul tău să-și revină repede după un efort fizic sau intelectual, dă-i o banană. Astfel, aceasta se distige datorită prezenței carbohidraților sănătoși, a vitaminei B6, dar și a magneziului și potasiului, atât de utile în menținerea forței musculare.
Dacă vei considera că o gustare cu banane se poate transforma într-o sursă de hrană mai consistenă, poți să i-o servești alături de nuci și migdale. De exemplu, nucile sunt bogate în calorii, carbohidrați, proteine, grăsimi sănătoase, calciu, fier și fibre. În privința migdalelor, și ele sunt o sursă excelentă de grăsimi sănătoase și de proteine, care dau oricând un plus de energie.
Un ou fiert
Oul face parte dintre cele mai valoroase alimente și trebuie introdus în alimentația copilului încă de la o vârstă fragedă. Astfel, nu numai că va furniza proteine de calitate, dar conține și colină (Ce stimulează procesele de învățare, de memorare), vitamina B2 (Un singur ou oferă cam 15% din doza zilnică recomandată), A, D, E, grăsimi sănătoase etc. Toate vor susține procesul de dezvoltare fizică și cognitivă a copilului tău, dându-i totodată multă energie.
Citește și: 4 studii care demonstrează rolul important al oului în dezvoltarea sănătoasă a copiilor
Avocado pe pâine graham
Când te gândești la gustări sănătoase, sățioase și care alimentează energia, nu poți să nu iei în calcul și avocado. Acesta poate fi introdus în alimentația copilului încă din primul an de viață și se remarcă mai ales datorită prezenței unor nutrienți precum: potasiu, fier, zinc, grăsimi sănătoase, proteine, vitamine (A, B6, C, K, E ) și fibre. O altă calitate a acestui fruct este că are textură cremoasă, agreabilă, care poate fi valorificată în cele mai diverse preparate.
Pentru o gustare rapidă, tot ce vei avea de făcut va fi să tai feliuțe de avocado (cât mai bine copt), pe care să le servești pe pâine graham (bogată în fibre), cu puțină zeamă de lămâie.
Citește și: Avocado:cel mai nutritiv fruct din lume pentru copilul tau
Hummus, crackers și castraveți
Humusul este preparat din năut, care conține carbohidrați, fibre, proteine și grăsimi sănătoase. Alături de acestea, în năut se găsesc și vitamine: vitamina B6, K, dar și minerale (fosfor, fier, magneziu, potasiu, calciu). În același timp, el este plin de grăsimi sănătoase, ce vor susține dezvotarea creierului și îi vor furniza energie.
Pentru a prepara un humus pe gustul copilului tău, ai nevoie doar de 10 minute, de un blender și de următoarele ingrediente:
• năut de calitate bună
• ulei de măsline
• zeamă de lămâie
• sare (după gust)
Ca să-l stimulezi să mănânce pasta, poți să apelezi la biscuiți integrali și la castraveți. Aceștia sunt și ei bineveniți în dieta copilului, în condițiile în care sunt sursă de vitamina A, E, C, K și sunt bogați în apă.
Legume cu sos de smântână
Motivul pentru care legumele fac parte dintre gustările ce-i pot conferi copilului un plus de energie este acesta: fructoza și glucoza din ele vor pătrunde rapid în fluxul sanguin și vor ajunge de îndată la celule, fără a fi nevoie să fie mai întâi digerate. Totodată, ele sunt bogate în vitamine și minerale esențiale.
Dacă ai un mic mofturos, îl poți atrage spre legume dacă le vei tăia frumos și i le vei servi cu un sos. Spre exemplu, alege legume cât mai colorate, pe care să i le dai cu sos de smântână.
Brânzeturi cu roșii
Fie că vei opta pentru brânză, fie că vei opta pentru cașcaval, acestea sunt ideale pentru copil deoarece îi furnizează calciu, proteine, zinc, fosfor, vitamina A și, nu în ultimul rând, vitamina B12. Aceasta din urmă, alături de proteine de calitate, va crește nivelul de energie a copilului și îi vor conferi forță musculară.
În cazul în care ai un copil ce are intoleranță la lactoză, poți opta pentru brânzeturi precum Cheddar-ul, care este mai ușor de digerat.
Acompaniază brânzeturile cu roșii cât mai organice, întrucât și acestea sunt utile pentru creșterea energiei copilului din următorul motiv: conțin antioxidanți și acid alfa-lipoic (Ce poate să convertească glucoza în energie).
Fructe confiate
Sunt binevenite ori de câte copilul va dori o gustare dulce. Pentru a le transforma într-o gustare care să-i dea energie, poți opta, de pildă, spre fructe precum smochinele, caisele, stafidele. Toate conțin și magneziu, potasiu, fier, calciu și vitamina B, care vor ajuta ca energia să se transmită mai ușor în toți mușchii ș vor stimula buna funcționare a creierului.
O salată de fructe
Fructele sunt oricând o gustare excelentă și îi vor da copilului energie pentru că, pe de o parte, conțin fructoză (contribuind la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge) și, pe de altă parte, datorită prezenței vitaminelor și mineralelor.
Nu mai sta pe gânduri și pregătește o salată din cât mai multe fructe, pe care să i-o servești copilului fără adaos de zahăr.
Mix de măsline
Măslinele sunt și ele binevenite în alimentația copilului deoarece: sunt sursă de vitamina E, de fier, calciu, dar și de antioxidanți și de grăsimi sănătoase. Acestea din urmă pot crește nivelul energiei.
Ideal va fi să alegi sortimente cât mai organice, nu prea sărate, fără adaos de arome artificiale.
Edamame
Reprezintă boabe de soia verde, care a fost recoltată înainte de a se coace. Edamame poate să constituie o gustare potrivită pentru copilul tău deoarece îi va oferi proteine, carbohidrați sănătoși, grăsimi sănătoase și fibre. Toate acestea îl vor ajuta să simtă că s-a săturat și, cel mai important, îl vor ajuta să aibă mai multă energie.
Edamame poate fi preparată în mai multe feluri, dar pentru a-l determina pe copil să fie mai atras de ea poți să o transformi în humus, să o introduci într-o tortilla, într-un mic burger etc..
Nu îi da copilului din acest aliment dacă știi că suferă de alergii, întrucât poate să apară o reacție alergică la proteinele din soia. Astfel, cel mai bine va fi ca înainte să discuți cu un pediatru.
Tu mai ai și alte idei de gustări pentru copii, ideale pentru creșterea energiei?
Surse:
www.goodhousekeeping.com, www.healthyeating.org, www.medicalnewstoday.com,www.parenting.firstcry.com, www.universityhealthnews.com, www.webmd.com
Surse poze:
www.pexels.com