Uneori părinții confundă nevoile emoționale ale copiilor cu cele financiare. Cu alte, cuvinte un copil trebuie să fie îmbrăcat, să-i fie asigurată hrana zilnică, să aibă jucării, să aibă parte de o educație corespunzătoare, dar cel mai mare cadou pe care îl pot face părinții copiilor lor este timpul, nu banii. Timpul este ceea ce aduce copii aproape de părinți, unește familiile și reprezintă un frumos dar care va fi apreciat inclusiv la maturitate de cei mici.
Cunoaște cel mai bine acest lucru un tată pe nume Vonnie Wright, care mărturisește că a ajuns la această concluzie în momentul în care, pentru prima dată în cariera lui, a primit oportunitatea de a-și lua 30 de zile libere pentru a se muta permanent cu familia și serviciul în Germania. Deși la început i s-a părut o perioadă exagerat de lungă pentru o vacanță, rareori oamenii ajung să profite de o asemenea binecuvântare.
„Mutarea mea în Germania m-a forțat să încetinesc lucrurile și să mă bucur de familia mea după ce am lucrat din zori și până în seară în ultimii trei ani. În timp ce eu pregătesc să mut toate lucrurile care ne aparțin, trebuie să fac ceva ce rareori am ocazia să fac, să petrec timp de calitate cu familia mea”, mărturisește tatăl.
Acesta oferă și o perspectivă asupra lecțiilor de viață pe care le-a învățat și asupra cărora continuă să reflecteze.
Timpul este prețios
În medie, tații din Statele Unite ale Americii petrec 85 de minute pe zi cu familiile lor în funcție de volumul de muncă și de responsabilitățile pe care le au. Cam acesta a fost timpul pe care îl petrecea protagonistul poveștii noastre de viață cu copiii lui, în fiecare zi. Conform statisticilor, cei mai mulți tați ajung să nu petreacă suficient timp cu copiii lor. Și deși fac un efort mare, părinții nu stau suficient de mult timp pe cât și-ar dori cu pruncii lor.
„După ce am găsit acele echilibru și am petrecut cu adevărat timp cu copii mei, mi-am dat seama cât de mult timp mi-am pierdut cu munca și cu unele atibuții ce puteau aștepta până a doua zi. Mi-am dat seama că timpul pe care îl petrec cu familia mea era după orele de lucru și distracția noastră se petrecea între orele 16:30 și 21:00. Așa că am reflectat asupra a ceea ce aș fi putut face cu fiii meu și am realizat că timpul petrecut în familieeste mai prețios decât orice obiectiv financiar pe care am visat vreodată să îl ating”, continuă el.
Distracţie la toate vârstele: idei pentru timp de calitate cu cei mici
Cele mai frumoase lucruri în viață sunt gratuite
După ce a primit o binemeritată vacanță, tatăl și-a făcut planuri uriașe să se distreze cu soția și copiii lui, vizitând mai multe târguri și o mulțime de alte locuri pline de distracții și atracții pentru copii. Bineînțeles că a cheltuit suficient de mult, gândindu-se că așa va recupera timpul pierdut, pentru a se asigura că micuțul a avut o experiență memorabilă. Din păcate, familia nu poate fi răscumpărată, timpul nu poate fi cumpărat cu bani, iar amintirile ratate sunt de mult apuse.
După un concurs de piatră, hârtie, foarfece cu copiii săi, tatăl a rămas surprins de ceea ce au ales copiii să facă în continuare. Ei au decis să petreacă timp pe plajă în familie în speranța că se vor juca cu părintele lor. S-a dovedit a fi cea mai bună zi pe care a avut-o în ultimii ani și care nu l-a costat niciun ban. Copiii nu doresc banii, ci timpul și atenția exclusivă a părinților, doresc incluziune, și nu izolare.
„Stai cu ei cât poți. Când vor pleca de acasă, lucrul acesta te va lovi ca un sac de cărămizi”
Timpul petrecut pe dispozitivele electronice trebuie mult redus
Conform studiilor efectuate de fundația Kaiser Family, copiii cu vârste cuprinse între 8 și 18 ani petrec în medie 7,5 ore în fața unui ecran în fiecare zi, din care 4,5 ore se uită la televizor. Și aceasta nu este doar o problemă a copiilor, ci și a părinților, care petrec foarte mult timp în fața telefonului, laptopului sau ecranului TV, și denumesc acest lucru „multitasking”.
În acest context, tatăl și-a dat seama că de multe ori, atunci când stătea cu copiii săi răsfoia videoclipurile online, își verifica emailurile de serviciu, lucru care a încetat în momentul în care a primit acea excursie binemeritată.
„Gândiți-vă la cât de mult timp se pierde cu un dispozitiv. În timpul plimbărilor cu mașina, în timpul meselor, când stai la coadă la magazin, când te simți plictisit în parc… Părinții pierd timp important pe care l-ar putea petrece cu copiii lor. Am pierdut arta conversației și sincer și bunele maniere. Este oare politicos să scoți telefonul în timpul cinei sau al unui film?
De ce o facem, de ce permitem acest lucru copiilor? Îmi este teamă de momentul în care fiica mea va ieși la întâlnire cu un băiat. Nu vreau să știu că se vede cu o persoană ineptă, ciudată din punct de vedere social, plictisitoare sau nepoliticoasă.
Nu vreau ca băiatul care cucerește inima fiicei mele să pe telefon la masă cu ea pentru că nu are suficiente abilități sociale pentru a se bucura de compania ei. Același lucru este valabil și pentru fiul meu. Ar trebui să-i fie rușine dacă va invita o domnișoară la o întâlnire și jumătate din timp se uită pe telefon, o grosolănie tolerată, dar deloc normală”, mărturisește tatăl.
Iată cum un părinte a ajuns la concluzii importante în ceea ce privește familia și copiii lui, importanța timpului sau a banilor în familie. În fond, care este scopul de a câștiga acea promovare mare, dacă nu ai cu cine să sărbătorești și copiii știu că nu petreci suficient de mult timp cu ei? Este o lecție de viață ce ar trebui să ne pună pe toți pe gânduri…
Surse foto: pixabay.com, pixabay.com, pexels.com, pexels.com, pexels.com
Surse articol: parentmap.com