Un copil are nevoie de IUBIREA unui TATĂ, nu doar de bani și de facturi achitate

Un copil are nevoie de IUBIREA unui TATĂ, nu doar de bani și de facturi achitate

Mariana Voinea

Tata trebuie să fie doar stâlpul familiei, cel care plătește facturi și aduce banii în casă? Oare copiii nu au nevoie de sfaturile și sprijinul figurii paterne? Cum își poate exprima un tată iubirea și sprijinul pentru micuțul său și cât de importante sunt în dezvoltarea emoțională la maturitate?

Până nu demult, tatăl era văzut ca fiind capul familiei, persoana care aducea venituri în casă, cel care întreținea soția și copiii. Iar mama avea rolul de a întreține gospodăria și de a-și îngriji pruncii. Deși din ce în ce mai multe mame au în ziua de astăzi job, cercetările arată că tații încă nu fac parte din viața copiilor lor, în adevăratul sens al cuvântului, din punct de vedere afectiv.

Copiii, mai apropiați de mame decât de tați?

Un sondaj care urmează să fie publicat ce a avut peste 1600 de respondenți adolescenți, efectuat de Harvard Education School a constatat că aproape de două ori mai mulți băieți și fete cu vârsta cuprinsă între 14 și 18 ani aleg să vorbească cu mamele lor (în proporție de 72%), comparativ cu tații lor (în proporție de 39%).

Discuțiile legate de anxietate, depresie sau alte chestiuni ce țin de sănătatea mintală sunt așadar adresate mai mult mamelor. Ceea ce înseamnă că foarte mulți copii au nevoie de mai multă înțelegere și susținere din partea figurii paterne.

Un alt studiu publicat în anul 2021 în Journal of Family Psychollogy a examinat sprijinul emoțional primit acasă de 388 de adolescenți de-a lungul mai multor ani. Așadar, au fost măsurate nivelurile de intimitate parentală, fiind puse întrebări ale căror răspunsuri ale tinerilor au fost mai mult în favoarea mamei, decât a tatălui.

tata se joaca cu fiica lui cu jucariile pe podea

Pe de altă parte,, cercetătorii au aflat și de data aceasta că apropierea de tată este asociată mai puțin preocupărilor legate de greutate, de stimă de sine, de depresie, atât în cazul băieților, cât și în cazul fetelor. Iar relațiile cu mamele s-au dovedit a fi mult mai deschise, deoarece tind să fie implicate în astfel de discuții cu copiii lor.

Există numeroase alte studii și analize referitoare la relațiile tată-copil, evidențiind rolul pe care figura paternă îl joacă în dezvoltarea abilităților copilului și reglarea emoțiilor. Tații implicați în îngrijirea și joaca micuților reacționează cu o mai mare sensibilitate în cazul în care micuțul își exprimă emoțiile.

Iar acest lucru va avea un impact mare asupra echilibrului emoțional resimțit de cei mici din copilărie și până în adolescență. Totodată, relația de bun augur cu tatăl va aduce și o stimă de sine crescută, relații sociale bune și performanțe academice mari. Cu precădere, băieții sunt afectați dacă tații lor nu au discuții pe partea emoțională cu aceștia.

Rolul tatalui in familie: trucuri in echilibru emotional

Mamele care împiedică vădit comunicarea tatălui cu copilul său

Bărbații ar trebui să le ofere fiilor lor permisiunea de a simți, de a avea emoții, să nu îi împiedice să spună ce simt. Atunci când mamele își asumă rolul de cap al familiei, de a fi singurele care oferă sprijin emoțional copilului, acest lucru întărește și mai mult ideea că exprimarea sentimentelor și vulnerabilităților aparține domeniului feminin.

tata isi tine copilul in brate pe o pajiste

Lisa Damour, autoarea cărții „Viața emoțională a adolescenților”, susține că „nu este suficient să-i încurajăm pe fiii noștri să-și împărtășească sentimentele și trăirile interioare. Este important de știut că ei trebuie încurajați de bărbații pe care îi admiră, îi respectă și care trebuie să le arate cum trebuie să reacționeze în unele situații”.

Lipsa de încredere a unui tată poate declanșa un cerc vicios. Așadar, uneori mamele împiedică celălalt părinte să aibă o relație deschisă cu copilul. Acest tip de comportament apare chiar și în căsnicii bazate pe iubire și respect.

Într-un studiu efectuat în 2015 și publicat în jurnalul Parenting, un profesor de psihologie la Universitatea de stat din Ohio Sarah, Schoppe Sullivan a descoperit că mamele au tendința de a închide portița taților spre comunicarea cu copiii, mai ales atunci când se simt anxioase și deprimate.

tata isi tine copilul in aer fiind culcat in pat

În aceste cazuri, mamele devin frustrate atunci când simt că sarcinile parentale nu sunt îndeplinite conform standardelor lor și încearcă să se ocupe ele însele de acele sarcini sau să le refacă după ce tatăl le-a finalizat.

Astfel, tații se vor simți incapabili să își îngrijească copiii, iar mamele vor simți nevoia să preia controlul, limitând implicarea paternă și sporind încărcătura psihologică care cade pe umerii femeilor. Factorii sociali cum ar fi concediul de maternitate plătit pentru mamă influențează acest comportament de control al femeilor, plasând mamele în rolul de îngrijitor principal și tații pe poziția secundară în societate, conform specialistei Sullivan.

De aceea, părinții trebuie să evite diviziunea muncii parentale care întărește fără să vrea tiparele problematice pe viitor.

10 strategii eficiente pentru legatura tata-copil

În pandemie s-a observat o mai mare apropiere între tată și copii

Matt Schneider, tată a doi copii și cofondatorul unui grup de sprijin pentru tați susține că bărbații trebuie să respingă mitul că ei sunt mai puțini capabili să fie sensibili decât omologii lor de sex feminin. Tatăl trebuie doar să învețe cum să fie un părinte cald, atent din punct de vedere emoțional și dedicat copilului său.

Drept dovadă, în primele săptămâni ale pandemiei Covid, când familiile stăteau acasă împreună, mai mulți tați susțin că au simțit o intimitate și o legătură puternică cu copiii lor. De aceea, la câteva luni după izolare, Making Caring Common a chestionat 1300 de părinți și a constat că 70% dintre tați au declarat că se simt mai apropiați de de copiii lor.

Mai mult de jumătate au raportat că micuții împărtășeau mai multe emoții și comunicau la un nivel mult mai profund. Acum, după atâția ani de la pandemie este nevoie de un efort mai mare pentru ca tații să își aloce în timpul zilei câteva zeci de minute pentru a purta astfel de conversații despre bucurii, frustrări, eșecuri și realizări.

tata isi duce copilul in carca la malul marii

Părinții trebuie fie curioși asupra sentimentelor copiilor lor, să-i învețe cum să le transpună în cuvinte, să-i asculte și să îi ajute să-și rezolve problemele și să fie empatici. Atât femeile, cât și bărbații trebuie să se apropie de copiii lor, punând întrebări încurajatoare de tipul „De ce ai nevoie acum?”, „Ce pot să fac pentru a te ajuta?” și să le asculte cu atenție răspunsurile. Micuții trebuie să înțeleagă că a fi puternic nu înseamnă a nu fi vulnerabil.

Cu alte cuvinte, copiii noștri au nevoie de iubirea unui tată, nu doar de bani, nu doar de facturi achitate, de rechizite cumpărate. Au nevoie de prezența lui fizică și emoțională, de sfaturi concrete de tot ceea ce un bărbat le poate oferi în calitate de părinte și de ce nu, de prieten.

Surse foto: pexels.compexels.compexels.compexels.compexels.com

Surse articol: wsj.com

Articolul urmator
Un tată a filmat asistenta care i-a agresat bebelușul de doar două zile
Un tată a filmat asistenta care i-a agresat bebelușul de doar două zile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie
    Sunt mama unui copil nevăzător și îmi doresc să ajungă un adult independent. Dar independența, când vine vorba de a fi nevăzător în România, pare astăzi doar o utopie

    Te-ai gândit vreodată cum ar fi să nu vezi? Să te trezești într-o dimineață și să nu mai poți găsi lucrurile pe care le știi, pe care le iubești? Să dispară toată...

    Sunt doar un bărbat gay care își dorește să fie tată și nimic mai mult
    Sunt doar un bărbat gay care își dorește să fie tată și nimic mai mult

    Un bărbat ne povestește cum este să fii tată gay, într-o lume care încă nu acceptă cu adevărat persoanele cu altă orientare sexuală. E important să auzim, măcar din...

    George, un băiețel de doar 10 ani, a rămas fără tată. "De ce nu a stat tati să mă facă și pe mine mare"
    George, un băiețel de doar 10 ani, a rămas fără tată. "De ce nu a stat tati să mă facă și pe mine mare"

    Când alți copii își doresc mașini, roboței, dulciuri, telefoane sau excursii, unica dorință a micuțului George de Ziua Copilului este să își viseze tatăl mort de...

    Sunt o fată de bani gata. Primesc de la tată 2000 de euro pe zi și plătesc oameni să mă pieptene
    Sunt o fată de bani gata. Primesc de la tată 2000 de euro pe zi și plătesc oameni să mă pieptene

    Dacă unele persoane preferă să fie mai degrabă rezervate și să nu atragă atenția asupra faptului că sunt înconjurate de lux, altele procedează invers. Tot ce își...

    Bani în plus pentru fiecare copil născut. Ce sume vor primi părinții din Botoșani
    Bani în plus pentru fiecare copil născut. Ce sume vor primi părinții din Botoșani

    Două primării din județul Botoșani au decis că este timpul ”să întinerască satele” și au implementtat programe care să ofere stimulente financiare pentru familiile...

    „Nu vreau bani, nici dulciuri nici jucării, că astea le găsești pe toate drumurile. Vreau ca mama să trăiască!” Durerea unei fetițe de doar 11 ani...
    „Nu vreau bani, nici dulciuri nici jucării, că astea le găsești pe toate drumurile. Vreau ca mama să trăiască!” Durerea unei fetițe de doar 11 ani...

    La doar 11 ani, când alți copii cer telefoane și dispozitive electronice performante, singura dorință a unei fetițe este ca mama să fie sănătoasă și să nu rămână...

    Un tată acuză angajații unui liceu că i-au dat antidepresive fiului său fără să fie întrebat
    Un tată acuză angajații unui liceu că i-au dat antidepresive fiului său fără să fie întrebat

    Postarea unui tătic pe TikTok a iscat o mulțime de controverse și a reușit să aducă în atenția lumii întregi o problemă extrem de periculoasă și la fel de prezentă...

    Calvarul unui tata afro-american, care are o fetita cu albinism: „Nici nu mai ies la plimbare cu ea. Discriminarea este dureroasă”
    Calvarul unui tata afro-american, care are o fetita cu albinism: „Nici nu mai ies la plimbare cu ea. Discriminarea este dureroasă”

    Julie-Marie s-a născut cu albinism, într-o familie cu o mamă de rasă albă și un tată de culoare. Dat fiind acest lucru, oamenii care o întâlnesc pe fetiță presupun...

    © 2025 Qbebe