10 strategii eficiente pentru legatura tata-copil

10 strategii eficiente pentru legatura tata-copil

Alexandra Negreanu

Relatia tata-copil se formeaza mai greu si putin diferit fata de cea dintre mama si copil. Daca cea din urma apare in mod natural, fiind favorizata de mai multe aspecte: alaptarea, ingrijirea si rutina zilnica a bebelusului dar si alte etape deosebite din timpul sarcinii si in momentul nasterii, cea dintre tata si bebelus are nevoie de unele strategii, pentru a se creea o conexiune unica.

Chiar daca mamele stau cu copilul, in majoritatea cazurilor exista si pentru tati modalitati de a isi forma o legatura speciala.

Iata doar 10 dintre strategiile eficiente care duc la crearea unei legaturi stranse dintre tata si copil:

Activitati din rutina zilnica a bebelusului

1. Hraneste-ti copilul

 
 Poti incepe sa te conectezi cu bebelusul tau prin a il hrani. Chiar daca mama alapteaza poti sa o rogi sa se mulga si sa iti pregateasca un biberon pentru ca vrei sa iti hranesti tu puiul de aceasta data. Atunci cand tatal ii ofera copilului biberonul, este indicat sa il tina in brate pentru a stimula pozitia alaptarii. Acest lucru permite ca micutul sa simta mirosul tatalui prin lipirea corpurilor, precum si tatalui de a avea contact vizual cu copilul.  Atunci cand mama alapteaza copilul, ea il tine proape de piept si copilul priveste fix in ochii ei. Deci, atunci cand ii oferi biberonul asigura-te ca il tii in aceeasi pozitie, permitandu-i bebelusului sa priveasca in sus catre tine.

2. Schimba scutecul bebelusului

Este posibil sa iti doresti ca aceasta sa fie o sarcina pe care doar mama stie sa o faca cel mai bine, dar schimbatul scutecului este, de asemenea, o activitate care iti va permite sa te apropii de copilul tau, totodata sa prinzi incredere ca esti un tata priceput. Chiar daca poate fi un pic mirositor si la inceput ai emotii, sa stii ca si mamica trece la inceput prin aceleasi etape, insa ea stie ca farama aceea de om depinde de ea si ajunge sa fie buna in cea ce face. Ia exemplu de la mami sau formeaza-ti impreuna cu bebelusul propriul ritual de schimbare a scutecului. Acesta poate include sa vorbesti cu bebelusul sau sa faci grimase si zgomote ciudate.

3. Ia parte la ritualul de somn al copilului tau

In primele luni copilul se adapteaza la mediul inconjurator, tocmai de aceea are nevoie de formarea unui program alcatuit din sesiuni de alaptare, somn si baia bebelusului . Cea din urma parte este foarte importanta pentru a invata bebelusul diferenta dintre noapte si zi. Asadar, draga tati, alege sa fii o parte din rutina de culcare a bebelusului. Majoritatea tatilor aleg sa le faca ei baie bebelusului si se pricep foarte bine, avand brate puternice si maini mai mari care sa permita sustinerea copilului. Acest lucru va ajuta copilul sa inteleaga ca, atunci cand tata spune " este timpul pentru baita", in curand va trebui sa mearga la culcare.

4. Este randul lui tati pentru " tura de noapte"

Daca nu esti acasa in timpul zilei pentru a ajuta la calmarea sesiunilor de plansete legate de problemele obisnuite: foame, schimbarea scutecului, colici, dorinta de a fi tinut in brate etc., poti sa devii un "salvator de noapte", atunci cand bebelusul plange. Acest lucru iti va permite sa petreci timp pretios singur cu copilul si, de asemenea ii va oferi mamei sansa de a prinde cateva ore de somn neintrerupt. Asigura-te totusi ca inainte de culcare, mama a lasat cateva biberoane de lapte in frigider pentru alaptarile de peste noapte. Un bebelus, in primele luni mananca din 3 in trei ore cel putin.

 

5. Alina lacrimile copilului tau

 Chiar daca poate fi tentant sa pasezi copilul atunci cand incepe sa planga, inapoi mamei, fa un efort si incearca propria ta modalitate de a ii alina lacrimile (cu exceptia cazului in care ii este foame, desigur). Incerca sa ii canti, sa te plimbi cu el in brate sau de manuta, daca este mai mare, sa il legani usor sau sa ii oferi suzeta. Indiferent de varsta, copilul trebuie sa invete ca mama nu este singurul care ii poate oferi tot ceea ce are nevoie.

6. Incearca sa ii faci masaj bebelusului tau

Un alt lucru care poate incuraja apropierea tata- copil este masajul pentru bebelusi. Acestia raspund la atingere, si masajul este o modalitate simpla de a calma si relaxa un copil. Cand bebelusul tau este linistit si fericit, cu siguranta nu iti doresti in acel moment un copil agitat, insa poate fi momentul ideal pentru a aplica o strategie eficienta in apropierea ta de copil. Rupe-ti 10- 15 minute din timp pentru a masa usor picioarele, abdomenul, bratele, si gatul copilului.

Masajul ii creeaza copilului o stare de confort si, totodata ii insufla copilul dragostea de tata. Se creeaza, de asemenea, contactul cu pielea si bebelusii adora acest lucru. Tatal poate face, de asemenea, baie, impreuna cu copilul pentru permiterea contactului cu pielea.

Activitati distractive eficiente in formarea legaturii tata-copil

7. Tati este cea mai amuzanta jucarie

Cu siguranta esti un tip amuzant. Incepe prin a face doar fete haioase, care vor aduce cu siguranta zambetul pe fata copilului, daca nu va starni rasul cristalin al acestuia. Ce satisfactie mai mare pentru momentele in care te strambi, decat copilul tau fericit care te rasplateste cu un zambet. Pe masura ce copilul creste mare, incearca diferite jocuri distractive.

8. Iesi singur cu bebelusul la plimbare

Bebelusii iubesc aerul curat, astfel ca in weekend poti sa iti imbraci opilul singur si sa plecati doar voi doi afara, pentru o plimbare in jurul blocului. Este indicat sa folosesti un port- bebe sau sa il duci  in brate, in loc sa il pui in caruciorul de copii. Acest lucru ii va permite copilului sa te simta aproape, momente esentiale pentru apropierea tata-copil. Doar asigura-te ca aplici pe partile de piele expuse la soare produsele de protectie solara corespunzatoare, daca e cald afara sau ca este imbracat corespunzator, daca e un pic rece.

9. Joaca-te cu bebelusul tau

Inainte de a duce bebelusul la culcare petrece cateva clipe amuzante cu copilul tau. Joaca face parte din rutina lui de zi cu zi, astfel ca, atunci cand va creste copilul te va astepta sa vii acasa de la locul de munca pentru a petrece timp pretios cu tata. Bebelusii iubesc muzica si le place sa danseze. Chiar si atunci cand copilul are doar cateva luni se poate incepe cu partide scurte de dans. Porneste muzica (sau canta un cantec special), apoi fa cativa pasi de dans sau pur si simplu invarte-te cu copilul in brate prin camera. Pe masura ce copilul devine mai in varsta poti trece la miscari mai avansate, cum ar fi tinerea de manute a bebelusulusui in timp ce el sare. Repeta cu copilul pana cand acesta va fi in masura sa faca proprii pasi de dans.

Indeplineste anumite sarcini casnice impreuna cu copilul


 

10. Fa curatenie " conectat" cu bebelusul

Pune copilul in port bebe, pentru a il tine la pieptul tau in timp ce indeplinesti treburile casnice, cum ar fi aspirarea. Plus ca vei face exact cele doua lucruri pe care mama le iubeste: copilul sta cu tatal sau si ii oferi si o mana de ajutor la curatarea casei. O strategie ce te ajuta sa fii in acelasi timp si sot si tata excelent.

 Relatia tata copil este foarte importanta in transmiterea micutului a valorilor familiale, dar il si ajuta pe acesta sa creasca puternic si sigur pe sine. Asadar, incearca sa iti petreci cat mai mult timp cu copilul, atat la joaca cat si cand este bolnav.

Fa-ti timp sa mergi cu copilul la medic, pentru controalele de rutina, asa vei fi in masura sa afli de la un specialist despre modul in care copilul tau se dezvolta si creste.

Copilul tau cat timp isi petrece cu tatal lui?

Articolul urmator
Cred că soțul meu urăște să fie tată și nu știu ce ar trebui să fac
Cred că soțul meu urăște să fie tată și nu știu ce ar trebui să fac

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?
    Cum să crești un copil bilingv? Ce strategii îți vor fi de folos?

    Copiii care ajung la maturitate cunoscând două limbi din fragedă pruncie au avantaje sociale, educaționale și în carieră. Pentru a atinge aceste performanțe este nevoie de...

    Legătura tată-fiică dincolo de moarte: Povestea cutremurătoare a faimosului castel al Iuliei Hașdeu din Câmpina
    Legătura tată-fiică dincolo de moarte: Povestea cutremurătoare a faimosului castel al Iuliei Hașdeu din Câmpina

    Într-o dimineață friguroasă de noiembrie, în 1869, venea pe lume Iulia Hașdeu, fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu şi a Iuliei Faliciu. Încă...

    Au trecut 20 de ani de când am sărbătorit ultima dată Crăciunul. Am divorțat și am pierdut legătura cu singurul meu copil
    Au trecut 20 de ani de când am sărbătorit ultima dată Crăciunul. Am divorțat și am pierdut legătura cu singurul meu copil

    O femeie a încetat să mai sărbătorească Crăciunul după ce a divorțat și a pierdut legătura cu singura ei fiică. Toată povestea în articol.

    Alex Dima este tată din nou! Nimeni nu a știut că urmează să aibă încă un copil
    Alex Dima este tată din nou! Nimeni nu a știut că urmează să aibă încă un copil

    Alex Dima, celebrul jurnalist pe care deja îl cunoaște o țară întreagă, a devenit din nou tătic. A ținut departe de ochii presei faptul că va avea încă un copil,...

    Un tată din Cluj a fost condamnat la închisoare după ce și-a pălmuit propriul copil pe stradă
    Un tată din Cluj a fost condamnat la închisoare după ce și-a pălmuit propriul copil pe stradă

    A crezut că dacă îi aplică o corecție, îi dă o lecție, dar s-a înșelat! Un tată care și-a pălmuit copilul pe stradă a primit în sfârșit sentința!...

    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”
    Ce lecție i-a dat un tată fiului său care a agresat un copil la școală. „Nu putem schimba ce s-a întâmplat, dar putem încerca să îndreptăm lucrurile”

    Bullyingul încă este o problemă cu care se confruntă mai toți copiii care intră în colectivitate. Deși există legi împotriva bullying-ului nu numai în...

    Drama din viața lui Laurențiu Reghecampf. Are 4 copii sănătoși, dar i-a murit primul copil care l-a făcut tată
    Drama din viața lui Laurențiu Reghecampf. Are 4 copii sănătoși, dar i-a murit primul copil care l-a făcut tată

    Laurențiu Reghecampf este mândrul tătic a patru băieți sănătoși. Dar puțină lume știe că și-a pierdut primul copil. Antrenorul putea să aibă acum o fatăde 26-27 de ani....

    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?
    Studiu: câți părinți au mințit în legătură cu starea de sănătate a copiilor în timpul pandemiei?

    Un nou studiu publicat de JAMA (Journal of the American Medical Association) arată că un sfert din populația părinților din SUA au mințit în legătură cu metodele de testare și...

    © 2024 Qbebe