Legătura tată-fiică dincolo de moarte: Povestea cutremurătoare a faimosului castel al Iuliei Hașdeu din Câmpina

Legătura tată-fiică dincolo de moarte: Povestea cutremurătoare a faimosului castel al Iuliei Hașdeu din Câmpina

Bianca Geica - Redactor Senior

Într-o dimineață friguroasă de noiembrie, în 1869, venea pe lume Iulia Hașdeu, fiica savantului și scriitorului Bogdan Petriceicu Hașdeu şi a Iuliei Faliciu. Încă din primii ani de viață, Iulia Hașdeu s-a remarcat ca fiind un copil genial; la vârsta preșcolară ea știa deja să scrie și să citească, iar la 6 ani a scris un roman despre viața și faptele lui Mihai Viteazu.

A absolvit școala primară la 8 ani, iar la 11 ani clasele gimnaziale, cu premiul întâi, la „Sfântul Sava”. A studiat în paralel muzica (pian şi canto) la Conservator şi desenul şi pictură cu C. I. Stăncescu.

„La doi ani și jumătate cunoștea literele și silabisea poezii, la patru ani scria primele cuvinte pe o carte în limba germană, un an mai târziu compunea primele poezii, la șase ani parcurgea programele școlare ale cursului primar (abecedar, aritmetică, istorie, geografie), la opt ani trecea elogios examenele cumulate pentru patru clase, însușindu-și, totodată, limbile franceză, engleză și germană, la 11 ani absolvea clasele gimnaziale de la Sf. Sava, cu premiul I, apoi întră la Conservator (avea o superbă voce mezzo-soprană dramatică)”, scrie autorul Tudor Nedelcea, potrivit editiadedimineata.ro.

Portret Iulia Hașdeu (1889) de Sava Henția | Foto: Domeniu public

Îndemnată de tatăl sau, în septembrie 1881 Iulia Hașdeu devine prima studentă româncă la Sorbona, Franța. Avea doar 12 ani când și-a părăsit locul natal, stabilindu-se la Paris împreună cu mama sa.

„Să le dovedești [colegelor] că româncele, prin inteligența și silința lor, sunt superioare francezelor. Sunt sigur că vei fi singura româncă în acel liceu și cu atât mai sacră este datoria de a susține bine numele națiunii noastre”, i-ar fi cerut tatăl său atunci, potrivit aceleiași surse.

În paralel, Iulia Hașdeu lua lecţii de pictură şi de canto, dar şi de latină sau greacă. Câțiva ani mai târziu, a început pregătirea pentru teza de doctorat, pe tema „Filosofia populară la români: logica, psihologia, metafizica, etica şi teodiceea”. Apoi, la Sorbona, a ținut două conferinţe, cu temele „Logica ipotezei” şi „A doua carte a lui Herodot”, dând dovadă de un talent oratoric ieșit din comun.

Din păcate, la începutul anului 1888, când avea doar 18 ani, Iulia Hașdeu (sau Lilicuța, așa cum o alinta tatăl sau) a început să se confrunte cu primele semne ale unei boli necuratoare - tuberculoza. Când tatăl său a aflat despre starea ei de sănătate, i-a trimis scrisori prin care îi cerea cumpătare în tot ce face:

„Nu vreau însă nici într-un caz că Lilicuța să se scoale pe la 3 ore de dimineața, să-și strice ochii și sănătatea, de cari are atâta trebuință în viitor. Abuzul de studiu e tot așa de rău, și chiar mai periculos, decât orice abuz”, i-a scris Bogdan Petriceicu Hașdeu, într-una dintre epistole. Însă Lilicuța nu s-a lăsat. A studiat din greu, citit, scris, zi și noapte. Tatăl său a continuat să îi scrie:

„Abuzul în bine că și abuzul în rău, apoi în studiu o muncă exagerată nu lasă timp cugetării proprie a circulă îndeajuns și, prin urmare, e vătămătoare chiar pentru inteligență. Iată de ce vă zic încă: festina lente!” sau „Eu înțeleg focul Lilicuței de a face licența mai curând, dar, odată cu capul, nu în dauna sănătățîi. Sănătatea pe prima linie, studiul pe a doua, și e foarte logic, căci omul poate fi sănătos fără studiu, dar nu poate studia fără sănătate! O diplomă mai mult sau mai puțin nu înseamnă nimic. Eu n-am nici o diplomă”, spunea istoricul.

Boala avansează cu repeziciune, astfel că Iulia Hașdeu este nevoită să întrerupă studiile în aprilie 1888. A mers împreună cu mama sa în Elveția, în speranța unei cure miraculoase, însă din păcate, sănătatea fetei era tot mai firavă. S-a întors, la scurt timp, în România, unde părinții săi au căutat locuri pentru refacere. Iulia, însă, nu s-a mai vindecat, iar în 29 septembrie 1888, a murit în casa familiei din București.

„Eu nu urăsc viaţa, de moarte nu mi-e teamă, Că ea este lumină puternică şi caldă, Chiar muribundul - care în pacea ei îl cheamă - Sub pleoape obosite privelişți noi îşi scaldă. Dar sufletul se-avântă-n necunoscută lume Şi-n alte corpuri trece, când poate şti să ierte; Aşa din cupa sacră cu toţîi bem, anume, Şi niciodată, nimeni, nu poate s-o deşarte”, scria Iulia Hașdeu în poezia „Moarte”.

De altfel, după moartea fiicei sale, Bogdan Petriceicu Hașdeu a descoperit cugetări, poezii, schiţe de dramă şi comedii, precum și materiale ale tezei de doctorat, inclusiv notițe scrise de Iulia pe patul în care a zăcut luni bune. Hașdeu nu s-a resemnat niciodată după moartea Lilicuței sale. Și-a plâns fiica luni în șir și a așteptat un semn de la ea, semn care ar fi apărut 6 luni mai târziu, în martie 1890.

„Trecuseră şase luni după moartea fiicei mele. Era în martie: iarnă plecase, primăvara nu sosise încă. Într-o seară umedă şi posomorâtă şedeam singur în odaie, lângă masă mea de lucru. De-nainte-mi, că totdeauna, era o testea de hârtie şi mai multe creioane. Cum? Nu ştiu, nu ştiu, nu ştiu, dar fără că s-o ştiu, mâna mea lua un creion şi-i rezema vârful de luciul hârtiei. Începui a simţi la tâmpla stângă bătăi scurte şi îndesate, întocmai că şi când ar fi fost băgat într-însă un aparat telegrafic. Deodată, mână mea se puse într-o mişcare fără astâmpăr. Vreo cinci secunde cel mult. Când braţul se opri şi creionul căzu dintre degete, mă simţîi deşteptat dintr-un somn, deşi eram sigur că nu adormisem. Aruncai privirea pe hârtie şi ceții acolo foarte limpede: «Je suis heureuse; je t'aime; nous nous reverrons; cela doit te suffire. Julie Hașdeu» - (Sunt fericită; te iubesc; ne vom revedea; Asta ar trebui să-ţi fie îndeajuns). Era scris şi iscălit cu slovă fiicei mele“, scria Haşdeu în cartea „Sic Cogito“, potrivit adevarulesubochiitai.blogspot.com.

După acest moment, Bogdan Petriceicu Hașdeu s-a refugiat în spiritism și a construit un templu în amintirea fiicei sale la cimitirul Bellu, acolo unde o înmormântase.

Monumentul Iuliei Hașdeu de la Cimitirul Bellu | Foto: editiadedimineata.ro

În 1893 a luat decizia de a ridică pentru fiica sa un castel - Castelul de la Câmpina, după planurile pe care Iulia i le-ar fi transmis tatălui de pe lumea cealaltă.

Castelul „Iulia Hașdeu” | Foto: Alesia17 - Operă proprie, CC BY 3.0

În incinta castelului, Hașdeu ar fi amenajat și o camera specială de spiritism, unde a încercat ani în șir să ia legătura cu fiica lui iubită. Camera, perfect întunecată, avea o gaură într-un perete prin care scriitorul credea că avea acces spiritul Iuliei. Ba chiar a încercat să surprindă câteva fotografii cu spiritul fetei, dar nu a reușit. Mulți au crezut că scriitorul şi-a pierdut minţile de durere şi că toate poveştile despre spiritul fetei sunt doar niște închipuiri.

Foto: turismcultural.ro

De-a lungul anilor, în jurul Castelului „Iulia Hașdeu” din Câmpina s-au creat nenumarată legende. Se spune că în unele nopți, Iulia Hașdeu poate fi auzită cântând la pian, în aplauzele tatălui său. Localnicii spuneau că o dată ar fi văzut spiritul Iuliei pe terasă, cu un buchet de margarete în brațe. A doua zi, gradniarul ar fi găsit flori de margarete în curte, deși nu era sezonul acestor flori.

 „Noaptea, dincolo de porţile ferecate ale Castelului, se aude Iulia cântând la pian. Se mai aud strigătele şi aplauzele bătrânului Hașdeu, care la moartea Iuliei avea doar 50 de ani. Uneori, pianul cânta şi ziua”, spunea Teodor Olimpiu Albini, un ziarist ardelean, care fascinat de personalitatea Iuliei Hașdeu a mers la Castelul din Câmpina.  „Nimeni nu calcă prin faţa castelului. Oamenii trec pe partea cealaltă a străzii şi se închină, speriaţi că de dracul. Cei aflaţi prin vecinătate au cerut Primăriei că Hașdeu să fie forţat să se mute şi casa stafiilor să fie dărâmată. Ne-am suit în copac şi am stat ascunşi toată noaptea. N-am văzut când a intrat stafia în clădire, dar la cântatul cocoşilor, domnişoara Iulia a ieşit pe terasa din stânga. Era îmbrăcată în rochie albă, avea flori de margarete în braţe şi părul prins în coc cu o stea. A două zi dimineaţă, câteva fire de margarete au fost găsite de măturătorul de stradă lângă gardul castelului. Era în septembrie, margaretele dispăruseră demult”, scria acesta.

În iulie 1902, Bogdan Petriceicu Hașdeu își pierde soția, iar cinci ani mai târziu, în august 1907, acesta se stinge, la rândul său, din viață la Câmpina, chiar în castelul dedicat iubitei lui fiice.

Surse foto: Wikpedia.org, editiadedimineata.ro, turismcultural.ro

Surse articol: Wikpedia.org, editiadedimineata.ro, turismcultural.ro, adevarulesubochiitai.blogspot.com, bucurestiivechisinoi.ro, enciclopediaromaniei.ro

Articolul urmator
Ce frumoasă a fost fiica Iuliei Albu în prima zi de liceu. Mama și tatăl ei au făcut pace de dragul ei, în prima zi de școală
Ce frumoasă a fost fiica Iuliei Albu în prima zi de liceu. Mama și tatăl ei au făcut pace de dragul ei, în prima zi de școală

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"
    Povestea cutremurătoare a unei mame: "De la o simplă infecție la ureche, fiica mea a început să lupte pentru viața ei"

    Amara, o fetiță de 7 ani, a dezvoltat o infecție la ureche, care nu trecea nicicum. La insistențele mamei sale, medicii i-au făcut niște analize de sânge mai amănunțite și au...

    Mărturia cutremurătoare a unui tată în durere. „La câteva luni după ce fiica mea s-a sinucis, mi-am pierdut și soția! Mama ei s-a îmbolnăvit de dor și durere..."
    Mărturia cutremurătoare a unui tată în durere. „La câteva luni după ce fiica mea s-a sinucis, mi-am pierdut și soția! Mama ei s-a îmbolnăvit de dor și durere..."

    La câteva luni după ce și-a pierdut fiica, victimă a bullying-ului, care nu a mai suportat și a decis să își ia viața, tatăl îndurerat și-a pierdut și soția care...

    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”
    Povestea cutremurătoare a unei mame la naștere. „Asistenta mi-a pus bebelușul în brațe iar el s-a învinețit sub ochii noștri”

    Nimic nu a pregătit-o pe această mămică de peste granițe pentru afecțiunea misterioasă cu care s-a născut băiețelul ei. Deși micuțul a venit pe lume la termen și a primit nota...

    „M-au trimis acasă, mi-au spus că nu mai pot face nimic pentru copiii mei și a doua zi au murit”. Povestea cutremurătoare a unei mame care și-a pierdut gemenii
    „M-au trimis acasă, mi-au spus că nu mai pot face nimic pentru copiii mei și a doua zi au murit”. Povestea cutremurătoare a unei mame care și-a pierdut gemenii

    O femeie din Australia a născut gemeni, doar ca să-i vadă murind o oră mai târziu. Medicii i-au spus că nu pot face nimic pentru cei doi, însă ea crede și simte altceva.

    Codin Maticiuc, din nou tată! „A venit ILINCA. O să facă această lume puțin mai bună”. Vezi primele imagini cu fiica lui!
    Codin Maticiuc, din nou tată! „A venit ILINCA. O să facă această lume puțin mai bună”. Vezi primele imagini cu fiica lui!

    Codin Maticiuc a devenit din nou tată, pe 10 octombrie. Omul de afaceri a făcut marele anunț pe rețelele de socializare alături de o fotografie din sala de naștere cu iubita lui, Ana...

    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală
    O mamă i-a povestit copilului său aproape totul despre moarte, din greșeală

    Știți momentele acelea când auziți ceva greșit și răspundeți în concordanță? Apoi persoana vă corectează și vă spune că, de fapt, nu asta a întrebat? Ei bine,...

    Un tată îi cere bani soției pentru a avea grijă de fiica lui
    Un tată îi cere bani soției pentru a avea grijă de fiica lui

    Orice mamă are nevoie și de momente în care să-și poată practica hobby-urile pentru a se putea destinde. Așa a procedat și o mamă pasionată de filme, care a ales să meargă...

    Lecție de parenting sau abuz emoțional? Acest tată și-a pedepsit fiica spunându-i să-și distrugă singură telefonul
    Lecție de parenting sau abuz emoțional? Acest tată și-a pedepsit fiica spunându-i să-și distrugă singură telefonul

    Un bărbat a creat un val de reacții negative în online atunci când a postat pe TikTok pedeapsa pe care i-a aplicat-o fiicei lui. Mai multe detalii mai jos.

    © 2025 Qbebe