Un tată a povestit că fiul său și-ar dori să poarte rochii la școală
Apelând la o rețea de socializare, un tată singur a precizat că fiul său în vârstă de 12 ani este pasionat de modă, că este creativ și că intenționează să poarte rochii și la școală. Iată ce a povestit pentru „Reddit”:
„Sunt un tată singur, am 35 de ani și mă străduiesc să susțin creativitatea copilului meu întrucât consider că este important pentru copii să li se permită să-și urmeze pasiunile. Fiul meu (în vârstă de 12 ani) adoră tot ceea ce ține de modă și sunt convins că își poate construi o carieră în domeniu. Îmi explică noțiuni noi, îmi vorbește despre haine care pot fi purtate atât de femei, cât și de bărbați, dar și despre alte lucruri pe care eu nu le știam.
Mi-a spus că și-ar dori să aibă atât un look feminin, cât și unul masculin și m-a rugat să-i cumpăr costume, rochii, produse de machiaj etc. iar pe mine nu mă deranjează să-l las să poarte și haine feminine, dar astăzi l-am văzut, când se pregătea pentru școală, că își pusese în rucsac un sarafan.
Inițial am crezut că voia să schimbe mai multe ținute la școală, așa că m-am dus să pregătesc micul dejun. Când a venit la mine, l-am văzut în rochie și am sesizat că avea și ceva în ghiozdan. L-am întrebat dacă intenționa să o poarte și la școală și mi-a răspuns că da...”
Tatăl a precizat de ce este rezervat în privința opțiunii fiului său
Ca să-și susțină mai bine argumentele, a menționat că locuiesc în Texas. În acest stat american a fost adoptat un cadru legislativ care prevede următorul lucru: dacă un părinte îi permite copilului său să fie transgender, se consideră că a făcut un abuz asupra acestuia.
Pornind de la acest fapt, tatăl singur nu știe cum ar fi mai bine să procedeze în legătură cu dorința fiului său, aceea de a purta rochii la școală. Pentru sursa citată, a venit cu următoarele detalii:
„...I-am spus că nu poate face asta și că va avea de suferit din cauza bullying-ului dacă nu va ține cont de sfatul meu. Nu vă mai dau toate detaliile legate de cearta pe care am avut-o cu el, în final și-a dat rochia jos și s-a îmbrăcat în haine de băiat. A fost foarte supărat pe mine și a plâns în drumul spre școală. Vreau să fie fericit și în siguranță, dar știu și că alți copii pot fi foarte cruzi. Nu vreau ca fiul meu să aibă de suferit din cauza colegilor săi. Oare sunt o persoană rea?”
Povestea tatălui a stârnit reacții diverse în mediul online
Pe de o parte, numeroase voci spun că tatăl are dreptate și că este mai bine ca băiatul să nu poarte rochii la școală, în contextul legislației din Texas privind persoanele transgender. Argumente în acest sens sunt disponibile în sursa citată anterior:
- „Ei trăiesc în Texas. Aici tocmai s-a adoptat o legislație conform căreia dacă ești de acord să ai un copil trans, comiți un abuz asupra lui. Dacă acest tată și-ar lăsa fiul să poarte rochie la școală, cadrele didactice ar anunța autoritățile ce țin de protecția copilului și poliția. Probabil că tatăl ar fi acuzat de abuz și copilul său ar ajunge într-un orfelinat”;
- „Cred că este foarte posibil ca băiatul să devină victimă a bullying-ului. Are 12 ani și locuiește în Texas. Responsabilitatea tatălui său este să îi spună că ar putea avea de suferit de pe urma bullying-ului (să nu îi spună neapărat că nu poate să poarte rochii la școală, ci să fie pregătit pentru orice) și să-i ofere susținere în cazul în care trece prin așa ceva”;
- „Copiii pot fi cruzi, în special cei din gimnaziu. La liceu se mai schimbă lucrurile, este mai probabil ca acolo băiatul să găsească un grup în care să se integreze. Nu spun că este exclus să aibă de-a face cu bullying-ul, dar cel puțin șansele sunt mai mici. Dacă acest adolescent chiar își dorește să poarte rochii la școală, tatăl ar putea să-l lase să poarte o salopetă ca să vadă ce se întâmplă. S-ar putea să nu fie hărțuit, dar îl înțeleg pe acest tată de ce anume se teme...”;
- „Locuiesc în zona de unde sunt acest tată și fiul său. Probabil că acesta din urmă chiar ar fi în pericol dacă ar purta rochie la școală. Cred că tatăl vrea pur și simplu să-l protejeze.”
De cealaltă parte, anumiți utilizatori de „Reddit” consideră că tatăl ar trebui să-și lase fiul să se îmbrace la școală așa cum își dorește. Comentarii ce demonstrează acest punct de vedere se regăsesc tot în sursa menționată:
- „Dacă băiatul a început să plângă pentru că nu îl lași să poarte hainele pe care și le dorește, înseamnă că ține foarte mult să le poată îmbrăca. El nu se teme de faptul că ar putea fi victimă a bullying-ului. De altfel, cine poate spune sigur că se va întâmpla așa? Copiii acceptă mai bine decât crezi asemenea lucruri. Să presupunem că ar fi hărțuit la școală pentru ținuta sa. Tu trebuie să-l susții și împreună să depășiți prejudecățile societății. Cred că este un copil extraordinar. Să fiu în locul tău, i-aș cere scuze când va veni de la școală și l-aș lăsa să se îmbrace cu orice vrea a doua zi”;
- „Copiii au capacitatea de a accepta astfel de lucruri. Fiul meu este la școala generală și eu sunt cadru didactic la liceu. Atât în școala în care învață el, cât și unde predau eu, există un grup mai mare de elevi care poartă haine care nu sunt special destinate fetelor sau băieților și există și băieți care poartă fustă. Sunt sigur/ă că există și bullying, dar pe de altă parte știu că sunt și grupuri care îi susțin. Fiul tău știe cu cine are de-a face, știe ce fel de colegi are”;
- „Copilul nu și-a făcut griji în legătură cu faptul că ar putea fi o victimă a bullying-ului, dar tatăl său a mers foarte departe pe acest subiect și l-a făcut să plângă când acesta și-a dorit să se exprime liber. Nu așa ar trebui să procedezi. Oferă doar un feedback constructiv fiului tău adolescent. O abordare negativă asupra look-ului său îl va face nesigur pe el”;
- „Sunt de acord cu faptul că fiul tău ar putea să fie hărțuit la școală. Dar i-ai cumpărat rochii și produse de machiaj, prin urmare nu văd să ai o problemă în legătură cu modul în care el alege să se îmbrace. Nu îl poți proteja la infinit. La un moment dat, se va confrunta cu obstacolele vieții. Cu toate acestea, nu este vorba despre ce are de înfruntat acum, când are 12 ani și momentan încă are nevoie de protecția ta. Supraveghează-l cu atenție ca să observi dacă nu cumva are de-a face și cu bullying-ul și adoptă o atitudine fermă dacă există cineva care îi face asta.”
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: cafemom.com, reddit.com