Bananele sunt unele dintre cele mai consumate fructe la nivel mondial, existând peste 1000 soiuri. Bananele roșii provin din Africa de Sud-Est și au coaja de culoare roșie, textură moale și gust dulce când sunt coapte (seamănă cu gustul unei banane obișnuite, însă cu o aromă de zmeură). Sunt utillizate de obicei în deserturi, dar pot completa diverse preparate. Iată în continuare ce beneficii oferă acestea organismului.
-
Bogate în antioxidanți
Majoritatea fructelor și legumelor conțin antioxidanți, însă bananele roșii au unii puternici și în cantități mai mari decât bananele galbene. Antioxidanții sunt compuși care previn afectarea celulară cauzată de moleculele de radicali liberi. O cantitate excesivă de radicali liberi în corp poate conduce la un dezechilibru cunoscut sub denumirea de stres oxidativ, asociat cu boală cardiacă, diabet și cancer. Principalii antioxidanți din bananele roșii includ: carotenoide, antocianine, vitamina C, dopamină; aceștia oferă multe beneficii protectoare. De exemplu, o analiză sistematică a concluzionat că un consum alimentar de antocianine a redus riscul de boală cardiacă coronariană cu 9%. De asemenea, consumul fructelor bogate în antioxidanți poate scădea riscul unor afecțiuni cronice.
-
Conțin multe nutrimente importante
La fel ca soiul de culoare galbenă, și acestea oferă nutrimente esențiale, fiind bogate în potasiu, vitamina C și vitamina B6, dar și fibre; sunt considerate alimente dense nutritiv. O banană roșie de 100 grame conține 90 calorii, 21 grame carbohidrați, 1.3 grame proteine, 0.3 grame grăsimi, 3 grame fibre, 9% din DZR de potasiu, 28% din DZR de vitamina B6, 9% din DZR de vitamina C și 8% din DZR de magneziu.
-
Ajută sănătatea sângelui, tratează anemia
Datorită antioxidanților și vitaminelor pe care le conțin, bananele roșii îmbunătățesc calitatea sângelui și valorile hemoglobinei. Vitamina B6 care se găsește în compoziția lor ajută la descompunerea proteinelor și formarea globulelor roșii (importante în construirea hemoglobinei). Această vitamina ajută și la transformarea triptofanului în serotonină. Conform experților, cei care suferă de anemie trebuie să consume 2-3 banane zilnic pentru a-și îmbunătăți valorile hemoglobinei.
-
Susțin sănătatea ochilor
Bananele roșii conțin și carotenoide, pigmenții care le conferă culoarea roșie. Luterina și beta-carotenul sunt cei doi carotenoizi din aceste fructe esențiale pentru sănătatea ochilor. De exemplu, luteina poate preveni degenerescența maculară, o boală a ochilor incurabilă și cauză principală a pierderii vederii. Conform unui analize care a înglobat 6 studii, consumul de alimente bogate în luteină poate reduce riscul de degenerescență maculară cu 26%. Beta-carotenul se găsește în compoziția bananelor roșii mai mult decât în alte soiuri; acesta poate fi convertit în vitamina A în corp, una dintre cele mai importante pentru sănătatea ochilor.
-
Ajută sănătatea rinichilor
Potasiul previne formarea pietrelor la rinichi, precum și la reținerea calciului în corp, aspect benefic în special în cazul copiilor, pentru dezvoltarea sistemului osos.
-
Susțin sistemul imunitar
Vitaminele C și B6 sunt esențiale pentru un sistem imunitar sănătos. Vitamina C stimulează imunitatea prin fortifierea celulelor sistemului imunitar. Există cercetări care susțin că și o deficiență minoră de vitamina C poate fi asociată cu un risc crescut de infecție. Deși o carență de vitamina C apare rar, este important să asiguri aportul său adecvat. De asemeena, vitamina B6 din bananele roșii joacă un rol important în susținerea sistemului imunitar. O deficiență de această vitamină poate reduce producția corpului de globule albe și anticorpi imuni, ambele importante în combaterea infecției din organism.
-
Îmbunătățesc sănătatea digestivă
Aceste fructe au în compoziția lor prebiotice, un tip de fibre care hrănesc bacteriile benefice din tractul digestiv. Fructooligozaharidele sunt principalul tip de prebiotice din banane, dar mai conțin și un alt tip, denumit inulină. Prebioticele din banane pot reduce balonarea, cresc diversitatea de bacterii intestinale benefice și reduc constipația. Conform unui studiu, consumul de 8 grame de fructooligozaharide pe zi timp de 2 săptămâni a crescut populația de bacterii intestinale benefice de 10 ori. Fibrele alimentare din bananele roșii ajută sistemul digestiv în următoarele moduri: stimulează un tranzit regulat, reduc inflamația de la nivel intestinal, stimulează creșterea de bacterii benefice. O alimentație bogată din fibre poate reduce riscul de boală intestinală inflamatorie; un studiu ce a implicat 170 776 femei a descoperit că o alimentație cu un nivel ridicat de fibre, comparativ cu una cu un nivel redus, a fost asociată cu un risc cu 40% redus de boala Crohn.
-
Cresc nivelul de energie
O banană roșie conține 3 tipuri de zaharuri naturale: fructoză, sucroză și glocoză. Deoarece unele dintre ele sunt descompuse rapid și altele lent, consumul de banane roșii va conferi rapid energie copilului tău și apoi energie lentă, susținută pe durata întregii zile. Din acest motiv sunt o alegere excelentă pentru micul dejun.
Surse: www.healthline.com, https://food.ndtv.com, https://timesofindia.indiatimes.com,www.lifehack.org