Bananele pot ameliora diverse probleme digestive, precum flatulența și constipația
În ceea ce privește flatulența, banana ne poate fi de folos datorită conținutului ei de potasiu. Acesta contribuie la menținerea nivelului optim de sodiu în organism, ceea ce va ameliora retenția de apă. De altfel, aceasta din urmă este considerată una dintre principalele cauze ale apariției flatulenței, iar potasiul din banane va duce la eliminarea moleculelor de apă. Dacă vei consuma banane în acest scop, ai grijă să alegi numai banane bine coapte, întrucât cele necoapte pot duce la amplificarea flatulenței.
Bananele ne ajută în caz de constipație grație pectinei și fibrelor, care accelerează procesul de digestie, stimulând eliberarea toxinelor și chiar a metalelor grele din corp. În plus, sunt un adevărat probiotic pentru intestine.
Diminuează stresul
Cercetările au demonstrat faptul că bananele au un efect similar unor medicamente recomandate pentru tratarea anxietății (numite beta-blocante), pentru reducerea tensiunii arteriale și pentru ameliorarea diferitelor afecțiuni cardiace. Mai mult, ele conțin dopamină, vitamina B, magneziu și potasiu, toate cu rol în liniștirea sistemului nervos și în crearea unei stări de bine. Dintre acestea, potasiul este cel care normalizează ritmul cardiac, trimite oxigen către creier și reglează cantitatea de apă din organism.
În același timp, potasiul din banane va ajuta organismul să reacționeze mai bine la stres, întrucât se știe faptul că, în condiții de stres, nivelul acestuia scade considerabil.
Nu în ultimul rând, bananele conțin triptofan, o proteină ce poate fi convertită în serotonină, ce ne ajută să depășim momentele stresante și să ne simțim iar în largul nostru.
Reglează tensiunea arterială
O tensiune arterială ridicată poate avea efecte negative asupra bunei funcționări a inimii, creierului, rinichilor și chiar a ochilor. Iată de ce este atât de important să ne străduim să avem o tensiune mai mică de 140/90 mmHg (pragul începând de la care se consideră că apare hipertensiunea).
Iată de ce specialiștii ne încurajează să apelăm cu încredere la banane. Studii recente au confirmat faptul că potasiul din banane va regla tensiunea arterială, spunându-se că o banană pe zi poate scădea tensiunea cu până la 10%!. Este ideal ca banana să fie consumată de dimineață.
Sunt de ajutor în ameliorarea simptomelor ce însoțesc sindromul premenstrual
Bananele pot fi cele mai bune „prietene" ale femeilor, întrucât ne pot ajuta să trecem mai ușor peste așa-numitul „sindrom premenstrual". Să vedem cum ne pot ajuta bananele din acest punct de vedere:
• Conțin magneziu și potasiu- Ambele minerale vor diminua crampele și vor ține sub control frecventele schimbări de dispoziție ce caracterizează „sindromul premenstrual".
• Au un nivel ridicat de vitamina B6- Se spune că această vitamină reglează nivelul de glucoză din organism, conferind energie și diminuând senzația de presiune din abdomen sau din zona sânilor. În plus, reduce retenția de apă din organism și, implicit, balonările ce pot apărea în cadrul „sindromului premenstrual".
• Reglează somnul- Experții din cadrul „Universității Baltimore" (SUA) sunt de părere că, atunci când se consumă banane în perioada „sindromului premenstrual", nivelul de melatonină (hormonul responsabil cu reglarea ritmului somn-veghe, ce este secretat noaptea) din organism crește, ceea ce va duce la un somn mai odihnitor. Chiar și numai puțin somn în plus, spun aceștia, ne poate face mai puțin susceptibile la dureri, lucru care ne va fi benefic în a trece mai ușor peste perioada de dinaintea menstruației și peste menstruația propriu-zisă.
Citește și: 9 lucruri pe care nu le stiai despre menstruație
Ne ajută să luptăm cu depresia
Bananele sunt considerate „reginele" bunei-dispoziții. De altfel, în nenumărate rânduri specialiștii au afirmat că ne vom simți mai bine curând după ce vom mânca o banană. Această constatare este valabilă inclusiv pentru cei despre care se știe că suferă de depresie.
Să aflăm motivele pentru care bananele pot fi utile în ameliorarea acestei afecțiuni care este tot mai frecventă în zilele noastre:
• Conțin dopamină- Se spune că miezul de la o singură banană conține în jur de 10 g de dopamină, despre care se știe că ajută organismul să facă față cu succes situațiilor de stres și de anxietate.
• Sunt bogate în vitamina B6 și triptofan- Studiile au arătat că, atunci când vitamina B6 este prezentă într-o cantitate mai mare, creierul va converti mai ușor triptofanul în serotonină, ceea ce ne va ajuta să ne relaxăm și să avem o dispoziție mai bună. Totodată, triptofanul va stimula producerea de vitamina B3, care va fi de ajutor în diminuarea nivelului de colesterol.
• Sunt pline de magneziu și potasiu- Ambele minerale au un efect antioxidant puternic și sunt cunoscute drept stimuli pentru relaxarea sistemului nervos.
Citește și: Tratamente naturiste pentru depresie
Voi știați până acum că bananele pot rezolva probleme atât de importante, mai bine decât reușesc medicamentele?
Surse:
www.depressionhealth.net; www.healwithfood.org;www.healthextremist.com;
www.huffingtonpost.com;www.livestrong.com;www.myhealthylivingsteps.com;
www.20minutestolessstress.com; www.themagicoflife.info;www.thestir.cafemom.com;
www.womenshealthmag.com;www.naturalnews.com