Bebelusii fac febra cand le ies dintisorii?

Bebelusii fac febra cand le ies dintisorii?

Alexandra Ion

Cand apar dintii la bebelusi?
Primii incisivi care apar sunt de cele mai multe ori incisivii centrali inferiori, in jurul varstei de 6 luni, fara ca aceasta sa fie o regula absoluta. Exista copii care prezinta eruptie dentara inainte de 3-4 luni, eveniment mai rar intalnit intr-adevar, asa cum exista copii care au prima eruptie in jurul varstei de 10 luni -1 an.

Parintii obisnuiesc sa creada ca salivarea excesiva, lipsa somnului, agitatia pot fi cauzate de aparitia dintilor. Eruptia dentara care incepe in jurul varstei de 6 luni continua de obicei pana spre 2-3 ani si nu poate fi o cauza permanent invocata. Exista o tendinta generala de a invinovati dintii pentru orice manifestare atipica a sugarului mic, dar trebuie mentionat faptul ca aparitia dentitiei este un proces natural, fiziologic, care poate crea un oarecare disconfort, fara a putea fi invocat pentru orice tip de manifestare atipica.

Aparitia dintilor poate produce febra?

Febra de la dinti practic nu exista, de vreme ce literatura de specialitate aminteste de valori ale temperaturii in jurul a 37,5 - 38 grade maxim. Aparitia dintilor coincide cu momentul in care anticorpii transmisi de la mama fie in procesul nasterii, fie prin alaptare incep sa-si piarda din capacitatea protectiva si apar primele viroze, care se pot manifesta prin: modificarea starii generale, inapetenta, somn agitat, nemultumirea bebelusului, febra fie moderata pana in 38,5, fie chiar febra inalta. De multe ori lipsesc rinoreea, tusea, semnele clasice ale "racelii", astfel incat parintilor li se induce si mai usor ideea de febra cauzata de dinti, nefiind evidenta o alta cauza. Mama poate verifica in orice moment temperatura copilului cu un termometru non-contact, care nu il va deranja nici in timpul somnului.

Este de mentionat faptul ca niciodata cand un sugar prezinta febra inalta, peste 39 grade Celsius nu este de incurajat ideea febrei de la dinti. O astfel de temperatura trebuie combatuta cu mijloace specifice: bai hipotermizante, impachetari, antitermice (paracetamol si/ sau ibuprofen) si trebuie consultat medicul pediatru pentru un examen clinic complet.

Un alt simptom frecvent invocat de parinti este diareea cauzata de aparitia dintilor. In literatura de specialitate se mentioneaza modificarea consistentei scaunului in cazul eruptiei dentare, avand la baza mai ales lipsa apetitului sugarului pentru alimentele solide. Sugarul prefera lactatele, fie sub forma suptului la san excesiv, fie laptele formula la biberon, astfel scaunul modificandu-si consistenta. Daca se asociaza scaune diareice numeroase cu febra (fie inalta sau moderata), cu siguranta nu este vorba doar de eruptia dentara, ci cel mai probabil de o boala diareica infectioasa, virala sau bacteriana. In momentul in care bebelusul incepe sa-si modifice comportamentul, trebuie monitorizate toate manifestarile atipice: diareea, apatia, inapetenta, febra (prin masurarea periodica a temperaturii, cu un termometru de incredere).
Inca o data este de amintit faptul ca, punand diverse simptome pe seama dintilor, poate trece timp pretios in tratarea unor boli acute, prin neprezentarea la timp la medicul pediatru.

Cum poti alina durerea bebelusului?

Pentru a veni in sprijinul micutilor si a le alina durerea, exista numeroase geluri calmante, cele mai inofensive fiind fara anestezic. Cele mai multe insa contin fie benzocaine, fie lidocaina sau salicilat de colina. Benzocaina in exces poate determina methemoglobinemie, iar saliciliatul este legat de sindromul Reye, mai ales daca este asociat cu administrarea pe cale generala a ibuprofenului, efectul potentandu-se. S-a demonstrat ca, din dorinta de a alina durerea sugarului, mamele aplica mai mult gel decat este necesar, ducand la efectul cumulat in timp al substantelor active. De altfel, aplicat local, gelul duce la anesteziere doar pentru 20 minute in medie, iar studii de specialitate arata ca nu exista o diferenta semnificativ statistica intre aplicarea unui gel cu anestezic si administrarea unui placebo.

Jucariile pentru dentitie care sunt de obicei inofensive trebuie adaptate varstei, pentru a nu exista posibilitatea inghitirii de parti mici. In plus, jucariile din plastic se deterioreza si trebuie schimbate des pentru a nu produce accidente. Foarte des intalnite sunt siragurile in jurul gatului sugarilor. Acestea care contin diverse pietre care se presupun a ajuta, cel mai frecvent fiind chihlimbarul. Practica este considerata gresita de majoritatea medicilor, fiind un adevarat pericol purtarea acestor amulete, fie prin sufocare prin rasucirea siragurilor in jurul gatului, fie prin inghitirea unei pietre mici.

Orice varianta ai alege, asigura-te ca bebelusului ii face placere acea jucarie si ca aceasta ii poate oferi si confort psihic, nu doar fizic. Poti opta inclusiv pentru un carusel, ale carui cantecele sa faca durerea sa dispara, sau o paturica moale si calduroasa, pe care sa o poata tine langa el, in patut.
Aparitia dintilor de lapte este asadar un proces fiziologic, departe de a cauza atatea simptome mentionate de catre parinti, iar febra peste 38 grade, mai ales cea care persista zile intregi nu este si nu trebuie sa fie considerata a fi cauzata exclusiv de eruptia dentara in sine.

In cazul in care prin verificari repetate ale temperaturii, nu se constata ameliorarea starii, este necesara prezentarea de urgenta la medic. Afla mai multe pe www.masoarafebra.ro.
Profita de promotia toamnei si i-ai bebelusului tau primul sau termometru cu infrarosu, non-contact, cu ajutorul caruia ii vei putea verifica temperatura chiar si in somn (pentru ca este complet silentios!). In plus, te anunta printr-o lumina rosie cand bebelusul are febra. Cel mic va fi de doua ori bucuros pentru ca va primi in dar si o paturica pufoasa, decorata cu un personaj haios, gata sa lupte cu febra.

Articolul urmator
De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile
De ce oftează bebelușii în somn: 7 cauze posibile

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Fug când dau de greu! Zodiile care ies din relații când simt că lucrurile devin complicate
    Fug când dau de greu! Zodiile care ies din relații când simt că lucrurile devin complicate

    Consultă astrologia dacă vrei să afli care sunt punctele slabe, dar și calitățile unei persoane. Fii atent/ă la comportamentul partenerului/ partenerei de cuplu atunci când...

    Zodiile care ies câștigătoare la loteria vieții în luna ianuarie! Fac schimbări care le vor aduce liniște și noroc
    Zodiile care ies câștigătoare la loteria vieții în luna ianuarie! Fac schimbări care le vor aduce liniște și noroc

    În prima lună a anului 2025, patru sunt zodiile care trag la sorți biletul câștigător. Norocul în afaceri, liniștea sufletească, armonia în relații și iubirea...

    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?
    Ce faci când copilul tău are FEBRĂ?

    Ți s-a întâmplat și ție. Copilul e letargic, nu are poftă de mâncare și nici chef să se joace, ba mai e și aprins la față sau are frisoane. E limpede ca lumina...

    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii
    E bine să dormi când ai febră ? Ce spun specialiștii

    Febra este o creștere temporară a temperaturii corpului, reprezentând un răspuns al organismului la infecții, inflamații sau leziuni. La fel ca în alte situații în...

    Copilul meu e pozat de oameni necunoscuți când ies cu el afară. E normal?
    Copilul meu e pozat de oameni necunoscuți când ies cu el afară. E normal?

    Dacă anumiți părinți nu sunt foarte îngrijorați în cazul în care copiii lor sunt fotografiați de persoane străine, pentru alții o astfel de situație reprezintă un...

    O mamă își dă fiica de 17 ani afară pentru că aceasta e însărcinată. „Nu plănuiesc să mai cresc alt copil când ies la pensie!”
    O mamă își dă fiica de 17 ani afară pentru că aceasta e însărcinată. „Nu plănuiesc să mai cresc alt copil când ies la pensie!”

    O viitoare bunică își reneagă nepoțelul sau nepoțica pe motiv că își dorește o pensie liniștită. Aceasta își alungă fiica adolescentă, însărcinată și...

    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși
    În cât timp scade febra după paracetamol supozitor la bebeluși

    Febra la bebeluși poate fi o sursă de îngrijorare pentru părinți, stârnind îngrijorare și dorința de a obține o ameliorare rapidă. Cu toate acestea, este esențial...

    Mi-e rușine să ies cu soția mea alcoolică în oraș
    Mi-e rușine să ies cu soția mea alcoolică în oraș

    Un bărbat de peste Ocean povestește, pentru thesun.co.uk, că îi este rușine să iasă în oraș cu soția lui, care de fiecare dată bea până își pierde...

    © 2025 Qbebe