„Urăsc să ies în oraș cu soția mea alcoolică, pentru că mă face de rușine!”
„Nici nu mai știu de câte ori a trebuit să chem ambulanța pentru că obișnuiește să bea până leșină. Mi-e groază să o scot în oraș pentru că m-a făcut de multe ori de rușine. Ascunde în mod regulat o jumătate de sticlă de gin în geantă și se duce la toaletă pentru a o bea pe ascuns. Se ia la bătaie cu străinii și cu soțiile prietenilor mei... e de-a dreptul jenant, mai ales că are 58 de ani. Suntem căsătoriți de 28 de ani și avem doi copii mari. Am convins-o în cele din urmă să meargă la Alcoolici Anonimic, însă nu s-a dus decât de 2 ori pentru că, spune ea, nu este alcoolică. M-am săturat și mă gândesc să o părăsesc”, scrie un bărbat de peste Ocean.
Citește și: 11 lucruri care se întâmplă în corpul tău când bei prea mult alcool
Consumul excesiv de alcool are un impact enorm asupra vieții și sănătății oamenilor din întreaga lume. „Consumul de alcool contribuie la 3 milioane de decese în fiecare an la nivel mondial, precum și la dizabilitățile și starea de sănătate precară a milioane de oameni”, informează Organizația Mondială a Sănătății (OMS). „În general, consumul excesiv de alcool este responsabil pentru 5,1% din bolile de pe glob”. În rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 15 și 49 de ani, alcoolul este principalul factor de risc pentru decesul prematur, fiind responsabil pentru 10% din totalul deceselor. În timp ce criza opioidelor a primit adesea mai multă atenție, dependența de alcool a fost mai mortală.
Consecințele conviețuirii cu un partener alcoolic
Pot exista efecte foarte grave ale conviețuirii cu un partener al cărui consum de alcool este scăpat de sub control. Cei care conviețuiesc cu un alcoolic prezintă un risc mai mare de a fi victime ale abuzului domestic sau ale abuzului emoțional și verbal. Aceștia sunt mai predispuși să dezvolte probleme de sănătate mintală, cum ar fi depresia, anxietatea și gândurile suicidare.
Partenerii alcoolicilor pot deveni, de asemenea, retrași din punct de vedere social, evitându-și prietenii și familia din rușine sau jenă. Aceștia pot constata că propria sănătate se deteriorează pe măsură ce acordă mai mult timp și atenție soțului/soției lor. Pe termen lung, conviețuirea cu o persoană care nu-și poate gestiona consumul de alcool poate duce la prejudicii pentru copiii din familie, la divorț și destrămarea familiei, la traume și la probleme financiare. Deoarece consecințele faptului de a avea un partener alcoolic pot fi atât de grave și de lungă durată, este esențial să se ia măsuri pentru a găsi o soluție la această problemă.
Citește și: Alcoolul in sarcina - de ce este atat de periculos?
Cum vorbești cu partenerul tău despre faptul că are o problemă cu alcoolul
Un mod critic prin care oamenii permit adesea consumul de alcool al partenerului, fără să vrea neapărat să facă acest lucru, este evitarea subiectului. Este inconfortabil, dar și important să vorbești despre consumul de alcool al partenerului tău/ partenerei tale, despre consecințele pe care acesta le are pentru tine și pentru restul familiei și despre ceea ce trebuie să facă el/ ea în această privință. Alegerea momentului potrivit pentru a vorbi despre băutură poate face o mare diferență. Alegeți un moment în care nu există distrageri, de exemplu, când copiii nu sunt acasă și când partenerul este treaz și nu mahmur. Asigură-te că aveți suficient timp la dispoziție pentru o discuție.
Rămâi calm/ă și evită să ții predici, lecții sau să devii prea emoțional/ă sau furios/furioasă. Ceea ce ajută într-o discuție cu cineva care se luptă cu băutura este să vorbiți despre exemple specifice de comportamente care sunt problematice și despre consecințele care vă afectează pe voi și familia voastră. De asemenea, ajută să îți exprimi îngrijorarea că se pune în situații riscante și că își face rău.
Citește și: 35% dintre părinții români consideră că este firesc ca un copil să consume alcool
Surse foto: istockphoto.com
Surse articol: thesun.co.uk, altamirarecovery.com