- Consecintele consumului de alcool in sarcina
- De ce face rau alcoolul in sarcina?
- Ce se intampla daca ai consumat alcool, nestiind insa ca esti insarcinata?
- Consumul de alcool in perioada alaptarii
- Consumul de bere nonalcoolica sau fara alcool in sarcina
- Sfatul medicului privind efectele consumului de alcool in timpul sarcinii
Consecintele consumului de alcool in sarcina
Avortul spontan sau nasterea prematura
Cu toate ca nu s-a demonstrat stiintific care este cantitatea de alcool care ar putea duce la astfel de probleme, medicii spun ca probabilitatea de a suferi un avort spontan sau o nastere prematura creste atunci cand mama consuma alcool in sarcina, in special in primul trimestru.
Sindromul Alcoolismului Fetal
Unul dintre cele mai grave efecte, aparute ca urmare a consumului de alcool in perioada sarcinii, este Sindromul Alcoolismului Fetal (SAF). Acesta se poate manifesta la randul sau sub diferite forme la fat, cele mai intalnite fiind cresterea intarziata, trasaturile anormale la nivelul fetei, disfunctii ale organelor, memorie deficitara sau probleme de comportament. Ce este insa si mai grav, este ca toate aceste probleme se pot intensifica pe parcursul vietii.
Retardul mintal la copil
Consumul de alcool de catre mama, in timpul sarcinii, poate duce si la aparitia retardului mintal la copil. Intarzierea mintala sau retardul mintal se caracterizeaza prin inteligenta sau capacitate mintala sub medie si o lipsa de abilitati necesare pentru traiul de zi cu zi. Copiii cu intarziere mintala pot invata lucruri noi, dar le invata mai lent. In cele mai multe cazuri retardul mintal persista toata viata. Si crezi sau nu, datele stiintifice ne arata ca una dintre cele mai comune cauze ale intarzierii mentale este consumul de alcool in timpul sarcinii.
De ce face rau alcoolul in sarcina?
Pentru a intelege mai bine acest fenomen detaliem putin.
Multe mamici se intreaba ce rau ar putea face putin alcool in sarcina. Raspunsul este cat se poate de simplu: alcoolul inghitit de mama traverseaza placenta si ajunge la copilul care se afla in plina dezvoltare fizica si neurologica. Pentru viitoarea mamica, acest pahar nu ar putea nici macar sa o ameteasca, dar bebelusul de cativa centimetri descompune mult mai greu alcoolul decat un adult si este posibil ca in sangele fatului sa ajunga mult mai mult alcool decat in sangele mamei.
Alcoolul pune sanatatea si viata bebelusului in pericol. Mama care consuma alcool in sarcina poate sa sufere un avort spontan, poate sa nasca prematur, poate sa nasca un copil mort, sau cu o greutate foarte mica la nastere ( acesti copii pot avea probleme de invatare, vorbire, atentie si hiperactivitate).
Cercetarile oamenilor de stiinta arata ca mamele insarcinate care consuma cu regularitate alcool in sarcina, pot avea probleme cu copiii lor mai tarziu. Acestia pot manifesta un comportament agresiv si chiar delicvent. Riscul ca bebelusul sa aiba probleme de sanatate mintala este si el mai crescut in cazul mamelor care au baut alcool in sarcina, decat gravidele care nu s-au atins de astfel de bauturi.
Sindromul Alcoolismului Fetal este cel mai sever rezultat al consumului de alcool in sarcina. Aceasta afectiune il va afecta pe copil si in viata sa de adult si chiar la abtranete. Sindromul Alcoolismului Fetal se caracterizeaza printr-o evolutie greoaie a bebelusului (in uter, dupa nastere, sau ambele), acesta are greutate mai mica decta ceilalti, trasaturi faciale anormale si poate prezenta leziuni la nivelul sistemului nervos central.
Copiii cu acest sindrom pot avea capete anormal de mici. Afectate pot fi si creierul, inima, coloana vertebrala sau pot sa apara alte defecte anatomice. Daunele de la nivelul sistemului nervos central, pe care le creeaza alcolul inghitit de mama, pot include retard mintal, intarzieri in dezvoltarea fizica, probleme de vedere si auz, precum si foarte multe probleme de comportament.
Ce se intampla daca ai consumat alcool, nestiind insa ca esti insarcinata?
Consumul unei cantitati moderate de alcool la inceputul sarcinii, inainte ca viitoarea mamica sa stie ca este insarcinata nu afecteaza sarcina, spun medicii, pentru a le linisti pe femeile care se sperie gandindu-se ca au pus in mod inconstient in pericol viata copilului lor. Desigur, consumul de alcool trebuie oprit imediat ce mama afla de sarcina.
Consumul de alcool in perioada alaptarii
La fel ca si in perioada sarcinii, in cea a alaptarii consumul de alcool este strict interzis si asta deoarece alcoolul poate trece prin laptele matern la copil. Este adevarat, cantitatea de alcool va fi mult mai mica in acest caz, decat cantitatea pe care a consumat-o mama, insa s-a demonstrate stiintific ca bebelusii ai caror mame beau alcool in perioada alaptarii au suferit ulterior deficiente de dezvoltare motorie.
Consumul de bere nonalcoolica sau fara alcool in sarcina
Daca esti insarcinata este bine sa te feresti si de berea nonalcoolica sau de vinul nonalcoolic. Este posibil ca acestea sa aiba „urme" de alcool. Este drept ca poti avea probleme numai daca bei cantitati foarte mari, dar de ce sa risti. Alege mai bine o bautura pe care sa scrie clara „fara alcool".
Sfatul medicului privind efectele consumului de alcool in timpul sarcinii
Trebuie sa stii ca efectele nefavorabile ale alcoolului cresc atunci cand gravida fumeaza sau face abuz de cafea. Iata ce spune medicul nutritionist Mihaela Bilic despre consumul de alcool, tutun si cafea in sarcina:
„Nu este voie sa bei , in momentul in care esti gravida, nici macar un pahar de alcool, pentru ca alcoolul este o substanta toxica pentru toate celulele, trece rapid in circilatia fetala si scade dramatic ritmul de multiplicare al celulelor nervoase si a dezvoltarii creierului la copii. Deci orice pahar de alcool in timpul sarcinii este pe riscul mamei, s-ar putea sa afecteze copilul.
La fel si nicotina, scade foarte mult circulatia si oxigenarea sangelui si atunci copilul nu va mai avea substantele nutritive necesare si nici oxigenul necesar sa se dezvolte corect.
Gravidele pot consuma cafea. Nu va fie teama sa beti o cafea pe zi, nu are contraindicatii si nu face rau bebelusului."
Alcoolul si sarcina nu se potrivesc si nu pot face treaba buna. Efectele consumului de alcool in sarcina pot fi foarte grave sau inexistente, dar de ce sa risti. Oficialii din domeniul sanatatii publice din Statele Unite, specialistii in fertilitate din Europa dar si medicii romani recomanda viitoarelor mamici dar si femeilor care-si doresc un copil sa stea departe de alcool.
|
Surse: babycenter.com; webmd.com; aacap.org