STUDIU ALARMANT: Sugarii au de 10 ori mai mult microplastic în fecale decât adulții
Sugarii au de 10 ori mai multe microparticule de plastic în fecale decât au adulții, arată un studiu recent realizat de cercetătorii de la Școala de Medicină a Universității din New York. Deși au detectat aceste particule și în fecalele adulților și ale animalelor, cercetătorii susțin că bebelușii au cantități mai mari dintr-un anumit tip de microplastic în scaunul lor, folosit în principal în producție de sticle de apă, fibre textile, huse pentru telefoane mobile, precum și în diverse produse pentru copii (biberoane, jucării din plastic, alte ustensile).
Pentru acest studiu, oamenii de știință au analizat fecalele a 6 sugari și 10 adulți și primul scaun în cazul a 3 nou-născuți, printr-o metodă numită „spectrometrie de masă”. Fiecare probă de scaun avea cel puțin un tip de microplastic de tip PET și policarbonat (PC). Sugarii au avut niveluri de 10 până la 20 de ori mai mari de microplastice PET în fecale decât adulții.
Citește și: Scaunul la bebelusi - informatii complete
„Expunerea umană la microplastice este o problemă de sănătate”, a declarat Kurunthachalam Kannan, profesor la departamentul de pediatrie de la Şcoala de Medicină NYU Grossman și autorul principal al studiului. „Trebuie să depunem eforturi pentru a reduce expunerea copiilor la acestea. Produsele pentru copii ar trebui să fie fabricate fără materiale plastice”.
Cercetătorii mai precizează faptul că unele microplastice pot trece, fără probleme, prin sistemul digestiv și transformate ulterior în fecale, în timp ce altele se acumulează în organe și pot traverse membranele celulare și pătrunde în sânge.
Citește și: Sânge în scaunul bebelușului: 5 cauze comune
Nu se știu încă prea multe despre felul în care aceste microplastice pot afecta și deteriora corpul uman, însă alte studii efectuate în laborator, pe animale, arată că expunerea la particulele microscopice din plastic poate cauza moartea celulelor, inflamație și boli metabolice. Cercetătorii subliniază nevoia unor studii mai ample pentru a corobora aceste rezultate.
Citește și: Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare
- Surse: parents.com, pubs.acs.org, phys.org
Surse foto: istockphoto.com