Majoritatea mamicilor se intreaba daca scaunul bebelusului lor este normal si sunt in permanenta ingrijorate de cantitatea, culoarea si consistenta acestuia. Pentru a te asigura ca bebelusul tau asimileaza exact ce si cat are nevoie din ceea ce mananca si ca nu se va imbolnavi din cauza malnutritiei in curand, probabil ca ii studiezi zilnic scutecul cu un interes si o dedicatie greu de imaginat mai ales pentru cei care inca nu sunt parinti. Qbebe iti dezvaluie informatii utile in legatura cu scaunul la bebelusi, in speranta ca te vei linisti.
Frecventa scaunului la bebelusi
Trebuie sa stii ca in prima saptamana de viata un bebelus are scaun de patru - cinci ori pe zi. Incepand cu a doua saptamana de viata, numarul scaunelor poate scadea la unu sau doua pe zi. Totusi, in cazul copiilor alaptati la san este posibil ca scaunul sa apara dupa fiecare alaptare si sa continue asa pe tot parcursul primei luni de viata. Desi unele mamici confunda aceasta frecventa a scaunului cu diareea, de fapt, este doar un semn al faptului ca digestia bebelusului este normala.
Specialistii spun chiar ca diareea nu este deloc un lucru comun in cazul bebelusilor foarte mici, tractul lor gastrointestinal fiind inca protejat de imunitatea maternala. In cazul bebelusilor hraniti cu lapte formula, frecventa scaunelor este mai redusa; in cele mai multe cazuri bebelusii hraniti cu lapte formula avand numai un scaun pe zi, iar uneori si mai rar de atat. Nu intra in panica daca bebelusul nu este constipat; tranzitul intestinal este normal chiar daca nu are scaun in fiecare zi.
Textura si culoare scaunului bebelusului
In functie de varsta bebelusului si de tipul de alaptare (la san sau cu formula) sau de inceperea diversificarii alimentatiei, scaunul bebelusului isi schimba culoarea si consistenta.
Scaunul nou-nascutului - numit meconiu, are aspectul unui ulei de motor, este de culoare verzui spre negru, lipicios, si nu miroase aproape deloc.Meconiul este format din lichidul amniotic, mucus, celule ale pielii, precum si alte lucruri pe care nou-nascutul le-a ingerat cat timp se afla in uter. La aproximativ 2-4 zile dupa nastere, scaunul nou-nascutului va deveni ceva mai deschis la culoare si va fi mai putin lipicios. Acesta este asa numitul scaun de tranzitie si este un semn ca a inceput sa digere laptele de la mama (sau formula, dupa caz) si ca tractul sau intestinal functioneaza normal.
Scaunul bebelusului alaptat la san - va fi galben sau usor verzui si va avea o consistenta ca de terci, sau cremoasa. Poate fi asemanat cu diareea, desi nu este diaree. Daca vrei sa poti compara scaunul bebelusului alaptat exclusiv la san cu ceva cunoscut, trebuie sa stii ca poate arata, de obicei, ca mustarul de Dijon amestecat cu o branza de vaci si poate sa aiba si mici "seminte". Mirosul acestui tip de scaun nu este foarte puternic sau neplacut.
In cazul in care observi ca scaunul bebelusului are o culoare verde luminos si aspect spumos, probabil ca micutul tau primeste prea mult lapte de inceput - acel lapte cu continut scazut de calorii care apare primul atunci cand alaptati - si nu primeste suficient lapte bogat in calorii. De asemenea, poate insemna si ca nu il alaptezi suficient la fiecare san, luand astfel din fiecare san numai laptele de inceput. Ca sa remediezi acest lucru, poti incepe alaptarea cu sanul cu care ai terminat la masa anterioara.
Scaunul bebelusului alimentat cu formula - poate avea culori de la maro inchis, maro-galbui, maro-verzui si un aspect pastos, ca de unt de arahide. Mirosul acestuia este putin mai intepator decat in cazul bebelusilor alaptati la san, dar mai putin intepator decat cel al bebelusilor care au inceput diversificarea, adica au inceput sa manance mancare solida.
Scaunul bebelusului care primeste supliment de fier - poate deveni de culoare verde inchis sau aproape negru. Desi acest lucru nu se intampla foarte des, trebuie sa tii cont de faptul ca aceasta culoare este ceva normal in momentul in care bebelusul primeste supliment de fier. Insa, trebuie sa retii ca, daca scaunul bebelusului are culoare neagra sau aproape neagra si nu ii dai un supliment de fier, atunci trebuie sa apelezi la medicul pediatru.
Scaunul bebelusului care a inceput diversificarea (mananca mancare solida) - vei observa o modificare a scaunului bebelusului, mai ales daca este si alaptat, pe masura ce incepi sa introduci in alimentatia bebelusului alimente solide (cum ar fi cereale de orez, piure de banana, etc). Scaunul bebelusilor care au inceput diversificarea si mananca si mancare solida este de obicei de culoare maro sau maro inchis si este mai gros decat untul de arahide, dar inca este moale. De asemenea, mirosul este mai puternic.
Scaunul cu mancare partial digerata - poate aparea uneori la inceputul diversificarii. Vei putea observa in scaunul bebelusului diferite resturi de mancare ce pot fi identificate sau, uneori, scaunul poate fi colorat in rosu, portocaliu sau albastru inchis. Rosul poate fi de la sfecla, portocaliul poate fi de la morcovi si albastrul inchis de la afine. Nu trebuie sa te ingrijorezi daca observi aceste culori in scaunul bebelusului tau: probabil ca au aparut fie pentru ca au fost doar partial digerate, fie pentru ca au traversat atat de repede intestinele incat nu au avut suficient timp pentru a se descompune. Acest fenomen se mai poate intampla si atunci cand bebelusul mananca mai mult dintr-un anumit tip de mancare sau cand nu mesteca suficient inainte de a inghiti. Trebuie totusi sa stii ca, in cazul in care scaunul bebelusului prezinta in mod constant mancare nedigerata in el, trebuie sa apelezi la medicul pediatru care va verifica daca intestinele bebelusului absorb corect mancarea si nutrientii.
Scaunul diareic - este alcatuit mai mult din apa si mai putin din alimente solide. Acest tip de scaun poate fi de culoare galbena, verde, maro si poate sa izbucneasca, iar uneori sa iasa chiar din scutec. Diareea poate fi un semn de infectie sau alergie si daca dureaza prea mult fara a fi tratata corespunzator, poate duce la deshidratare. In cazul in care bebelusul are 3 luni sau mai putin si are mai mult de 2-3 scaune diareice sau continua sa aiba diaree mai mult de o zi sau 2, trebuie sa soliciti imediat ajutorul medicului pediatru. De asemenea, daca in scaunul diareic observi sange sau mucus, trebuie sa mergi de urgenta la medicul pediatru.
Constipatia - reprezinta scaunul bebelusului care este tare si seamana cu niste pietricele mici. In aceasta situatie vei observa ca bebelusul are o stare de disconfort vizibila atunci cand are scaun, iar scaunul poate avea chiar firicele subtiri de sange datorate fortarii anusului. Daca bebelusul are unul sau doua scaune cu pietricele, nu trebuie sa te ingrijorezi, insa atunci cand are trei sau mai multe astfel de scaune sau daca vezi si sange in scaun, trebuie sa mergi la medicul pediatru. In cele mai multe cazuri, constipatia apare la bebelusii carora li s-a introdus mancarea solida, dar poate sa fie si un semn de sensibilitate la lapte sau o intoleranta la ceva din laptele de mama sau formula. Este posibil ca in functie de varsta bebelusului, medicul pediatru sa recomande sa ii dai bebelusului apa, suc de pere sau de prune, pentru a rezolva aceasta problema intr-un mod cat mai natural. Totusi, nu ii administra nimic bebelusului fara sa ai recomandarea medicului pediatru.
Scaunul cu mucus - este posibil ca scaunul bebelusului sa prezinte mucus si sa fie de culoare verzuie, iar in acest caz este recomandat sa mergi cu bebelusul la medicul pediatru. Uneori, acest tip de scaun cu mucus poate fi un semn al unei infectii sau al unei alergii. In cazul in care este insotit si de alte simptome sau este prezent pentru doua sau mai multe zile la rand, mergi la medic pentru a rezolva aceasta problema.
Scaunul cu sange - este unul dintre cele mai puternice semnale de alarma pentru fiecare parinte. Scaunul cu sange poate prezenta urme de sange de culoare rosu-luminos, aprins si uneori poate avea culoare neagra (ceea ce inseamna ca a fost digerat). Sange de culoare rosu-luminos poate sa apara in scaunul bebelusului din diferite motive. Daca observati unul dintre simptomele de mai jos, mergeti imediat la pediatru:
• scaun normal, in care se vede sange de culoare rosie - adesea este un semn de alergie la o proteina din lapte;
• scaun constipat cu fire rosiatice de sange - poate sa apara pentru ca s-a fortat cand l-a eliminat sau pentru ca are mici hemoroizi;
• scaune diareice amestecate cu sange rosu - pot indica o infectie bacteriana;
• in scaunul bebelusului apare sange negru - este adesea pentru ca bebelusul este alaptat si inghite sange de la sanii mamei care pot fi raniti / crapati / pot sangera. In orice caz, este recomandat sa mergeti la medic pentru a va asigura ca aceasta este cauza si nu alta.
Voi ati fost ingrijorate vreodata din pricina scaunului bebelusului? Cum arata atunci scaunul bebelusului si care era cauza?