Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare

Scaunele nou născutului: când sunt normale și când sunt motiv de îngrijorare

Mirela Floricescu - Redactor

Scaunul nou-născutului ridică motive de îngrijorare mai ales pentru femeile care sunt puse pentru prima dată în postura de a fi mame. Întrebările curg în mintea lor începând de la „câte scaune pe zi face un nou născut?” până la „cum arată scaunele normale la nou născuți?”. Toate aceste întrebări din mintea mamelor sunt normale, deoarece scaunele neregulate sau prea rare la nou-născuți sunt un semnal de alarmă că cel mic are probleme de sănătate care se pot agrava în timp. De aceea, mamele trebuie să urmărească atât frecvența scaunelor nou-născutului, cât și consistența acestora. 

Primele scaune la nou-născut

Nu trebuie să te sperii dacă primele scaune ale nou născutului tău au o culoare neobișuită. De obicei, nou născuții au scaune de culoare maro-verzui. Acest lucru este normal, deoarece eliminarea scaunului ține în totalitate doar de ceea ce mănâncă, adică lapte praf sau lapte de la sân. Primul scaun al nou născutului se numește meconiu. Culoarea scaunului este negru, consistența este lipicioasă și destul de tare. Meconiul este o substanță care se află în intestinul celui mic și este compusă din multe secreții, celule, mucus și lichid amiotic pe care nou născutul le-a asimilat în pântec. Eliminarea meconiului are loc în maxim 24 de ore de la naștere. Este esențial ca cel mic să elimine această substanță din intestin, iar dacă acest lucru nu se întâmplă poate fi vorba de o boală inflamatorie intestinală, cum ar fi stenoza intestinală (face parte din categoria bolilor gastrointestinale și este asemănătoare refluxului gastroesofagian) sau artrezia anală (boală ce reprezintă deschiderea nefirească a anusului în exterior).

bebelus-dezbracat-care-sta-cu-mana-in-sus-si-este-curatat-de-catre-o-femeie

După o zi sau două de la eliminarea meconiului, copilul ar trebui să aibă scaune mai moi, de culoare gălbuie, deoarece nou născutul are numeroase cristale de acid uric în organism care sunt eliminate pe scutec. După a cincea zi de viață copilul începe să mănânce suficient, de aceea, scaunele vor fi de culoare verzuie, semn al consumului ridicat de lapte. Abia după aproape două săptămâni de viață nou născutul se obișnuiește complet cu laptele, iar scaunele vor deveni maro-gălbui, culoare normală pentru orice copil, iar consistența trebuie să fie destul de solidă. Scaunele nou născutului din prima lună de viață se numesc scaune de tranziție.

Ceea ce nu este normal sunt scaunele diareice la nou născut. Astfel de scaune sunt semne ale unor afecțiuni destul de grave, de la virusuri, bacterii, paraziți, infecții ale stomacului sau intoleranța la lapte. De asemenea, poate fi vorba și despre schimbarea regimului alimentar. De obicei, problemele există atunci când scaunul este însoțit și de un miros neplăcut și înțepător. O cauză comună în rândul nou născuților cu scaune diareice este Rotavirusul, care are și alte simptome cum ar fi greața, vărsăturile și febra. Părinții trebuie să fie foarte atenți, deoarece multe zile cu episoade diareice duc la deshidratare severă. Rotavirusul se transmite de pe anumite suprafețe sau alimente. Copii cu forme severe au nevoie de spitalizare. Pentru a combate infecțiile cu Rotavirus la sugari este esențială vaccinarea. Nu uitați însă că scaunele foarte moi sunt specifice și nou născuților care sunt alăptați, așadar, trebuie analizate toate simptomele înainte de a ajunge la medic.

Câte scaune are un nou născut alăptat

Scaunul nou născutului alăptat la sân este motiv de confuzie aproape pentru fiecare mamă, deoarece scaunele variază de la copil la copil. Bebelușul poate avea scaun în fiecare zi sau poate avea scaun doar o dată pe săptămână.

bebelus-care-se-uita-in-sus-si-este-alaptat

Compușii din laptele matern îi fac pe nou născuți să aibă scaune neregulate, depinzând doar de organismul fiecăruia și de adaptabilitatea rapidă sau mai lentă la laptele matern. Nu doar frecvența este incertă în cazul bebelușilor hrăniți la sân, ci și consistența scaunului, care poate fi ori apoasă, în unele zile, ori granulată sau moale. Culoarea normală a scaunului nou născutului alăptat este maro-gălbuie, asemănătoare culorii muștarului.

Lipsa scaunului la nou născut

Bebelușii alăptați sunt cei care au scaune o dată pe săptămână. Doar atunci când trec de vârsta de 2 -3 luni, iar în alimentație se schimbă anumite aspecte încep să aibă scaune regulate. Însă, lipsa completă a scaunului nu este normală. Intestinele celui mic trebuie să se curețe și cum poate altfel decât prin defecație. De aceea, măcar la cinci zile, bebelușul trebuie să aibă scaun.

bebelus-asiatic-sta-pe-spate-si-este-schimbat-de-catre-mama-lui-asiatica

Constipația este un efect al schimbărilor care au loc în organismul nou născutului odată cu dezvoltarea mușchilor. După 3 luni, scaunele vor deveni ferme și mai tari, iar bebelușul va trebui să se forțeze ca să elimine totul. De aceea, poți avea impresia că este constipat des. O constipație adevărată apare atunci când are loc diversificarea. Aceasta este cea mai întâlnită cauză a constipației la sugari. Trecerea de la laptele matern sau praf, îmbogățit cu vitamine, la cel de vacă este un moment important din viața copilului vostru. Laptele de vacă este mai greu digerabil așa că procesul de eliminare al scaunului va dura mai mult. De asemenea, fiind plin de calciu și vitamina D, laptele de vacă va provoca scaune mai tari. Cu timpul, cel mic se va obișui cu noul regim alimentar, iar problema scaunului se va regla de la sine.

În cazurile cele mai grave în care scaunele la nou născut sunt rare, dar nu este vorba despre schimbarea regimului alimentar, ne referim la probleme intestinale serioase. În acele situații deplasarea de urgență la cel mai apropiat spital este vitală. Bebelușii care dezvoltă astfel de probleme, sunt constipați, dar scaunul este cu sânge, au febră, sunt agitați și plâng continuu și au dureri abdominale. Cea mai întâlnită afecțiune la sugari cu astfel de simptome este enterocolita. Există două tipuri de enterocolită, cea vitală și cea bacteriană. Cea vitală debutează cu scaune diareice și vomă, iar cea bacteriană vine însoțită de dureri abdominale, sânge și mucus în scaun. Enterocolita durează între 4 – 7 zile și este o afecțiune cauzată de bacterii, pe care cei mici o fac de mai multe ori pe an.

Scaun nou născut hrănit cu lapte praf

Spre deosebire de nou născutul care este alăptat, cel care este hrănit cu lapte praf are scaune în fiecare zi, chiar de mai multe ori. În prima lună de viață, scaunul nou născutului care bea lapte praf va fi de culoare galben-gri iar consistența va fi una destul de solidă. De asemenea, mirosul va fi neplăcut și puternic.

biberon-plin-cu-lapte-praf-este-pus-pe-o-masa-iar-in-spatele-lui-este-un-fundal-cu-cer-albastru-si-nori

Începând cu a doua lună, nou născuții vor avea scaun tot în fiecare zi, de maxim 1 – 2 ori, iar consistența va fi una păstoasă, iar culoarea este de obiecei foarte decolorată, bej sau gălbui. Astfel, nu vă speriați dacă nou născuții voștrii au scaune de mai multe ori pe zi, acesta este un efect al laptelui praf asupra intestinului celui mic. Un bebeluș sănătos care este hrănit cu lapte praf va avea scaune în fiecare zi.

Scaunul nou născutului are mucus

Pare greu de crezut că mucusul este o substanță normală, care este prezentă în organismul nostru în mod natural. Acest fapt este adevărat, fiindcă mucusul este prezent și în scaunele nou născuților în cantități mici. O secreție moderată de mucus este normală, acesta având un rol esențial în transportul materiilor fecale către anus. Mucusul prezent în scaunul nou născutului este produs de intestinul gros și de obicei este translucid. Motivul de îngrijorare vine atunci când nou născutul elimină prin scaun o cantitate mare de mucus, de culoare alb-gălbuie și care are o consistență vâscoasă. În astfel de cazuri trebuie consultat un pediatru care va pune diagnosticul corect.

mama-care-se-stramba-si-isi-tine-copilul-ridicat-care-poarta-un-pampers

Afecțiunile care au drept simptom prezența mucusului în scaunul nou născutului sunt:

  • Dereglările intestinale: obstrucția intestinală este cea mai întâlnită afecțiune, iar în cazurile în care nu se intervine medical poate fi letală, deoarece ea practic oprește tranzitul intestinal, astfel încât nou născutul nu poate elimina toate materiile fecale prezente în intestin. În încercarea de a le elimina, intestinul secretă o cantitate mare de mucus.
  • Intoleranța la anumite tipuri de lapte: nou născutul obișnuit cu laptele matern sau cu cel praf, s-ar putea să aibă probleme de adaptare la un nou regim alimentar sau poate fi alergic la compușii prezenți în laptele de origine animală.
  • O infecție sau un virus: Rotavirusul este foarte comun în rândul celor mici. Se pot lovi de acest virus chiar și de câteva ori pe an, iar simptomele specifice Rotavirusului sunt: diareea, scaunul cu mucus, greața, vărsăturile și febra. De asemenea, infecțiile cu Giardia sau Salmonella provoacă eliminarea unor cantități foarte mari de mucus în scaun. Atunci când observați aceste simptome la nou născutul vostru, prezentați-vă de urgență cu el la medic.

Scaunul nou născutului este verde

Scaunul nou născutului de culoare verde este normal mai ales în primele săptămâni, acesta fiind efectul consumului de lapte. Pentru copii alăptați, scaunele verzi sunt cu atât mai normale, deoarece ei absorb mai multe proteine și minerale din laptele matern, decât cei care sunt hrăniți cu lapte praf. Probleme apar atunci când scaunele verzi sunt însoțite de alte simptome cum ar fi: diareea, febra , agitația, plânsul continuu și febra. Diareea este asociată cu o dereglare la nivelul tranzitului. Mai multe zile cu scaun verde și diareic duc la deshidratare, de aceea, trebuie mers la un pediatru care va da tratamentul corect. Dacă nou născutul vostru a luat suplimente cu fier încă din primele săptămâni de viață, cu atât mai mult, el va avea scaune verzi. Fierul combinat cu mucusul prezent în intestine dau această culoare verzuie.

mama-care-se-stramba-si-care-isi-tine-fiica-in-brate-care-este-imbracata-cu-un-dres-roz-iar-mama-trage-de-el

O altă afecțiune asociată cu scaunele verzi la nou născuți este enterocolita, fiind prezentă mai ales pe perioada verii când temperaturile ridicate favorizează mediul bacterian. Enterocolita se manifestă prin crampe intestinale, vomă și scaune verzi, câteodată diareice. Cea mai cunsocută bacterie care provoacă enterocolită este Salmonella.

Mai există o categorie de scaune verzi la nou născuți, anume cele spumoase. Cauza spumei din materiile fecale este absorbția ridicată a lactozei (zahărul din lapte), de către bebeluș. Pentru a evita astfel de episoade cel mai bine este să vă lăsați bebelușul să sugă complet la un sân, înainte de a trece la celălalt.

Scaune apoase la nou născut

În prima săptămână de viață, copilul va avea așa numitele „scaune de lapte” sau scaune de tranziție. Primul scaun va fi meconiul, iar următoarele vor fi gălbui și apoase. Acest fapt se întâmplă deoarece nou născutul consumă o cantitate mare de lapte. Scaunele apoase sunt normale și se absorb, de obicei, în scutec. Din a doua săptămână scaunele apoase sunt normale mai ales pentru copii alăptați, doar că vor prinde o culoare ușor gălbuie, iar scutecul nu va mai avea putere să absoarbă tot. Motivele de îngrijorare trebuie să apară atunci când scaunele nou născutului sunt dese, adică are mai mult de 3 -  4 pe zi, toate apoase și ușor lipicioase. Diareea se instalează atunci când cel mic are anumite afecțiuni, iar eliminarea repetată a unor scaune foarte apoase duce la deshidratarea corpului și la pierderea vitaminelor esențiale sistemului imunitar.

un-barbat-tine-un-pampers-de-bebelus-in-mana

Scaunele apoase sunt normale mai ales la copii alăptați, pentru cei hrăniți cu lapte praf scaunele sunt mai solide, dar trebuie să fiți atent dacă nou născutul are prea multe scaune pe zi. Frecvența scaunelor apoase la nou născuții hrăniți la sân este de 5 – 6 zile.

Orice proaspătă mămică trebuie să fie atentă, printre altele, la scaunul nou-născutului, deoarece acesta îi poate da semne importante cu privire la sănătatea micuțului. Cele mai importante aspecte sunt legate de frecvența scaunelor și consistența acestora, iar dacă sunt prea rare sau prea moi, pot semnala probleme de sănătate serioase ale copilului. De asemenea, prezența mucusului în scaunul nou născutului poate fi cauzată de schimbarea regimului alimentar cu un alt tip de lapte decât cel pe care bebelușul în consuma în mod obișnuit sau de o dereglare intestinală.

Surse: whattoexpect.com, pampers.ro, clubulbebelusilor.ro, desprecopii.com, pcfarm.ro, totuldespremame.ro, copilul.ro, miculrinocer.ro

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie
9 lucruri aparent ciudate, dar normale, la bebeluși care nu trebuie să te sperie

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Nu sta în calea lor! Zodiile care sunt în stare să te distrugă când sunt furioase
    Nu sta în calea lor! Zodiile care sunt în stare să te distrugă când sunt furioase

    Patru din cei 12 nativi ai zodiacului sunt atât de iuți la mânie, încât pot distruge totul în calea lor... Când se simt nedreptățiți, trădați,...

    Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile
    Alimente neperisabile: ce sunt, cum le depozităm și când sunt utile

    Străduindu-ne ca permanent să ne ghidăm și după principiul „Gândește astăzi și pentru mâine” vom reuși să rămânem prevăzători și pregătiți chiar...

    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase
    Ele sunt cele mai vulgare zodii! Nu țin cont de timp și spațiu când sunt nervoase

    Dacă anumite persoane reușesc, de cele mai multe ori, să se controleze și să nu fie nepoliticoase în situațiile tensionate, altele nu se pot stăpâni deloc și nu le pasă...

    Cosmetice ayurvedice: ce sunt și când sunt recomandate
    Cosmetice ayurvedice: ce sunt și când sunt recomandate

    Într-o epocă în care produsele de înfrumusețare sunt adesea încărcate cu chimicale sintetice și aditivi artificiali, un număr tot mai mare de persoane se...

    O femeie a aflat că mai are doar un an de trăit când era însărcinată în 20 de săptămâni. „Sunt gata să lupt din nou, dar mă tem de ceea ce va urma"
    O femeie a aflat că mai are doar un an de trăit când era însărcinată în 20 de săptămâni. „Sunt gata să lupt din nou, dar mă tem de ceea ce va urma"

    Însărcinată în 20 de săptămâni, o viitoare mamă a primit o veste cumplită, aceea că nu ar mai fi avut mai mult de un an de trăit. Diagnosticată cu o formă...

    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze
    Microcalcificări la sân: ce sunt și când ar trebui să te îngrijoreze

    Calcificarea reprezintă depunerea sărurilor de calciu pe oase, țesuturi sau organe. Atunci când vorbim despre microcalcificări la sâni, ne referim la depunerea calciului pe...

    Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate
    Zodiile care iartă mereu atunci când sunt înșelate

    Să descoperi că ești înșelată este o experiență care îți aduce multă suferință, determinându-te adesea să te îndoiești de tine. Cum alegi să...

    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani
    Programul „trusoul nou-născutului” a fost prelungi până în 2027. Ce trebuie să facă mamele pentru a beneficia de bani

    Femeile din anumite categorii sociale care aduc pe lume copilași pot beneficia de un ajutor unic de 2000 de lei, trusoul noului-născut, care se acordă sub forma de tichete electronice și...

    © 2024 Qbebe