9 motive pentru care poți avea scaun verde

9 motive pentru care poți avea scaun verde

Mirela Floricescu - Redactor

Scaunul verde apare atunci când în organism se produc anumite dezechilibre sau din cauza unor boli care afectează funcționarea normală a întregului sistem metabolic. Acest fapt apare atunci când nutrienții sau alimentele parcurg într-un ritm accelerat tractul intestinal, iar bila nu poate transforma bacteriile în sărurui biliare. De la alimentația nesănătoasă, luarea de anumite medicamente până la perioada postnatală, toate sunt posibile cauze ale apariției scaunului verde. Mai jos găsiți câteva cauze care vă vor face să înțelegeți mai ușor ce vi se întâmplă, dar nu uitați că părerea unui medic nu trebuie să lipsească, deoarece acesta vă va îndruma în parcurgerea mai multor teste, menite să ofere un diagnostic clar.

De ce am scaun verde?

 Clorofila din alimente

Nu este o coincidență dacă ați consumat alimente bogate în clorofilă și aveți scaun verde. Dacă în dieta voastră sunt incluse multe alimente verzi, se poate ca și scaunul vostru să fie tot verde. Legume precum broccoli, spanac, fasole verde, pătrunjel, kiwi, mere verzi sau busuioc sunt bogate în pigment verde care este eliminat pe cale naturală, tocmai de aceea, face ca scaunul să aibă tot o culoare verde.

masa-pe-care-se-află-legume-verzi-mazare-avocado-spanac-salată-broccoli-castravete-lime

La fel se întâmplă dacă sunteți fani și a ceaiului de matcha, care are un conținut foarte mare de clorofilă. Scaunul verde cauzar alimentele verzi apare doar atunci când este consumată o cantitate mare, nu la o simplă masă.

Coloranții verzi din alimentele procesate

Alimentele procesate, începând de la prăjituri, înghețată sau sucuri sunt pline de coloranți de toate felurile. Așadar, dacă v-ați bucurat de un desert cumpărat, de culoare verde, nu este neobișuit ca scaunul vostru să fie verde.

tocator-de-lemn-pe-care-se-afla-trei-cupe-de-inghetata-verde-intr-un-castron-de-lemn-iar-in-jurul-castronului-sunt-frunze-de-menta

Ceea ce trebuie, însă, să mai știți este faptul că alimentele procesate cu o cantitate atât de mare de colorant pot provoca și dezechilibre la nivelul tranzitului.

Suplimente și vitamine

De asemenea, dacă luați suplimente alimentare, cum ar fi spirulină sau orz verde, vitamine sau laxative, este normal să aveți scaun verde. Suplimentele cu fier sunt grele pentru stomac, ceea ce pot transforma scaunul într-unul de culoare verde sau chiar mai închis la culoare.

tanara-cu-parul-brunet-si-lung-si-care-are-o-camasa-verde-tine-un-flacon-de-medicamente-in-mana-si-se-uita-la-el-si-zambeste-iar-in-fata-ei-este-o-masa-pe-care-sunt-fructe-sucuri-si-un-castron

Probleme ale tranzitului

Dacă aveți probleme cu funcționarea tranzitului intestinal, este foarte posibil ca acestea să vă cauzeze scaun verde. Un lichid gălbui secretat de ficat trece prea rapid prin intestin, iar bacteriile care sunt eliminate în mod normal, nu au timp să se transforme în săruri biliare de culoare maro. Aceste dereglări ale tranzitului apar atunci când sunteți stresați, iar organismul nu-și mai menține în limite normale funcțiile vitale.

Tot în categoria de probleme cu tranzitul este inclusă și diareea. Ea accelerează tranzitul, iar alimentele trec prea rapid prin intestin, astfel că, bila nu are suficient timp să le descompună, ceea ce determină culoarea verde a scaunului, în loc de maro.

Bolile digestive

Bolile digestive precum: ulcer, enterocolită, gastrită, toxiinfecție alimentară, intestin iritabil sau Boala lui Crohn sunt, la fel, responsabile de apariția scaunului verde. Fiecare dintre această boală accelerează trecerea nutrienților prin intestin, iar bila nu are timp să transforme bacteriile în săruri biliare de culoare maro.

un-barbat-imbracat-in-halat-alb-si-care-are-un-stetoscop=tine-mana-dreapta-ridicata-pe-care-este-o-holograma-cu-tractul-intestinal

După maxim două sau trei zile de la apariția scaunului verde trebuie să mergeți la medic, pentru a vă pune un diagnostic. Pentru a găsi cauza scaunului verde, de obicei, se iau probe din materiile fecale.

Scaun verde de la ficat

Produsă de ficat, bila este aceea care dă culoare materiilor fecale. Aceasta suferă anumite transformări doar atunci când apar modificări ale bilirubinei totale (pigment de culoare galbenă al cărui nivel semnifică distrugerea hematiilor și care dă culoare scaunului și urinei). Orice modificare a nivelului de bilirubină poate semnala o boală a ficatului sau pancreasului. Scaunul verde în bolile hepatice este asociat, de obicei, și cu alte simptome cum ar fi: urina închisă la culoare, febră, durere abdominală și greață. Dacă după câteva zile de la declanșarea acestor simptome, nu vă reveniți, este un semnal de alarmă și trebuie să ajungeți de urgență la un specialist.

barbat-cu-tricou-gri-si-blugi-tine-mana-dreapta-la-ficat-iar-deasupra-este-o-holograma-cu-ficatul

Atunci când este vorba despre o sângerare internă, nivelul bilirubinei crește foarte mult, iar sângele începe să fie eliberat prin intestin și rinichi. În cazul bolilor hepatice amintite mai sus, de exemplu, ficatul nu mai secretă bila în mod corespunzător. În cazul hepatitelor scaunele sunt la început verzi, iar odată cu evoluția bolii, în ciroză, scaunele devin negre, deoarece se elimină o cantitate mare de sânge prin intestin.

Ficatul este cea mai mare glandă a corpului uman și controlează tot ceea ce noi numim metabolism. Ficatul are peste 500 de funcții vitale fără de care viața noastră nu ar fi posibilă, de la produecrea bilei, sinteza colesterolului și depozitarea vitaminelor. Este recunoscut pentru puterea sa de autoregenerare, în cazuri unor dereglări minore, în cazuri de insuficiență hepatică acesta dă peste cap toate funcțiile organismului. Pe lângă scaune verzi sau negre, insuficiența hepatică vine la pachet și cu o altă serie de simptome cum ar fi: lipsa poftei de mâncare, scăderea în greutate, greață, gust amar, piele galbenă, vânătai și edeme.

Scaun verde după antibiotic

Administrarea de antibiotice are ca efect advers foarte comun apariția scaunului verde. Acest lucru se întâmplă deoarece antibioticele schimbă conținutul bacterian aflat în fecale. Totodată, pe lângă dereglarea numărului de bacterii din scaun, antibioticele pot provoca diareea, care duce și ea adesea la scaun verde. Nu este motiv de îngrijorare dacă apar aceste efecte după administrarea antibioticelor, deoarece după terminarea tratamentului, tranzitul va reveni la normal.

Antibioticele sunt medicamente folosite în tratamentul bolilor infecțioase, și acționează prin distrugerea bacteriilor. Se eliberează doar cu prescripție medicală, după un tratament stabilit de către medic.

Scaun verde forum

Pe internet există multe forumuri în care problema scaunului verde este dezbătută, iar oamenii își împărtășesc experiențele și le dau sfaturi altora care trec prin așa ceva. Mai jos sunt câteva păreri de pe forumurile unde care este abordat subiectul scaunului verde.

multe-piese-de-culoare-roz-pe-care-sunt-desenate-semnul-de-comantariu

„Eu am scaun verde de cand am sindrom de colon iritabil și probabil de la vitamine naturiste. Oricum, și fierul schimbă culoarea.” – ROmedic.ro forum

„În marea majoritate a dimineților sunt constipat, cu un scaun verde. Am facut și o ecografie abdominală unde mi-au descoperit niște pietre la rinichi, restul organelor, adică ficat, pancreas și  fierea, sunt sănătoase. Medicul de familie m-a trimis la psihiatru că "prea te dor toate!", că poate am atacuri de panică. Psihiatrul mi-a dat un tratament pentru anxietate după o discuție scurtă, dar eu tot nu cred că anxios sau depresiv fiind, poți să te simți așa.” – ROmedic.ro forum

„Azi am făcut alte investigații, ecografie, coprocultură, analize. Toate bune, doar la ecografie doamna doctor a evidențiat o bilă leneșă (din naștere) și se pare că ea ar fi cauza scaunelor decolorate” – ROmedic.ro forum

„În ultimele 5 zile când am fost la baie, am avut scaunul verde, un verde închis. Nu am schimbat alimentația, nu iau nici un fel de medicamente și nu știu care poate fi motivul, pentru că nu am stări de greață sau vomă, totul e normal.” – Sfatulmedicului.ro forum

„Eu știu că fierul administrat sugarului împiedică de fapt, absorbția fierului din laptele matern. Scaun verde a avut și fiica mea mai bine de o lună, cam pe la vârsta de 3 - 4 luni. Poate fi și din cauza faptului că suge mai mult primul lapte care nu este așa de consistent. Atunci știu că după o vreme de scaun verde am încercat să alăptez de două ori la rând din același sân, ca sa sugă și laptele mai consistent și după o vreme s-a reglat din nou.” - attachmentparenting.ro forum

„Mie așa mi s-a întâmplat în urma primei nașteri care a fost prin cezariană, după care am luat fier lucru care duce la scaun verde.” – ro-mamma.ro forum

Scaun verde la copii

Scaunul verde este normal la bebeluși, în primele săptămâni de viață. Dieta mamei și faptul că bebelușii consumă, în mare parte lapte matern, dar și lapte praf, are ca efect apariția scaunelor verzi. Odată ce ei cresc și încep, iar părinții încep să introducă în alimentație și hrană solidă, la fel, cei mici pot avea scaun verde.

bebelus-in-scutec-alb-si-cu-ochii-albastri-sta-culcat-in-timp-ce-il-maseaza-pe-piept-o-femeie

Există însă anumite simptome care trebuie să fie semnale de alarmă pentru părinți. Diareea este primul simptom care anunță o posibilă dereglare la nivelul tranzitului. Dacă bebelușul are scaun verde diareic, timp de mai multe zile, este necesară consultarea urgentă a unui pediatru. Diareea este asociată și cu deshidratarea, care este la fel de periculoasă. Primul semn al deshidratării sunt buzele uscate, urmate de absența urinei din scutec.

Diareea este un semn pentru mai multe infecții bacteriene, cum ar fi cea cu rotavirus (infecție care determină apariția mucusului în fecale, cu miros neplăcut), norovirus, Salmonella sau toxiinfecțile alimentare. De asemenea, administrarea suplimentelor cu fier la bebeluși, îi fece pe cei mici să aibă scaune verzi.

Scaunele verzi și spumoase apar atunci când cel mic absoarbe prea multă lactoză, adică zahărul din lapte. Este important ca bebelușul să fie alăptat la un sân până la capăt, înainte de a trece la celălalt.

Dieta este și ea un factor care influențează eliminarea scaunelor verzi. Copii mai mari, învățați de părinți să consume legume și fructe verzi, pentru beneficiile lor asupra sănătații, au frecvent scaune verzi, cauzate de clorofila prezentă în spanac și alte legume și fructe verzi. La fel se întâmplă și în cazul adulților.

Scaun verde cu mucus

Eliminarea unor cantități mici de mucus în materiile fecale este normală. Acest mucus prezent în scaun nu reprezintă altceva decât mici resturi de pe peretele instestinului. Mucusul are rolul de a facilita trecerea ușoară a nutrienților prin intestin.

Un semn de îngrijorare este atunci când eliminați cantități mari de mucus în fecale și dacă asta se întâmplă frecvent. Acest lucru poate însemna că suferiți de boli intestinale printre care: sindromul intestinului iritabil, gastroenterită, iar dacă aveți și febră, poate fi și boala Crohn. Pacienți trecuți de 55 de ani care au scaune cu mucus și sânge, pot avea chiar o tumoare intestinală.

Scaun verde după cezariană

Primul scaun după naștere are loc la câteva zile. Dacă nașterea a fost prin cezariană, recuperarea este mai lungă și ajunge până la șase luni. De obicei, femeile iau suplimente alimentare, care să le refacă vitaminele pierdute pe timpul sarcinii. Multe femei pierd și mult păr, tocmai de aceea iau suplimente cu zinc sau fier. Suplimentele au ca efect advers eliminarea unor scaune verzi.

o-femeie-insarcinata-se-mangaie-pe-burta-iar-in-fata-ei-este-o-masa-pe-care-sunt-cuburi-pe-care-sunt-litere-si-este-aranjat-cuvantul-c-section

O altă cauză a apariției scaunului verde după cezariană sunt dereglările hormonale. În corpul unei femei după naștere se duce o luptă a metabolismului de a reveni la normalitate. Hormonii sunt cei mai afectați în toată această refacere, afectând la rândul lor și funcțiile biliare. De aceea, până la reglarea nivelului de hormoni, care se întâmplă mai repede în cazul unei nașteri naturale și mai lentă pentru cezariană, scaunele verzi sunt frecvente.

Până la vindecarea completă a cusăturii, femeile care nasc prin cezariană înfruntă dureri abdominale mari. Eliminarea scaunului este greoaie și de multe ori dureroasă, tocmai de aceea, multe femei apelează la calmante. Ceea ce nu știu majoritatea este că acestea, combinate cu o dietă bogată în legume și fructe, lucru recomandat de medici, duc la eliminarea unor materii fecale de culoare verzuie închise sau deschise.

Scaunul verde este o afecțiune care poate apărea odată cu anumite dezechilibre din organism sau reprezintă un simptom pentru anumite boli, cum ar fi cele hepatice sau pur și simplu este semnul unei diete bogate în legume și fructe verzi. Nu uitați că și administrarea anumitor suplimente sau medicamente vă cauzează scaune verzi. În ceea ce privește afecțiunile, scaunul verde indică dereglări la nivelul bilei, care este secretată de ficat, cea mai mare glandă din corp. Dacă scaunele verzi țin mai mult de 2- 3 zile, mai ales dacă sunt însoțite de alte simptome cum ar fi febra și pierderea apetitului, este necesară prezentarea de urgență la medic.

Surse: health.com, thepoc.ro, ultimatehomehealthcareinc.com

Surse foto: istockphoto.com

Articolul urmator
Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum
Câte cuișoare poți mânca pe zi și idei de consum

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Mulți au crezut că o femeie este infertilă doar pentru că se afla într-un scaun cu rotile. Soțul ei avea, de fapt, probleme de fertilitate
    Mulți au crezut că o femeie este infertilă doar pentru că se afla într-un scaun cu rotile. Soțul ei avea, de fapt, probleme de fertilitate

    Printre marile provocări pe care le au de înfruntat persoanele cu dizabilități care își doresc să devină părinți se numără și aceasta: stigmatizarea venită din partea...

    Zodiile în care nu poți avea încredere prea ușor. Sunt egoiste și-și urmează interesul
    Zodiile în care nu poți avea încredere prea ușor. Sunt egoiste și-și urmează interesul

    Încrederea este unul dintre cele mai importante „ingrediente” pentru o relație sănătoasă. Când există încredere, cresc șansele să-l cunoști mai bine pe...

    „Lichidul amniotic e verde, femeie! Ce a fost în mintea ta sa încerci sa naști acasă, în cada?” Am ajuns de urgență la spital când apa din cadă s-a făcut verde
    „Lichidul amniotic e verde, femeie! Ce a fost în mintea ta sa încerci sa naști acasă, în cada?” Am ajuns de urgență la spital când apa din cadă s-a făcut verde

    Mă numesc Adelina, am 26 de ani, lucrez de la domiciliu, țin contabilitatea pentru mai multe firme din județul Brăila. În urmă cu doi ani am devenit mămică și doresc să...

    Prietena mea m-a convins să divorțez. Credeam că îmi vrea binele, dar ea avea alte motive
    Prietena mea m-a convins să divorțez. Credeam că îmi vrea binele, dar ea avea alte motive

    Nu toți prietenii au intenții bune. Când cea mai bună prietenă râvnește la soțul tău și îi „citește în palmă” că va avea o aventură cu cineva,...

    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?
    Când poți introduce în alimentația bebelușului „finger food”, bastonașe de mâncare care încap în mânuță și ce poți oferi în funcție de vârstă?

    Să începi să îi oferi bebelușului „finger food” reprezintă o modalitate simplă și eficientă totodată de a-l familiariza cu mișcările coordonate și de a-l...

    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare
    Un băiat de 8 ani din Bistrița Năsăud a fost legat de scaun și tras de urechi de învățătoare

    Un dascăl din Bistrița Năsăud ar fi tras de urechi un elev și l-ar fi legat cu scotch de scaun în timpul orelor. Copilul ar fi aruncat cu o bucățică de plastilină într-o...

    Fiica mea folosește un scaun cu rotile și începe să observe că e diferită de ceilalți copii. Cum să gestionez situația?
    Fiica mea folosește un scaun cu rotile și începe să observe că e diferită de ceilalți copii. Cum să gestionez situația?

    Copiii „diferiți” de ceilalți copii suferă din cauza limitărilor de care devin conștienți de la vârste fragede și din cauza modului în care sunt priviți de...

    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii
    5 motive pentru care nu ar trebui să îți dorești copii

    Până pe la 25 de ani, greșești, explorezi, te descoperi. De îndată ce treci pragul de 25 de ani însă, simți că pășești pe un teren minat. Dintr-o dată, rețelele...

    © 2024 Qbebe