Cât trebuie să dureze o sesiune de alăptat

Cât trebuie să dureze o sesiune de alăptat

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Una dintre primele întrebări pe care ți le pui odată ce vei începe să-ți alăptezi bebelușul se leagă de cât de mult timp ar trebui să petreci la fiecare sesiune de alăptare. Pentru a te lămuri asupra acestui aspect, parcurge articolul de mai jos, de unde vei afla ce poate să influențeze modul în care vei alăpta. De asemenea, vei ști mai multe detalii și despre cum ar trebui să procedezi ca să pui la dispoziția bebelușului lapte matern de cea mai bună calitate, atât de necesar unei dezvoltări optime.

Care sunt factorii de care depinde durata unei sesiuni de alăptare

Starea de sănătate a bebelușului
Bebelușii care se nasc având o anumită problemă de sănătate, care sunt prematuri sau care se îmbolnăvesc încă din primele săptămâni de viață vor obosi repede și de aceea nu vor putea să aibă același ritm de a suge cu un bebeluș sănătos. În aceste condiții, ei vor avea nevoie de pauze mai mari în timpul unei sesiuni de alăptat, ceea ce va duce la creșterea duratei sale.

Vârsta bebelușului
Un nou-născut ar trebui pus la sân la 2-3 ore și lăsat să sugă 10-15 minute din fiecare sân în parte. O durată medie a unei sesiuni de alăptare cuprinsă între 20-30 de minute te poate asigura că bebelușul primește suficient lapte. De asemenea, această durată va fi binevenită și pentru tine, întrucât îți va stimula corpul să producă destul lapte.
Pentru a-ți da seama dacă bebelușul său este într-adevăr sătul ar trebui să ții cont de aceste indicii:
• Bebelușul poate să ude cel puțin 6 scutece după cea de-a cincea zi de viață
• Câștigă în greutate periodic
• Pare satisfăcut după alăptări și doarme bine între acestea
• Sânii tăi se înmoaie și par goliți după fiecare sesiune de alăptare
• În prima sa lună de viață bebelușul are cel puțin 3 scaune pe zi, care încep să aibă o culoare muștar deschis. Ulterior acestea vor începe să se închidă la culoare și să fie tot mai rare, urmând ca la vârsta diversificării alimentației (începând de la 6 luni), bebelușul să aibă, în general, un singur scaun pe zi.

La un bebeluș mai mare de 3-4 luni, se poate sesiza următoarea modificare: sesiunile de alăptat devin mai scurte, iar intervalul dintre alăptări va deveni ceva mai mare. Pentru un bebeluș la această vârstă, care va crește tot mai mult în greutate, va fi numai bine să poată suge din fiecare sân cam 5-10 minute.

Mama ce incearca sa-i dea bebelusului sa suga de la un singur san

După ce bebelușul ajunge la 6 luni și va debuta și diversificarea alimentației, vei observa că nu va mai fi la fel de tentat să fie alăptat. Alăptările vor fi tot mai scurte și bebelușul va putea să aibă preferința spre un sân anume.

Când bebelușul se apropie mai mult de vârsta de 1 an, va fi și mai puțin atras de laptele matern. Cu toate acestea, sesiunile de alăptare ocazionale pot persista și, în cazul în care este bolnav sau s-a speriat de ceva, bebelușul va veni adesea la sânul tău, întrucât se va simți în siguranță.
Cu alte cuvinte, dacă la un bebeluș aflat în primele zile de viață durata unei sesiuni de alăptare poate să ajungă și la 40-45 de minute, odată cu înaintarea sa în vârstă durata se va reduce semnificativ, limitându-se la doar câteva minute. Cel mai important este să fii răbdătoare și să-ți observi permanent bebelușul, pentru a-ți da seama dacă se simte sau nu într-adevăr sătul după ce a fost hrănit.

Puseurile de creștere ale bebelulului
Acest fenomen poate interveni la orice vârstă a bebelușului, dar cele mai importante puseuri de creștere sunt în jurul vârstei de 6 săptămâni, la 3 și la 6 luni. Când bebelușul trece prin așa ceva, are nevoie să fie alăptat mai des și va petrece mai mult timp la sânul tău.
Puseurile de creștere durează doar câteva zile, urmând ca după aceea bebelușii să revină la rutina obișnuită de supt.

Fluxul laptelui matern
Primul aspect pe care ar trebui să îl știi din acest punct de vedere este că laptele poate să curgă lent de la început, așa că bebelușului aflat în primele zile de viață îi va lua mai mult timp pentru a suge. Pe măsură ce corpul tău va produce lapte, fluxul său se va îmbunătăți, iar bebelușul va reuși să-ți adapteze ritmul de a suge în funcție de acesta. De exemplu, ei pot ajunge să sugă la fiecare secundă odată ce laptele curge cu mai multă viteză. Odată ce sânii sunt aproape goliți, este firesc să observi o încetinire a fluxului de lapte și a ritmului în care va suge bebelușul.

Starea de alertă a bebelușului
Un bebeluș care este treaz va suge într-un ritm mai rapid și se va muta cu mai multă ușurință de la un sân la altul față de altul care este aproapte adormit sau care doarme deja.

La ce se referă sesiunile de alăptat foarte scurte și cele foarte lungi

Pentru ca bebelușul să poată avea parte de suficient lapte, este necesar ca din fiecare sân să reușească să sugă aproximativ 5 minute. Dacă nu se întâmplă așa, va crește riscul să te confrunți cu diverse probleme, cum ar fi: angorjarea sânilor, blocarea vreunui canal galactofor sau chiar o mastită. În situația în care sesizezi că se întâmplă constant ca bebelușul să nu poată avea o sesiune de alăptare de cel puțin 5 minute, la fiecare dintre sâni și nu a ajuns încă la etapa de diversificare a alimentației, consultă cât mai repede un pediatru.
În schimb, pentru primele zile de viață ale bebelușului, se poate vorbi despre durate foarte lungi ale sesiunilor de alăptare. Poți sesiza că micuțul ar avea nevoie și de mai mult de 40 de minute pentru a suge de la ambii sâni. În situația în care observi adesea așa ceva, ia legătura cu un specialist, întrucât există posibilitatea ca bebelușul să nu poată avea parte de un aport suficient de lapte.

Citește și: Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul

Ce poți face pentru a te asigura că bebelușul primește suficient lapte în timpul sesiunilor de alăptare

Ca să te convingi că bebelușul se va hrăni așa cum trebuie, iar tu nu vei avea probleme cu sânii din cauza laptelui ce stagnează prea mult în canalele galactofore, ar trebui să urmezi și sfaturile de mai jos:
Menține-ți un stil de viață sănătos
Este cea mai sigură modalitate de a-i putea oferi bebelușului lapte de calitate, pentru cât mai mult timp. Iată ce ar trebui să faci:
• Să ai o dietă echilibrată
• Să iei suplimente alimentare, dacă medicul îți recomandă
• Să te hidratezi constant
• Să te odihnești suficient
• Să stai departe de fumul de țigară
• Să fii foarte atentă la medicamentele pe care le iei- Nu te apuca să iei medicamente fără să discuți mai întâi cu un medic, întrucât unele dintre ele pot fi dăunătoare și pentru tine și pentru bebeluș. În special dacă suferi de vreo afecțiune ce necesită un tratament permanent, stai de vorbă cu un specialist pentru a vedea cum ar trebui să procedezi pentru ca medicația ta să nu intefereze cu procesul de alăptare.

Fii adepta contactului piele la piele
Cu cât îți vei ține bebelușul mai aproape de tine, cu atât hormonii responsabili de producerea laptelui vor acționa mai bine și vei putea să-i oferi mai mult lapte micuțului tău. Acest demers va fi binevenit cu precădere în primele zile de viață ale bebelușului, ajutându-l să recupereze mai rapid din greutatea pierdută după naștere.

Schimbă pozițiile de alăptat
Bebelușul se va hrăni mai bine dacă se va simți confortabil la sânul tău. De aceea va trebui să încerci să schimbi mai multe poziții de alăptat până când le vei găsi pe acelea mai potrivite pentru bebeluș și pentru tine. Vei observa că bebelușul va fi mai satisfăcut, alăptările nu-ți vor produce nici ție disconfort, iar în timpul sesiunilor vei putea să sesizezi inclusiv când bebelușul înghite.

Mama ce isi alapteaza bebelusul stand in pat

Nu te feri să recurgi la sesiuni de alăptare frecvente
Străduiește-te să nu-ți impui o rutină strictă din acest punct de vedere, ci fii receptivă la nevoile bebelușului. Așa cum s-a precizat deja, în primele săptămâni de viață și în timpul puseurilor de creștere bebelușii vor avea nevoie să fie hrăniți mai des și vor avea nevoie să petreacă mai mult timp la sânul tău.
Încurajându-l pe bebeluș să sugă în momentele în care simte într-adevăr nevoia, vei reuși să-ți îmbunătățești fluxul laptelui.

Dă-i bebelușului să sugă din ambii sâni
Va fi o modalitate foarte potrivită pentru a-ți menține fluxul laptelui matern și pentru a evita disconfort la nivelul sânului.
Pentru un efect mai bun al acestui demers, încearcă și să-ți masezi sânii în timpul sesiunilor de alăptare. Vei observa că laptele va curge mai repede, iar bebelușul poate fi mai satisfăcut după ce este hrănit.

Citește și: Alăptarea: ce se întâmplă dacă alăptezi numai la un singur sân

Acordă o îngrijire sporită mameloanelor
Primul demers pe care trebui să-l faci în acest sens este să lași laptele să curgă în mod natural pe mameloane. În aceste condiții, el va putea să acționeze direct asupra pielii tale, asigurându-te că o va menține cât mai sănătoasă.
În caz de mameloane crăpate și dureroase , utilizează unguente speciale pentru repararea pielii. De asemenea, nu uita de compresele speciale, care vor ține departe de tine umezeala excesivă, protejându-te astfel și de apariția unor infecții.
Nu în ultimul rând, nu uita ca, în timpul perioadei de alăptare, să nu recurgi la produse cosmetice menite să afecteze pielea sensibilă a sânilor. Alege unele cât mai naturale și nu face exces de săpunuri și geluri de duș obișnuite, care te pot irita.

Tu știai până acum care ar trebui să fie duratele unei sesiuni de alăptare?

Surse:
www.babycenter.ca, www.babies.sutterhealth.org, www.breastfeeding.support,www.mayoclinic.org, www.verywellfamily.com

Articolul urmator
Această mamă încă își alăptează copilul de 5 ani și nu are de gând să se oprească deocamdată
Această mamă încă își alăptează copilul de 5 ani și nu are de gând să se oprească deocamdată

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat
    O mamă din Suceava s-a trezit cu bebelușul fără viață lângă ea după ce l-a alăptat

    Tragedie în comuna Grănicești din județul Suceava! Un bebeluș de trei săptămâni a murit după ce a fost alăptat.

    Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare
    Am fost amendată pentru că mi-am alăptat copilul într-o parcare

    O femeie de peste granițe a primit o amendă de 100 de lire sterline pentru că și-a alăptat bebelușul într-o parcare publică!

    Am alăptat 2 ani. Așa că i-am spus soțului meu ca banii economisiți să îi folosesc pentru o operație de ridicare de sâni
    Am alăptat 2 ani. Așa că i-am spus soțului meu ca banii economisiți să îi folosesc pentru o operație de ridicare de sâni

    Deși alăptarea este minunată, de cele mai multe ori are un impact negativ asupra sânilor. Nu sunt puține mămicile care după ce și-au alăptat o bună perioadă de timp copiii,...

    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii
    Nu mi s-a dat mâncare în maternitate pentru că nu mi-am alăptat gemenii

    O mamă din Sydney susține că nu i-au dat de mâncare în spital timp de 24 de ore pentru că nu și-a alăptat bebelușul! Aceasta povestește că nu a fost informată despre...

    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei
    Am alăptat gemenii prietenei mele timp de un an. Am simțit că sunt tot copiii mei

    Aflată în dificultate după o naștere naturală plină de complicații, o mamă s-a văzut în imposibilitatea de a-și alăpta copiii gemeni. Noroc cu prietena ei care avea...

    Am rămas însărcinată în același timp cu fiica mea și mi-am alăptat nepotul
    Am rămas însărcinată în același timp cu fiica mea și mi-am alăptat nepotul

    Să descoperi că fiica ta adolescentă este însărcinată reprezintă un șoc, chiar dacă tu însăți ești o mamă foarte tânără. Într-o asemenea situație s-a...

    Mi-am denunțat sora la poliție pentru că mi-a alăptat copilul pe ascuns
    Mi-am denunțat sora la poliție pentru că mi-a alăptat copilul pe ascuns

    O mamă de peste hotare a denunțat-o pe sora sa la poliție, deoarece aceasta i-a alăptat bebelușul nou–născut fără să-i spună. A fost internată 3 zile în spital, timp...

    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută
    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută

    Analizele de sânge sunt necesare indiferent de vârstă, în condițiile în care oferă informații valoroase despre starea de sănătate, arătând nu numai cum...

    © 2024 Qbebe