Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul

Cât de des este bine să-ți alăptezi bebelușul

Alina Nedelcu - Redactor Senior

Odată ce devenim mămici, ne dorim foarte mult ca al nostru bebeluș să beneficieze de un lapte matern de calitate, atât de necesar pentru dezvoltarea sa armonioasă. Din acest motiv ajungem să ne întrebăm dacă ne alăptăm suficient de des micuțul. Așa cum vom afla și din articolul de mai jos, frecvența alăptării se va modifica semnificativ odată cu creșterea bebelușului. Să vedem cât de des ar trebui alăptat un bebeluș, astfel încât să fie mereu sătul și să se dezvolte optim.

De ce este bine să ne alăptăm bebelușul

Specialiști din lumea întreagă consideră că alăptarea pe cale naturală a bebelușilor le poate oferi acestora avantaje extraordinare. Printre acestea merită amintite:
• Bebelușii alăptați se îmbolnăvesc mai rar decât aceia ce nu au primit lapte matern
• Bebelușii alăptați natural sunt mai puțin predispuși să dezvolte alergii
• Sunt mai puțin expuși riscului obezității și diabetului de tip 2
• Medicii spun că bebelușii alăptați natural sunt mai puțin predispuși spre otite severe, precum și spre gastroenterite
• Bebelușii alăptați natural răspund mai bine imunizării contra unor afecțiuni serioase, precum poliomielita, tetanosul, dizenteria etc.
• Bebelușii ce primesc lapte matern vor fi mai puțin predispuși pneumoniilor și bronșiolitelor
• Bebelușii alăptați pe cale naturală au șansa de a avea parte de o mai bună dezvoltare cognitivă
• Bebelușii ce au parte de lapte matern se pot bucura de dinți mai sănătoși, în condițiile în care nutrienții din lapte și mișcările specifice suptului vor consolida smalțul dinților și vor scade riscul apariției unor afecțiuni gingivale.

Citește și: Alăptarea corectă la sân: îndrumar pentru mămici începătoare

Cât de des este indicat să-ți alăptezi bebelușul

Mai ales când devii mamă pentru prima oară unul dintre aspectele care te preocupă cel mai mult odată ce începi să-ți alăptezi bebelușul este cât de des ar trebui să faci acest demers.
În primul rând, un factor esențial în frecvența alăptării se leagă de vârsta bebelușului. De pildă, în primele zile de viață, bebelușul se va trezi mai des și va trebui să-l hrănești atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții. Este o perioadă în care vei sesiza cât de variabil este apetitul său și nu vei putea să stabilești un „tipar" clar cu privire la cât de des ar trebui să-l alăptezi.
În general, s-a constatat că bebelușii ce au câteva zile pot necesita să fie hrăniți și de 8 ori într-o zi sau chiar mai mult (se poate ajunge până la 12 ori pe zi). Un bebeluș ar putea avea nevoie să fie alăptat la fiecare 90-120 de minute.
Dacă vei reuși să-ți alăptezi bebelușul în acest ritm vei observa că vei putea să produci mai mult lapte. Va fi important să-ți găsești cele mai confortabile poziții de alăptat, astfel încât bebelușul să poată suge așa cum trebuie, în condițiile în care este posibil ca laptele tău să fi devenit mai consistent. Totodată, este important să cauți cele mai bune poziții de alăptat pentru ca sânii tăi să nu aibă mult de suferit și să fii nevoită să nu mai poți să-ți alăptezi la fel de mult bebelușul.

Mama ce isi alapteaza bebelusul

În al doilea rând, un alt factor de care va depinde cât de des ne vom alăpta bebelușul ține de existența așa-numitelor „puseuri" de creștere ale acestuia. Medicii spun că acestea sunt mai frecvente în primele luni de viață și că putem vorbi de ele în următoarele perioade: când bebelușul are între 7-14 zile, când are între 3 și 6 săptămâni, când are în jur de 4 luni și când va ajunge la 6 luni. În acest context, corpul tău va reuși să producă o cantitate optimă de lapte și vei vedea că al tău bebeluș crește tot mai mult și ia în greutate.

Un bebeluș aflat în aceste „puseuri" de creștere va necesita o hrănire mai fecventă. De regulă, creșterea bruscă a apetitului bebelușului va putea fi mai bine sesizată într-un interval de 24-48 de ore, după care aceasta se va reduce treptat. Este momentul în care vei ajunge să te întrebi dacă nu cumva este ceva în neregulă cu bebelușul sau dacă tu nu-i oferi cantitatea de lapte de care are nevoie.
Specialiștii spun că nu este cazul să ne îngrijorăm, întrucât imediat după această perioadă va urma din nou o alta, în care bebelușul va avea un apetit crescut după-amiaza și în primele ore ale serii. În urma acestui fenomen, apetitul bebelușului va fi suficient satisfăcut în aceste intervale și este posibil să nu te mai trezească la fel de mult pe timpul nopții.

Pe măsură ce va crește, „tiparul" de alăptare al bebelușului se va modifica semnificativ. Astfel, vor putea trece și 3-4 ore în care bebelușul nu va plânge de foame.
Tot odată cu creșterea bebelușului vei putea să-ți dai seama mai ușor când îi este într-adevăr foame. Printre indiciile pe care ar trebui să le iei în seamă se numără:
• Bebelușul devine brusc mai agitat când îi este foame și ai impresia că nu-l poți liniști cu nimic
• Bebelușul își bagă degetele în gură și va începe să le sugă
• Bebelușul își va lua o poziție ce-l va aduce mai aproape de sânul tău și va încerca să-l apuce
• Bebelușul va deschide gurița, va scoate limba și își va strânge buzele
Indiferent de perioada prin care trece bebelușul, ține cont și de următorul aspect: stomacul bebelușului este încă insuficient dezvoltat și este adaptat unor cantități mici de hrană. În același timp, trebuie să știi că laptele matern este mai ușor de digerat decât laptele de praf și de aceea poate trece mai puțin timp până când bebelușului i se va face foame.
Mai mult, nu trebuie să te îngrijoreze faptul că bebelușul va plânge mai des foame în condițiile în care sânii tăi nu vor produce lapte în cantități egale. De exemplu, oricând poate interveni și următoarea situație: bebelușul tău a supt dintr-unul dintre sâni și nu va trece mult timp și va vrea iar să mănânce. Pune-l la sânul celălalt și vei vedea că după aceea se va sătura mai bine.

După ce bebelușul atinge și depășește vârsta de 6 luni, frecvența alăptărilor va scădea. Nu numai că bebelușul va fi mai interesat de lumea din jur și va avea și alte preocupări, dar odată cu începerea introducerii hranei solide apetitul exclusiv pentru laptele matern se va mai reduce. Treptat vei vedea că bebelușului îi va fi suficient să primească lapte doar de 2-3 ori pe zi.
Odată ce bebelușul ajunge la 6 luni, nu te mai gândi prea mult la faptul că bebelușul tău nu a avut parte de o alăptare suficient de îndelungată și că din acest motiv nu a primit suficient lapte. Pur și simplu ține cont de semnele ce-ți arată dacă îi este foame sau nu și urmărește-l dacă va câștiga în greutate.
Nu în ultimul rând, pregătește-te ca după vârsta de 6 luni bebelușul să refuze de tot laptele matern.

Citește și: Care este programul ideal de alăptare a bebelușului?

Bebelus ce sta la sanul mameiCum știi dacă bebelușul tău primește suficient lapte

Înainte de a te învinovăți pentru faptul că nu-ți alăptezi bebelușul suficient de des încearcă să ții cont de indiciile de mai jos. Acestea îți vor spune dacă micuțul tău beneficiază sau nu de suficient lapte matern.
Astfel, despre un bebeluș care mănâncă destul se va spune că:
• Bebelușul tău are o culoare a pielii sănătoasă, iar pielea sa elastică și fină
• Bebelușul este vioi când este treaz
• În primele cinci zile de după naștere, bebelușul udă cel puțin 6 scutece în 24 de ore. Urina este limpede și fără miros.
• Gestul de a înghiți a-l bebelușului este foarte evident în timp ce va suge. Sunetul de la supt va fi puternic și clar.
• Bebelușul își va schimba ritmul de a suge pe parcursul alăptării. Astfel, pe măsură ce se va simți sătul, el va suge mai rar și își va da căpușorul la o parte de la sân când va termina de mâncat.
• Fecalele bebelușului încep să aibă o culoare galben muștar după ce acesta este mai mare de 5 zile.
De asemenea, dacă bebelușul tău primește suficient lapte, sânii tăi vor fi în felul următor:
• Nu resimți alăptatul ca pe un demers incomod și te vei simți „ușurată" după ce bebelușul suge de câteva ori
• Nu te dor sânii
• Sfârcurile tale au cam același aspect și după ce bebelușul va suge, doar că vor fi ușor mai alungite.

Voi știați până acum detalii legate de cât de des ar trebui să ne alăptăm bebelușul?

Surse:
www.babycentre.co.uk, www.essentialparent.com, www.lansinoh.com, www.webmd.com

Articolul urmator
De ce scoate bebe limba des?
De ce scoate bebe limba des?

Noutăți de la Qbebe

Înscrie-te la newsletter-ul Qbebe și primești ultimele noutăți.

Va rugam sa completati campurile necesare.

    Alte articole care te-ar putea interesa

    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?
    Cât de des este normal ca cel mic să se împiedice sau să cadă atunci când învață să meargă? Când trebuie să te îngrijorezi?

    De la primii pași nesusținut de părinți și până la primii pași făcuți cu încredere în forțele proprii există multe căzături și lacrimi pe obraji (atât...

    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!
    Mi-au spus că bebelușul din burtica mea este mort și că trebuie să fac chiuretaj. Noroc că am cerut o a doua părere, fiindcă micuțul era, de fapt, bine!

    O viitoare mămică a trecut prin clipe de coșmar după ce doi medici i-au spus, după mai multe ecografii, că bebelușul din burtica ei este mort și că trebuie să facă un chiuretaj....

    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută
    Ce boli depistează hemoleucograma și cât de des trebuie făcută

    Analizele de sânge sunt necesare indiferent de vârstă, în condițiile în care oferă informații valoroase despre starea de sănătate, arătând nu numai cum...

    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!
    Vești bune! Este posibil să alăptezi după ce ai suferit de cancer la sân!

    Femeile care suferă de cancer la sân pot alăpta, dar numai în anumite condiții și cu acordul medicului oncolog. Cancerul la sân este una din cele mai des...

    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară
    De ce nu este bine să acoperi căruciorul când este foarte cald afară

    Michelle Pratt este fondatoarea organizației pentru siguranța copiilor din Florina, SUA, numită „Safe in the Seat” avertizează părinții să nu acopere cărucioarele...

    O mamă este judecată pentru că își alăptează bebelușul într-un carusel
    O mamă este judecată pentru că își alăptează bebelușul într-un carusel

    Surprinsă într-o fotografie în timp ce își alăpta copilul într-un carusel în parcul de distracții pe care îl vizita, mama a stârnit un val de...

    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil
    Vaccinul antitetanos la copii: când este indicat și cât este valabil

    Vaccinul antitetanos este utilizat pentru a preveni infecția cu bacteria Clostridium tetani, responsabilă de apariția tetanosului, o boală gravă, de natură infecțioasă. În...

    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."
    Medicul mi-a scăpat în cap bebelușul, care s-a născut fără viață. „Ești tânără! O să mai faci copii! Ești bine."

    O poveste de viață cutremurătoare a unui cuplu tânăr, la început de drum și de relație, care și-au pierdut fiul la 21 de săptămâni de sarcină din cauza unei...

    © 2024 Qbebe