Informații despre modul în care arată sângele în scaunul bebelușului
În cazul în care observi în scaunul bebelușului fire de sânge, te alarmezi, în mod evident, instantaneu (mai ales dacă se întâmplă în perioada în care copilul este alăptat exclusiv). Forma sub care se prezintă sângele în scaunul bebelușului este fie ca niște fire separate roșii sau ca un lichid roșu amestecat omogen cu scaunul; există și posibilitatea ca scaunul să aibă un aspect negricios (în cazul în care sângerarea apare în interiorul stomacului, iar sângele este digerat). În orice caz, va fi extrem de vizibil comparativ cu scutecul de culoare albă, precum și de culoarea normală a scaunului. Testele de laborator sunt în măsură să depisteze și sângerările oculte (cele care nu sunt observabile cu ochiul liber).
Citește și: Scaunul la bebelusi - informatii complete
Cauze comune pentru sânge în scaunul bebelușului
1. Alergii - alergiile alimentare pot cauza sânge în scaun, uneori însoțit de mucus. Bebelușul poate dezvolta alergie la lapte (fie de vacă, fie formulă), grâu, orz, secară. Poate fi o problemă pentru bebelușii care au început diversificarea și pentru cei care primesc suplimente alimentare cu gluten (cum sunt vitaminele). Alergiile alimentare pot conduce la afecțiuni precum colită alergică și sindrom enterocolitic indus de proteine, amebele reprezentând reacții alergice la alimente (apar și vărsături).
Tratament: alergia poate constitui o problemă pentru întreaga viață, dar poate fi gestionată prin diverse măsuri de prevenție recomandate de un expert.
2. Infecții - o infecție gastrointestinalaă poate determina sânge în scaunul bebelușului (bacteriile cel mai des incriminate sunt shigella, salmonella sau campylobacter), de obicei fiind însoțită și de diaree. Bacteriile sunt cele care conduc la inflamație intestinală, respectiv la mici rupturi care determină sângerări în scaun. Bacteriile de tip streptococi pot infecta pielea din jurul anusului cauzând infalamație, eventual fisură și sânge în scaun. Uneori, din cauza diareei de origine infecțioasă, scaunul poate apărea verzui cu striuri de sânge (din cauza descompunerii necorespunzătoare a sucului biliar; scaunul verzui apare în general la bebelușii alăptați).
Tratament: toate infecțiile gastrointestinale sunt tratabile cu un dozaj clar stabilit de antibiotice prescrise de medic.
3. Fisuri anale - acestea reprezintă rupturi în învelișul mucoasei anale care conduc la o ușoară sângerare ce ajunge în scutec. Ele sunt des întâlnite la copiii de vârstă mică și se consideră că poate fi vorba despre o alimentație exclusivă din lapte care înmoaie excesiv consistența materiilor fecale și sensibilizează mucoasa anală (așadar diareea reprezintă un factor predispozant pentru fisuri anale. Varianta opusă este reprezentată de constipație; bebelușului îi este greu să elimine scaunul (care are de obicei dimensiuni foarte mari), iar sfincterul anal ajunge suprasolicitat în momentul defecației. Scaunele dure au de asemenea o consistență mult mai abrazivă și pot agrava astfel o fisură anală deja existentă.
Tratament: ca în orice caz de abraziune din corp, fisurile anale se vindecă de la sine. Dar dacă problema este gravă poate fi prescris un unguent topic.
4. Colita - reprezintă inflamația mucoasei interioare a colonului (intestinul gros), ceea ce la nou-născuți și sugari se numește colită ulcerativă pediatrică. Apar mici ulcerații în intestin care pot determina eliminarea de sânge în scaun. Cauzele sunt necunoscute, dar se pare că ereditatea joacă un rol principal. Enterocolita necrozantă este o afecțiune care determină sângerare în scaunul bebelușului prematur (au un sistem imunitar subdezvoltat, care le face organele vulnerabile). Pereții intestinali sunt invadați de bacterii, iar proliferarea acestora cauzează inflamație și în final sânge în scaunul prematurului.
Tratament: de obicei medicul recomandă tratament antiinflamator pentru a controla inflamația pereților intestinali, eventual și antibiotice (administrate intravenos la prematuri).
5. Boala lui Crohn - este o boală inflamatorie a intestinului gros, ce seamănă cu colita, dar diferă în fiziologie și patologie, la bebeluși purtând denumirea de boala lui Crohn pediatrică. Nu există o cauză clară pentru afecțiune și pare să apară în urma unei mutații genetice (probabilitatea de transmitere pe cale ereditară este crescută).
Tratament: nu există niciun fel de tratament, ci o serie de medicamente ce pot ține sub control afecțiunea. Natura acestora depinde de gravitatea afecțiunii.
Diagnostic pentru sânge în scaunul bebelușului
Indiferent că sângele în scaunul bebelușului este vizibil sau ocult, constituie o problemă medicală și necesită un consult. În acest sens poate fi recomandată testarea materiilor fecale (se urmăresc bacterii, virusuri, mucus și eventual sânge), testarea sângelui (se urmărește prezența unei infecții în organism) și diagnosticul simptomatic (se realizează după investigarea diverselor simptome pe care le prezintă copilului). Uneori poate fi necesară o biopsie ce presupune prelevarea unei mostre de țesut pe cale chirurgicală pentru a determina natura problemei medicale.
Complicații pentru sângele în scaunul bebelușului
Dacă această problemă este netratată și se agravează, există riscul de apariție a următoarelor complicații:
- Cicatrici în jurul sfincterului anal ca urmare a fisurilor anale repetate
- Infecții topice din cauza bacteriilor prezente pe piele ce pot infecta fisurile, cauzând inflamație și disconfort grav (se poate extinde infecția și la organele genitale)
- Ocluzie intestinală, când este vorba de colită și boala lui Crohn se poate inflama mucoasa intestinală atât de grav încât bolul alimentar nu avansează lent, procesul digestiv fiind încetinit, iar rutina de hrănire a bebelușului împiedicată
- Malnutriție - dacă bebelușul nu poate digera alimentele corespunzător, este predispus malnutriției (nutrimentele nu sunt asimilate în instestine și din cauza sângerării intesintale crește riscul de anemie).
- Ulceție - cei care suferă de boala lui Crohn sunt susceptibili leziunilor similare ulcerelor oriunde în tractul digestiv, inclusiv în gură (aceste leziuni pot cauza infecții)
În final, trebuie să afli că există și o serie de alimente ce pot crea falsa senzație că există sânge în scaunul bebelușului (culoarea materiilor fecale variază de la roșu până la negru), după cum urmează: sfecla, merișoarele, roșiile, gelatina roșie. De asemenea, suplimentele cu fier pot colora scaunul de la roșu închis până la culoarea smoalei, precum și anumite medicamente. Reține că bebelușul poate suferi de o problemă gastrică fără prezența vizibilă a sângelui în scaun. Ca sfaturi de reținut, laptele matern este cel mai bun aliment, controalele medicale regulate sunt esențiale și trebuie să acorzi atenția cuvenită alergiilor.
Citește și: Scaun cu sânge
Surse: http://kellymom.com; www.momjunction.com; www.livestrong.com