Ce este un SNS alăptare?
Un sistem SNS de alăptare reprezintă un sistem de nutriție suplimentară care permite suplimentarea hranei bebelușului cu lapte matern sau lapte formulă. Cu un SNS alăptare, copilul se hrănește de la sân și în același timp primește și suplimentul. Sistemul include un recipient de lapte și un tub subțire cu un capăt liber. Capătul este conectat la mamelonul mamei, astfel încât bebelușul să ia în gură atât tubul, cât și sfârcul atunci când este alăptat. Practic, bebelușul este alăptat la sânul mamei și, în același timp, primește și laptele suplimentar din recipient. Tubul funcționează ca un pai, atâta timp cât bebelușul s-a atașat bine la sân, cu buzele închise în jurul sânului.
Când poți folosi un SNS alăptare?
Există mai multe situații în care se impune folosirea unui SNS alăptare, iar acestea sunt:
- Atunci când există o cantitate redusă de lapte. Uneori, mamele recurg la o astfel de soluție pe termen scurt pentru a satisface cererea bebelușului, până când sânul începe să producă mai mult lapte. De asemenea, sistemul poate fi folosit de mamele care au o cantitate mică de lapte, fie datorată unei intervenții chirurgicale la sân, fie din cauza unor probleme hormonale sau de altă natură care pot afecta aprovizionarea.
- Mamele adoptive. Femeile care nu au fost însărcinate, dar au adoptat un bebeluș pot alăpta folosind un astfel de sistem pentru a obține o conexiune aparte cu copilul adoptat.
- Stimularea lactației. Un astfel de sistem poate stimula producția de lapte matern. Dacă i se acordă bebelușului biberonul, sânul nu mai este stimulat și organismul mamei, neștiind că bebelușul are nevoie de o cantitate suplimentară, nu va mai produce lapte. În schimb, acest sistem poate ajuta la creșterea lactației.
- Hrănirea de către o altă persoană decât mama. Dacă există cazuri extraordinare în care mama lipsește și nu poate să hrănească bebelușul, sistemul SNS alăptare permite hrănirea bebelușului și evitarea biberonului, astfel încât bebelușul să nu fie dezorientat de schimbarea de la sân la tetină. Tubul se poate atașa atât la mamelon, cât și la un deget.
- Când bebelușul refuză sânul pentru că fluxul de lapte de la sân este prea mic. Există cazuri în care bebelușul este un pic mai ”leneș” la început sau nu are forța pentru a suge de la sân și astfel îl refuză. Sistemul de alăptare cu tub poate reprezenta o motivație pentru copil să învețe să sugă corect, ca treptat să rămână doar cu suptul de la sân.
Cum poți controla fluxul de lapte prin SNS alăptare?
Este important ca fluxul de lapte suplimentar să fie la viteza corespunzătoare. Dacă acesta curge prea repede, copilul poate primi prea mult lapte și poate nu-i face față. În schimb, dacă fluxul este prea lent, este posibil ca un copil subponderal să nu aibă rezistență pentru a continua să se hrănească suficient de mult sau deloc. Rata de curgere a laptelui în tub variază în funcție de diametrul tubului și de poziționarea recipientului în raport cu bebelușul. Astfel, cu cât diametrul tubului este mai mare, cu atât laptele va curge mai repede. De asemenea, dacă recipientul este poziționat sub bebeluș, laptele va curge mai greu, iar dacă este poziționat deasupra, fluxul va fi mai rapid.
Ce inconveniente există la acest sistem?
Cel mai mare inconvenient este faptul că poate fi dificil și frustrant de folosit la început. Însă după ce înveți să-l poziționezi corect astfel încât bebelușul să se obișnuiască repede cu el, nu vei mai avea nici o problemă. Trebuie să-l lipești de sând pentru ca nu cumva tubul să ajungă prea departe în gura copilului. Citește bine instrucțiunile dacă folosești un SNS alăptare din comerț. Un alt aspect la care să te gândești este faptul că tuburile mici sunt foarte dificil de curățat și va fi nevoie să utilizezi unele de unică folosință. Totodată, dacă îți construiești tu unul acasă, există mai multe șanse ca laptele să se scurgă.
De asemenea, ține cont că sistemul nu funcționează pentru toți bebelușii. Este posibil ca unii bebeluși să nu sugă suficient, iar cei mai mari pot fi conștienți de tub și vor încerca să-l scoată. Alții preferă să bea doar din tub, iar acest lucru poate afecta atașarea corectă la sân și, în consecință, producția de lapte matern.
Surse: breastfeeding.support, todaysparent.com
Surse foto: iStock